שינויים ניווניים בצוואר כוללים בין היתר ניוון ספונטני של הדיסקים הבין חולייתיים, מפרקי הפצט ועוד. השינויים הניווניים הללו ואחרים בעמוד השדרה הצווארי לא נושאים בהכרח משמעות קלינית. עם זאת, בחלק מהמקרים עלולים להתפתח תסמינים והם עלולים לכלול כאבי צוואר, מגבלות תנועה וסיבוכים נוירולוגיים.
הגורמים לשינויים ניווניים בצוואר הם בעיקר הגיל. ככל שאנו מתבגרים כך גדל קצב היווצרותם. גורמי סיכון לשינויים ניווניים בצוואר או להתפתחות מואצת שלהם כוללים בין היתר עיסוקים מקצועיים הכרוכים בעומסי יתר, פציעות ועוד. אבחון וטיפול בשינויים הניווניים הללו משתנים בהתאם למטופל, לסימפטומים, ולסיבוכים הקשורים לדלקת פרקים או ללחץ על רקמה עצבית.
שינויים ניווניים בצוואר – רקע
עמוד השדרה הצווארי מורכב משבע עצמות הנקראות חוליות צוואריות. חלק זה של עמוד השדרה תומך בראש, מאפשר את תנועתיו הנרחבות ומגן גם חוט השדרה. שינויים ניווניים בעמוד השדרה הצווארי כוללים הידרדרות ספונטנית של דיסקים בין חולייתיים, מפרקי הפאצט, רצועות עמוד השדרה והרקמות הסובבות. ניוון כזה לא תמיד מבטא סימפטומים קליניים; עם זאת, כאשר סימפטומטי, זה יכול להוביל לכאבי צוואר, ניידות מופחתת, רדיקולופתיה, ומיאלופתיה (Ferrara, 2012).
האבחנה מבוססת על היסטוריה קלינית, בדיקה גופנית ומחקרי הדמיה. אפשרויות הטיפול תלויות בחומרת הסימפטומים ובמידת הפגיעה הנוירולוגית. טיפולים שמרניים כוללים טיפולי כירופרקטיקה, שינוי באורח חיים ועוד במצבים שונים נשקול טיפול תרופתי ו/או כירורגי.
אנטומיה ופתופיזיולוגיה
עמוד השדרה הצווארי מורכב משבע חוליות התומכות בגולגולת, מאפשרות תנועה נרחבת ומגנות על חוט השדרה. יחידת עמוד שדרה תפקודית כוללת חוליות סמוכות, דיסקים בין-חולייתיים, מפרקי הפאצט והרצועות, שכולם מועדים לתהליכים ניווניים (Kuo & Tadi, 2023). שינויים ניווניים בעמוד השדרה הצווארי משפיעים בדרך כלל:
- דיסקים בין חולייתיים (ניוון, בלט דיסק, פריצת דיסק).
- מפרקי הפאצט (שחיקת סחוס, היווצרותאוסטאופיטים).
- רצועות עמוד השדרה (עיבוי, אובדן גמישות).
ניוון דיסק מאופיין בהתייבשות, אובדן גובה, ספיגת זעזועים מופחתת ופגיעה בשלמות המבנית, מה שעלול לגרום לפריצת דיסק (Peng & DePalma, 2018). ניוון מפרק הפאצט גורם לשחיקת סחוס מפרקי, היצרות חלל המפרק, היווצרות אוסטאופיטים ודחיסה עצבית פוטנציאלית. כלל השינויים הניווניים בדיסקים הבין חולייתיים בצוואר גורמים לעמוד השדרה לשנות צורתו (למשל יישור לורדוזיס), מבנהו ותפקודו. מה שמוביל לתפקוד מופחת ולסיכון מוגבר לפציעה. הצוואר מתקשה להתמודד עם העומסים המוטלים עליו ומתפתחים סימנים ותסמינים שונים בצוואר וגפיים העליונות.
אטיולוגיה וגורמי סיכון
גיל הוא הגורם העיקרי לניוון עמוד השדרה הצווארי, עם התרחשות כמעט אוניברסלית לאחר העשור הרביעי לחיים (Binder, 2007). גורמי סיכון המאיצים ניוון עמוד השדרה הצווארי כוללים:
- לחץ תעסוקתי ( שימוש יתר בשל תנועות צוואר חוזרות ונשנות).
- פציעה טראומטית ( תאונות דרכים, צליפת שוט, פציעות ספורט).
- נטייה גנטית (חולשות מבניות מובנות).
- עישון (מפחית את אספקת כלי הדם ואת ריפוי הרקמות).
- יציבה לקויה וארגונומיה (פררה, 2012).
- מומים מולדים בעמוד השדרה (למשל, עקמת, קיפוזיס, תסמונת קליפל-פייל).
מצגת קלינית של אנשים עם שינויים ניווניים בצוואר
בעוד שאנשים רבים נשארים אסימפטומטיים, ניוון סימפטומטי של עמוד השדרה הצווארי יכול להתבטא באופן הבא:
- כאבי צוואר מקומיים ונוקשות.
- כאב רדיקולרי המקרין לכתפיים או לזרועות.
- תנועת צוואר מוגבלת וקרפיטוס.
- ליקויים נוירולוגיים (חוסר תחושה, חולשה).
תסמינים פחות שכיחים כוללים ורטיגו, כאבי ראש, טינטון והפרעות קוגניטיביות (היפומנזיה), המוחמרות בדרך כלל על ידי תנועה ומקלות על ידי מנוחה (Kuo & Tadi, 2023).
הפרעות בצוואר שנגרמות בגלל שינויים ניווניים
דלקת מפרקים ניוונית בצוואר (ספונדילוזיס)
ספונדילוזיס צווארי הוא מצב הכרוך בשינויים בעצמות, בדיסקים ובמפרקים של הצוואר. שינויים אלה נגרמים על ידי שחיקה רגילה של ההזדקנות. גורמים נוספים שעלולים להאיץ את השינויים הניווניים הללו נמנה:
- פציעה קודמת בצוואר. אנשים במקצועות מסוימים או המבצעים פעילויות ספציפיות – כגון מתעמלים או ספורטאים אחרים, יציבה לקויה ועוד.ספונדילוזיס צווארי, או דלקת מפרקים ניוונית של עמוד השדרה הצווארי, כרוכה בהתייבשות דיסק מתקדמת, פירוק סחוס משותף והיווצרות אוסטאופיטים. הסימפטומים כוללים לעתים קרובות כאבי צוואר כרוניים, נוקשות, כאבי ראש וירידה בניידות (Binder, 2007). ספונדילוזיס חמור עלול לגרום לדחיסת שורש העצב או חוט השדרה, מה שמוביל לרדיקולופתיה או מיאלופתיה.
השינויים הניווניים בצוואר כוללים:
- הדיסקים של עמוד השדרה הצווארי מתפרקים בהדרגה, מאבדים נוזלים ונעשים נוקשים יותר
- נוצרים זיזים גרמיים בגופי החוליות ובשולי מפרקי הפצט והמפרקים ע"ש לושקה
- קריסה של הדיסקים הבין חולייתיים (בלט, פריצת דיסק)
- התעבות של הרצועות בעמוד השדרה הצווארי
השינויים הניווניים הללו פולשים לחללי עמוד השדרה הצווארי ועלולים להצר את המרווחים התפקודיים של שורשי העצבים ושל חוט השדרה.
תסמינים אפשריים בגין דלקת פרקים ניוונית בצוואר עלולים לכלול:
- נוקשות צוואר וכאבים.
- כאב ראש שמקורו בצוואר.
- כאב בכתף או בזרועות.
- חוסר יכולת לסובב את הראש במלואו או לכופף את הצוואר, לפעמים מפריע לנהיגה.
- רעש שחיקה או כאשר מסובבים את הצוואר.
תסמינים פחות שכיחים, או "לא טיפוסיים", כוללים:
ורטיגו, כאבי ראש, דפיקות לב, בחילות, אי נוחות בבטן או במערכת העיכול, טנטון, ראייה מטושטשת ובעיות זיכרון (היפומנזיה). הסימפטומים של ספונדילוזיס צווארי חמורים יותר בבוקר ונוטים להשתפר עם מנוחה.
היצרות תעלת השדרה הצווארית
מיאלופתיה צווארית מתפתחת כאשר השינויים הניווניים בעמוד השדרה הצווארי גורמים ללחץ על חוט השדרה. ההתבגרות היא הגורם העיקרי להתפתחות הפרעה זאת. הסיכון להתפתחות היצרות בעמוד השדרה גבוה יותר בקרב בני 50 ומעלה. גורמים תורמים נוספים מלבד השחיקה הטבעית הנלווית להתבגרותנו כוללים פציעות טראומטיות, גידולים בעמוד השדרה ועוד.
הסימפטומים של ספונדילוזיס צווארי עם מיאלופתיה (Lebl et al., 2011) כוללים:
- עקצוץ, חוסר תחושה ו/או חולשה בזרועות, בידיים, ברגליים או ברגליים
- חוסר קואורדינציה וקושי בהליכה
- רפלקסים חריגים
- התכווצויות שרירים
- אובדן שליטה על שלפוחית השתן והמעי (בריחת שתן)
רדיקולופתיה צווארית
שינויים ניווניים כגון אוסטאופיט, בלט או פריצת דיסק עלולים לצבוט את שורשי העצבים הצוואריים.
הסימפטומים של רדיקולופתיה צווארית (Radhakrishnan, Litchy, O'Fallon, & Kurland, 1994) כוללים:
- כאב רדיקולרי.
- הפרעות תחושתיות.
- חולשת שרירים בגפיים העליונות.
אבחון של שינויים ניווניים בצוואר
אבחון של שינויים ניווניים בצוואר מסתמך על הערכה קלינית יסודית (Peng & DePalma, 2018) הכוללת:
- היסטוריה מפורטת של המטופל.
- בדיקה גופנית.
- טכניקות הדמיה כגון רנטגן, CT ו-MRI.
- ניתן להשתמש בבדיקות אלקטרופיזיולוגיות (מחקרי הולכה עצבית) כדי להעריך את תפקוד העצבים.
טיפול וניהול
אסטרטגיות ניהול למצבים ניווניים בעמוד השדרה הצווארי תלויות בחומרת התסמינים, בפגיעה תפקודית ובגורמים ספציפיים למטופל. גישות שמרניות כוללות:
טיפול עצמי
שינויים באורח החיים (ירידה במשקל, ארגונומיה, הפסקת עישון, פעילות גופנית).
טיפולי כירופרקטיקה
טיפול כירופרקטי הוא גישה טיפולית שמרנית נפוצה שמטרתה להקל על התסמינים, לשפר את הניידות ולשפר את תפקוד עמוד השדרה הצווארי בחולים עם שינויים ניווניים. כירופרקטורים משתמשים במניפולציה או התאמות בעמוד השדרה כדי להחזיר את ניידות המפרקים הרגילה, להפחית את הכאב ולהקל על מתח השרירים (Bronfort et al., 2012). טכניקות כירופרקטיות ספציפיות המשמשות לעתים קרובות כוללות מניפולציה בעמוד השדרה הצווארי, ניידות, מתיחה ידנית, טיפולים ברקמות רכות ותרגילים טיפוליים המתמקדים בחיזוק וייצוב שרירי הצוואר (Hurwitz et al., 2008). התערבויות כירופרקטיות עשויות לכלול גם תיקון יציבה, ייעוץ ארגונומי וחינוך המטופל על אמצעי מניעה כדי להאט את ההתקדמות ולנהל סימפטומים ניווניים (Bryans et al., 2014).
טיפולים רפואיים
- טיפול תרופתי (תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות (NSAIDs), משככי כאבים, מרפי שרירים).
- קורטיקוסטרואידים וזריקות הרדמה מקומית לדלקות ושליטה בכאב.
הליכים התערבותיים וטיפולים כירורגיים, השמורים למקרים חמורים או עקשנים, עשויים לכלול:
- אבלציה בתדרי רדיו של עצבים משדרי כאב.
- הוצאת דיסק כירורגי אנדוסקופי או פתוח (כריתת דיסקטומיה).
- הסרת דורבן עצם (אוסטאופיקטומיה).
- החלפת דיסק מלאכותי.
- איחוי עמוד השדרה לייצוב חוליות (Lebl et al., 2011).
מסקנה
שינויים ניווניים בעמוד השדרה הצווארי הם מצבים שכיחים המונעים בעיקר על ידי הזדקנות, גנטיקה, גורמים סביבתיים ואורח חיים. ניהול קליני נועד להקל על הסימפטומים, לשפר את התפקוד ולמנוע הידרדרות נוספת באמצעים שמרניים, התערבותיים או כירורגיים.
References:
Binder, A. I. (2007). Cervical spondylosis and neck pain. BMJ, 334(7592), 527–531. https://doi.org/10.1136/bmj.39127.608299.80
Ferrara, Lisa A., The Biomechanics of Cervical Spondylosis, Advances in Orthopedics, 2012, 493605, 5 pages, 2012. https://doi.org/10.1155/2012/493605
Kuo DT, Tadi P. Cervical Spondylosis. [Updated 2023 May 1]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2025 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551557/
Lebl, D. R., Hughes, A., Cammisa, F. P., & O'Leary, P. F. (2011). Cervical spondylotic myelopathy: pathophysiology, clinical presentation, and treatment. HSS Journal, 7(2), 170-178. https://doi.org/10.1007/s11420-011-9208-1
Peng, B., & DePalma, M. J. (2018). Cervical disc degeneration and neck pain. The Journal of Pain Research, 11, 2853–2857. https://doi.org/10.2147/JPR.S180018
Radhakrishnan, K., Litchy, W. J., O'Fallon, W. M., & Kurland, L. T. (1994). Epidemiology of cervical radiculopathy. A population-based study from Rochester, Minnesota, 1976 through 1990. Brain, 117(Pt 2), 325–335. https://doi.org/10.1093/brain/117.2.325
Bronfort, G., Haas, M., Evans, R., Kawchuk, G., & Dagenais, S. (2012). Evidence-informed management of chronic low back pain with spinal manipulation and mobilization. Spine Journal, 12(10), 918-940. https://doi.org/10.1016/j.spinee.2012.08.018
Bryans, R., Decina, P., Descarreaux, M., Duranleau, M., Marcoux, H., Potter, B., … & White, E. (2014). Evidence-based guidelines for the chiropractic treatment of adults with neck pain. Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics, 37(1), 42-63. https://doi.org/10.1016/j.jmpt.2013.08.010
Hurwitz, E. L., Carragee, E. J., van der Velde, G., Carroll, L. J., Nordin, M., Guzman, J., & Peloso, P. M. (2008). Treatment of neck pain: noninvasive interventions. Spine, 33(4S), S123-S152. https://doi.org/10.1097/BRS.0b013e3181644b1d