אצבעות נרדמות בידיים היא תחושה נפוצה שיכולה להיות מטרידה. אובדן תחושה בידיים מתרחש לעתים קרובות באופן בלתי צפוי, גורם לתהייה לגבי הגורם והסיכונים הפוטנציאליים. חוסר תחושה מדי פעם לא צריך להיות סיבה לדאגה. עם זאת, כאשר מדובר בתסמין ממושך או חוזרני הדבר יכול לאותת על בעיות בריאותיות משמעותיות. הבנת הסיבות השורשיות לחוסר תחושה ביד היא חיונית לטיפול יעיל במצב זה.
הסיבות האפשריות להתפתחות אצבעות נרדמות בידיים כוללות לחץ זמני על כלי דם או על עצב. עם זאת, חוסר תחושה בידיים יכולה להיגרם גם בגלל מצבים רפואיים חמורים יותר. מאמר זה בוחן את הגורמים הנפוצים, הסימפטומים הקשורים, גישות אבחון ואפשרויות טיפול בחוסר תחושה ביד. התעמקות בהיבטים אלה, תאפשר לקוראים לזהות מתי לפנות לייעוץ ולמה לצפות במונחים של אבחון וטיפול.
אצבעות נרדמות בידיים – רקע
חוסר תחושה בידיים היא תלונה שכיחה יחסית שיכולות להיות לה סיבות שונות. סיבות נפוצות לכך כוללות בין היתר תסמונת התעלה הקרפלית, לחץ עצבי בצוואר, נוירופתיה היקפית ועוד. עם זאת, מקרים של הירדמות בכפות ידיים יכולים להתפתח גם בגלל הפרעות בריאותיות חמורות. אלה עלולות לכלול שבץ מוחי, התקפי לב ועוד. יש לעיתים שחוסר תחושה או אצבעות נרדמות בידיים אינם התסמין היחיד. בחלק מהמקרים החולים מדווחים גם על עקצוץ, כאב, חולשה, או סרבול ביד הפגועה. אצבעות נרדמות בידיים יכולות להתפתח ביד אחת או בשתיהן, ועשוי לערב אצבעות ספציפיות או את היד כולה. חשוב לזכור שדפוס ההירדמות של האצבעות יכול לעזור לקבוע את הסיבה הבסיסית.
מחקר שבחן את שכיחות הפרעות תחושתיות בידיים באוכלוסייה הכללית מצא:
- 14.4% דיווחו על כאב, חוסר תחושה / עקצוץ בפיזור העצבי של עצב התווך בידיים.
במחקר על עובדי משרד בסין:
- 22% דיווחו על תסמינים בשורש כף היד, כולל חוסר תחושה וכאב.
- 18% דיווחו באופן ספציפי על חוסר תחושה ביד/אצבע.
- 15% התלוננו על כאבים ביד/אצבע.
- 10% נמצאו עם תסמונת התעלה הקרפלית.
הטיפול משתנה בהתאם לסיבה הבסיסית להתפתחות התחושה של אצבעות נרדמות בידיים. אפשרויות הטיפול כוללות שינויים באורח החיים, התאמות ארגונומיות למניעת פציעות מאמץ שימוש יתר, תרופות, כירופרקטיקה ובמקרים מסוימים, ניתוח.
סיבות נפוצות לחוסר תחושה ביד
פירוט גורמים אפשרי להתפתחות אצבעות נרדמות בידיים כולל:
הפרעות לחץ על עצבים
לחץ על עצבים הוא בין הגורמים השכיחים ביותר לחוסר תחושה ביד. הפרעות אלה מתרחשות כאשר עצבים בגפיים העליונות נפגעים בגלל לחץ או גירוי. דוגמאות להפרעות מסוג זה כוללות:
- תסמונת התעלה הקרפלית נובעת מלחץ על עצב התווך כשהוא עובר דרך שורש כף היד. הסימפטומים כוללים לרוב חוסר תחושה באגודל, באצבע המורה ובאצבע האמצעית. התסמינים עלולים להחמיר בלילה או במהלך תנועות ידיים חוזרות ונשנות. יתכנו תסמינים מוטוריים כגון חולשת שרירים.
- תסמונת התעלה הקוביטלית נגרמת מלחץ על העצב האולנרי במרפק. הסימפטומים כוללים חוסר תחושה ועקצוץ בזרת, ועלול להשפיע על חוזק האחיזה.
- תסמונת גויון נובעת מלחץ על העצב האולנרי בשורש כף היד. תסמינים כוללים חוסר תחושה בזרת, מה שעלול להשפיע על הפרדת האצבעות וחוזק האחיזה.
- צביטה של העצב הרדיאלי שעלול להתרחש באמה או בשורש כף היד. תסמינים כוללים כאב בחלק האחורי של האמה שעלול להשפיע על פשיטת שורש כף היד והאצבע.
מחלות מערכתיות
מחלות מערכתיות שונות יכולות להוביל לנוירופתיה היקפית. מצב זה משפיע על עצבים מחוץ למוח ולחוט השדרה ועלול להתבטא בחוסר תחושה ביד. חלק מהמחלות האלה כולל:
- סוכרת שהיא הגורם השכיח ביותר לנוירופתיה היקפית. משפיעה על יותר ממחצית האנשים עם סוכרת.
- מחלות אוטואימוניות כגון דלקת מפרקים שגרונית, זאבת ותסמונת גייאן-בארה. המחלות הללו יכולות לגרום לנזק עצבי המוביל לחוסר תחושה ביד.
- זיהומים ויראליים או חיידקיים מסוימים, כגון מחלת ליים, שלבקת חוגרת ו-HIV. אלה יכולים להשפיע על תפקוד העצבים ולגרום להתפתחות אצבעות נרדמות בידיים.
- תת-פעילות של בלוטת התריס עלולה להוביל לנוירופתיה היקפית.
- מחלות כבד וכליות יכולות לגרום לחוסר איזון מטבולי המשפיע על תפקוד העצבים.
פציעות וטראומה
פציעות פיזיות או טראומה לעצבים בגפיים העליונות עלולות לגרום לחוסר תחושה ביד. אלה עשויים לכלול:
- שברים עקורים או זוויתיים יכולים למתוח או ללחוץ על עצבים. נזקים אלה יכולים לגרום לתופעה של אצבעות נרדמות בידיים.
- דימום או נפיחות בעקבות פציעה יכולים להפעיל לחץ עצבי ולגרום לתופעה של אצבעות נרדמות בידיים.
- תנועות חוזרות ונשנות באופן ממושך, כמו אלה המבוצעות במקצועות מסוימים, יכולות להוביל לצביטה עצבית.
- חשיפה ממושכת לרטט מכני עלולה לגרום לנוירופתיה אקסונלית ולתופעה של אצבעות נרדמות בידיים.
תסמינים הקשורים לתופעה של אצבעות נרדמות בידיים
הבנת הסימפטומים הקשורים לחוסר תחושה ביד חיונית לזיהוי סיבות בסיסיות פוטנציאליות ופנייה לטיפול רפואי הולם. להלן תסמינים נלווים שכיחים:
תחושת עקצוץ וסיכות ומחטים
אחד התסמינים השכיחים ביותר הקשורים לפגיעה עצבית היא חוסר תחושה ביד (פרסתזיה). התחושות האלה יכולות להיות קבועות או לבוא וללכת, והן עשויות להתפשט או להקרין החוצה מהאזור הפגוע. בהתאם לעצבים המעורבים חוסר התחושה יכול להשפיע על אצבעות שונות. ניתן לתאר את התחושה כך:
- דקירה או גירוד על העור
- נימול
- עקצוץ או סיכות ומחטים
- האזור הפגוע "נרדם"
כאב וצריבה
חוסר תחושה ביד יכול להיות מלווה גם בכאב ותחושות צריבה. עוצמת הכאב יכולה להשתנות מאי-נוחות קלה לכאב חמור, אפיזודי או כרוני. במקרים מסוימים, הכאב עשוי להקרין מהידיים לזרועות או לחלקים אחרים של הגוף. תסמינים אלה עשויים להתבטא כ:
- כאב כואב או שורף באזור הפגוע
- תחושות חמות או קרות בעור
- צריבה מתחת לעור
חולשה ואובדן קואורדינציה
חוסר תחושה ביד יכול להוביל לחולשה ואובדן קואורדינציה. אלה עשויים להשפיע על יכולתו של אדם לבצע משימות יומיומיות. חשוב לציין כי חומרת התסמינים ושילובם יכולים להשתנות בהתאם לסיבה הבסיסית לחוסר תחושה ביד. תסמינים בקטגוריה זו עשויים לכלול:
- ירידה בתחושה באזור הפגוע
- קושי במשימות מוטוריות עדינות, כגון אכילה, כתיבה או כיפתור חולצה
- חולשה באחיזת היד
- קושי לשלוט במתן שתן או לחוות בעיות זיקפה במקרים חמורים
במקרים מסוימים, חוסר תחושה ביד יכול להיות מלווה בתסמינים נפוצים יותר, כגון:
- נפיחות בזרוע
- שינויים בצבע העור (כחול או חיוור) ביד ובאצבעות
- אצבעות, ידיים או זרועות קרות
גישות אבחון בהפרעה תחושתית ביד
הבנת תסמינים אלה והשלכותיהם האפשריות חיונית לאבחון נכון ולטיפול בחוסר תחושה ביד. הערכה יסודית של החולה עשויה לכלול:
בדיקה גופנית
תהליך האבחון של חוסר תחושה ביד מתחיל בדרך כלל בבדיקה גופנית יסודית. אנשי מקצוע בתחום הבריאות מעריכים את הסימפטומים של המטופל ומבצעים בדיקות שונות כדי להעריך את תפקוד העצבים ואת כוח השרירים. במהלך הבדיקה, הספק רשאי:
- בדקו את התחושה באצבעות ואת חוזק שרירי היד.
- לכופף את שורש כף היד או להפעיל לחץ על העצב כדי לעורר סימפטומים.
- בדוק את הידיים עבור סימנים של ניוון שרירים, במיוחד בבליטת כף היד באזור בסיס האגודל.
מספר תמרונים פרובוקטיביים יכולים לסייע בהערכה קלינית של תסמונת התעלה הקרפלית, סיבה נפוצה לחוסר תחושה ביד:
- מבחן פלן שכרוך בכיפוף ממושך של שורש כף היד למשך עד דקה אחת. בכך מוגבר הלחץ על העצב בתעלה הקרפלית.
- מבחן פלן הפוך הדורש הצמדת כפות הידיים זו לזו כדי לגרום להארכת שורש כף היד הדו-צדדית .
- מבחן טינל הכרוך בהקשה על הרצועה הקרפלית הוולרית למשך עד 60 שניות. תוצאה חיובית מסומנת על ידי עקצוץ או מכות חשמל לאורך התפלגות עצב התווך.
- בדיקת דחיסה קרפלית הכוללת לחץ ישיר על שורש כף היד המקורב למשך 30 שניות. בכך נגרם לחץ ישיר על עצב התווך.
- בדיקת הרמת ידיים שבמהלכה המטופלים מרימים את ידיהם מעל ראשם למשך עד שתי דקות. התוצאה חיובית כאשר מתפתחים נימול, כאב או חוסר תחושה.
מחקרי הולכה עצבית
מחקרי הולכה עצבית ואלקטרומיוגרפיה (EMG) הם כלי אבחון חיוניים לאבחון חוסר תחושה ביד. הם מסייעים באבחון מצבים כגון תסמונת התעלה הקרפלית, תסמונת גייאן-בארה וצורות שונות של נוירופתיה. בדיקות אלה מודדות כמה מהר דחפים חשמליים נעים דרך עצבים. התהליך כולל בדרך כלל:
- הנחת אלקטרודות על העור מעל העצב או השריר הנבדק
- גירוי העצב בדחף חשמלי קל
- רישום הפעילות החשמלית המתקבלת
- חישוב מהירות ההולכה העצבית
בדיקות הדמיה
בדיקות הדמיה יכולות לספק מידע רב ערך על הגורמים הבסיסיים לחוסר תחושה ביד. טכניקות הדמיה נפוצות כוללות:
- צילומי רנטגן יכולים לזהות דלקת פרקים ושברים אך אינם מועילים באבחון תסמונת התעלה הקרפלית.
- אולטרסאונד מספקת תמונות של גידים ועצבים, ועוזרת לקבוע אם העצב נצבט.
- MRI (דימות תהודה מגנטית) מציע תמונות מפורטות של פרק כף היד, היד והעצבים. בכך MRI מסייע באבחון מצבים שונים הגורמים לחוסר תחושה ביד.
גישות אבחון אלה, כאשר משתמשים בהן בשילוב, מסייעות לספקי שירותי הבריאות לזהות במדויק את הגורם לחוסר תחושה ביד ולפתח תוכניות טיפול מתאימות. בחירת הבדיקות תלויה בסימפטומים הספציפיים של המטופל ובחשד למחלות רקע. לדוגמה, במצבים כמו פיברומיאלגיה, חוסר תחושה ביד עשוי להיות מלווה בעייפות, דיכאון וקשיי ריכוז. במצבים חמורים יותר כמו טרשת נפוצה, תסמינים נוספים כגון בעיות ראייה, דיבור משובש וקשיי הליכה עשויים להתרחש.
אפשרויות טיפול
הגישה לטיפול בחוסר תחושה ביד תלויה בסיבה הבסיסית ובחומרתה:
טיפולים שמרניים
טיפולים שמרניים הם לעתים קרובות קו ההגנה הראשון מפני אצבעות נרדמות בידיים. גישות לא פולשניות אלה עשויות לכלול:
- הגבלה או הפסקה של פעילויות שמחמירות את הסימפטומים. אלה יכולים לעזור להפחית את חוסר התחושה ביד.
- קיבוע של היד יכול לעזור להפחית את הלחץ על העצבים הפגועים, במיוחד בתסמונת התעלה הקרפלית.
- בחלק מהמקרים די בטיפול כירופרקטי כדי לשפר את מצב החולה. הטיפול הכירופרקטי עשוי לכלול טכניקות ידניות, אמצעי עזר כגון לייזר רך ותרגילי שיקום. אלה יכולים להפחית את חוסר התחושה באצבעות, לשפר את הגמישות ולהחזיר את כוח השרירים.
- התאמות ארגונומיות הכוללות יציבה טובה, שימוש בכלים ארגונומיים בעבודה ולקיחת הפסקות תכופות יכולים לעזור להגביל את הלחץ על האזור הפגוע.
תרופות
תרופות שונות ניתנות כדי לנהל חוסר תחושה ביד. חשוב לציין כי יעילות התרופות יכולה להשתנות, וייתכן שיהיה צורך בתקופה של ניסוי וטעיה כדי למצוא את האפשרות המתאימה ביותר. התרופות עשויות לכלול:
- משככי כאבים ללא מרשם כגון פרצטמול (אקמול).
- נוגדי דלקת לא סטרואידים (NSAIDs) כגון אספירין, איבופרופן (אדוויל, מוטרין) ונפרוקסן (Aleve) להפחתת כאב זמנית. חשוב להיות מודע לתופעות לוואי אפשריים.
- קורטיקוסטרואידים שיכולים להינתן דרך הפה או להזריק ישירות לתוך פרק כף היד כדי להפחית דלקת.
- זריקות לידוקאין לתוך פרק כף היד כדי לספק הקלה.
- תרופות ספציפיות למחלות רקע כגון תופעת ריינו, סוכרת ועוד.
התערבויות כירורגיות
כאשר טיפולים שמרניים ותרופות אינם מספקים הקלה מספקת, ניתן לשקול התערבויות כירורגיות, במיוחד במקרים חמורים של חוסר תחושה ביד.
- שחרור תעלה קרפלית כרוכה בהסרת הלחץ מעל עצב התווך. יכול להתבצע באמצעות ניתוח פתוח קונבנציונלי או באופן אנדוסקופי.
- ניתוח לתיקון עצבים שנפגעו מטראומה או לחץ חמור. סוגי ניתוחים כוללים, חיבור קצוות קרועים, העברת עצבים, השתלת עצב, השתלת עצב וסקולרית ועוד.
References
Atroshi I, Gummesson C, Johnsson R, Ornstein E, Ranstam J, Rosén I. Prevalence of carpal tunnel syndrome in a general population. JAMA. 1999 Jul 14;282(2):153-8.
Feng, B., Chen, K., Zhu, X. et al. Prevalence and risk factors of self-reported wrist and hand symptoms and clinically confirmed carpal tunnel syndrome among office workers in China: a cross-sectional study. BMC Public Health 21, 57 (2021).
Atroshi I, Gummesson C, Johnsson R, Ornstein E, Ranstam J, Rosén I. Prevalence of Carpal Tunnel Syndrome in a General Population. JAMA. 1999;282(2):153–158.
Alrayes MS, Altawili M, Alsaffar MH, Alfarhan GZ, Owedah RJ, Bodal IS, Alshahrani NAA, Assiri AAM, Sindi AW. Surgical Interventions for the Management of Carpal Tunnel Syndrome: A Narrative Review. Cureus. 2024 Mar 5;16(3):e55593.
Numbness in Hands, from the American Society for Surgery of the Hand. https://www.assh.org/handcare/condition/numbness-in-hands