דלקת גיד בכתף חכו עם הניתוח

דלקת גיד בכתף חכו עם הניתוח

דלקת גיד בכתף – חכו עם הניתוח. כאבים בכתף הן אחת התלונות השכיחות ששומע כול רופא ראשוני. חלק ניכר מהאוכלוסייה סובל מכאבים בכתף. השכיחות של כאבים אלו עולה הרבה יותר בקרב האוכלוסייה העובדת. דלקת באחד מגידי השרוול המסובב בכתף, מסוידת או שאינה מסוידת מהווה גורם משמעותי לכאבים הללו. כאבים על רקע זה מחמירים עם הרמת הכתף או עם שכיבה על הצד הכואב.

במחקרים המסוקרים כאן בדקו החוקרים את יעילות הטיפול בדלקת גיד שריר הרום קוצי בכתף. המחקרים התמקדו בדלקת מסוידת וגם לא מסוידת (Non-calcifying tendinopathy). החוקרים לא מצאו יתרון בניתוח אורתרוסקופ לדלקת כרונית מסוידת בגיד בכתף.

מסקנת החוקרים: יש להעדיף במקרה כזה טיפול באמצעות גלי הלם בגלל שאינו חודרני. לסיכום ממליצים החוקרים: דלקת גיד בכתף חכו עם הניתוח. ניתוח צריכה להיות האפשרות האחרונה.

דלקת גיד בכתף חכו עם הניתוח – רקע

דלקת גיד בכתף חכו עם הניתוח
דלקת גיד בכתף חכו עם הניתוח

"השרוול המסובב" זה השם של ארבעה שרירים והגידים שלהם המאפשרים את תנועת הכתף. לקבוצת שרירים זאת יש גם תפקיד מרכזי בייצוב מפרק הכתף. שרירי השרוול המסובב כוללים את:

  • השריר העל קוצי (הרחקת כתף)
  • שריר תת קוצי (סיבוב החוצה של הכתף)
  • השריר העגול הקטן (סיבוב החוצה של הכתף)
  • ואת השריר התת-שכמי (סיבוב פנימה של הכתף)

כ- 50% מכלל האוכלוסייה סובלים לפחות פעם אחת בחייהם מכאבים בכתף. מחקר מסוים מצא שמעל מחצית מהאנשים הסובלים מכאבים בכתף המשיכו לסבול מהם שלוש שנים לאחר תחילתם. דלקת גידים בכתף היא הגורם השכיח ביותר לכאבים הללו בכתף. כ- 30% מכלל האוכלוסייה סובלת מכאבים בכתפיים על רקע זה.

גורמים לדלקת בגידי הכתף

פציעה ודלקת בגידי השרירים המסובבים בכתף נגרמת לרוב בגלל עומסי יתר חוזרניים. עומסים מסוג זה נגרמים בגלל משחקי כדור כמו:

  • כדור-עף
  • כדור-יד
  • כדור-סל
  • טניס ועוד

שבהם אתם נדרשים להפעיל כוח עם כתף מתוח לאחור. גם נזק טראומטי לגיד בכתף עלול לגרום לדלקת בגיד. דוגמאות שכיחות למנגנון פציעה מסוג זה נמנה נפילה, פציעות ספורט תאונות דרכים ועוד.

טיפול שמרני בגידי הכתף

דלקת גיד הכתף היא מצב שכיח הגורם לכאב ונכות במפרק הכתף. זה קשור לעתים קרובות עם שימוש יתר או פעילויות חוזרות ונשנות המערבות את השרוול המסובב, השרירים והגידים. טיפולים שמרניים מומלצים בדרך כלל כקו הטיפול הראשון בגידים בכתף, שכן הם הוכחו כיעילים ובטוחים במקרים רבים. ללא טיפול מתאים הדלקת גיד בכתף עלולה להחמיר והגיד עלול אפילו להיקרע. חלק מהטיפולים השמרניים שנחקרו לטיפול בגידים בכתף כוללים:

  • שינוי התנהלות, מנוחה ופעילות חלופית
  • רטיות חמות, קרח ותרופות אנטי דלקתיות
  • טיפול גופני כגון כירופרקטי
  • אמצעים לריפוי דלקת כולל לייזר רך וגלי הלם
  • שיקום הכתף

טיפולים שמרניים בגידים בכתף נתמכים בעדויות ממחקרים שונים ומסקירות שיטתיות. עם זאת, יש צורך במחקר נוסף כדי לקבוע את השילוב הטוב ביותר ואת רצף הטיפולים, כמו גם את התוצאות לטווח ארוך ואת העלות האפקטיבית של ניהול שמרני.

טיפול רפואי בגידי הכתף

חולה שאינו מגיב לטיפול שמרני יופנה לניהול וטפול רפואי בבעיה. טיפול מסוג יכול לכלול:

  • טיפולים תרופתיים עם נוגדי דלקת שאינם סטרואידים (חשוב להיות מודע לתופעות הלוואי של טיפולים אלה)
  • זריקות קורטיקוסטרואידים
  • ואף ניתוח

הספרות המקצועית הדגימה כבר בנפרד את היעילות של הטיפול בדלקת גיד מסוידת בכתף באמצעות גלי הלם (Calcific tendinopathy of the rotator cuff).

מחקרים אודות הטיפולים המומלצים בדלקת בגיד בכתף

Galasso ועמיתיו

במחקר מסוג אקראי, כפול סמיות ומבוקר אינבו (פלצבו) הופנו 20 חולים שסבלו מדלקת שאינה מסוידת בגיד של השריר הרום קוצי (non-calcifying supraspinatus tendinopathy – NCST) שאינה מסוידת באופן אקראי לקבוצת טיפול או לקבוצת ביקורת.

כדי לאשר את התאמת החולים למחקר עברו החולים בדיקות כגון:

  • בדיקה גופנית
  • בדיקות דם
  • צילומי הדמיה כגון רנטגן ודימות תהודה מגנטית (MRI)

כול הבדיקות הללו בוצעו שוב 6 שבועות ו- 12 שבועות לאחר קבלת הטיפולים.

ממצאי המחקר

הטיפול באמצעות גלי הלם בדלקת שאינה מסוידת בגיד של השריר הרום קוצי נמצאה יעילה. ביחס לערכים שנמדדו בתחילת המחקר וביחס לקבות הפלצבו חל שיפור משמעותי במצב הכתף כולל הפחתה ברמת הכאב. לא דווח על תופעות לוואי משמעותיות.

מסקנות המחקר

חולים שסובלים מדלקת שאינה מסוידת בגיד של השריר הרום קוצי בכתף עשויים להפיק תועלת, לפחות בטווח הקצר, מטיפול באמצעות גלי הלם. מחקרים נוספים צריכים להתבצע כדי ללמוד על ההשפעות ארוכות הטווח של הטיפול בגלי הלם על דלקות מסוג זה.

Rebuzzi E ועמיתיו

גורם אפשרי נוסף לכאבים בכתף היא דלקת מסוידת באחד מגיד השרוול המסובב (Rotator cuff). ברוב המקרים עקב מיקומו המעורבות של גיד השריר הרום-קוצי (Supraspinatus) היא הראשונה בשכיחותה עם זאת התופעה עלולה לפגוע גם בכול מהגידים האחרים. ההסתיידות יכולה להיות נטולת סימנים ותסמינים אך יכולה לגרום לכאבים קשים במיוחד. הטיפול השמרני בתופעה כולל בין היתר מנוחה מתנועות כואבות וכן שימוש בגלי הלם ולייזר לטיפול בדלקת.

הטיפול הרפואי כולל אמצעים כגון תרופות נוגדות דלקת, זריקות קורטיקוסטרואידים וניתוח שבו כורתים את ההסתיידויות. במחקר הנוכחי, אחד מיני רבים נבדקה ההשפעה של הטיפול בגל הלם בדלקת כרונית מסוידת בגיד של השריר הרום קוצי בכתף (Chronic calcifying tendinitis) לעומת ניתוח אורתרוסקופ.

המחקר

50 החולים במחקר הזה עברו טיפול שמרני שנמשך 6 חודשים ללא הצלחה. הטיפול שהם קיבלו לא כלל גלי הלם. בבדיקות מקדימות לא נמצא שמישהו מחברי קבוצת המחקר סבל מתסמונת הצביטה של שרירי השרוול, זיזים במפרקים ועוד.

בדיקות אולטרה סאונד או MRI זיהו את המיקום של ההסתיידות. נבחרו רק אנשים שההסתיידות אצלם הייתה גדולה (לפחות 10 מ"מ) וצפופה במיוחד. צילומי רנטגן בוצעו לחברי הקבוצה לפחות שבוע לפני תחילת הטיפולים ושוב פעם לאחר 24 חודשים.

בעזרת בדיקות גופניות ושאלונים נקבע מצבם של החולים לפני הטיפול ולאחריו. נמדדה רמת הכאב 1-10, נמדדו טווחי התנועה של הכתף, נמדד הכוח של השריר הרום קוצי ונמדדו טווחי התנועה של השרירים המסובבים של הכתף. 26 חולים טופלו 3 פעמים באמצעות גלי הלם כאשר בכול טיפול ניתנו להם 1500 גלי הלם ו22 חולים החולים עברו ניתוח אורתרוסקופ להסרת ההסתיידות.

ממצאי המחקר

שתי הקבוצות הראו שיפור משמעותי במצב הכתף. שתי הקבוצות נהנו מירידה בכאב, שיפור בטווחי התנועה והיעלמות של ההסתיידות בקרב רוב החולים. לסיכום, לא נמצאו הבדלים משמעותיים בין שתי הקבוצות.

מסקנות החוקרים

לא נמצאו הבדלים משמעותיים ביכולת הריפוי של דלקת כרונית מסוידת בגיד בכתף באמצעות גלי הלם או באמצעות ניתוח אורתרוסקופ. עקב כך טוענים החוקרים בכול מקרה של דלקת גיד בכתף יש להעדיף תחילה את השימוש בגלי הלם בגלל שאינו חודרני.

לסיכום

טיפולים שמרניים בגידים בכתף נתמכים בעדויות ממחקרים שונים ומסקירות שיטתיות. בהתבסס על כך חשוב לטפל שמרנית בדלקות גידים בכתפיים ורק במקרה של כישלון לעבור לטיפולים פולשניים. עם זאת, יש צורך במחקר נוסף כדי לקבוע את השילוב הטוב ביותר ואת רצף הטיפולים, כמו גם את התוצאות לטווח ארוך ואת העלות האפקטיבית של ניהול שמרני.

מכתב תודה על טיפול בדלקת בכתף

References:

1 Galasso O, Amelio E, Riccelli DA, Gasparini G. Short-term outcomes of extracorporeal shock wave therapy for the treatment of chronic non-calcific tendinopathy of the supraspinatus: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial. BMC Musculoskelet Disord. 2012 Jun 6;13:86.

2 Rebuzzi E, Coletti N, Schiavetti S, Giusto F. Arthroscopy surgery versus shock wave therapy for chronic calcifying tendinitis of the shoulder. J Orthop Traumatol. 2008 Dec;9(4):179-85.

More references:

Kolk A, Yang KG, Tamminga R, van der Hoeven H. Radial extracorporeal shock-wave therapy in patients with chronic rotator cuff tendinitis: a prospective randomised double-blind placebo-controlled multicentre trial. Bone Joint J. 2013 Nov;95-B(11):1521-6.

Engebretsen et al., Brit Med J 2009;339: b3360. Radial extracorporeal shockwave therapy compared with supervised exercises in patients with subacromial pain syndrome: a single-blind randomized study.

Littlewood C., Malliaras P., Mawson S., May S., Walters SJ. Self-managed loaded exercise versus usual physiotherapy treatment for rotator cuff tendinopathy: a pilot randomised controlled trial. Physiotherapy 2014;100:54–60.

Kuhn JE., Dunn WR., Sanders R., An Q., Baumgarten KM., Bishop JY., et al. Effectiveness of physical therapy in treating atraumatic full-thickness rotator cuff tears: a multicenter prospective cohort study. J Shoulder Elbow Surg 2013;22:1371–9.

Maffulli N., Longo UG. Conservative management for tendinopathy: is there enough scientific evidence? Rheumatology (Oxford) 2008;47:390–1.

Lewis JS. Rotator cuff tendinopathy/subacromial impingement syndrome: is it time for a new method of assessment? Br J Sports Med 2009;43:259–64.

Coombes BK., Bisset L., Vicenzino B. Efficacy and safety of corticosteroid injections and other injections for management of tendinopathy: a systematic review of randomised controlled trials. Lancet 2010;376:1751–67.

Tencone F., Della Villa S., Giannini A. Conservative Treatments for Tendinopathy. In: Muscolino A., Rompe JD., Furia JP., Maffulli N. (eds) Muscle and Tendon Injuries. Springer, Berlin, Heidelberg. 2017.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

כאבי רגליים אבחון

כאבי רגליים אבחון

כאבי רגליים? אבחון עצמי ובמידת הצורך אבחון מקצועי מהיר יאפשרו טיפול מהיר ומניעת נזק בלתי הפיך. מיחושים בגפה התחתונה יכולים להתפתח בגלל ליקוי בזרימת דם, בעיות נוירולוגיות, דלקות זיהומיות אך ברוב המקרים הגורם יהיה עומס יתר, פציעה ו/או שחיקה ובלאי המתפתחים עם הגיל. 

כאב ראש מתחי

כאב ראש מתחי

כאב ראש מתחי? גורמים ותסמינים אופייניים עשויים להועיל באבחון הבעיה. מיחושים בראש מהסוג המתחי נחשבים לשכיחים ביותר ומקיפים מעל 80% מהאנשים המתלוננים על מיחושים בראש. אצל רובם הוא נמשך יום או יומיים בחודש. אצל כ3% מהם הוא אינו פוסק. 

ציסטה בברך אבחון וטיפול

ציסטה בברך אבחון וטיפול

ציסטה בברך? אבחון וטיפול נדרשים למניעת נזקים ותסמינים כרוניים במפרק הזה. ציסטה בברך ע"ש בייקר היא נפיחות בצקתית בחלק האחורי של המפרק המתפתחת באופן משני לפתולוגיה אחרת וגורמת למגוון סימנים ותסמינים. טיפול בבעיה זו מחייב זיהוי מדויק של מקור הבעיה.