כללי זהב למניעת פציעות ספורט הוא הידע שאתם זקוקים לו כדי למנוע פציעות ספורט. היתרונות הרבים שנלווים לעיסוק בפעילות גופנית הם מהמפורסמות. עם זאת לעיסוק בספורט יש חיסרון אחד גדול והוא הסיכוי להיפגע גדול. עם זאת, לא מדובר בגזרה משמיים. כללי זהב למניעת פציעות ספורט כוללים בין היתר הקפדה על מזון ושתייה, הקפדה על נעליים מתאימות, כללי אימון נכון ועוד.
פעילות גופנית נושאת ברכה אדירה. כול מערכות הגוף נהנות ממנה. אדם פעיל חולה פחות וחי יותר. אלא שעם היתרונות העצומים בפעילות גופנית ישנו גם העניין עם פציעות ספורט. למעשה על פי הסטטיסטיקה המתפרסמת בעולם המערבי הפציעות בגין פעילות ספורטיבית הפכו למגפה. הסיבות לכך הן רבות ומגוונות אך, אף לא אחת מהן היא גזרת גורל. הפציעות הללו ניתנות למניעה. עם זאת, אם נפצעתם בגלל ספורט חשוב לזהות במהירות את הרקמה שניזוקה ולהעריך את חומרת הנזק כדי שאפשר יהיה לטפל בפציעה באופן יעיל.
במאמר הזה ריכזתי עבורכם 11 כללים שיישומם עשוי להפחית את הסיכוי להיפצע באופן חד ולהפוך את הפעילות הגופנית שלכם למהנה ובטוחה. להלן כללי זהב שיפחיתו את הסיכוי שלכם להיפצע:
כללי זהב למניעת פציעות ספורט כוללים:
1) מזון, שתייה
היו מודעים למזון ולשתייה שאתה צורכים. בתקופות אימון עמוסות הגדילו את צריכת הפחמימות ואת כמות המים שאתם שותים. עם זאת זכרו: על תשתו יותר מידי מים.
2) ציוד, לבוש ונעליים
הקפד על ציוד, לבוש ונעליים: על הציוד המשמש אותנו להיות מותאם לנו באופן אופטימלי (רקטת טניס, אופניים, מגני ברכיים, נעלי ריצה ועוד). התאם את הלבוש לסוג הפעילות. חבוש כובע אם צריך. נעל נעלי ספורט המתאימות לסוג הספורט שלך.
3) מגרשים, משטחים, מסלולים
וודא שהמגרשים או המשטחים עליהם אתה משחק או פועל נקיים ממכשול ומתאימים לך. חלק ניכר מהפציעות מתרחשות בגלל מהמורה או מכשול אחר במגרש שעלולים לגרום למשל לנקיעת קרסול או "סיבוב" של הברך וקרע מיניסקוס.
4) חימום טוב יועיל במניעת פציעות ספורט
הכן עצמך לפעילות על ידי חימום קצר. חימום צריך להיות מותאם לסוג הפעילות ולכלול בעיקר את הפרקים שעתידים להיחשף למאמץ הכי גבוה. התחל עם חימום כללי של הליכה או ריצה בת מספר דקות והמשך עם תרגילי טווח תנועה ומתיחות מעודנות בלבד. עבור שחיינים יש להוסיף גם שחייה של מספר בריכות באופן איטי.
5) טכניקה נכונה תועיל במניעת פציעות ספורט
למד טכניקות משחק חדשות באופן הדרגתי, תנועות חדשות יוצרים עומס שונה על חלקי גוף שונים. וודא שהטכניקה שלך נכונה ומדויקת (טניס מדויק, סגנון ריצה נכון, שחייה נכונה ועוד). תנועות ופעולות המתבצעות שאופן שאינו יעיל ומדויק מעלים את הסיכון שלנו להיפצע.
6) קירור או שחרור
הפחתה הדרגתית במאמץ, מתיחות קלות ועיסוי עשויות לעזור בשחרור של השרירים ולהקל על עוצמת כאבי השרירים ביום שלאחר המאמץ. הגעה לאימון הבא עם שרירים דואבים מעלה הסיכון להתפתחות פציעות ספורט.
7) הדרגתיות ברמת הקושי למניעת פציעות ספורט
הקפד על עלייה הדרגתית במאמצים. במקביל להגברת עומס באימונים קח יותר מנוחות. על תתאמן קשה אם גופך נוקשה מהאימון הקודם. חלק גדול מן הפציעות מתרחשות בגין הניסיון שלנו להגיע להישגים גדולים מידי בפרק זמן קצר מידי וללא הכנות מתאימות.
8) עומס אימונים
הקפד על עומס התואם את יכולתך. הפחת עומס אימונים עם זיהוי סימן של תשישות. עומס גבוה מעלה הסיכון להתפתחות פציעות ספורט
9) כושר גופני
שמור על כושרך הגופני על כל מרכיביו. כושר אירובי וכוח הנם בסיס חשוב לכל פעילות וגורם מונע פציעות. חלק גדול מן הפציעות מתרחשות בסוף הפעילות בגין עייפות ואובדן ריכוז.
10) לחץ נפשי
גישה חיובית והפחתה של לחץ נפשי עשויים למנוע כיווצי שרירים מיותרים ולאפשר יכולת ריכוז גבוהה יותר ובכך לעזור בהפחתה של פציעות ספורט.
11) כאב
אם במהלך אימון או משחק אתה חש בכאב עצור מיד!!! אם למרות כל אמצעי הזהירות נפצעת, אל תזניח! טפל בפציעות בעודן קלות ומנע אותן מלהפוך לרציניות וכרוניות.