קפאין משבש את השעון הביולוגי. קפאין משפיע על השעון הביולוגי ובשל כך עלול לגרום לתחושה של ג'טלג. השפעה זאת מצטרפת להשפעות אחרות שיש לקפאין על הגוף, חלקן טובות וחלקן פחות טובות. הגוף שלנו מצויד בשעון ביולוגי שעוזר לנו לנהל את התהליכים בגופנו המתקיימים באופן מחזורי. בין היתר משפיע השעון הביולוגי על שעת השינה ושעת ההתעוררות. קפאין יכול לשנות זאת. המחקר הנוכחי מסביר מהו המנגנון שבאמצעותו קפה שנלגם סמוך מידי לכניסה למיטה מפריע לנו לישון.
לפי המחקר הנוכחי מקור השפעת הקפאין על השינה נמצא בהשפעתו על השעון הביולוגי שלנו. מתברר שהקפאין מזיז את מחוגי השעון הביולוגי המתבסס על המקצב הצירקדי (בלטינית: בערך יום). בשל הזזת המחוגים השעון הביולוגי גורם לכך שנרצה לישון בשעה מאוחרת יותר. המקצב הצירקדי הפועל בהשפעתה של השמש במחזוריות של 24 שעות מתנהל אחרת לאחר שתיית קפה. קפאין משפיע על השעון הביולוגי!
קפאין משבש את השעון הביולוגי – רקע
בין יתר ההשפעות של קפה יש למנות:
- שיפור במצב הרוח
- הגברת הערנות
- דיכוי תסמיני הרעד של פרקינסון
- הפחתת טנטון
- והפחתה בסיכון לחלות במחלות כגון סוכרת וסרטן ולפיכך העלאה של תוחלת החיים
המחקר הנוכחי מצא גם השפעה של קפאין על השעון הביולוגי בגוף ועל רמת המלטונין – ההורמון של השעון הביולוגי. השעון הביולוגי הוא מנגנון שמאפשר לנו להיות ערניים ואנרגטיים לקראת יום העבודה ומכין אותנו למצב שינה עם ערב. כול שנדרש הוא לעבוד בתיאום לשעון הזה כדי למקסם את היכולות שלנו. השעון הביולוגי מתבסס על המקצב הצ'ירקדי שפועל בסנכרון עם השמש במחזוריות של 24 שעות ומושפע משינויים בכמות האור או החושך סביבנו.
בעבר טרם המצאת התאורה האדם נהנה מתיאום טוב יותר בין השעון הביולוגי שלו לבין כמות האור המשתנה סביבו. כאשר השמש מתחילה לשקוע רמת המלטונין מתחילה לעלות ואנו מתחילים לחוש תחילה של עייפות. בשעות הערב המאוחרות, עם החשיכה רמת ההורמון נמצאת ברמה גבוהה ואנו אמורים להרגיש ישנוניים ולהירדם בקלות. עם זריחת השמש חל תהליך הפוך והמלטונין מתחיל להתפרק. בשעות האור רמת המלטונין נמוכה ביותר ואנו ערניים.
מה המשמעות של מחסור בשינה?
לחוסר שינה יכול להיות השלכות חמורות על הבריאות ועל הרווחה. על פי קרן השינה הלאומית, חסך שינה כרוני עלול:
- לפגוע בתפקודים הקוגניטיביים
- להגדיל את הסיכון למחלות לב וכלי דם, סוכרת, השמנת יתר ודיכאון
- להחליש את המערכת החיסונית ולחשוף אתכם לדלקות וירליות ועוד
- להגדיל את הסיכון לתאונות ונזקי גוף מספורט או מעבודה כגון תסמונת מתח צווארי
- להשפיע על מצב הרוח שלך, מוטיבציה, שיפוט, זיכרון, ויכולות למידה.
שינה חיונית לתפקוד תקין של המוח והגוף, והיא מסייעת לך להתאושש מלחץ פיזי ונפשי. לכן, חשוב לקבל מספיק שינה איכותית בכל לילה, רצוי בין שבע לתשע שעות עבור רוב המבוגרים.
המחקר
במהלך המחקר נבדקו במשך 49 ימים חמישה מתנדבים. חמשת המתנדבים הללו התבקשו לשתות קפה או קפה דמה השווה לכמות של אספרסו כפול כשלוש שעות לפני שתכננו להיכנס למיטה לשנת לילה. המתנדבים נחשפו גם לאורות בהירים שידועים ביכולתם לאפס את השעון הביולוגי ולגרום לאנשים לרצות לדחות את שנתם.
ממצאי המחקר
השעון הביולוגי של הנבדקים ששתו קפה אמיתי "זז" אחורה ב- 40 דקות. כמחצית מהתזוזה לאחור של השעון יוחסה לאור הבהיר שהוקרן על הנבדקים.
מסקנות והמלצות החוקרים
מסקנות המחקר: קפאין משבש את השעון הביולוגי!
המלצות החוקרים: הימנעו מקפה לפני השינה. עם זאת שימוש מושכל וזהיר בקפאין עשוי להועיל כמו כאשר מתעורר הצורך לאזן את השעון הביולוגי במצבים של ג'טלג או במצבים אחרים.
Sept. Science Translational Medicine