אוסטאופורוזיס בגלל הרזיה

הרזיה עלולה לגרום אוסטאופורוזיס

אוסטאופורוזיס בגלל הרזיה! אובדן מסת עצם היא תופעה שכיחה בקרב נשים אך גם בקרב גברים. מסת עצם ירודה מהווה גורם סיכון לשברים ובשל כך אף למוות. אחד מגורמי הסיכון לאובדן צפיפות העצם היא הרזיית יתר. רבות נכתב על החסרונות שבהשמנה עם זאת להשמנה יש גם יתרון. אחד היתרונות הבריאותיים היחידים שיש לאנשים הסובלים מהשמנה הוא העצמות החזקות. לרוב, אנשים הסובלים מעודף משקל והשמנה לא סובלים ממחלת דלדול העצם (אוסטאופורוזיס). העומס הפיזי על העצמות שנוצר בזכות משקל גופם גורם להתעבות העצמות ולהתחזקותן.

יש צורך בכמות קלוריות יומיות מינימליות כדי לשמר על הבריאות הגוף ובכלל זה הבריאות של העצמות. הצורך לקבל תוצאות מידיות בדיאטה גורמת לנו, הרבה פעמים, לנקוט בגישות אגרסיביות להפחתת משקל. בשל כך האדם עלול "להצליח" בהורדת המשקל אך עצמותיו נעשות חלולות. הורדת משקל דרסטית עלולה לגרום לאובדן מסת עצם. מסת עצם נמוכה מהווה בין היתר גורם סיכון לכאבי גב. המחקר הנוכחי מצא שבקרב אנשים מבוגרים דיאטה חריפה הובילה לאובדן צפיפות עצם למרות האימונים הגופניים.

הרזיה עלולה לגרום אוסטאופורוזיס – רקע

הרזיה ואובדן מסת עצם הולכים לעתים יחדיו. כך צעירות הסובלות מאנורקסיה חשופות להתפתחות מחלת דלדול העצם (Osteoporosis). ישנם מספר הסברים להשפעה זאת כולל בין היתר:

  • שיבושים בתפקוד ההורמונים שתפקידם לתחזק את חילוף החומרים של העצם
  • חסרים תזונתיים שאינם מאפשרים לעצם להתעבות

חוקרים שונים טוענים שאין צורך לסבול מאנורקסיה כדי לאבד את הצפיפות העצמות. לטענתם גם דיאטה חריפה עלולה לגרום לכך. עם זאת, דיאטה קיצונית שנמשכת ימים ספורים לא צפויה להשפיע על מסת העצם. אך דיאטת כאסח שנמשכת זמן רב עלולה לעשות זאת. המומחים השונים טוענים עוד:

  • אנשים שמתחזקים גוף רזה לאורך שנים כשמדד מסת הגוף שלהם היא 18.5 או פחות נמצאים בסיכון מוגבר לפתח אוסטאופורוזיס.
  • יש צורך בפעילות בונה עצם כדי לתחזק ולשפר את צפיפות העצם. פעילות נושאת משקל היא הפעילות הנכונה לשם כך.

1200 קלוריות זהו המינימום למניעת אוסטאופורוזיס

המלחמה של האוכלוסייה המערבית במשקל העודף ובהשמנה נעשית הרבה פעמים בצורה של דיאטת כאסח. דיאטה שבה צורכים פחות מ- 900 קלוריות ליום מעלה את הסיכון שלכם לפתח אוסטאופורוזיס. לדעת מומחים הצריכה הקלורית המינימלית כדי לתחזק מסת עצם תקינה ולמנוע את מחלת דלדול העצם עומדת על 1200 קלוריות ליום. חשיבות רבה נודעת גם למה אתם אוכלים:

  • למניעת מחלת דלדול העצם יש לצרוך כול יום לפחות 1000מ"ג סידן ובין 400-800 יחידות בין לאומיות של ויטמין D. ערכים אלו עולים כאשר אתם חוצים את גיל 50, אז תצטרכו לצרוך 1200 מ"ג סידן ועד 1000 יחידות בין לאומיות של ויטמין D.

המחקר

הרזיה עלולה לגרום אוסטאופורוזיס
הרזיה עלולה לגרום אוסטאופורוזיס

ההשפעה המטיבה של הפחתת משקל ופעילות גופנית על הלב וכלי הדם ידועה ומוסכמת על הכול. ההשפעה שיש לפעילות גופנית ודיאטה להפחתת משקל על צפיפות העצמות אינן ברורה מספיק.

מטרת המחקר הייתה להעריך כיצד ישפיעו פעילות גופנית ודיאטה דלת קלוריות על צפיפות העצם של אנשים שמנים ומבוגרים. לצורך המחקר שנמשך שנה והיה מסוג ניסוי אקראי מבוקר (randomized controlled trial) עקבו החוקרים אחר 27 משתתפים שמנים בגיל ממוצע של 70 שנה ועם מדד מסת גוף של בממוצע 39. המשתתפים חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות כאשר הקבוצה הראשונה (17 משתתפים) החלה לבצע דיאטה שמטרתה הפחתת משקל וגם החלה תכנית של פעילות גופנית והקבוצה השנייה (10 משתתפים) היוותה את קבוצת הביקורת.

ממצאי המחקר

השילוב של דיאטה להורדת משקל יחד עם פעילות גופנית הפחיתה את צפיפות העצם באזור הירך.

מסקנות החוקרים

לא ידוע עם השילוב של פעילות גופנית והורדה במשקל מפחיתים את הסיכון לשבר בירך למרות הירידה בצפיפות העצם.

The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. 2008 Jun; 93(6): 2181–2187

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

פציעות כדורסל - מכתב תודה

פציעות כדורסל – מכתב תודה

פציעות כדורסל

לכבוד ד"ר יצחק בכר היקר, 

ברצוני להודות לך על הטיפול המסור והמקצועי שנתת לי. הצלחתה לחזק אותי כל פעם מחדש והעמדת אותי על הרגליים. במשך 13 שנה שיחקתי כדור סל מקצועי והגעתי להישגים רבים הן בתחום האישי (גדלתי במחלקת הנוער של מכבי ת"א והייתי שחקן מצטיין

כאבים בעצם הזנב אבחון

כאבים בעצם הזנב אבחון

כאבים בעצם הזנב? אבחון ובמידת הצורך טיפול מהיר עשויים למנוע תסמינים וקשיי תפקוד כרוניים. התנהלות אחראית מיד עם הופעת המיחוש הראשון עשויה לאפשר ריפוי מהיר יחסית של הבעיה. התעלמות מהתסמינים והמשך בחיי השגרה ללא אבחון וטיפול עלולים לגרום לבעיה כרונית.