הרשת החברתית מזיקה לנפש של הילדים כך קובע מחקר אמריקאי. בקרב אלה המסכימים עם המשפט נפש בריאה בגוף בריא ממצאי המחקר הזה אינם מפתיעים. ברור לכולנו שהרשתות החברתיות משנות את היסודות הבסיסיים של ההתנהלות החברתית של האדם. בני אדם מתקשרים ביניהם באופן שאינו טבעי ולכן רק סביר שאנו משלמים על כך מחיר בריאותי.
בין החסרונות של אתרי הרשת החברתית נמנה:
- פגיעה בפרטיות
- סכנת ההתמכרות
נערים וילדים מבלים זמן רב מידי ברשתות החברתיות ופוגעים בבריאותם. לטענת החוקרים בני נוער הגולשים ברשתות החברתיות יותר משעתיים מידי יום ניזוקים מנטלית. מדובר בגלישה ברשתות חברתיות כטוויטר, פייסבוק ואינסטגרם. עם זאת החוקרים סייגו את הממצאים. לטענתם יתכן שילדים עם בעיות מנטליות גולשים זמן ארוך יותר ברשתות החברתיות בהשוואה לילדים בריאים.
הרשת החברתית מזיקה לנפש – רקע
חוקרים מרבים לתקוף את העובדה שאורח החיים המודרני הפך להיות יושבני. אנו יושבים כול היום בעבודה מול המחשב, עוברים לכיסא ברכב ומשם ממהרים לכיסא מול הטלוויזיה. ואכן אורח חיים זה גובה מחיר בריאותי יקר ועל פי מחקרים שונים אף מקצר משמעותית את תוחלת החיים. ומה לגבי מה שאנו נוהגים לעשות במחשב?
האם הגלישה בנבכי הרשת החברתית היא בריאה לנו? אין ספק שגלישה אם התעדכנות בין חברים הנמצאים לעתים במרחקים עצומים זה מזה מספקת כלי חכם וחיובי. במקרים הללו לא זו בלבד שאין נזק אלא ישנה תועלת רבה. הבעיה היא עם חלק גדול באוכלוסייה שמבלה שעות ארוכות ברשתות הללו.
מחקרים רבים שבים ומזהירים מפני הנזקים הנגרמים בעיקר לילדים (גם לחלק קטן מהמבוגרים) המבלים שעות ארוכות מידי יום ברחבי הרשת החברתית. בין יתר הנזקים שנמצאו בגלל שימוש אינטנסיבי ברשתות החברתיות ובעיקר בפייסבוק נמנה:
- התמכרות להתעדכנות הבלתי פוסקת
- גרימת עצב
- תחושת בדידות
- אומללות
- השוואה עקבית בין המצב של הגולש לבין המצב של חבריו לרשת
- קינאה
- אשליה שכניסה לרשת החברתית תשפר את מצב הרוח ועוד
ניסיון נואש ודרסטי לתקן את מצבו של הגולש בהשוואה לחבריו ברשת ובכלל זה בכל הנוגע לדברים הבאים:
- ניסיון לשנות את המראה
- שינוי של המשקל
- שינוי של המצב הכלכלי
- ניסיון לשנות את המצב החברתי ועוד
המחקר
מטרת המחקר הייתה לקבוע האם הרשתות החברתיות מזיקות. החוקרים נתחו מידע בריאותי של 750 תלמידים בני 14 בממוצע. תלמידים אלו מלאו שאלונים לגבי מצב בריאותם מחד ולגבי מספר השעות שבהם גולשים ברשתות החברתיות.
ממצאי המחקר
- 1/4 מחברי הקבוצה גלשו יותר משעתיים כל יום ברשתות החברתיות
- 54% מחברי הקבוצה גולשים כל יום באחת או יותר מהרשתות החברתיות. פרק זמן הגלישה של קבוצה זאת עמד על לא יותר משעתיים כול יום.
- לעומת זאת 1/5 מחברי הקבוצה דיווחו שמעולם לא גלשו ברשתות החברתיות או גלשו לעיתים נדירות.
- קרוב לשני שליש מחברי הקבוצה הגדירו את מצב בריאותם המנטלי כמעולה או טוב מאוד
- לעומת זאת 1/5 מחברי הקבוצה הגדירו את מצב בריאותם המנטלי כטוב
- כמו כן 17% מחברי הקבוצה דיווחו שמצב בריאותם המנטלי הוא רע
- ואילו 25% מחברי הקבוצה הזאת דיווחו שקיבלו עזרה נפשית ושהצרכים הנפשיים שלהם לא התמלאו
- 13% מחברי הקבוצה הזאת ניסו להתאבד לפחות פעם אחת
מסקנות החוקרים
הרשת החברתית מזיקה לנפש של הילדים. גלישה בת שעתיים מידי יום באחת מהרשתות החברתיות מעלה את הסיכון לסבול ממצב נפשי לא טוב וסיכוי נמוך לקבלת טיפול מתאים ומילוי הצרכים הנפשיים שלהם. גולשים כרוניים ברשות חברתיות העלו את הסיכון לסבול מלחצים פסיכולוגיים ולחשוב מחשבות אובדניות. למרות הקושי להוכיח את הגורם ממליצים החוקרים לצמצם את הגלישה ברשתות החברתיות עד לפחות משעתיים יומיות.
July 2015, Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking