דלקת פרקים ניוונית בברכיים היא הפרעה בריאותית נפוצה עם השפעות תפקודיות נרחבות. מדובר במחלת מפרקים רב-גורמית שבאה לידי ביטוי בהרס הדרגתי של הסחוס המפרקי. הברך הוא המפרק המושפע ביותר ומהווה מעל 80% מהנטל העולמי של דלקת פרקים ניוונית. חשוב לזכור ששכיחות המחלה עולה עם השמנת יתר והגיל. דלקת פרקים ניוונית בברך היא מחלה חשוכת מרפא.
עם זאת, חוקרים רבים העבירו את המיקוד שלהם למניעה וטיפול בשלב המוקדם של המחלה. בהתאם לכך, חיוני להבין את השכיחות, ההיארעות וגורמי הסיכון הניתנים לשינוי של דלקת פרקים ניוונית בברכיים לצורך מתן אסטרטגיות טיפול ומניעה יעילות. טיפול ושיקום המתבצעים על ידי כירופרקט שהוכשר לכך עשויים להועיל.
דלקת פרקים ניוונית בברכיים – רקע
דלקת פרקים ניוונית בברכיים יכולה להתפתח באחד או בשני המפרקים בברך. מפרק הברך הוא מפרק סינוביאלי, המורכב משני מפרקים:
- המפרק שוקה-ירך בין עצם השוקה לעצם הירך
- והמפרק פיקה-ירך בין פקת הברך לעצם הירך
בהפרעה זאת הסחוס במפרק הברך מתפרק וגורם לעצמות המפרק להתחכך זו בזו. הסימפטומים כוללים כאבי ברכיים, נוקשות, נפיחות וניידות מופחתת. המפרקים המושפעים מדלקת פרקים ניוונית הם המפרקים נושאי המשקל או מפרקים שאנו עושים בהם שימוש אינטנסיבי. בין המפרקים שחשופים למחלה זאת נציין:
- ברכיים, ירכיים, עמוד השדרה, קרסוליים, כפות ידיים
גורמי הסיכון להתפתחות דלקת פרקים ניוונית בברך כוללים בעיקר גיל מבוגר ומגדר נשי. עם זאת, דלקת פרקים ניוונית יכולה להתפתח מוקדם יותר בגלל עומס יתר חריג (השמנת יתר, ספורט?), מבנה ברך חריג, פציעה מוקדמת ועוד.
האבחון של דלקת פרקים ניוונית בברכיים מתבסס על היסטוריה רפואית, בדיקה גופנית וממחקרי הדמיה. אין מרפא לדלקת מפרקים ניוונית והטיפולים נועדו להקל על הסימפטומים ולהאט את התקדמות המחלה. בדרך כלל, האפשרויות לא ניתוחיות מומלצות לפני ששוקלים ניתוח במקרים חמורים. אלה עשויות לכלול מנוחה, שינויים באורח החיים, פעילות גופנית, ירידה במשקל, טיפולי כירופרקטיקה ותרופות.
השכיחות והעלויות של דלקות מפרקים בברך
דלקת מפרקים ניוונית היא מחלת המפרקים הנפוצה ביותר בעולם ואילו הברך הוא המפרק הנפגע ביותר בגוף. הפרעה זאת היא פוגעת בעיקר באנשים מעל גיל 40. מחקרים מצביעים על כך שהשכיחות העולמית של דלקת פרקים ניוונית בברך היא:
- כ-16.0% בקרב בני 15 ומעלה.
- עם שכיחות גבוהה יותר של 22.9% בקרב בני 40 ומעלה.
- נשים סובלות בשכיחות גבוהה יותר מגברים
- כ-46% מהאנשים מפתחים אותה במהלך חייהם
- השכיחות תמשיך לעלות ככל שתוחלת החיים וההשמנה יעלו.
לשכיחות העצומה הזאת של דלקת פרקים ניוונית יש השפעה כלכלית נרחבת. הנטל הכלכלי הכולל הקשור לדלקת פרקים ניוונית בארה"ב מוערך ב-136.8 מיליארד דולר בשנה. הנתון המדהים הזה יותר מהכפיל את עצמו בעשור האחרון. לשם פרספקטיבה, העלות הכלכלית השנתית של דלקת פרקים עולה על זו של השפעות בריאותיות הקשורות לטבק, סרטן וסוכרת. העלויות הרפואיות הישירות מגיעות ל-65 מיליארד דולר בשנה, כאשר העלויות הישירות השנתיות לאדם מגיעות ל-11,502.2 דולר.
תסמינים של דלקת פרקים ניוונית בברכיים
התסמינים של דלקת פרקים ניוונית בברכיים ועוצמתם משתנים מאדם לאדם. דלקת פרקים ניוונית יכולה לגרום לכאב ולאובדן תפקוד, עם זאת, חשוב לדעת שלא כל מי שיש לו ממצאים רדיוגרפיים של דלקת פרקים ניוונית גם יסבול מתסמינים. למעשה, רוב האנשים עם ממצאים רדיוגרפיים של דלקת פרקים ניוונית אינם מתלוננים על תסמינים. במקרים שבם מתפתחים תסמינים בגלל דלקת פרקים ניוונית בברכיים הם עשויים לכלול:
- כאבי ברכיים שהם הדרגתיים בהתפתחותם
- נוקשות ונפיחות בברכיים
- אובדן טווח תנועה
- הכאב עשוי להחמיר עם הפעילות (עלייה או ירידה במדרגות?)
- פגיעה תפקודית
- כאב לאחר ישיבה או מנוחה ממושכת
- במצב מתקדם גם הפרעות שחנה
- קרפיטוס או צלילי חריקות עם תנועת מפרקים
- כאב במישוש קו המפרק
מה גורם לדלקת פרקים ניוונית בברכיים?
הגורם העיקרי להתפתחות דלקת פרקים ניוונית ראשונית הוא הגיל. ככל שאנו מזדקנים רקמות המפרקים בגופנו ובכלל זה הסחוסים מזדקנים ומתנוונים. מסיבה זאת לאחר גיל 40 דלקת פרקים נעשית שכיחה יותר ולאחר גיל 70 כמעט מחצית מהמבוגרים מתלוננים על תסמיני המחלה. עם זאת, דלקת פרקים ניוונית בברכיים יכולה גם להופיע מוקדם יותר ובאופן קשה יותר. לסוג זה של דלקת פרקים ניוונית אנו קוראים דלקת פרקים ניוונית משנית. דלקת פרקים ניוונית משנית מתרחשת בין יתר הסיבות בגלל:
- פציעה או ניתוח בברך.
- השמנת יתר.
- ביומכניקה לקויה כגון חוסר יציבות או גמישות יתר של הברכיים.
- מבנה לקוי של הברכיים כגון ברכי X או ברכי O.
- מחלות אחרות כגון דלקת פרקים שגרונית.
- נטייה גנטית.
אבחון וטיפול
אבחנה של דלקת פרקים ניוונית בברכיים מתבססת על ממצאים שמפיקים מההיסטוריה הרפואית ומהבדיקה הגופנית. מחקרים הדמיה ובעיקר צילומי רנטגן משמים כדי לאשר את האבחון או לשלול מצבים אחרים.
היסטוריה רפואית
בשלב הזה נברר עם החולה:
- מה הם התסמינים?
- מתי ובאיזה אופן החלו הכאבים?
- האם הכאב החל באופן הדרגתי או פתאומי?
- התנהגות שמחמירה או מקלה על התסמינים?
- אם הייתה פגיעה קודמת באותה ברך?
בדיקה גופנית
בשלב הזה:
נתבונן בברך ובחולה. נחפש סימנים דלקתיים חזותיים כגון נפיחות אדמומיות, עיוות חיצוני ועוד. נתבונןן את תפקודו החולה בהליכה, בכריעה, עלייה וירידה במדרגות ועוד.
- נמשש את הברך ונחפש סימנים דלקתיים כגון נפיחות, חום, רגישות למישוש של המפרק ועוד.
- נבחן את טווחי התנועה של הברכיים באופן פסיבי ואקטיבי ומול התנגדות. ברך עם דלקת פרקים ניוונית צפויה להיות חלשה יותר.
- נבצע בדיקות נוירולוגיות ובדיקות מיוחדות כד לאתר ליקויים עצביים ו/אן חסרים נוירולוגיים. אלה לא אמורים להיות נוכחים.
לאחר הערכה יסודית זאת האבחנה של המטופל צריכה להיות ברורה. במידת הצורך נפנה את המטופל לבדיקות מתקדמות כדי לאשר את האבחון של דלקת פרקים ניוונית בברכיים או כדי לשלול מצבים בריאותיים אחרים.
בדיקות מתקדמות
אלה עשויות לכלול:
מחקרי הדמיה ובעיקר צילומי רנטגן שידגימו את הממצאים הקלאסיים של הפרעה ניוונית. אלה עשויים לכלול ממצאים כגון:
- היצרות מרווח המפרק בעיקר בצד הפנימי עד כדי מפגש של עצמות המפרק.
- התרחבות של משטחי המפרק.
- היווצרות דורבנים (אוסטאופיטים).
- טרשת סובכונדרלית.
- ציסטות סובכונדרליות.
בדיקות נוספות לצורך אבחנה מבדלת עשויות לכלול:
- MRI, בדיקות דם, שאיבת נוזל מתוך המפרק ועוד.
אבחנה מבדלת
כדי לוודא שאכן מדובר בדלקת פרקים ניוונית בברכיים נערוך תהליך של אבחנה מבדלת. בהליך זה ניקח בחשבון את כלל הגורמים האפשריים לתסמיני החולה ונסנן את הלא מתאימים. הליך זה מתבסס על כלל הידע והממצאים שצברנו מפגישתנו עם החולה. בין יתר ההפרעות שנצטרך לשלול כדי להגיע לאבחנה של דלקת פרקים ניוונית בברכיים נציין הפרעות כגון:
- קרע מיניסקוס.
- קרע של רצועה בברך.
- תסמונת כאב פטלופמורל.
- בצקת לשדית בעצם ונמק בברך
- דלקת פרקים אוטואימונית (דלקת מפרקים שגרונית), מטבולית (גאוט) ועוד.
- דלקת מפרקים ניוונית בירך המשליכה כאב לברך.
- הפניית כאב מהגב התחתון.
טיפול בדלקת פרקים ניוונית בברכיים
לא ניתן לרפא דלקת פרקים אך ניתן לצמצם ואף להעלים את תסמיני המחלה. מטרות הטיפול בתסמינים של דלקת פרקים ניוונית בברכיים כוללות הפחתת כאב, שיפור התפקוד ומניעת החמרת המחלה. אפשרויות הטיפול כוללות בין היתר:
טיפול כירופרקטי
הטיפול הכירופרקטי עשוי לכלול:
- המלצות – על מנוחה, שינויים (יתכן זמניים) באורח חיים כדי להקל על הברכיים, הפחתת משקל, חינוך המטופל, תומכי ברכיים ועוד.
- שימוש במכשירים לריפוי דלקות כגון לייזר רך, הנעות פסיביות ואקטיביות של הברכיים, תרגילי חיזוק וגמישות ועוד.
טיפול רפואי
הטיפול הרפואי בתסמיני דלקת פרקים ניוונית בברכיים כולל בין היתר:
- טיפולים עם תרופות נוגדות דלקת שאינם סטרואידים (תופעות לוואי), זריקות סטרואידים (תופעות לוואי), הזרקות של חומצה הילורונית ועוד.
- ניתוחים כולל החלפת ברך מלאה.
References:
Heidari B. Knee osteoarthritis prevalence, risk factors, pathogenesis and features: Part I. Caspian J Intern Med. 2011 Spring;2(2):205-12.
Cui A, Li H, Wang D, Zhong J, Chen Y, Lu H. Global, regional prevalence, incidence and risk factors of knee osteoarthritis in population-based studies. EClinicalMedicine. 2020 Nov 26;29-30:100587.
Hsu H, Siwiec RM. Knee Osteoarthritis. [Updated 2023 Jun 26]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-.
Geng R, Li J, Yu C, Zhang C, Chen F, Chen J, Ni H, Wang J, Kang K, Wei Z, Wei Z, et al: Knee osteoarthritis: Current status and research progress in treatment (Review). Exp Ther Med 26: 481, 2023.
Berteau JP. Knee Pain from Osteoarthritis: Pathogenesis, Risk Factors, and Recent Evidence on Physical Therapy Interventions. J Clin Med. 2022 Jun 7;11(12):3252.
Primorac D, Molnar V, Rod E, Jeleč Ž, Čukelj F, Matišić V, Vrdoljak T, Hudetz D, Hajsok H, Borić I. Knee Osteoarthritis: A Review of Pathogenesis and State-Of-The-Art Non-Operative Therapeutic Considerations. Genes (Basel). 2020 Jul 26;11(8):854.
Uivaraseanu B, Vesa CM, Tit DM, Abid A, Maghiar O, Maghiar TA, Hozan C, Nechifor AC, Behl T, Patrascu JM, Patrascu JM, et al: Therapeutic approaches in the management of knee osteoarthritis (Review). Exp Ther Med 23: 328, 2022.
Li, B., Zhang, Y. & Bi, L. Comparative efficacy of treatments for patients with knee osteoarthritis: a network meta-analysis. Eur J Med Res 25, 27 (2020).