אימוני כוח משפרים את הזיכרון! על ציר השנים פגיעות קוגניטיביות נעשות שכיחות. מתברר מהמחקר הנוכחי שאימוני כוח עשויים להועיל גם לקוגניציה. על היתרונות של פעילות גופנית נשפכו הררי מילים ולמרות זאת רוב האנשים אינם עוסקים בפעילות גופנית סדירה. אימונים גופניים הכוללים פעילות אירובית ואימוני כוח הם קריטיים לבריאותו הפיזית והמנטלית של האדם.
בין יתר התוצאות שנצפו בקרב העוסקים בספורט משולב זה ציינו החוקרים את השיפור בתפקוד המוח ואת השיפור של הזיכרון. הבעיה היא שגם אלו שפעילים גופנית בוחרים לרוב בפעילות גופנית אירובית ונמנעים מאימוני כוח. המחקר הנוכחי מצא: אימוני כוח משפרים את הזיכרון. המידע הזה אולי יעלה את המוטיבציה לאימוני כוח.
אימוני כוח משפרים את הזיכרון – רקע
אימונים שמטרתם העלאת מסת השריר וחיזוקו כוללים עבודה עם:
- משקולות חופשיים
- מכונות כוח
- גומיות כושר ועוד
מה שהרבה אנשים לא יודעים שאימוני כוח משפיעים על מערכות גוף נוספות מלבד שרירים. בין יתר היתרונות של אימוני כוח נמנה חיזוק רקמות נוספות בגוף ובכלל זה:
- חיזוק העצמות ומניעת אוסטואופורוזיס
- וחיזוק של הגידים
- הקשחת הסחוסים ועוד
- שיפור היציבה
- צמצום הסיכון להתפתחות כאבי גב תחתון כאבי גב עליון וכאבי מפרקים
- שיפור שיויי המשקל והפחתת הסיכון לנפילות בגיל המבוגר
- השיפור בחילוף החומרים
- הפחתת הסיכון לחלות במחלות קטלניות כגון סוכרת סוג 2 ומחלות לב וכלי דם ועוד.
על פי המחקר מבוגרים שהקפידו לבצע אימוני כוח פעמיים בשבוע, למשך 6 חודשים שיפרו את התפקוד של המוח ואת הזיכרון שלהם. אימוני כוח חשובים מאוד לכולם קל וחומר לאנשים המבוגרים. כידוע אימוני כוח חשובים לשיפור שיווי המשקל ולהפחתת הסיכון הגבוה לנפילות. די בעובדה הזאת שנפילות בגיל המבוגר שברים בירך ובאגן מהווים גורם מוות משמעותי כדי להריץ מבוגרים וזקנים לחדרי כושר אבל לאימוני כוח יש יתרונות.
יותר כוח משמעותו שיפור בזמן תגובה, שיפור ביכולת לבצע מטלות יומיות (הרמה, נשיאה), שיפור ביעילות התנועה, שיפור תפקוד הלב וכלי הדם, שיפור פרופיל הדם (פחות LDL יותר HDL), הורדת לחץ דם, שריפת קלוריות מוגברת, סיכון מופחת לחלות (מחלות וירליות, סוכרת, מחלות לב, סרטן, דלדול העצם), סיכון מופחת להיפצע, שיפור היציבה, שיפור במצב הרוח ועוד ועוד. על פי המחקר החדש ניתן להוסיף ליתרונות הללו גם שיפור בתפקוד של המוח ושיפור הזיכרון.
המחקר
אימוני כוח מעניקים לנו יתרונות רבים כולל בין היתר מיתון הירידה במסת השריר ובכוח הנלווים לגיל המבוגר, מיתון אובדן מסת העצם הנלוות לגיל המבוגר, הגדלה של הפעילות המטבולית, מניעת השמנה, שיפור בזרימת הדם אל המוח ועוד. ומה לגבי כישורים קוגניטיביים וזיכרון?. אובדן או "היחלשות" הזיכרון היא אחת הרעות החולות שמאיימות על מבוגרים. מחקרים רבים נעשים ברחבי העולם על מנת לאתר דרכים להתמודד עם הבעיה ואולי אף למנוע אותה. החוקרים במחקר המסוקר כאן מצאו שאימוני כוח שיפרו בין היתר גם את הזיכרון ואת היכולת המנטלית של המבוגרים.
החוקרים עקבו אחר 100 בני אדם בגילים 55 – 86 שסבלו מפגיעה קוגניטיבית קלה שכללה ירידה קלה בזיכרון וביכולת החשיבה. חברי הקבוצה התבקשו לבצע אימוני כוח פעמיים בשבוע למשך חצי שנה ברמת קושי של לפחות 80% מהיכולת המקסימאלית שלהם.
ממצאי המחקר
חברי הקבוצה שביצעו אימוני כוח פעמיים בשבוע למשך 6 חודשים וברמות מאמץ של 80% מהיכולת המקסימאלית הראו שיפור מנטלי משמעותי שכלל שיפור בזיכרון ושיפור ביכולת החשיבה. השיפורים הללו נמשכו לפחות שנה לאחר שהמחקר תם ואימוני הכוח פסקו.
מסקנות החוקרים
המחקר מוכיח שהשיפור ביכולת המנטלית של המבוגרים קשורה לאימוני הכוח שביצעו במשך חצי שנה. המפתח הוא להתמיד באימונים ולשמור על רמות מאמץ גבוהות. ככול שחברי הקבוצה התחזקו בגופם כך גם התחזקו ביכולות הזיכרון והחשיבה שלהם. החוקרים ממליצים להשתמש בתובנות מהמחקר כדי לעודד מבוגרים לבצע אימוני כוח וכן כדי לקבוע את סוג התרגילים ואת רמות המאמץ הנדרשים מהמבוגרים שמבצעים אימוני כוח. לסיכום טוענים החוקרים: שרירים חזקים זיכרון חזק!
Journal of the American Geriatrics Society, Oct. 2016