בקע ספורטאים

בקע ספורטאים

בקע ספורטאים, היא תסמונת כאב כרוני במפשעה ובבטן. תסמונת זאת משפיעה בעיקר על ספורטאים המבצעים פיתול חוזר ונשנה וכוח של האגן. לא מדובר בבקע אמיתי, אלא בפגיעה בשרירים, בגידים או בעצבים באזור הבטן התחתונה או המפשעה. מגוון רחב של הפרעות בריאותיות עלול לגרום בין היתר כאבים במפשעה. עובדה זאת, הופכת את האבחנה של בקע ספורטאים למאתגרת.

עם זאת, חשוב לאבחן ובמידת הצורך לטפל בהקדם בבקע ספורטאים. עיכוב במתן טיפול הולם עלול להוביל לנזקים וכאבים כרוניים ובמקרים מסוימים גם להתפתחות בקע מפשעתי. ברוב המקרים די בטיפול שמרני כגון כירופרקטי כדי לרפא ולשקם את שרירי הבטן של המטופל. במקרים קשים יידרש לשם כך תיקון כירורגי.

בקע ספורטאים – רקע

בקע ספורטאים (athletic pubalgia) הוא סוג של פגיעה ברקמות רכות באזור המפשעה והבטן התחתונה. במיוחד נפגעים הגידים המחברים את שרירי הבטן והירך אל עצם הפוביס בקדמת האגן. חשוב לזכור, בקע ספורטאים אינו בקע אמיתי. בהפרעה זאת איברי הבטן אינם בולטים דרך פגם בדופן הבטן. עם זאת, בקע ספורטאים יכול לגרום לכאב כרוני והגבלות תפקוד ועשוי לדרוש טיפול כירורגי.

בקע ספורטיבי מתרחש בדרך כלל אצל ספורטאים צעירים העוסקים בספורט אינטנסיבי. ענפי ספורט שבהם עלול להיגרם בקע ספורטאים כוללים כדורגל, הוקי, כדורגל או אתלטיקה. למעשה, כל ספורט הכרוך בשינויי כיוון פתאומיים, תנועות פיתול או בעיטות מעלה את הסבירות לכך. השכיחות של בקע ספורטאים מוערך:

  • סביב 15% מכל פציעות הספורט הגורמות לכאבים במפשעה, וזה נפוץ יותר אצל גברים.

האבחנה של בקע ספורטיבי יכולה להיות מאתגרת. הסיבה לכך היא ריבוי הגורמים האפשריים לכאבים במפשעה ובבטן התחתונה. הליך האבחון כולל היסטוריה קלינית, בדיקה גופנית ומחקרי הדמיה. אפשרויות הטיפול השמרניות בבקע ספורטיבי כוללות מנוחה, שינוי באורח חיים, טיפולי כירופרקטיקה ועוד. במקרים קשים יתכן שיהיה צורך בטיפולים תרופתיים או תיקון כירורגי של הגידים הפגועים. זמן ההחלמה לאחר הניתוח משתנה ונע בדרך כלל בין 6 – 12 שבועות. הפרוגנוזה של בקע ספורטיבי היא בדרך כלל טובה. רוב החולים חוזרים לרמה הקודמת של פעילות ספורטיבית לאחר הטיפול.

מה הם התסמינים של בקע ספורטאים?

חלק מהסימנים והתסמינים הנפוצים של בקע ספורטאים כוללים:

  • כאבים עמוקים במפשעה או בבטן התחתונה שמחמירים בפעילות ספורטיבית ומשתפרים עם מנוחה
  • רגישות מעל עצם הפוביס או תעלת המפשעה
  • כאב עם שיעול, התעטשות או כפיפות בטן
  • כפיפות בטן וקירוב ירך מול התנגדות גורמים כאב
  • טווח תנועה וכוח מופחתים באזור הפגוע

מה ההבדל בין בקע ספורטאים לבקע רגיל?

בקע ספורטיבי ובקע מפשעתי הם שני סוגים שונים של פציעות המשפיעות על המפשעה והבטן התחתונה. יש להם כמה קווי דמיון, אבל גם כמה הבדלים חשובים:

אין בקע

בקע מפשעתי הוא בקע אמיתי, כלומר חלק מהמעי או איבר אחר דוחף דרך נקודת תורפה או קרע בדופן הבטן התחתונה ונכנס לתעלת המפשעה. תעלת המפשעה חוצה משני צידי המפשעה ומכילה את צינורית הזרע אצל גברים ואת הרצועה העגולה אצל נשים. בקע מפשעתי יכול לגרום:

  • לבליטה נראית לעין בבטן התחתונה או בשק האשכים. כמו כן בקע מפשעתי יכול לגרום כאב, לחץ, נפיחות ותחושת כבדות במפשעה

בקע מפשעתי יכול להיגרם על ידי פעילות גופנית מאומצת, הריון, שיעול כרוני, עצירות או הזדקנות.

לעומת זאת, בקע ספורטאים אינו בקע כלל, מכיוון שאין בליטת איבר דרך דופן השריר. מדובר במתיחה או קרע של השרירים או הגידים בבטן התחתונה או במפשעה. הגורם לכך הוא לרוב, תנועות פתאומיות או חוזרות הכוללות סיבוב, בעיטות ועוד. התסמינים של בקע ספורטאים עלול לכלול:

  • כאב, באזור הפגוע, המחמיר במהלך פעילות גופנית או שיעול. בקע ספורטיבי יכול לעיתים להוביל לבקע מפשעתי אם אינו מטופל כראוי.

אין תזוזה של איברים פנימיים

בבקע מפשעתי קיימת תזוזה של איברים פנימיים הגורמת לעתים לבליטה שלהם. האבחון של בקע מפשעתי מתבסס בין היתר על בדיקה גופנית שבמהלכה ממששים וחשים בבליטה.

לעומת זאת, בבקע ספורטאים אין תזוזה ואין בליטה של איברים. האבחון בקע ספורטאים קשה יותר בין היתר מכיוון שהוא אינו מייצר בליטה ברורה. אבחון בקע ספורטאים עשוי לדרוש בדיקות מיוחדות, כגון אולטרסאונד או MRI.

הטיפול שונה

הטיפול בבקע ספורטיבי ובקע מפשעתי עשוי להשתנות בהתאם לחומרת וסוג הפציעה. בקע ספורטאים עשוי להחלים באמצעים שמרניים, כגון מנוחה, שינוי באורח חיים, טיפולי כירופרקטיקה ועוד. עם זאת, במקרים מסוימים עשוי לדרוש ניתוח כדי לתקן את הרקמה הפגועה ולמנוע הישנות.

בקע מפשעתי דורש בדרך כלל ניתוח כדי לדחוף את האיבר לאחור למקומו הנכון ולחזק את דופן הבטן באמצעות תפרים או רשת. ניתוח יכול להיעשות עם טכניקות פתוחות או לפרוסקופיות.

פרוגנוזה שונה

זמן ההחלמה של בקע ספורטיבי ובקע מפשעתי עשוי להשתנות בהתאם לאדם ולשיטת הטיפול. בקע ספורטאים עשוי לקחת מספר שבועות עד חודשים כדי להחלים לחלוטין, בהתאם להיקף הפציעה ותוכנית השיקום.

לעומת זאת, בקע מפשעתי עשוי לקחת כמה ימים עד שבועות כדי להתאושש מהניתוח, בהתאם לסוג הניתוח ואת הסיבוכים. בשני המקרים, חשוב לעקוב אחר הוראות הרופא ולהימנע מפעילויות שעלולות להחמיר את הפציעה עד להחלמה מלאה.

אבחון

ישנם גורמים אפשריים רבים לכאבים במפשעה, מה שהופך את האבחנה של בקע אתלטים למאתגרת. הליך האבחון כולל היסטוריה רפואית, בדיקה גופנית ובדיקות הדמיה:

 היסטוריה רפואית

בשלב הזה נברר עם החולה מה הם תלונותיו, מיקום ועוצמה, כיצד ומתי החלו ומה מחמיר או מקל עליהם.

בדיקה גופנית

בשלב הזה נתבונן, נמשש ונניע את האזורים הרלוונטיים:

  • נבדוק את היציבה, ההליכה ויישור האגן והגפיים התחתונות של המטופל.
  • נמשש את הבטן, אזור המפשעה, פוביס סימפיזיס והשרירים מקרבי הירך של המטופל. נחפש רגישות, נפיחות או עיוות.
  • נבצע בדיקות טווח תנועה של מפרק הירך, כגון כיפוף, פשיטה, קירוב, הרחקה, סיבוב פנימי וסיבוב חיצוני.
  • נבחן את הכוח של שרירי הירך ושל שרירי הבטן.
  • נבצע בדיקות מיוחדות כדי לעורר או לשחזר את הכאב, כגון מבחן כפיפת בטן התנגדות, מבחן מוצלב, ואת מבחן FABER.
  • נעריך את המצב הנוירולוגי של המטופל על ידי בדיקת התחושה, הרפלקסים והתפקוד המוטורי של הגפיים התחתונות

הדמיה

במידת הצורך נפנה את החולה לבדיקות הדמיה ובכללן:

  • סריקת MRI יכולה להראות קרעים או דלקת בשרירים האלכסוניים, בשרירים המקרבים או באתרי החיבור אל עצם הפוביס. MRI יכול גם לשלול מצבים אחרים כגון דלקת בפוביס סימפיזיס, בעיות במפרק הירך, או בקע מפשעתי.
  • סריקת CT יכולה להראות הפרעות בעצמות, כגון שברים או תגובות מאמץ, שעשויות להיות קשורות לבקע אתלטים. CT יכול גם לשלול מצבים אחרים כגון דלקת התוספתן, מחלת הסעיפים (diverticulitis), או אבנים בכליות.
  • צילום רנטגן יכול להראות שינויים בפוביס סימפיזיס, כגון התרחבות או אי סדירות, שעשויים להצביע על בקע ספורטאים. רנטגן יכול גם לשלול מצבים אחרים כגון דיספלסיה של מפרק הירך או שבר מאמץ בצוואר הירך.

טיפול

בקע אתלטים
בקע אתלטים

סוג הטיפול בבקע ספורטאים תלוי בחומרת הפציעה וברמת הפעילות של הספורטאי. חלק מאפשרויות הטיפול הן:

מנוחה

זהו טיפול קו ראשון ברוב המקרים של בקע ספורטאים. על הספורטאי להימנע מפעילויות המחמירות את הכאב ומאפשרות זמן לריפוי. מנוחה עשויה להימשך בין מספר ימים למספר שבועות, תלוי בהיקף הפציעה.

שינוי באורח חיים

סעיף זה מתייחס למגוון שינויים בסגנון חיים שמטרתו לא להחמיר את הכאב במפשעה ובבטן התחתונה. בין היתר יש לבצע שינויים ארגונומיים, תיקון יציבה, שינויים בסוג ועצימות של פעילות גופנית, הפחתת משקל ועוד

טיפול כירופרקטי

הכירופרקטיקה עושה שימוש בטכניקות טיפול ידניות ושימוש בעזרים נוגדי דלקת וכאב כגון לייזר רך. אלה משמשים לקידום ריפוי, והפחתת דלקת וכאב. הכירופרקט ימליץ על תוכנית שיקום כדי להחזיר ניידות, כוח, וגמישות בשרירי הבטן התחתונה והמפשעה.

טיפול רפואי

הטיפול הרפואי בבקע ספורטאים כולל:

  • תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות (NSAIDs) כגון איבופרופן או נפרוקסן
  • ניתוח ששמור למקרים שאינם מגיבים לטיפול שמרני או לספורטאים שצריכים לחזור לספורט ברמה גבוהה במהירות. הניתוח כולל תיקון או חיזוק של הרקמה הרכה הפגועה באזור הבטן התחתונה או המפשעה.

References:

Kachingwe AF, Grech S. Proposed algorithm for the management of athletes with athletic pubalgia (sports hernia): a case series. J Orthop Sports Phys Ther. 2008 Dec;38(12):768-81.

Omar IM, Zoga AC, Kavanagh EC, et al. Athletic pubalgia and "sports hernia": optimal MR imaging technique and findings. Radiographics. 2008 Sep-Oct;28(5):1415-38.

Cohen B, Kleinhenz D, Schiller J, Tabaddor R. Understanding Athletic Pubalgia: A Review. R I Med J (2013). 2016 Oct 4;99(10):31-35.

Meyers WC, Yoo E, Devon O, et al. Understanding "sports hernia" (athletic pubalgia)–the anatomic and pathophysiologic basis for abdominal and groin pain in athletes. Oper Tech Sports Med. 2008 Oct 1;16(3):165-71.

Srinivasan A, Schuricht A. Long-term follow-up of laparoscopic preperitoneal hernia repair in professional athletes. J Laparoendosc Adv Surg Tech A. 2002 Feb;12(1):1-5.**

Brown A, Abrahams S, Remedios D, Chadwick SJ. Sports hernia: a clinical update. Br J Gen Pract. 2013;63(608):e235-e237. https://doi.org/10.3399/bjgp13X664432

Larson CM. Sports hernia/athletic pubalgia: evaluation and management. Sports Health. 2014;6(2):139-144. https://doi.org/10.1177/1941738114523556

Caudill P, Nyland J, Smith C, Yerasimides J, Lach J. Sports hernias: a systematic literature review. Br J Sports Med. 2008;42(12):954-964. https://doi.org/10.1136/bjsm.2008.047373

Meyers WC, Yoo E, Devon O, et al. Understanding "sports hernia" (athletic pubalgia) – the anatomic and pathophysiologic basis for abdominal and groin pain in athletes. Oper Tech Sports Med. 2008;16(4):165-177.

Paajanen H, Brinck T, Hermunen H, Airo I. Laparoscopic surgery for chronic groin pain in athletes is more effective than nonoperative treatment: a randomized clinical trial with magnetic resonance imaging of 60 patients with sportsman's hernia (athletic pubalgia). Surgery. 2011;150(1):99-107.

Zoga AC, Kavanagh EC, Omar IM, Morrison WB, Koulouris G, Lopez H, Chaabra A, Domesek J, Meyers WC. Athletic pubalgia and the "sports hernia": MR imaging findings. Radiology. 2008 Jun;247(3):797-807.

Hackney RG. The sports hernia: a cause of chronic groin pain. Br J Sports Med. 1993 Mar;27(1):58-62.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא: