נעלי עקב? עדיף לוותר! כאשר אתן נועלות נעלי עקב ההתפתחות של סימנים ותסמינים בכף רגל הם רק שאלה של זמן. אין חולק על כך שנשים עם נעלי עקב נראות מרשימות יותר. אך הרושם הזה גובה מחיר בריאותי. נעלי עקב גורמות בין היתר לפגיעה בגב, בברכיים ובכפות הרגליים.
נעילת נעלי עקב ידועה בחוסר הנוחות שלה ובנזקים שהיא גורמת למערכות שריר ושלד של גופנו. אבל הנתון השולי הזה אינו מונע מרתיע נשים ואינו מונע בעדן מלנעול נעלי עקב. להרבה נשים נעילת נעלי עקב מחויבת על מנת להשלים הופעה אלגנטית. יתכן ולאחר קריאת מאמר זה והכרת הנזקים הפוטנציאליים של נעילת נעלי עקב נשים ימנעו או לכול הפחות יצמצמו את השימוש בהם.
נעלי עקב? עדיף לוותר - רקע
נעלי עקב משנות את היציבה של האישה באופן משמעותי. כול גופה של האישה והחזה נוטים לפנים בעוד שהכתפיים והאגן בולטים לאחור. התוצאה היא תזוזה של מרכז הכובד והעמקת הקשת הלורדוטית של עמוד השדרה המותני. השינויים הללו משנים גם את אופן ההליכה וגורמים לעומס גדול יותר על הגב, מפרקי הירך, ברכיים וכמובן כפות רגליים. ככל שהעקב גבוה יותר, וכול שאנו נועלים אותן לזמן ממושך יותר, כך משתנה היציבה והעומסים על חלקי הגוף השונים גדלים יותר. לא לשכוח את ההשפעה השלילית שיש לנעלי עקב על שיווי המשקל ועל הפציעות שנגרמות בגין נקיעות קרסול ונפילות.
נעלי עקב גורמות לתסמונות כאב
נעלי עקב לא נועדו להינעל על ידי אף אחת, הן מזיקות לבריאות. הן יוצרות עומס גדול על הגב ועל הגפה התחתונה. הכנסת כפות הרגליים לתוך נעליים גבוהות עקב עם חלק קדמי צר יכול לגרום ליבלות, עור יבש, יבלת קשיחה (קורן) וציפורניים חודרניות ולמגוון בעיות אחרות כולל כאבים בכפות רגליים:
- מורטון נאורומה (morton's neuroma)
תופעה כואבת זאת הנקראת מורטון נוירומה היא למעשה דלקת של עצב הנמצא בין האצבעות, לרוב בין האצבע השלישית לאצבע הרביעית. הדלקת נגרמת בגלל הלחץ שנוצר על האצבעות בחלק הצר של הנעל.
- עיוות הגלונד (Haglund's deformity)
הגדילה והעיוות של עצם העקב נוצרת לרוב כתוצאה מחיכוך של החלק האחורי של עקב כף הרגל עם נעל לוחצת מידי. מלבד העיוות הגרמי מתפחת לרוב גם דלקת בבורסה שמצויה בין גיד אכילס לעצם העקב ודלקת בגיד אכילס.
- הלוקס ולגוס (Hallux Valgus)
נקרא בעברית "בוהן קלובה". זהו מצב שבו הבוהן מתכופפת פנימה לכיוון האצבעות האחרות ויוצרת בליטה של עצם בחלקה הפנימי של כף הרגל. במצב זה של הלוקס ולגוס העצם הבולטת מתחככת ויוצרת יבלות וכאבים.
תופעות נוספות כוללות אצבע פטיש (Hammertoes), אצבע טופר (Claw toe) ועוד. כול הבעיות הללו משבשות את המכניקה של ההליכה וזו עלולה לגרום לפגיעות שלדיות משניות בכף הרגל, פרקי הקרסול, הברכיים, הירכיים ועמוד השדרה.
נעלי עקב גורמות לשינויים אנטומיים
מלבד כפות הרגליים הכואבות והלוחצות ומגוון הדפורמציות הנגרמות מנעילת נעלי עקב לראשונה הוכח שנשים שנועלות נעלי עקב ממש משנות את האנטומיה של הרגליים שלהן. על פי מחקר חדש (יולי 2010) שנערך בארצות הברית ופורסם בירחון לביולוגיה ניסויית המשמעות של נעילת נעלי עקב היא שרירי שוק שמתקצרים וגיד אכילס שמתעבה עד לרמה שבה לנשים מסוימות מכאיב כבר להלך עם נעליים שטוחות. מסקנת המחקר הינה חד משמעית: "אם את נועלת נעלי עקב קחי בחשבון שאת גורמת לדפורמציה של גופך".
במחקר הזה נבדקו 80 נשים בין הגילאים 20-50 אשר נועלות נעלי עקב בגובה של מינימום חמישה סנטימטרים באופן כמעט יום יומי לפחות בשנתיים האחרונות. 11 מתוך הנשים הללו דיווחו שהן חשות לא נוח בנעליים שטוחות. אולטרה סאונד שנערך לקבוצה נועלת העקבים והושווה לנשים שאינן נועלות נעלי עקב מצא שאצל נועלות העקבים התקצרו שרירי השוק ב13% לעומת קבוצת הביקורת. בדיקת MRI שנערכה לקבוצת נועלות העקבים מצאה שגיד אכילס שלהן היה נוקשה ומעובה יותר ביחס לקבוצת הביקורת.
טיפול כירופרקטי
הטיפול בבעיות כף רגל חייב להתחיל בראש וראשונה מהפסקת נעילת נעלי עקב. אלא שהרבה פעמים, למרות הפגיעה המשמעותית בבריאות וחוסר הנוחות שיש בהליכה עם נעלי עקב, לשכנע אישה לוותר על נעלי עקב עלול להיות קשה ביותר ואף בלתי אפשרי. נשים יעדיפו לקחת כדורים לשיכוך הכאבים ולא לוותר על עקבי הסטילטו שלהן. התפיסה הקיימת שנעלי עקב גורמות לאישה להיראות אטרקטיבית יותר בכך שהן גורמות לישבן לבלוט, ולצללית גוף ארוכה ורזה מקשה על הנשים את הפרידה מנעליהן.
כאבים שמוסיפים להחמיר או אינם מגיבים לטיפול עצמי מחייבים עזרה מקצועית. כירופרקטיקה נותנת מענה מקיף לבעיות כף רגל. הכירופרקט מאומן לאתר ולטפל ברוב הכאבים בכף הרגל שנוצרים בעקבות שיבושים בתפקוד הביו-מכאני או בגלל נזק לרקמות מעומס יתר. הטיפול במרפאה נעשה באמצעות מיטב המכשור הרפואי הקיים כולל לייזר, אולטרה סאונד וטיפול בגלי הלם. בחלק מהמקרים נפנה את המטופל למכון כף רגל לצורך התאמת מדרסים. במידת הצורך יופנה המטופל לטיפול בתרופות אנטי דלקתיות הכוללות הזרקה של סטרואידים. האופציה הכירורגית קיימת גם היא עם זאת יש להשתמש בה רק כמוצא אחרון.
מניעה
הכלל הראשוני במניעת כאבי כף רגל הוא בחירה נכונה של נעליים. נסו לנעול נעליים שטוחות או לחילופין נעלים עם עקב נמוך ורחב. אם אתם חייבים לנעול נעלי עקב הגבילו את הזמן למינימום. קחו אתכן נעליים להחלפה ונעלו אותן ברגע הראשון האפשרי. הולכות לאירוע? נעלו את נעלי העקב שלכן במכונית לפני הכניסה לאולם והורידו אותן ביציאה.
נעלים טובות חייבות להיות מרופדות ומתוחזקות היטב, נוחות, מצוידות בתמיכה לקשת, ורחבות מספיק כדי להכיל בנוחות את האצבעות. את הנעלים יש לבחור בהתאם לסוג הפעילות. נעלי ספורט לספורט ונעלי הליכה להליכה. מומלץ לנעול את הנעליים עם גרביים. כפות הרגליים חייבות להיות רחוצות, נקיות ויבשות. גזירת הציפורניים חייבת להתבצע באופן זהיר.
למניעת עומס יתר על כפות הרגליים שמרו על משקל גוף סביר לגובה שלכם. התחממו לפני פעילות והימתחו לאחריה. למדו ללכת ולרוץ באופן נכון. הימנעו מעמידה ממושכת או משהייה ממושכת על הרגליים. אם אתם סובלים ממחלה כלשהי שיש לה משמעות לגבי הבריאות של כף הרגל שלכם נקטו בזהירות גדולה יותר.
גם נעלי אצבע מזיקים
חשוב לציין שנעלי האצבע וכפכפים אינן מהוות מפלט נאות לנעלי עקב. ברוב הדגמים לא קיימת תמיכה נאותה בקשת של כף הרגל ואין יכולת בלימת זעזועים ראויה. מאפיין ביו - מכני שלילי נוסף המקיף את כול דגמי הכפכפים ונעלי האצבע היא פעולת כיווץ חוזרת ונשנית של אצבעות כף הרגל למניעת החלקה החוצה של כף הרגל.
מספר עצות לאלה מכם שבכול זאת מתעקשים לנעול נעלי אצבע: אל תנעלו נעלי אצבע להליכות ארוכות, לביצוע עבודות או לפעילות גופנית. החליפו את נעלי האצבע לאחר שנה או עם סימן ראשון לבלאי. אל תתעלמו מגירוי או כאב הנגרם בין האצבעות בגלל נעילת נעלי אצבע. הכאב יכול להיות תוצאה של יבלת ואפילו דלקת זיהומית.
הוסיפו לקרוא אודות גורמים נוספים לכאבים בכף הרגל ובכללם כאבים בכרית כף הרגל, כאבי כף הרגל שטוחה וכמובן פציעת כף הרגל השכיחה ביותר, נקע בקרסול.