דיאטה עלולה לגרום לאוסטאופורוזיס! מה הקשר בין מחלת דלדול העצם והרזיה? אכן, האדם המודרני משלם מחיר בריאותי יקר על השמנה. עם זאת, חשוב לזכור שהורדת משקל באמצעות דיאטת כאסח עלולה לגרום לבעיות בריאותיות אחרות. דיאטה מופחתת קלוריות ללא פעילות גופנית מגדילה הסיכון להתפתחות מחלת דלדול העצם (אוסטאופורוזיס) ולהסתכן בשברים.
לפי מחקר שנערך בארצות הברית ופורסם בארכיב לרפואה פנימית ב 11.12.06:
- הוספה של אימון גופני לדיאטה מופחתת קלוריות מגינה על העצמות מפני אובדן צפיפות העצם. האימון הגופני שמטרתו חיזוק העצמות צריך להיות מבוסס על תרגלים ומאמצים נושאי משקל גוף.
המחקר עקב במשך שנה אחר השפעות הפחתת המשקל על עצמותיהם של:
- 30 נשים ו- 18 גברים
- כולם בעלי עודף משקל
כול הקבוצה נתבקשה להשתתף בתוכנית דיאטה שמטרתה הפחתת משקל. חלק אחד מהקבוצה עשה זאת ללא פעילות גופנית והחלק השני עם פעילות גופנית. בתום השנה הקבוצה הראשונה (דיאטה ללא ספורט) הפחיתה ממשקלה מעט יותר מהקבוצה השנייה (דיאטה עם פעילות). אלא שהקבוצה הראשונה גם אבדה בממוצע 2.2% מצפיפות העצם בעמוד השדרה ומפרקי הירך.
דיאטה עלולה לגרום לאוסטאופורוזיס -רקע
הידלדלות העצמות – אוסטאופורוזיס היא מחלה שבה צפיפות המינרלים בעצמות פוחתת בקצב גדול יותר מבנייתה. תהליך זה מוביל לשינויים מבניים ברקמת העצם וגורם לכך שהעצמות נחלשות ונשברות בקלות. ישנם שיטות לטיפול במחלה אך טיפול מניעתי הוא היעיל והמומלץ ביותר.
תפקידי העצמות
העצם היא רקמת חיבור קשה וצפופה המהווה חלק מרכזי בשלד שלנו. תפקידה של העצם מורכב ומחייבת אותה לעמוד בעומסים ניכרים. תפקידיה כוללים:
– תנועה ותמיכה
– הגנה
– אגירת מינרלים
– ייצור תאי דם
דיאטה רק עם פעילות גופנית
החשיבות הגדולה של הפחתה במשקל בקרב בעלי משקל עודף ברורה וידועה. המחקר הזה מוכיח שלדיאטה ללא פעילות גופנית עלולות להיות השלכות שליליות על צפיפות העצם ולסכן את שלמותן של העצמות. המסקנה היא: דיאטה חייבת להיות משולבת עם פעילות גופנית. ההסבר הפיזיולוגי לחשיבות זאת טמון בכך שהעומס הפיזי שנוצר על רקמות הגוף השונות ובכללן רקמת העצם במהלך הפעילות הגופנית גורם לייצור עצם מוגבר.
העצם היא רקמה חיה העוברת תהליך פירוק ובנייה לאורך חיינו. תאים בשם אוסטאובלסטים מעלים את קצב הבנייה של העצמות כאשר אנו נחשוף אותן לעומס. זו הסיבה שפעילות גופנית שמטרתה בניית עצם או מניעת הידלדלות עצם חייבת להיות כרוכה ביצירת התנגדות משמעותית לעצמות. או במילים אחרות שחייה שאינה מאתגרת את העצמות לא תהייה מספיק טובה בעוד שפעילות כגון ריצה, קפיצה ו/או הרמת משקולות בחדר כושר יעשו עבודה טובה. בכול הנוגע לעבודה בחדר כושר יש להקפיד על ציוד טוב ואופן עבודה נכון כדי להימנע מפציעות ספורט.
מניעת אוסטאופורוזיס
כאשר המחלה בשלבים מתקדמים יש מעט צעדים אפקטיביים להילחם בתופעה. אורח חיים נכון הכולל תזונה מוקפדת, נטילת תוספי תזונה ופעילות גופנית בונה עצם היא השיטה המועדפת לבלימה ושיפור בדלדול העצם. מבחינה תזונתית: שמירה על מסת גוף תקינה (רזון לא טוב), הימנעות מיותר מידי אלכוהול ועישון, צריכה מותאמת של סידן, ויטמין D, ויטמין K, הפעילות חייבת לכלול עומסים משמעותיים על השלד. ככל שהעומס קיצוני יותר (יש לזכור: הדרגתיות וללא פציעות) כך העצם תבנה עצמה מהר יותר.