ניתן לעכב ואף למנוע סוכרת

ניתן לעכב ואף למנוע סוכרת

ניתן לעכב ואף למנוע סוכרת! למחלת הסוכרת השפעות מרחיקות לכת על הבריאות שלנו. אם אתם נוטים לחלות במחלה הזאת חשוב שתשנו את אורח החיים שלכם. דיאטה ופעילות גופנית יכולים לעכב את הסוכרת לשנים רבות, עד 14 שנים לאחר הפסקת הפעילות. חולי ממושך בסוכרת מעלה את הסיכוי להתפתחות מחלות קטלניות אחרות בחלקן כולל בין היתר:

לכן, לעיכוב מחלת הסוכרת, אפילו למספר מועט של שנים ישנה משמעות עצומה. אנו יודעים היום ששינוי בסגנון חיים הכולל:

עשוי לעזור לכם בהשגת מטרה זאת.

ניתן לעכב ואף למנוע סוכרת – רקע

סוכרת היא מחלה מטבולית שהמאפיין שלה הוא רמת סוכר גבוהה בדם. הגורם לרמת סוכר גבוהה בדם הוא לרוב חוסר בהורמון הקרוי אינסולין או תפקוד לקוי של ההורמון הזה. תפקידו של הורמון האינסולין הוא לאפשר חדירה של הסוכר לתאי הגוף לצורך יצירת אנרגיה. ליקוי תפקודי או מבני של ההורמון גורם לכך שהסוכר אינו חודר לתאים ונוצר ריכוז הגבוה של הסוכר בדם. קיימים שלושה סוגים של סוכרת:

סוכרת סוג 1 (Type 1)

מחלה זאת הקרויה גם סוכרת נעורים מתאפיינת בחוסר מוחלט של אינסולין. הגורם לחוסר באינסולין בסוכרת זאת היא פגיעה והרס של תאי הלבלב שתפקידם להפריש אינסולין. מספר גורמים עלולים להוביל להרס הלבלב כולל בין היתר מחלה אוטו אימונית, אלרגיה לחלב ותורשה.

סוכרת סוג 2 (Type 2)

סוג זה של סוכרת עלול להתפתח בכול גיל אך מתפתח לרוב לאחר גיל 40. קיימת נטייה גנטית להתפתחות סוג זה של סוכרת. התנהלות נכונה הכוללת:

  • שמירה על משקל
  • הקפדה על תזונה הולמת
  • הימנעות מעישון

עשויה לדחות ואף למנוע את התפתחות המחלה.

סוכרת הריון

סוג זה סוכרת מופיעה בפעם הראשונה במהלך ההיריון. הגורם לכך הם הורמונים שמפרישה השליה של האישה הריונית החל מהשבוע ה-20 ואלה יוצרים "עמידות לאינסולין" – כלומר אינם מאפשרים פעולה תקינה של האינסולין. ברוב המכריע של המקרים הסוכרת הריונית נעלמת תוך מספר ימים לאחר הלידה.

אבחון סוכרת

ניתן לעכב ואף למנוע סוכרת
ניתן לעכב את מחלת סוכרת

הסימנים והתסמינים של המחלה מופעים כאשר ישנם רמות גבוהות של סוכר בדם. לכן כאשר המחלה מאובחנת מוקדם יותר זה נעשה על ידי בדיקות אקראיות של ריכוז הסוכר בדם וריכוז הסוכר בשתן.

סימנים ותסמינים

הסימנים והתסמינים של המחלה כוללים:

  • הטלת שתן מרובה
  • תחושת צמא קיצונית
  • וירידה במשקל

במצבים מתקדמים ישנה פגיעה ואף אובדן מלא של יכולת החישה בגפיים. תסמינים נוספים צפויים להתפתח עם התקדמות המחלה, הרס של כלי הדם וכשל של איברים. במצבים הללו החולה עלול לסבול:

  • מטרשת עורקים על כול המשתמע מזה
  • עיוורון בשל פגיעה ברשתית
  • אי ספיקת כליות
  • פגיעה עצבית וכאב נוירופתי
  • פצעים כרוניים ועוד

המחקר

ידוע ששינוי באורח חיים יכול לעכב את התפתחות מחלת הסוכרת מסוג 2 בקרב חולים הסובלים מאי סבילות לגלוקוז (Impaired Glucose tolerance – IGT). לא ברור כמה זמן כמה זמן העיכוב הזה יכול להימשך עם תום המאמצים היזומים כלומר עם הפסקת השינויים הנדרשים באורח החיים. עוד לא ברור האם השינויים הללו בסגנון החיים מפחיתים את הסיכון לחולי במחלות לב וכלי דם ומוות מוקדם. החוקרים בדקו האם שינוי דרסטי בסגנון חיים יכול להשפיע על הסיכון לחלות בסוכרת ועל מחלות הקשורות לסוכרת ובעיקר מחלות לב וכלי דם. החוקרים בדקו גם האם הסיכוי למוות מוקדם בגלל מחלות אלו פוחת בעקבות שינויים בסגנון חיים.

לצורך המחקר עקבו החוקרים אחר 577 מתנדבים הסובלים מאי סבילות לגלוקוז. מתנדבים אלו חולקו לארבע קבוצות, קבוצת ביקורת ושלוש קבוצות מחקר שבהן התבקשו המתנדבים לשנות את אורח החיים שלהם: קבוצה אחת ביצעה דיאטה, קבוצה שנייה ביצעה פעילות גופנית וקבוצה שלישית ביצעה שילוב של דיאטה ופעילות גופנית. השינויים הללו באורח חיים נמשכו 6 שנים שבסופם נבדק מצב המתנדבים. מצב הסוכרת, חולי לב וכלי דם, מוות ממחלות לב וכלי דם ומוות באופן כללי.

ממצאים המחקר

בממוצע רק 7% מהקבוצות ששינו את סגנון חייהם חלו בסוכרת לעומת 11% בקרב קבוצת הביקורת. השפעה מטיבה זאת המשיכה גם לאחר 20 שנים שבהם רק 80% מהקבוצות שביצעו שינוי בסגנון חיים חלו בסוכרת בעוד שבקבוצת הביקורת חלו 93% מהמתנדבים. בממוצע המתנדבים ששינוי את סגנון החיים שלהם חיו ללא סוכרת 3 – 6 שנים יותר מהמתנדבים בקבוצת הביקורת.

הקבוצה שפעלה גופנית וגם החלה בדיאטה נהנתה מירידה של 51% בסיכון לחלות בסוכרת במהלך תקופת השינוי וירידה של 43% במהלך 20 שנים שלאחר תום השינוי בסגנון חיים.

מסקנות החוקרים

ניתן לעכב ואף למנוע סוכרתֱֱ! שינוי בסגנון החיים לאורך 6 שנים יכול לעכב את החולי בסוכרת סוג 2 בעד 14 שנים. מסבות של חולשות סטטיסטיות לא נמצא קשר ברור בין מחלות לב וכלי דם ומוות מוקדם לשינוי בסגנון חיים

The Lancet, Volume 371, Issue 9626, 1783 – 178924, May 2008

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

להרזות בלי לפגוע במסת השריר

הרזיה ללא פגיעה במסת השריר

רדו במשקל, לא במסת השריר! לאנשים הסובלים מהשמנה הירידה במשקל היא תוצאה ברוכה ולעתים אף מצילת חיים. השאלה שצריך לשאול עצמו כול מי שחפץ לרדת במשקל היא: מאיזו רקמה בגוף אני מאבד את המשקל? מרקמת שומן, מרקמת עצם או ממסת השריר?

כאבי ברכיים גורמי סיכון

כאבי ברכיים גורמי סיכון

כאבי ברכיים? גורמי סיכון להתפתחותם ובעיקר גורמי סיכון שיש לנו שליטה עליהם מהווים מקור מידע חשוב להתמודדות ולמניעה הבעיות. מפרק זה שהוא מפרק נושא משקל מרכזי ומורכב חשוף בגלל תכונותיו, תפקידיו ומיקומו האנטומי לכוחות ועומסים קיצוניים.

פציעות ספורט אבחון

פציעות ספורט אבחון

פציעות ספורט? אבחון צריך להתבצע מהר כדי לאפשר טיפול מהיר ויעיל ומניעת נזקים כרוניים. למזלנו הרב ניתן לטפל באופן יעיל ברוב הפגיעות הנגרמות בגלל פעילות גופנית. רוב הנפגעים יחזרו לאחר טיפול ושיקום להיות פעילים. המפתח לכך מצוי באבחון מהיר ומדויק של הפגיעה.