גורמי הסיכון לבריאות הגב שלכם נחלקים לכאלה שיש לכם שליטה עליהם ולאחרים שלא. כאבי גב יכולים להתפתח בכל מקום לאורך עמוד השדרה. השכיחות הגדולה ביותר היא זו של כאבי גב תחתון. עם זאת, גם כאבים בגב העליון וכמובן כאבים בגב המרכזי מהווים בעיה שכיחה.
למעשה כל בני האדם ללא יוצא מן הכלל יסבול מכאבי גב במיקום זה או אחר במהלך החיים. הגורם העיקרי להתפתחות כאבי גב הוא עומס חוזרני המוטל בגלל ישיבה. גורמים אפשריים נוספים כוללים נזקי חבלה או נזקי מחלות. בין גורמי סיכון להתפתחות כאבי גב נציין סוג של מקצוע וספורט מועדף, גיל, מגדר ועוד. חשוב להכיר את גורמי הסיכון הללו ולזכור שהמשמעות של נטרולם הוא מניעת כאבי גב.
גורמי הסיכון לבריאות הגב – רקע
כאבי גב מהווים מטרד קשה מנשוא. מטרד אישי ומטרד לאומי. מטרד אישי על רקע הפגיעה באיכות חייו של החולה ובכלל זה:
- פגיעה בחייו החברתיים
- פגיעה ביכולתו לעסוק בפעילות גופנית
- קשיים כלכליים אישיים ומשפחתיים ועוד
כאבי גב גורמים גם לפגיעה לאומית על רקע העלויות הכלכליות האדירות שגורמת בעיה זאת. אלה נאמדות בארצות הברית לבדה במיליארדי דולרים רבים. הוצאות כבדות אלה נגרמות בגלל:
- אובדן ימי עבודה
- אובדן הכנסות
- הוצאות עצומות עקב טיפולים, ניתוחים, אשפוזים ועוד
נשים וגברים סובלים מכאבי גב באותה מידה. לכאבי גב פנים רבות, הוא יכול להופיע בצורה של כאב מקומי קל ולחלוף תוך שעות עד ימים אבל הוא עלול להופיע גם בצורה של כאב גב משתק. החומרה של רוב כאבי הגב נמצאת בין שני הקצוות הללו. ההכרה של הגורמים שיש ביכולתם לגרום או למנוע כאבים בגב ולהשפיע על בריאות הגב היא על כן צורך אישי וצורך לאומי. לנוכח ממדי המגפה של כאבי הגב יש ללמד כבר בגן הילדים כל מה שאפשר על הגורמים השונים המקיפים אותנו שיש ביכולתם לסכן את בריאות הגב שלכם. כאמור את גורמי הסיכון להתפתחות כאבי גב ניתן לחלק לשתי קטגוריות:
- גורמי סיכון שיש לנו שליטה בהם
- וגורמים אחרים שאין לנו שליטה כזאת.
גורמי סיכון שאין לנו שליטה בהם
גיל
הגיל שלנו הוא בין גורמי הסיכון לכאבי גב הגדולים ביותר. מהווה את גורם הסיכון העיקרי להתפתחות כאבי גב. אף על פי שאנו עדים לכך שיותר ויותר בני נוער מתלוננים על כאבי גב עדיין, תופעה זאת נותר בעיקרה בעיה של אנשים מבוגרים יותר. על ציר הזמן הרקמות שמרכיבות את עמוד השדרה מתבלות. השאלה שנשאלת היא לא האם הן מתבלות אלא כמה הן מתבלות או באיזה קצב הן מתבלות. התנהלות נכונה הכוללת בין היתר פעילות גופנית מאוזנת, ארגונומיה תקינה ויציבה טובה תצמצם את הבלאי למינימום ותאט את קצב הבלאי. אחרי גיל 30 הסיכוי לסבול מכאבי גב עולה משמעותית:
- גיל 30 – 60 מירב הסיכויים שהכאבים שלכם נובעים מנזק לדיסק הבין חולייתי (בלט דיסק או פריצת דיסק)
- לאחר גיל 60 קיים סיכוי גדול שהכאבים שלכם נובעים מדלקת פרקים ניוונית.
גנטיקה
גורמים המסכנים את הגב שלכם כוללים ללא ספק גם תורשה. ישנן עדויות רבות לכך שכאבי גב הם דבר העובד בירושה. אם האבא או האימא שלכם סבלו מכאבי גב עולה הסיכוי לכך שגם אתם תסבלו מהם. תסמונות מוגדרות של עמוד השדרה כמו היצרות תעלת השדרה, או מחלה ניוונית של עמוד השדרה שכיחות יותר בקרב בני משפחה אחת.
ליקויים מבניים נרכשים או מולדים
גם ליקויים מבניים מולדים או נרכשים הם גורמים המסכנים את הגב שלכם. ליקויים אלה עלולים לגרום לשינויים ביומכניים ובעקבות זאת מובילים בין היתר להתפתחות עומסי יתר על עמוד השדרה. תוצאה אפשרית לכך היא כאבי גב. בין יתר השינויים המבניים בעלי יכולת להשפיע על בריאות הגב נמנה עקמת או עיוות מולד או נרכש אחר בקשתות ובקימורים הטבעיים של עמוד השדרה כמו קיפוזיס, כפות רגליים שטוחות, רגל קצרה וזוויות לא תקינות של הברכיים ו/או של מפרקי הירך.
מחלות
חשוב לציין שלמרות ש"מחלות" מופיע בין גורמי הסיכון שאין לנו שליטה עליהם אין הדבר נכון תמיד. בחלק מהמקרים ניתן למנוע את המחלות הללו ובכך גם לצמצם את הסיכון להתפתחות כאבי גב. חולי במחלות מסוימות מעלה את הסבירות לכך שתסבלו בין היתר גם מכאבי גב. ככול שהסיכוי שלכם לחלות במחלות אלו גבוה יותר כך גם גדל הסיכון להתפתחות כאבי גב. בין יתר המחלות שעלולות לגרום לסיכון מוגבר לסבול מכאבי גב נציין במיוחד את מחלת דלדול העצם המהווה גורם סיכון להתפתחות שברים בחוליות ובכך לגרום לכאבי גב. כמובן שגם הסיכון לחלות במחלת דלדול העצם עולה ככול שאנו מתבגרים.
מחלות שעלולות לעלות את הסיכון להתפתחות כאבים בגב כוללות בין היתר:
- דלקת פרקים ניוונית או דלקת פרקים אחרת שעלולות לגרום לשינויים במפרקים ובדיסקים הבין חולייתיים ועקב כך לגרום לכאבי גב
- תסמונת זנב הסוס
- גידול סרטני בעמוד השדרה
- דלקת זיהומית בעמוד השדרה
- שלבקת חוגרת
- מחלת דלדול העצם ועוד
ישנן גם מחלות התוקפות חלקי גוף ואיברים מרוחקים שהם בעלי יכולת להשליך כאב לגב. דוגמאות לכך כוללות:
- דלקת בשלפוחית השתן
- הפרעות בריאותיות בכליות ועוד
הריון
גם במקרה הזה חשוב לציין שאף על פי שכאבי גב בהריון מופיע בין גורמי הסיכון שאין לנו שליטה עליהם אין הדבר נכון תמיד. בחלק מהמקרים ניתן למנוע את כאבי הגב בהריון על ידי:
- הקפדה על כללי התנהלות נכונים
- הכנת הגוף להריון
במהלך ההיריון עולה הסיכון להתפתחות כאבי גב. הסיבות לכך הן השינויים שעובר הגוף הנשי במהלך חודשי ההיריון. בין יתר השינויים נציין:
- עלייה במשקל על כול המשתמע מכך בכול הנוגע לעומסים הנוצרים על עמוד השדרה והאגן
- שינויים הורמונליים (רמה גבוהה של הורמון הקרוי רלקסין). אלה גורמים להתרככות של רקמות החיבור שאמורות לאחוז ולייצב את עמוד השדרה והאגן
- שינויים במרכז הכובד של גוף האישה המתרחשים עם התקדמות ההיריון. אלה גורמים לשינויים ביציבה, התארכות והחלשות של שרירי הבטן שתפקידם בין היתר לאחוז ולייצב את עמוד השדרה.
גורמים נפשיים
מתברר שגם הפרעות נפשיות מהווים גורמי סיכון לכאבי גב. בין ההפרעות הנפשיות שעלולות לתרום להתפתחות כאבי גב נמנה:
- דיכאון
- מתחים נפשיים
- חרדות
- דאגות ויתר והפרעות במצב הרוח
ההסברים המקובלים לקשר שבין לחצים נפשיים לבין כאבי גב כוללים:
- מצבי דחק נפשיים מפעילים את תגובת הגוף למצבי סכנה. במצב זה של "ברח או הילחם" שרירי הגוף מתקשים ומתכווצים כהכנה לקרב והתוצאה כאבי גב כאבי צוואר ועוד.
- שינויים ההתנהגותיים שעובר האדם שמצוי במצב של דחק נפשי. האדם הממוצע הנמצא במצב של דחק נפשי התכנס פיזית לתוך עצמו וישנה את היציבה שלו, יפסיק להיות פעיל גופנית ויהפוך להיות רגיש יותר לאותות כאב.
גורמי סיכון שיש לנו שליטה בהם
עודף משקל והשמנה
עודף משקל והשמנה יוצרים עומסי יתר קבועים על הרקמות השונות ובכלל זה על עמוד השדרה וכן משנים את האופן שבו אתם נעים. שינויים אלו על ציר הזמן מאיצים את הליכי הבליה של הרקמות השונות בגב. אסור לשכוח שעודף משקל או השמנה גם מעודדים אורח חיים יושבני המהווה גם הוא גורם סיכון להתפתחות כאבי גב.
אורח חיים יושבני
גורם מרכזי להתפתחות נזקים ברקמות הגב השונות הוא הליכי הניוון. אורח חיים יושבני מוביל על ציר הזמן להשמנה, כושר גופני לקוי ולהליכי ניוון מואצים. בשל כך אנו עדים להתפתחות נזקים גופניים בגב. בין יתר הנזקים מסוג זה נמנה:
- שחיקת סחוסים
- בלטי דיסק או פריצות דיסק
- היצרות פורמינלית ועוד
המשמעות היא לעתים קרובות כאבי גב. גב בריא מצריך אורח חיים אקטיבי. אורח חיים אקטיבי הכולל פעילות גופנית ונמנע מישיבות מנוונות מאפשר לנו לשמור על שרירי הליבה האוחזים ומייצבים את חוליות עמוד השדרה, שומר על בריאות הרקמות השונות בגב ובכך מונע או מאט את תהליך הניוון שלהן ועוד.
פעילות גופנית
הסיכון של ספורטאי העוסק באומניות לחימה לסבול מכאבי גב אינה שווה או דומה לסיכוייו של אדם שמשתתף בשיעורי פלדנקרייז. ככול שהפעילות כרוכה:
- בפעולות אלימות יותר
- במאמצים קיצוניים יותר
- ובתנועות חריגות יותר
כך גם עולה הסיכון להתפתחות כאבי גב. אין לראות בדברים הללו דבר הפותר אתכם מהקפדה על זהירות ומודעות בעת ביצוע כול פעילות גופנית ללא יוצר מהכלל. גם מתאמני פלדנקרייז נפצעים.
עישון
עישון מהווה גורם סיכון לרבות מההפרעות הבריאותיות של האדם כולל להתפתחות כאבי גב. פרסום המחקרים הראשונים אודות הנזקים הבריאותיים של עישון החלו כבר בשנות ה- 50. מאז נוספו מאמרים רבים שקישרו עישון עם סיכון לחלות במחלות לב, מחלות ריאות, סרטן וכמעט כול מחלה אחרת אפשרית. בשנים האחרונות הצטרף העישון לשורה הארוכה של גורמי סיכון לכאבי גב. בין ההסברים האפשריים להשפעה זאת מעלים החוקרים את הסברה שעישון מצמצם את מעבר החמצן ושאר חומרי ההזנה החשובים לדיסקים הבין חולייתיים בעמוד השדרה ובכך חושף אותם לבלאי.
מקצוע
גורמים המסכנים את הגב שלכם עלולים להיות המקצוע או התחביב שלכם. מקצועות שונים יוצרים עומסים שונים על הגוף האנושי ובכך חושפות אותו לבעיות אופייניות. בין יתר המקצועות שכרוכים בעומסים על הגב ועלולים לגרום לכאבי גב נציין:
- מקצועות כמו עובדי בניין, אחיות ועוד המחייבים הרמה ודחיפת משאות
- מקצוע המחייב ישיבה ארוכה (מחשבים, פקידים, נהיגה), עמידה ממושכת (ספר, קופאי, עובדי פס ייצור) ועוד
יציבה לקויה
יציבה נכונה:
- משמרת את הקימורים הטבעיים בעמוד השדרה
- מפחיתה את העומסים המוטלים עליו
- ומצמצמת את הסיכון לגרימת נזקים והתפתחות כאבי גב
כך למשל ישיבה שפופה או מרוחה מעלה בחדות את העומסים המוטלים על רקמות הגב. בין הרקמות הנחשפות לעומסים נציין בין היתר רצועות, מפרקים, שרירים ודיסקים בין חולייתיים. התוצאה הצפויה בסבירות גבוהה היא:
- פציעה ודלקות בשרירים
- שחיקת סחוסים
- בלט או אפילו פריצת דיסק ועוד
ארגונומיה לקויה
חוקי הארגונומיה נועדו לאפשר לנו שיפור עקבי בהתנהלות, בתנאי החיים ובסביבת העבודה שלנו. הקפדה על כללים אלו תמנע עומסים מיותרים ופציעות קשות. תאונות עובדה השכיחות ביותר והגורם העיקרי לאובדן ימי עבודה ופגיעה בפריון העבודה הם כאבי גב.
References:
Jia, N., Zhang, M., Zhang, H. et al. Prevalence and risk factors analysis for low back pain among occupational groups in key industries of China. BMC Public Health 22, 1493 (2022). https://doi.org/10.1186/s12889-022-13730-8
Kerr MS, Frank JW, Shannon HS, et al.; Ontario Universities Back Pain Study Group. Biomechanical and psychosocial risk factors for low back pain at work. Am J Public Health. 2001 Jul;91(7):1069-75. doi: 10.2105/ajph.91.7.1069. PMID: 11441733; PMCID: PMC1446725.
Rezaei B, Mousavi E, Heshmati B, Asadi S. Low back pain and its related risk factors in health care providers at hospitals: A systematic review. Ann Med Surg (Lond). 2021 Sep 30;70:102903. doi: 10.1016/j.amsu.2021.102903. PMID: 34691437; PMCID: PMC8519806.
Mayo Clinic Staff (2020). Herniated disk – Symptoms and causes. Retrieved from https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/herniated-disk/symptoms-causes/syc-20354095
NHS (2019). Slipped (prolapsed) disc – NHS. Retrieved from https://www.nhs.uk/conditions/slipped-disc/
Mayo Clinic Staff (2020). Spinal stenosis – Symptoms and causes. Retrieved from https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/spinal-stenosis/symptoms-causes/syc-20352961
NHS (2019). Spinal stenosis – NHS. Retrieved from https://www.nhs.uk/conditions/spinal-stenosis/
Mayo Clinic Staff (2020). Spondylolisthesis – Symptoms and causes. Retrieved from https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/spondylolisthesis/symptoms-causes/syc-20354746
NHS (2019). Spondylolisthesis – NHS. Retrieved from https://www.nhs.uk/conditions/spondylolisthesis/
Mayo Clinic Staff (2020). Osteoarthritis – Symptoms and causes. Retrieved from https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoarthritis/symptoms-causes/syc-20351925
NHS (2019). Osteoarthritis – NHS. Retrieved from https://www.nhs.uk/conditions/osteoarthritis/
Mayo Clinic Staff (2020). Scoliosis – Symptoms and causes. Retrieved from https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/scoliosis/symptoms-causes/syc-20350716
NHS (2019). Scoliosis – NHS. Retrieved from https://www.nhs.uk/conditions/scoliosis/
Mayo Clinic Staff (2020). Back pain – Symptoms and causes. Retrieved from https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/back-pain/symptoms-causes/syc-20369906
Cleveland Clinic (2020). Urinary Incontinence & Overactive Bladder (OAB) Health Center. Retrieved from https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14508-urinary-incontinence–overactive-bladder-oab
Harvard Health Publishing (2018). What type of mattress is best for people with low back pain? Retrieved from https://www.health.harvard.edu/pain/what-type-of-mattress-is-best-for-people-with-low-back-pain