תסמונת כרית השומן בעקב

תסמונת כרית השומן בעקב

תסמונת כרית השומן בעקב הוא הגורם השני בשכיחותו לכאבים בעקב לאחר דורבן. כפות הרגליים שלנו חשופות במהלך חיינו לעומסים אדירים. העומסים הללו המוטלים בין היתר על שכבת השומן בעקב עלולים להוביל לנזקים מקומיים, כאבים ומגבלות תנועה. ברוב המקרים הנזקים בעקב מתמקדים ברקמה הקרויה פלנטר פאציה והתוצאה היא פלנטר פצאיטיס (דורבן בעקב). תסמונת כרית השומן בעקב (Heel Fat Pad Syndrome) היא הפרעה בריאותית אפשרית נוספת הנגרמת בשל העומסים הללו.

לכרית השומן בעקב תרומה חשובה בספיגת עומסים המוטלים על כף הרגל ובהגנה על עצם העקב. פגיעה בשכבת השומן נובעת לרוב מפעילות חוזרנית כגון הליכה, ריצה ועוד. פעילות חוזרנית זאת גורמת לניוון ולהידקקות של שכבת השומן. גם נזקי חבלה בעקב עלולים לגרום להתפתחות התסמונת הזאת. התעלמות מהכאבים בעקב יגרמו בסבירות גבוהה להחמרת הדלקת בשכבת השומן ולקשיים בריפוי. חשוב להיות מודע לתסמונת הזאת ולדעת כיצד להבדיל בינה לבין דורבן בעקב.

תסמונת כרית השומן בעקב – רקע

בעמידה ובהליכה קיים עומס משמעותי על כפות הרגליים. העומס על כפות הרגליים ועל העקבים מתגבר משמעותית כאשר אנחנו רצים ומתגבר שוב כאשר אנו רצים יחפים. יש לעתים שהעומסים חורגים מיכולת הספיגה של כפות הרגליים וגורמים לפציעתם והתפתחות כאבים בכף הרגל. כאב בעקב מהווה את אחת מההפרעות השכיחות ביותר בגפה התחתונה. הפרעה זאת פוגעת באנשים פעילים גופנית וגם באנשים המנהלים אורח חיים יושבני. על פי הערכות שונות בין 5% – 18% מהאתלטים סובלים מכאבים אלו בעקב. שכיחות הכאבים בעקב בקרב כלל האוכלוסייה משתנה על פי קבוצת הגיל ונאמדת ב- 3.5% עד 7.3%.

הרבה פעמים, למרות עוגמת הנפש ומגבלות התנועה הנלוות לכאבים הללו בעקב הגורם להם נותר לא ידוע. כאב בעקב עלול להתפתח בין היתר בגלל פגיעה בשכבת השומן בעקב והתפתחות תסמונת כרית השומן. חשוב להכיר את ההפרעה הזאת כדי להבדיל בינה לבין הפרעה שכיחה אחרת "דורבן בעקב". חולים הסובלים מתסמונת כרית השומן בעקב מתלוננים לרוב על כאב עמוק במרכז העקב בעוד שאלה שסובלים מדורבן מתלוננים על כאב בחלק הפנימי של עצם העקב. הליכה יחפה על משטח קשיח מחמירה את הכאב. לחיצה קלה על עצם העקב תגרום לכאב. הגורמים להתפתחות התסמונת כוללים פגיעה טראומטית או חוזרנית בשכבת השומן. גורמי סיכון להתפתחות ההפרעה הזאת כוללים משקל עודף והשמנה, עמידה ממושכת ועוד.

שכבת השומן בעקב – רקע אנטומי

כרית השומן בעקב
כרית השומן בעקב

בקרקעית כף הרגל באזור העקבים ממוקמת שכבה שומן בעובי של כ- 18 מילימטרים העטופה ברקמת חיבור. שכבת השומן הזאת נועדה לעזור לנו להתמודד עם האדירים המוטלים על כפות הרגלים. בזכות שכבת השומן העצמות, העצבים וכלי הדם מוגנים מפני העומסים הכרוכים בעמידה, הליכה וריצה. שכבת שומן זאת גם משמשת כגורם המפזר את העומסים ובכך מונעת ריכוז עומס בנקודה מסוימת.

גורמים להתפתחות דלקת בשכבת השומן בעקב

ישנם שני גורמים עיקריים לפגיעה בשכבת השומן בעקב ולהתפתחות התסמונת האמורה:

  • נזקים לשכבת השומן בשל עומסים חוזרניים הנגרמים מהליכה ריצה ועוד
  • פגיעה טראומטית בשכבת השומן בעקב
  • פגיעה בשכבת השומן בעקב בגלל עומסים חוזרניים כגון הליכה וריצה
  • הליכי ניוון הגורמים להידקקות ולאובדן הגמישות ויכולת ספיגת העומסים של שכבת השומן
  • שינויים בשכבת השומן בעקב הנובעים ממחלות כגון סוכרת סוג 2, זאבת, דלקת פרקים שגרונית ועוד

גורמי סיכון להתפתחות דלקת בשכבת השומן בעקב

בין יתר גורמי הסיכון שמעלים את הסבירות להתפתחות תסמונת שכבת השומן בעקב נציין:

גיל

ככול שאנו מתבגרים כך גם עולה הסיכון להתפתחות שינויים ניווניים בשכבת השומן בעקב. שינויים ניווניים אלו מעלים את הסבירות להתפתחות תסמונת שכבת השומן בעקב.

משקל יתר והשמנה

אלה מגבירים את העומסים המוטלים על כפות הרגליים ועל שכבת השומן בעקב ויחד אתם את הסיכון לפציעות.

ליקויים תפקודיים ו/או מבניים

שיבושים מבניים או תפקודיים של כפות הרגליים או המפרקים בגפיים התחתונות מעלים את הסיכון להתפתחות נזקים בשכבת השומן בעקב. בין הליקויים שעלולים להשפיע באופן הזה נציין קשת גבוה או נמוכה בכפות הרגליים, כפות רגליים פונות לפנים, חולשה של שרירים בגפיים התחתונות, אורך רגליים לא סימטרי ועוד

נעליים לא מתאימות

לנעליים לא תאימות יש את היכולת לשבש ולהעצים את העומסים המוטלים על העקב בכף הרגל. עומסים אלה עלולים להוביל על ציר הזמן לנזק בשכבת השומן בעקב.

עמידה ו/או פעילות גופנית על משטחים קשיחים

עמידה ממושכת, הליכות או ריצות על משטחים קשיחים כגון כבישים ומדרכות מעצימים את העומסים המוטלים על שכבת השומן בעקב. עומסים אלו עלולים על ציר הזמן להוביל לנזקים בשכבת שומן זאת.

פעילות גופנית חוזרנית

אם הספורט המועדף עליכם הוא חוזרני גם אתם נמצאים בסיכון להתפתחות תסמונת שכבת השומן. דוגמאות לספורט חוזרני כוללות ריצות, הליכות, קפיצות ועוד.

נטייה גנטית

מתברר שגם פה הגנטיקה מהווה גורם.

זריקות קורטיקוסטרואידים

אחת מתופעות הלוואי של הזרקה של קורטיקוסטרואידים לכף הרגל עלולה להיות אטרופיה של שכבת השומן בעקב.

הפרעות בריאותיות אחרות בכף הרגל

מחלות ופגיעות אחרות בכף הרגל ובכלל זה שבר מאמץ, פלנטר פצאיטיס ועוד עלולים לשבש את הליכתנו. שיבוש של ההליכה עלול לגרום להעברת עומסים לעקבים. התוצאה עלולה להיות תסמונת שכבת השומן בעקב

מחלות מערכתיות

תסמונת שכבת השומן בעקב עלולה להתפתח גם בקרב חולים הסובלים ממגוון מחלות מערכתיות. בין המחלות נציין סוכרת סוג 2, דלקת פרקים שגרונית אוטואימונית, זאבת מחלות הגורמות לאובדן תחושה בכף הרגל ועוד

סימפטומים של תסמונת שכבת השומן בעקב

בין הסימפטומים שעליהם מתלוננים חולים בתסמונת שכבת השומן בעקב נציין:

  • כאב קהה לרוב במרכז העקב וסביבו. חולים יתארו את הכאב ככאב שנגרם ממכה. עוצמת הכאב משתנה בהתאם לחומרת הנזק
  • הכאב מחמיר בפעילות נושאת משקל ובכלל זה עמידה, הליכה, ריצה וגם בלחיצה על העקב. הליכה יחפה מחמירה את הכאב
  • אם קיימת גם פגיעה עצבית החולה התלונן גם על תחושת שריפה, נימול ועוד
  • מגבלות תנועה שמשתנות בהתאם לחומרת הנזק

אבחון כאב בעקב?

אבחון הכאב בעקב מתבסס על ממצאים שמופקים מההיסטוריה הרפואית ומהבדיקות הגופניות. בשלב של ההיסטוריה הרפואית נברר בין היתר:

  • מה הן התלונות
  • מתי הופיעו הסימפטומים
  • מה גרם להם
  • מה מחמיר ומה מפחית את הסימפטומים ועוד

בשלב של הבדיקה הגופנית:

  • נתבונן בכפות רגליו של החולה בעודו הולך, רץ מקפץ
  • נמשש את העקב ונעריך את הגמישות והעובי של שכבת השומן. כאב שנובע מדלקת בכרית השומן בעקב הוא מרכזי. כאב שנובע מדורבן ממוקם בחלק הפנימי של עצם העקב
  • נניע את כף הרגל ושאר חלקי השרשרת הקינטית.

אם יש ספק לגבי האבחון נפנה אתת החולה לביצוע בדיקות מתקדמות ובכלל זה:

  • צילום רנטגן
  • אולטרה סאונד
  • הדמית MRI

אמצעים אלו יעזרו לנו לבצע אבחנה מבדלת בין הפרעות שונות שעלולות לגרום לכאבים בעקב ובכלל זה שבר מאמץ, פלנטר פצאיטיס ועוד.

פלנטר פצאיטיס או תסמונת השומן בעקב? אבחנה מבדלת

בכול מקרה של כאב בעקב החשוד המיידי יהיה פלנטר פצאיטיס. אכן, שתי ההפרעות הללו גורמות לכאב בעקב אך ישנם הבדלים בגורמים ובאופן שיש לטפל בהן. הבדלים קליניים שעשויים לעזור לנו להבדיל בין שתי הבעיות כוללים:

מיקום הכאב

דרך פשוטה להבדיל בין פלנטר פצאיטיס ותסמונת השומן בעקב היא באמצעות מיקום הכאב. בעוד שהכאב שנובע מפלנטר פצאיטיס ממוקם פנימה מהמרכז. לחיצה על האזור הזה תעורר תגובת כאב אצל חולים הסובלים מפלנטר פצאיטיס. הכאב שנגרם מתסמונת השומן בעקב הוא מרכזי. לחיצה על מרכז עצם העקב תעורר תגובת כאב בקרב חולים הסובלים מתסמונת השומן בעקב.

סוג הכאב

הבדל נוסף שקיים בין פלנטר פצאיטיס לבין תסמונת השומן בעקב הוא סוג הכאב. הרבה פעמים החולים בתסמונת השומן בעקב מתארים את הכאב בעקב ככאב של חבורה (bruise).

טיפול בתסמונת השומן בעקב

המטרה העיקרית של הטיפול בתסמונת הזאת בעקב היא הריפוי של הדלקת. הטיפול השמרני בתסמונת כולל:

  • שימוש בלייזר רך לטיפול בדלקת
  • נאזן על פי הצורך את שרירי הגפיים
  • נטפל ברקמת השומן בטכניקות טיפול ברקמות רכות
  • המלצות על התנהלות שאינם יוצרת עומסים על העקב. נעדיף פעילות גופנית שאינה נושאת משקל כגון רכיבה על אופניים או שחייה על פני הליכה וריצה. נימנע מהרמת משאות כבדים. נצמצם את זמן העמידה וההליכה למינימום.
  • ניעזר במדרסים מיוחדים ובכלל זה מדרסי גביע
  • נקפיד על נעליים מתאימות
  • במידת הצורך נמליץ על קביים
  • טכניקות שונות של טייפינג (סיפרה 8 סביב העקב ועוד)

טיפול רפואי בתסמונת שומן העקב

אם הטיפול השמרני כושל נפנה את החולה לטיפול רפואי. הטיפול הרפואי בתסמונת זאת עשוי לכלול:

  • שימוש בתרופות נוגדות דלקת
  • זריקות נוגדות דלקת
  • השתלות ממקור עצמי של תאי שומן בעקב
  • שכפול והגדלת מספר תאי השומן בעקב

מניעת תסמונת השומן בעקב

באמצעות התנהלות נכונה ניתן להימנע מפגיעה בשכבת השומן בעקב. בין היתר יש להקפיד על:

  • נעליים תקינות עם תמיכה ראויה בעקב
  • הגבלה של פעילויות כגון הליכה, ריצה וקפיצה המתבצעות על משטחים קשיחים
  • שמירה על משקל גוף תקין
שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

קרע ברצועה הצולבת ואסטרוגן

קרע ברצועה הצולבת בגלל אסטרוגן

קרע ברצועה הצולבת ואסטרוגן כגורם סיכון? מה הקשר? מתברר על פי המחקר המסוקר כאן שיש קשר והוא משמעותי. הסיכון של ספורטאיות צעירות לקרוע את הרצועה הצולבת הקדמית ולסבול מכאבי ברכיים גבוה פי  2 – 8 (תלוי במחקר) מהסיכוי של ספורטאי ממין זכר. 

תסמונת התעלה הקרפלית חכו עם הניתוח

תסמונת התעלה הקרפלית ללא ניתוח

חכו עם ניתוח התעלה הקרפלית? תסמונת התעלה הקרפלית מתרחשת כאשר עצב התווך העובר בתעלה בשורש כף היד נלחץ ומגורה. הפתרון השכיח המוצע לבעיה הוא ניתוח. המחקר הנוכחי מצא שהטיפול שמרני מפחית את הכאב ומשפר את תפקוד היד לא פחות טוב מניתוח.

המרפאה שלנו

המרפאה שלנו

המרפאה שלנו ממוקמת בחלל הכניסה של קאנטרי ג', רמת אביב ג', באופן נוח ובקרבה לכביש איילון ולתחבורה ציבורית. המרפאה מחולקת לחדר קבלה רחב שבו יושבת גם מנהלת המרפאה וחדר שני שבו מתבצעים התשאול, הבדיקה, האבחון והטיפולים. בחדר הקבלה שלנו ממוקמת כורסת עיסוי וכיסאות המתנה ארגונומיים לנוחות החולים. הציוד במרפאה שלנו מתקדם ומצוי בחזית המדע אנו מצוידים במכשיר לייזר רך מקצועי וכן מכשיר גלי הלם שוויצרי המשוכלל מסוגו בארץ. המרפאה שלנו שנפתחה במיקום הנוכחי לפני למעלה מ- 20 שנים משרתת לקוחות פרטיים ומבוטחים של חברות הביטוח השונות.

מעט על קנטרי ג'

קנטרי ג' הוא מבנה מרהיב המתפרס על שטח רחב ידיים וכולל בתוכו בריכה פנימית, בריכה חיצונית, בריכת פעוטות, בריכת זרמים, חדר כושר המצויד במכשירים החדישים ביותר, חדרי חוגים, מגרשי טניס, כדורסל וכדורגל, אולם כושר ומשחקייה יפיפייה לטף. בקאנטרי מתקיימים חוגים לכל הגילאים, כגון מחול, ברידג', קרמיקה, יוגה, פילאטיס, פלדנקרייז, התעמלות בונה עצם, זומבה, ג'ודו, טניס שולחן, ריקודי עם, ספינינג וכן פעילויות העשרה מגוונות.

מנח ראש קדמי מה המשמעות

מנח ראש קדמי מה המשמעות

מנח ראש קדמי (Forward head posture) הוא ליקוי שכיח ביותר. ליקוי זה מתאפיין בראש וצוואר הנמצאים במנח קדמי מידי ביחס ליתר עמוד השדרה. בליקוי זה נוצר עומס חריג שעלול לגרום לנזקים גופניים, כאבי ראש, כאבי צוואר, כאבים במפרקי הלסת ועוד.