תסמונת התעלה הקרפלית ללא ניתוח! תסמונת התעלה הקרפלית (CTS) היא מצב שכיח הגורם לכאב, חוסר תחושה ועקצוץ ביד ובאצבעות. הפרעה זאת מתפתחת כאשר עצב התווך (Median nerve) אשר עובר דרך חלל צר בשורש כף היד שנקרא התעלה הקרפלית, נדחס על ידי נפיחות או דלקת. הפרעה זאת גורמת בין היתר:
- לכאבים בכף היד
- נימול והירדמות של חלקים מכף היד
- חולשה של חלק מהשרירים בכף היד
כדי למנוע החמרה ונזק בלתי הפיך חשוב לאבחן ולטפל בתסמונת הזאת במהירות האפשרית. השאלה שנותרה היא איך? מה הטיפול המועדף? עד לפני מספר שנים לא רב האפשרות המיידית הייתה ניתוח לשחרור העצב בתעלה. גם היום הפתרון המוצע לרוב הוא ניתוח. המחקר הנוכחי מצא שהטיפול שמרני מפחית את הכאב ומשפר את תפקוד היד לא פחות טוב מניתוח. באופן מפתיע, חולים שסבלו מתסמונת התעלה הקרפלית וטופלו ידנית (Manual therapy) הראו:
- שיפור משמעותי במצבם וזאת בהשוואה לחולים שנותחו בשל תסמונת זאת.
מסקנות והמלצות החוקרים:
- טיפול שמרני עשוי למנוע את הצורך בניתוח על כל המשתמע מכך גם מבחינה כלכלית.
- תסמונת התעלה הקרפלית ללא ניתוח היא אופציה סבירה. נסו תחילה את הגישה השמרנית.
תסמונת התעלה הקרפלית – מהי?
תסמונת התעלה הקרפלית היא למעשה מגוון הסימנים והתסמינים המופיעים בעקבות לכידה של עצב התווך בעוברו בתעלה בשורש כף היד. הפרעה זאת יכולה לפגוע בכל אדם, אך היא שכיחה יותר אצל אנשים המבצעים:
- ביצוע תנועות חוזרניות כמו בהקלדה או בהרכבה על פס ייצור
- תנועות כוחניות עם כפות הידיים
- כפיפת יתר ממושכת או פשיטת יתר ממושכת של כף היד ושורש כף היד בעת ביצוע מטלות
תסמונת זאת ונזקי גוף נוספים נפוצים במקצועות, כגון:
- הקלדה
- תפירה
- נגינה בכלי נגינה ועוד
קיימים מספר גורמים סיכון המעלים את הסבירות להתפתחות תסמונת התעלה הקרפלית ובכללם מחלות ומצבים פזיולוגיים כגון:
- הריון
- דלקת פרקים כגון דלקת פרקים שגרונית
- גנטיקה
- הפרעות בריאותיות כמו סוכרת
- ליקויים תפקודיים של בלוטת התריס ועוד
מחקרים מצביעים על כך שתסמונת התעלה הקרפלית מהווה קרוב למחצית מהפציעות הנגרמות מעבודה. עוד מוצאים החוקרים שקרוב לשליש מהעובדים שעוברים ניתוח לשחרור הלחץ מעל עצב התווך בתעלה הקרפלית לא חוזרים לעבודה גם לאחר 8 שבועות. התסמינים בגין תסמונת התעלה הקרפלית כוללים כאב, תחושת נימול וחולשה של כף היד ושורש כף היד ושל האצבעות: אגודל, ושתיים וחצי האצבעות הסמוכות לו. הכאבים יכולים להשליך במעלה האמה.
הניתוח של תסמונת התעלה הקרפלית כולל חיתוך של הרצועה המהווה את גג התעלה ובכך מושג שחרור הלחץ המופעל על עצב התווך בתעלה. הניתוח הזה נחשב לפשוט ויעיל עם זאת קרוב ל25% מהחולים המנותחים ממשיכים לסבול מסימנים ותסמינים של המחלה ומחציתם אף נזקקים לניתוח חוזר.
ניהול וטיפול שמרני בתסמונת התעלה הקרפלית
תסמונת התעלה הקרפלית היא אחת ההפרעות הבריאותיות השכיחות ביותר בקרב האדם המודרני. ישנן מספר דרכים לטפל CTS ללא ניתוח, בהתאם לחומרת הסימפטומים ואת הגורם הבסיסי. חלק מהטיפולים הלא ניתוחיים היעילים ביותר כוללים:
לבישת סד לשורש כף היד בלילה
סד לשורש כף היד יכול לעזור לשמור על שורש כף היד במצב ניטרלי ולמנוע ממנו להתכופף במהלך השינה. זה יכול להפחית את הלחץ על העצב החציוני ולהקל על הסימפטומים של התסמונת. סד לשורש כף היד ניתן לרכוש ללא מרשם או לרשום על ידי רופא. חשוב לישון עם הסד כל לילה לפחות למשך שישה שבועות כדי לראות שיפור
מתיחות ידיים ושורש כף היד
תרגילי מתיחה יכולים לעזור לשחרר את השרירים והגידים ביד ובשורש כף היד ולשפר את זרימת הדם לאזור. זה יכול להפחית דלקת ולהקל על הסימפטומים של תסמונת התעלה הקרפלית. תרגילי מתיחה אלה יכולים להיות מבוצעים על ידי כירופרקט או מטפל מוסמך אחר. בשלב מסוים של הטיפול הקלינאי ילמד אתכם תרגילים לביצוע עצמי. כמה דוגמאות למתיחות לביצוע עצמי:
- ביצוע אגרוף ולאחר מכן פתיחת היד ופרישת האצבעות לרווחה
- כיפוף פרק כף היד קדימה ואחורה
- סיבוב פרק כף היד במעגלים
- סחיטת כדור רך או גומייה
פעילות גופנית
פעילות גופנית סדירה יכולה לעזור לשפר את הבריאות והרווחה הכללית שלכם. עוד יכולה פעילות גופנית גם להפחית מתח שרירים ודלקות. אין לשכוח שלפעילות גופנית גם תפקיד בשמירה על משקל בריא, שיכול להפחית את הסיכון להתפתחות תסמונת התעלה הקרפלית או להחמיר את הסימפטומים שלה. יש לשאוף ל-150 דקות לפחות של פעילות אירובית בעצימות בינונית בשבוע, כגון הליכה, רכיבה על אופניים או שחייה.
ירידה במשקל
עודף משקל או השמנת יתר יכולים להגדיל את הסיכויים לפתח תסמונת התעלה הקרפלית. משקל יתר גם עלול להחמיר מצב קיים של תסמונת כזאת. עודף משקל יכול להפעיל לחץ רב יותר על עצב התווך ולגרום לנפיחות בשורש כף היד וביד. ירידה במשקל יכולה לעזור להפחית את הלחץ הזה ולשפר את הסימפטומים של הפרעה זאת.
להפחית או להפסיק את העישון
עישון או שימוש במוצרי טבק אחרים יכולים להזיק לבריאות שלך בדרכים רבות. בין היתר עישון משפיע על זרימת הדם שלך ומגביר את חומרת הדלקת. המשמעות היא שמצב קליני קל של תסמונת התעלה הקרפלית יחמיר בקרב מעשנים. הפסקת העישון יכולה לעזור בשיפור זרימת הדם ובהפחתת הדלקת בגוף.
שינוי פעילויות היד / שורש כף היד
אחד הגורמים העיקריים להתפתחות תסמונת התעלה הקרפלית הוא שימוש יתר בכפות ידיים. שימוש כזה מתרחש כאשר מבצעים תנועות יד חוזרות או כוחניות, כגון הקלדה, תפירה או נגינה בכלי נגינה. פעילויות אלה עלולות להעמיס על עצב הווך ולגרום לנפיחות בתעלה הקרפלית. כדי למנוע או להפחית תסמיני התסמונת הקפידו על הכללים הבאים:
- קח הפסקות תכופות מהמשימות שלך והנח את הידיים
- שנו את תנוחת היד או את יציבת היד לעתים קרובות
- השתמש בכלים ארגונומיים או מכשירים המפחיתים את העומס על פרקי כף היד
- הימנעו מאחיזת חפצים חזק מדי או למשך זמן רב מדי
- הימנעו מפעילויות הגורמות לכאב או חוסר תחושה ביד
הקפידו על עבודת מחשב
עבודת מחשב היא אחת הפעילויות הנפוצות ביותר שיכולות לעורר או להחמיר את תסמיני תסמונת התעלה הקרפלית. כדי למנוע או להפחית את תסמיני התסמונת בעת שימוש במחשב עקבו אחר הטיפים הבאים:
- כוונן את המקלדת והעכבר לגובה ולזווית נוחים
- השתמשו במשענת או כרית לפרק כף היד כדי לתמוך בפרקי כף היד
- שמור על פרקי כף היד ישרים ונינוחים בעת הקלדה או שימוש בעכבר
- השתמש ברכות במקלדת ובעכבר
- השתמש בקיצורי מקשים במקום לחיצות עכבר במידת האפשר
- השתמש בתוכנת זיהוי קולי אם זמינה
זריקות קורטיזון, לא בטוח שכדאי
זריקות קורטיזון הן זריקות של תרופה סטרואידית שיכולה לעזור להפחית דלקת וכאב בתעלה הקרפלית. הם יכולים לספק הקלה זמנית לתסמיני תסמונת התעלה הקרפלית, אך אינם מהווים תרופה למצב. יש להשתמש בזריקות קורטיזון (אם בכלל) במשורה. זריקות אלה עלולות לגרום זיהום, דימום, נזק עצבי, או היחלשות של הגידים.
המחקר
עקב אחר 100 נשים ספרדיות שסבלו מתסמונת התעלה הקרפלית. מחצית הקבוצה טופלה מידי יום במשך שלושה שבועות באופן ידני שמרני בלבד כאשר הטיפול התמקד בצוואר ובשורש כף היד וכלל גם את הכתף, מרפק. אמה שורש כף היד ואצבעות. החולים גם התבקשו לבצע בבית תרגילי מתיחות של הצוואר. המחצית השנייה של הקבוצה עברה את הניתוח לשחרור התעלה. עוד חשוב לציין ש38% מהחולים בקבוצה שטופלה באופן שמרני סבלה מתסמונת התעלה הקרפלית ברמה שהוגדרה "חמורה" (Severe).
ממצאי המחקר
לאחר חודש ימים החולים שטופלו באופן שמרני ידני דיווחו על שיפור גדול יותר בתפקוד היומי וכן נמצא שיש להם יכולת מוטורית טובה יותר וכוח צביטה (Pinch strength) גדול יותר בהשוואה לקבוצה שנותחה. כוח צביטה הוא הכוח שמפעיל האגודל מול האצבעות. עם זאת לאחר שלושה, שישה חודשים ושנה שתי הקבוצות הראו שיפור דומה בכל הנוגע לכאב ותפקוד.
מסקנות החוקרים
הטיפול הידני שמרני בתסמונת התעלה הקרפלית יכול להיות יעיל באותה מידה בכל הנוגע ליכולת שלו להפחית כאב ולשפר תפקוד כמו הטיפול הכירורגי בבעיה ולא משנה כמה חמורה הבעיה.
המלצות החוקרים
תסמונת התעלה הקרפלית – ללא ניתוח היא אפשרות הגיונית! טיפולים שמרניים לתסמונת התעלה הקרפלית צריכים להפוך לסטנדרט. רק במקרה של כישלון הטיפול אפשר לשקול התערבות כירורגית
Main reference:
The Effectiveness of Manual Therapy Versus Surgery on Self-reported Function, Cervical Range of Motion, and Pinch Grip Force in Carpal Tunnel Syndrome: A Randomized Clinical Trial. César Fernández-de-las-Peñas, Joshua Cleland, María Palacios-Ceña, Stella Fuensalida-Novo, Juan A. Pareja, and Cristina Alonso-Blanco. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy 2017 47:3, 151-161
More references:
Zaheer SA, Ahmed Z. Neurodynamic Techniques in the Treatment of Mild-to-Moderate Carpal Tunnel Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis. Journal of Clinical Medicine. 2023 Jul 25;12(15):4888.
Jiménez-Del-Barrio S, Cadellans-Arróniz A, Ceballos-Laita L, Estébanez-de-Miguel E, López-de-Celis C, Bueno-Gracia E, Pérez-Bellmunt A. The effectiveness of manual therapy on pain, physical function, and nerve conduction studies in carpal tunnel syndrome patients: a systematic review and meta-analysis. Int Orthop. 2022 Feb;46(2):301-312.
Talebi GA, Saadat P, Javadian Y, Taghipour M. Manual therapy in the treatment of carpal tunnel syndrome in diabetic patients: A randomized clinical trial. Caspian J Intern Med. 2018 Summer;9(3):283-289.
César Fernández-de-las Peñas, Ricardo Ortega-Santiago, Ana I. de la Llave-Rincón, Almudena Martínez-Perez, Homid Fahandezh-Saddi Díaz, Javier Martínez-Martín, Juan A. Pareja, Maria L. Cuadrado-Pérez, Manual Physical Therapy Versus Surgery for Carpal Tunnel Syndrome: A Randomized Parallel-Group Trial,
The Journal of Pain, Volume 16, Issue 11, 2015, Pages 1087-1094.
Jihang Du, Qiang Yuan, Xiao-Yan Wang, Jun-Hui Qian, Jie An, Qian Dai, Xiang-Yun Yan, Bojun Xu, Jian Luo, and Hao-Zhong Wang. Manual Therapy and Related Interventions for Carpal Tunnel Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis, Journal of Integrative and Complementary, Medicine 2022 28:12, 919-926.
Lankton, Kathryn DO1; Newsom, Devon DO1; Yang, Chih Kai MD1. Is manual therapy effective for pain relief in carpal tunnel syndrome? Evidence-Based Practice 26(4):p 17-18, April 2023.