הליכה מצמצמת את נזקי הישיבה! כולם כבר יודעים שישיבה ממושכת עלולה להיות קטלנית. מחקרים שבים ומדגישים את הקשר בין ישיבה ממושכת למגוון רחב של נזקים ומחלות קטלניות בחלקן. הישיבה הממושכת שמאפיינת את אופן עבודתו וחייו של האדם המודרני מזיקה לבריאות מערכות הגוף השונות. בין ההפרעות הבריאותיות שפוגמות באיכות החיים ומקצרים אותם ונקשרו מחקרית לישיבה ממושכת נציין:
- השמנה
- מחלות לב וכלי דם
- שבץ מוחי
- סוכרת
- מחלות סרטן
- כאבי צוואר
- כאב גב תחתון
- כאבים בגב העליון ועוד
בקצרה ניתן לסכם: ישיבה ממושכת מקצרת לכם את תוחלת החיים. ישנם חוקרים שטוענים שלא ניתן לצמצם או למנוע נזקים הנגרמים מישיבה ממושכת באמצעות פעילות גופנית. למסקנות הפוכות הגיע המחקר המסוקר כאן. לפי המחקר הזה הליכות קצרות יכולות להפחית נזקים הנגרמים לגוף בגלל אורח חיים יושבני. זוהי בשורה טובה לכול האנשים שמבלים ועובדים שעות ארוכות מידי יום בישיבה.
הליכה מצמצמת את נזקי הישיבה – רקע
מוסכם על כול החוקרים שהישיבה הממושכת שמאפיינת את סדר יומו של האדם המודרני פוגעת בבריאותו באופנים שונים. ישנם חוקרים הטוענים שהישיבה היא לא פחות מהעישון החדש וצריך לנסות לצמצם את השפעותיה בדיוק כפי שעשו עם עישון. ישיבה גורמת בין היתר לשרירים שלנו להיעשות עצלנים. התוצאה היא שבמקום להידחף אל הלב הדם מצטבר ברגליים.
תופעה זאת גורמת לנזק נוסף לתפקוד של האנדותל. האנדותל המצפה את דפנות כלי הדם הפנימיים אחראים על מספר פעולות קריטיות כולל בין היתר הפרשת מתווכים הקשורים לקרישת הדם, תהליכי דלקת ועוד. לעומת זאת בין היתרונות של הליכה נציין:
- מניעת מחלות שבחלקן הן קטלניות ובכלל אלה מחלות לב וכלי דם, סרטן ועוד
- שיפור מצב הגב ועוד
- על פי ממצאי המחקר שלפנינו גם שתי דקות הליכה כול שעה יכולות להפחית את נזקי הגוף הנובעים מישיבה
ההמלצות הנוכחיות למבוגרים הן לבצע לפחות 2.5 שעות של פעילות גופנית מתונה כול שבוע. רק כשליש מהמבוגרים בישראל וחמישית מהמבוגרים בארצות הברית מתנהלים על פי ההמלצות האלה.
המחקר
במטרה להבין האם הליכה מצמצמת את נזקי הישיבה נותחו תוצאותיו של מעקב בריאותי שערך משרד הבריאות האמריקאי (U.S. National Health and Nutrition Examination Survey). במהלך המעקב שהקיף 3,200 אנשים ונמשך 3 שנים נמדדה כמות הפעילות הגופנית של המשתתפים באמצעות כלי מדידה ייעודיים. החוקרים ערכו השוואה בין היתרונות הבריאותיים המופקים מעמידה שהיא פעילות בעצימות נמוכה לעומת הליכה שהיא פעילות בעצימות קלה. במהלך התקופה מתו 137 משתתפים.
ממצאי המחקר
זמן עמידה ארוך לא מספיק כדי לנטרל את נזקי הישיבה, אבל הליכות קצרות או פעילות קלה אחרת כמו לנקות את הגינה יכולים להאריך את החיים של האנשים שבמשך יותר ממחצית היום מנהלים אורח חיים יושבני. הליכה בת שתי דקות מידי שעה הפחיתו את הסיכון למוות מוקדם ב33%.
מסקנות המחקר
המחקר מפריך את התפיסה שרק פעילות אינטנסיבית בעצימות גבוהה נושאת רווח בריאותי. מתברר שגם פעילות גופנית קלה ביותר נושאת רווח כזה. מעט הליכה מצמצמת את נזקי הישיבה! התמדה לאורך זמן בפעילות בעצימות קלה כמו זאת שהודגמה במחקר תסתכם בסופו של דבר בפרק הזמן המומלץ לפעילות גופנית.
בהתבסס על המחקר הזה ממליצים החוקרים להוסיף את שתי הדקות של ההליכה בכול שעה של ישיבה ל2.5 שעות שבועיות של פעילות הגופנית בעצימות בינונית המומלצת על ידי הרשויות. פעילות בעצימות בינונית מחזקת את הלב, שרירים ועצמות ומעניקה יתרונות בריאותיים שאינם מושגים על ידי פעילות גופנית קלה.
Clinical Journal of the American Society of Nephrology, April 30, 2015