נעלי עקב פוגעות בבריאות. יתרה מכך, נעילה ממושכת של נעליים עם עקבים מזיקה לבריאות. נעילת נעליים המצוידות בעקב ובמיוחד עקב גבוה מעלה את הסבירות להתפתחות כאב בכפות הרגליים. בין יתר הנזקים הנגרמים בגלל נעלים עם עקב גבוה נמנה פגיעות גב, ברכיים וכפות רגליים.
אין חולק על כך שנשים עם נעלי עקב נראות מרשימות יותר. אך הרושם הזה, ואנחנו לא מזלזלים בחשיבותו, גובה מחיר בריאותי יקר. אבל הנתון השולי הזה אינו מרתיע נשים ואינו מונע בעדן מלנעול נעלי עקב. נשים רבות סבורות שהן חייבות לנעול נעלי עקב אחרת הופעתן נפגעת. במאמר הנוכחי "נעלי עקב פוגעות בבריאות" אפרט את הנזקים הנגרמים בגלל נעלי עקב. מקווה שהמידע הזה יועיל בצמצום פרק הזמן שנשים נועלות נעלים עם עקבים.
נעלי עקב פוגעות בבריאות – רקע
ההשפעה של נעלי עקב על בריאותן ורווחתן של נשים הייתה נושא מעניין עבור חוקרים וקלינאים רבים. נעלי עקב הן נעליים המרימות את עקב כף הרגל מעל לגובה כרית כף הרגל. בכך נעלי עקב יוצרות מנח כף רגל לא טבעי ומשנות את הביומכניקה של הליכה ועמידה. לנעילת נעלי עקב יכולות להיות מספר השפעות שליליות על מערכת השלד והשרירים, כגון:
- לחץ מוגבר על כרית כף הרגל, זרימת דם מופחתת, שרירי שוק מקוצרים, גיד אכילס נוקשה, שינוי דפוס הליכה, עומס מוגבר על מפרקי הברך והקרסול וסיכון מוגבר לנפילות ופציעות.
נעלי עקב יכולות להשפיע גם על:
- היציבה והמיקום של חוליות עמוד השדרה, האגן והירכיים.
בכך, נעלי עקב עלולות להוביל להתפתחות:
- כאבי גב תחתון, כאבים בירך, כאב בברכיים, חולשה ותפקוד לקוי של רצפת האגן.
במחקר שנערך בארצות הברית נמצא שנשים שנועלות נעלי עקב מקצרות זמן הקניות. הסיבה לכך, סבורים החוקרים, היא חוסר הנוחות.
חשוב להיות מודעים להשלכות האפשריות של נעילת נעלי עקב. מודעות זאת תאפשר לנקוט באמצעי מניעה להפחתת ההשפעות השליליות. בין היתר ניתן לבחור את גובה ורוחב העקבים, מדרסים או אורתוטיקה. כמו כן, ניתן למתוח את שרירי השוק ולהגביל את משך ותדירות נעילת נעלי עקב.
נעלי עקב גורמים לתסמונות כאב
נעלי עקב לא נועדו להינעל על ידי אף אחת, הן מזיקות לבריאות. הן יוצרות עומס גדול על הגב ועל הגפה התחתונה. כפות רגליים הנתונות בנעליים עם חלק קדמי צר ועם עקב גבוה עלולות לגרום בין היתר:
- יבלות.
- עור יבש.
- יבלת קשיחה (קורן).
- ציפורניים חודרניות ועוד.
הפרעות בריאותיות בכף הרגל שעלולות להיגרם בגלל נעילת נעלי עקב כוללות:
מורטון נוירומה (morton's neuroma)
תופעה כואבת זאת הנקראת מורטון נוירומה היא למעשה דלקת של עצב הנמצא בין האצבעות, לרוב בין האצבע השלישית לאצבע הרביעית. הדלקת נגרמת בגלל הלחץ שנוצר על האצבעות בחלק הצר של הנעל.
עיוות הגלונד (Haglund's deformity)
העיוות של עצם העקב נוצרת לרוב בגלל חיכוך עקב כף הרגל עם נעל לוחצת מידי. מלבד העיוות הגרמי מתפתחת לרוב גם דלקת בבורסה שמצויה בין גיד אכילס לעצם העקב ודלקת בגיד אכילס.
הלוקס ולגוס (Hallux Valgus)
נקרא בעברית "בוהן קלובה". זהו מצב שבו הבוהן מתכופפת פנימה לכיוון האצבעות האחרות ויוצרת בליטה של עצם בחלקה הפנימי של כף הרגל. במצב זה של הלוקס ולגוס העצם הבולטת מתחככת ויוצרת יבלות וכאבים. תופעות נוספות כוללות אצבע פטיש (Hammertoes), אצבע טופר (Claw toe) ועוד. כול הבעיות הללו משבשות את המכניקה של ההליכה וזו עלולה לגרום לפגיעות שלדיות משניות בכף הרגל, פרקי הקרסול, הברכיים, הירכיים ועמוד השדרה.
נעלי עקב גורמים לשינויים אנטומיים
נעליים עם עקבים ממש משנות את האנטומיה של הרגליים. מחקר (יולי 2010) שנערך בארצות הברית ופורסם בירחון לביולוגיה ניסויית מצא:
נעלי עקב מקצרים את שרירי השוק ואת גיד אכילס. התקצרות זאת מגיעה לרמה כזאת שלנשים מסוימות מכאיב להלך עם נעליים שטוחות. מסקנת המחקר הנה חד משמעית: "אם את נועלת נעלי עקב קחי בחשבון שאת גורמת דפורמציות בגופך".
במחקר נבדקו 80 נשים בגילים 20 – 50 שנועלות בשנתיים האחרונות ומדי יום נעלי עקב שגובהם מעל חמישה סנטימטרים. 11 מתוך הנשים הללו דיווחו שהן חשות לא נוח בנעליים שטוחות. אולטרה סאונד שנערך לקבוצה נועלת העקבים והושווה לנשים שאינן נועלות נעלי עקב מצא שאצל נועלות העקבים התקצרו שרירי השוק ב13% לעומת קבוצת הביקורת. בדיקת MRI שנערכה לקבוצת נועלות העקבים מצאה שגיד אכילס שלהן היה נוקשה ומעובה יותר ביחס לקבוצת הביקורת.
טיפול כירופרקטי
הטיפול בבעיות כף רגל חייב להתחיל בראש וראשונה מהפסקת נעילת נעלי עקב. אלא שהרבה פעמים, למרות הפגיעה המשמעותית בבריאות וחוסר הנוחות שיש בהליכה עם נעלי עקב, לשכנע אישה לוותר על נעלי עקב עלול להיות קשה ביותר ואף בלתי אפשרי. נשים יעדיפו לקחת כדורים לשיכוך הכאבים ולא לוותר על עקבי הסטילטו שלהן. התפיסה הקיימת שנעלי עקב גורמות לאישה להיראות אטרקטיבית יותר בכך שהן גורמות לישבן לבלוט, ולצללית גוף ארוכה ורזה מקשה על הנשים את הפרידה מנעליהן.
כאבים שמוסיפים להחמיר או אינם מגיבים לטיפול עצמי מחייבים עזרה מקצועית. כירופרקטיקה נותנת מענה מקיף לבעיות כף רגל. הכירופרקט מאומן לאתר ולטפל ברוב הכאבים בכף הרגל שנוצרים בעקבות שיבושים בתפקוד הביו-מכאני או בגלל נזק לרקמות מעומס יתר. הטיפול במרפאה נעשה באמצעות מיטב המכשור הרפואי הקיים כולל לייזר, אולטרה סאונד וטיפול בגלי הלם. בחלק מהמקרים נפנה את המטופל למכון כף רגל לצורך התאמת מדרסים. במידת הצורך יופנה המטופל לטיפול בתרופות אנטי דלקתיות הכוללות הזרקה של סטרואידים. האופציה הכירורגית קיימת גם היא עם זאת יש להשתמש בה רק כמוצא אחרון.
מניעה
הכלל הראשוני במניעת כאבי כף רגל הוא בחירה נכונה של נעליים. נסו לנעול נעליים שטוחות או לחלופין נעלים עם עקב נמוך ורחב. אם אתם חייבים לנעול נעלי עקב הגבילו את הזמן למינימום. קחו אתכן נעליים להחלפה ונעלו אותן ברגע הראשון האפשרי. הולכות לאירוע? נעלו את נעלי העקב שלכן במכונית לפני הכניסה לאולם והורידו אותן ביציאה.
נעלים טובות חייבות להיות מרופדות ומתוחזקות היטב, נוחות, מצוידות בתמיכה לקשת, ורחבות מספיק כדי להכיל בנוחות את האצבעות. את הנעלים יש לבחור בהתאם לסוג הפעילות. נעלי ספורט לספורט ונעלי הליכה להליכה. מומלץ לנעול את הנעליים עם גרביים. כפות הרגליים חייבות להיות רחוצות, נקיות ויבשות. גזירת הציפורניים חייבת להתבצע באופן זהיר.
למניעת עומס יתר על כפות הרגליים שמרו על משקל גוף סביר לגובה שלכם. התחממו לפני פעילות והימתחו לאחריה. למדו ללכת ולרוץ באופן נכון. הימנעו מעמידה ממושכת או משהייה ממושכת על הרגליים. אם אתם סובלים ממחלה כלשהי שיש לה משמעות לגבי הבריאות של כף הרגל שלכם נקטו בזהירות גדולה יותר.
גם נעלי אצבע מזיקים
חשוב לציין שנעלי האצבע וכפכפים אינן מהוות מפלט נאות לנעלי עקב. ברוב הדגמים לא קיימת תמיכה נאותה בקשת של כף הרגל ואין יכולת בלימת זעזועים ראויה. מאפיין ביו – מכני שלילי נוסף המקיף את כול דגמי הכפכפים ונעלי האצבע היא פעולת כיווץ חוזרת ונשנית של אצבעות כף הרגל למניעת החלקה החוצה של כף הרגל.
מספר עצות לאלה מכם שבכול זאת מתעקשים לנעול נעלי אצבע: אל תנעלו נעלי אצבע להליכות ארוכות, לביצוע עבודות או לפעילות גופנית. החליפו את נעלי האצבע לאחר שנה או עם סימן ראשון לבלאי. אל תתעלמו מגירוי או כאב הנגרם בין האצבעות בגלל נעילת נעלי אצבע. הכאב יכול להיגרם בשל יבלת ואפילו דלקת זיהומית.
References:
Wang M., Jiang C., Fekete G., Teo E-C., Gu Y. (2021). Health View to Decrease Negative Effect of High Heels Wearing: A Systemic Review. Applied Bionics and Biomechanics, 2021:6618581.
Cronin N.J., Barrett R.S., Carty C.P. (2012). Long-term use of high-heeled shoes alters the neuromechanics of human walking. Journal of Applied Physiology, 112(6):1054-1058.
Lee C.M., Jeong E.H., Freivalds A. (2001). Biomechanical effects of wearing high-heeled shoes. International Journal of Industrial Ergonomics, 28(6):321-326.
Esenyel M., Walsh K., Walden J.G., Gitter A. (2003). Kinetics of high-heeled gait. Journal of the American Podiatric Medical Association, 93(1):27-32.
Kerrigan D.C., Todd M.K., Riley P.O. (1998). Knee osteoarthritis and high-heeled shoes. Lancet, 351(9113):1399-1401.
Barnish M.S., Barnish J. (2016). High-heeled shoes and musculoskeletal injuries: a narrative systematic review. BMJ Open, 6(1):e010053.
Menz H.B., Morris M.E., Lord S.R. (2005). Foot and ankle characteristics associated with impaired balance and functional ability in older people. Journals of Gerontology Series A: Biological Sciences and Medical Sciences, 60(12):1546-1552.
Titchenal M.R., Asay J.L., Favre J., Andriacchi T.P., Chu C.R. (2015). Effects of high heel wear and increased weight on the knee during walking. Journal of Orthopaedic Research, 33(3):405-411.
Snow R.E., Williams K.R. (1994). High heeled shoes: their effect on center of mass position, posture, three-dimensional kinematics, rearfoot motion, and ground reaction forces. Archives of Physical Medicine and Rehabilitation, 75(5):568-576.
Lee Y.H., Kim S.H., Lee J.S., Choi Y.J., Mun G.H. (2017). The effect of heel height on gait pattern in healthy women: a systematic review with meta-analysis. Journal of Physical Therapy Science, 29(7):1290-1295.
Park S.J., Kim H.J., Park S.H., Kim S.S., Park K.H. (2017). The effects of wearing high heels on female gait: a systematic review with meta-analysis. Journal of Physical Therapy Science, 29(7):1300-1305.