כירופרקטיקה עקרונות יסוד

כירופרקטיקה עקרונות יסוד

כירופרקטיקה – עקרונות יסוד של המקצוע באים לדי ביטוי בשם שמשמעותו: כירו – ידיים, פרקטיקה – ביצוע. הכירופרקטיקה המודרנית עושה שימוש במכשור ובידע מתקדמים שהמדע והרפואה מספקים לה. יחד עם זאת, במהותה הכירופרקטיקה נותרה בעלת גישה ידנית.

הכשרת הכירופרקט מאפשרת לו לאתר ולזהות ליקויים בתפקוד עמוד השדרה ומערכות עצב-שריר-ושלד. לאחר שאובחנה הבעיה והוסברה מהותה לחולה יש ביכולתו של הכירופרקט לטפל בה ולשקמה. כמובן, שאין הכירופרקט יכול לתת מענה לכל הבעיות הרפואיות. במידת הצורך, כאשר אין ביכולתנו לעזור לבעיה מסוימת נפנה החולה לגורמים המתאימים. כאן במאמר "כירופרקטיקה עקרונות יסוד" נדון בנושא בהרחבה.

כירופרקטיקה עקרונות יסוד – רקע

הכירופרקטיקה המודרנית היא שיטת טיפול מערבית הנשענת על עקרונות המדע והמחקר המערביים. הכירופרקט תופס את האדם באופן שונה בתכלית מהאופן שהוא נתפס על ידי הרפואית המדיצינית. גם מערכת היחסים של הכירופרקט עם החולה המודרני שונה ממערכת היחסים שלו עם רופא מדיציני. הכירופרקטיקה רואה את האדם כיחידה אחת מושלמת ולא כאוסף של מערכות שונות. על פי התפיסה של כירופרקטיקה כל חלק באדם קשור לחלק אחר. ולכן נוסיף שכל פגיעה באזור מסוים תוביל על ציר הזמן לפגיעה באזור אחר. כירופרקט בוחן, מאבחן ומטפל במגוון רחב של הפרעות הנוצרות במערכת השרירים והשלד. כול שלב בעבודת הכירופרקט מתבצע לאחר הסבר מקיף לחולה.

האבחון הכירופרקטי מתבסס על עקרונות מדעיים ובכלל זה על ביומכניקה, אנטומיה ופיזיולוגיה. אבחון כירופרקטי אינו נשען על אנרגיות, מרידיאנים או שיטות "רוחניות" אחרות. הטיפול הכירופרקטי הוא ידני בעיקרו המשלב אמצעי עזר כגון לייזר, אולטרה סאונד, גלי הלם ועוד. כירופרקט ישאף להפחית את הכאבים ולשפר את תפקוד החולים גם על ידי הנחיה והדרכה. אלה התמקדו בארגונומיה, יציבה, תזונה ופעילות גופנית.

בן האנוש כיחידה מושלמת

כאמור הכירופרקט רואה באדם האנושי יחידה אחת שלמה ומושלמת. זאת בניגוד לגישת הרפואה המדיצינית הרואה את הגוף האנושי כשילוב של מספר מערכות. האדם לפי הגישה המדיצינית מורכב ממערכת לב ריאה, מערכת עיכול, מערכת העצבים, מערכת שריר ושלד, וכיוצא בזה. הכירופרקט תופס את גוף האדם כיחידה אחת בעלת יכולות אבולוציוניות מרשימות. הכירופרקטיקה שואפת לטפל בגורם למחלה ולא בתסמינים שלה. הרופא המדיציני שואף להעלים את תסמיני החולה.

יכולת ריפוי מולדת

המדע והפילוסופיה של כירופרקטיקה מבוססים על:

  • פעולות הגומלין של מערכת העצבים עם הגוף
  • על יכולת הריפוי הטבעית של הגוף

יכולתו של הגוף לרפא את עצמו ולהתאים עצמו לדרישות ולמשימות המוטלות עליו היא מדהימה והשתכללה במהלך האבולוציה. ריפוי הגוף מפציעה נעשה בתהליך דלקתי מורכב ומרתק המשלב תיאום, יעילות ומהירות. בכל שלב תאים שונים מבצעים, במקביל, פעולות שונות תוך הפרשות של פקטורים כימיים והורמונים לתקשורת, בקרה ושליטה.

מיד לאחר הפציעה מתחיל רצף התהליכים הקרוי תגובה דלקתית. תוך שעות ספורות מרגע הפציעה מגיעים למקום הפציעה תאי דם לבנים אשר מתחילים לפרק ולנקות את התאים שנפגעו. תאים אחרים מתחילים בבניית רקמת צלקת חדשה. תהליך הריפוי מתבצע למעשה בשני אופנים מרכזיים:

  • החלפת התאים שנפגעו בתאים חדשים
  • או בתיקון התאים הפגועים על ידי רקמת צלקת

רוב האורגניזם מרפא עצמו באמצעות שתי הדרכים הללו. יכולת מופלאה זאת המתבססת על אינטליגנציה אבולוציונית מולדת המעבירה את מסריה מהמוח וממערכת העצבים דרך חוט השדרה לכל מערכות הגוף והאיברים עד לתא האחרון. מסרים אלו שולטים, מווסתים ומבקרים באופן ישיר את כל תפקודי הגוף כולל את תפקידי הריפוי.

הפרעות ביו מכאניות

בבסיסה סובב מקצוע הכירופרקטיקה סביב ההנחה שכוחות ולחצים שונים עלולים לגרום להפרעות תפקודיות. המשמעות היא שטראומה, "תנועה לא טובה" או יציבה לקויה עלולים לגרום להפרעה תפקודית. כוחות ולחצים אלו עלולים גם לפגוע ביחידת תנועה אחת או יותר של עמוד השדרה. יחידת תנועה בעמוד השדרה כוללת שילוב של שתי חוליות והרקמות התומכות בהן.

תפקוד לקוי של המפרק או של יחידת התנועה יכול לגרום לדלקת מקומית, כאב וסימפטומים נוספים. אם הדיסק הבין חולייתי ניזוק לכדי בלט או פריצת דיסק יתכנו גם הפרעות בהולכה העצבית. הפרעות אלה עלולות לגרום להקרנות כאב לאזורים מרוחקים בגוף ולחסרים נוירולוגיים. הפרעה כזאת עלולה גם לפגוע ביכולת של הגוף לרפא עצמו.

תנועה לקויה של מפרק בגלל נזק ראשוני עלולה להחמיר את הנזק. כך למשל תפקוד לקוי של מפרקי הברכיים עקב פציעת סקי תחמיר את הנזק לברכיים ועלולה להתדרדר למשל לכדי קרע במיניסקוס. יש לזכור שרוב הנזקים למפרקים יגרמו לנו תחילה למחושים מקומיים קלים בלבד וזאת עקב יכולתו של הגוף האנושי להסתגל. רק מאוחר יותר כאשר הנזק נעשה קשה יותר נחוש כאבים והפרעות תפקודיות משמעותיות מקומיות ומרוחקות יותר.

כירופרקטיקה – תיקון הפרעות ביו מכניות

כירופרקטיקה עקרונות יסוד
כירופרקטיקה עקרונות יסוד

הכירופרקטיקה מסייעת למנגנון הריפוי העצמי האנושי ללא שימוש בתרופות או בכירורגיה. כירופרקט מוכשר כמומחה לתפקוד מכאני של מפרקי הגוף בכלל ושל עמוד השדרה והרקמות התומכות בפרט. ככזה הוא יודע לאתר ולאבחן את מקור ההפרעה המכנית שנוצרה. כירופרקטים מאומנים להחזיר את המפרק, או את יחידת או יחידות התנועה לתפקוד מלא ובריא. בכך הוא גם מסייע בשיפור התפקוד של מערכות הגוף השונות כולל מערכת העצבים ומשפיע על בריאות הגוף כולו.

במצב שאין בו כאבי גב, כאבי מפרקים ומגבלות תנועה, יכול הכירופרקט המיומן על ידי טיפול מונע והדרכה בתחום הפעילות גופנית והארגונומיה לשמר ולתחזק את הביו-מכניקה של עמוד השדרה ושל מפרקים אחרים באופן מיטבי. מספר הטיפולים הנדרשים תלויים:

  • בגיל החולה
  • מצבו הגופני של החולה בכלל
  • והמצב של המפרק או המפרקים המעורבים בפרט
  • רקע קודם
  • רמת המודעות
  • עיסוקו של המטופל ועוד

סיכום עקרונות הריפוי של כירופרקטיקה

  •  לבן האדם יש יכולת מולדת מופלאה לריפוי עצמי
  •  כירופרקטיקה עושה שימוש ביכולת טבעית זו של ריפוי עצמי
  •  כירופרקטיקה שואפת לטפל בגורם למחלה ולא בסימנים ובתסמינים שלה
  •  תרופות עלולות להפריע לגוף בתהליך של הריפוי העצמי
  •  ברוב המקרים הגישה הכירופרקטית צריכה להוות אפשרות טיפול ראשונה
  •  תזונה מאוזנת היא קריטית לבריאותנו
  •  פעילות גופנית מאוזנת היא קריטית לבריאותנו
  • יציבה תקינה מפחיתה עומסים ומונעת פציעות
  • הקפדה על כללי ארגונומיה יסירו לחצים מיותרים מעל חלקי הגוף השונים וימנעו פציעות

סיכום עקרונות המקצוע

  •  המבנה ותפקודו מהווים גורמים משלימים בעלי חשיבות לבריאותנו הכללית
  •  פגיעה במבנה או בתפקוד יוביל לשיבוש תפקודי ו/ או מבני ולפגיעה בבריאות
  •  פגיעה בתפקוד או במבנה האנטומי של החולייה יוביל לשיבוש תפקודי ו/ או מבני ולפגיעה בבריאות
  •  למערכת העצבים חשיבות עליונה בשמירה על תפקודי הגוף
  •  פגיעה בתפקוד או במבנה של החולייה יוביל לשיבוש תפקוד עצבי
שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

נוירופתיה של עצב הגומד

נוירופתיה של עצב הגומד

נוירופתיה של עצב הגומד בעקבות לחץ המופעל עליו היא תופעה שכיחה. עצב הגומד (עצב האולנר) הוא עצב מרכזי בגפה העליונה שרץ לאורך הצד הפנימי של הגפה ותפקידו לעצבב מוטורית ותחושתית. לכידה שלו במרפק ו/או בשורש כף היד עלולה לגרום לנזק ולתסמינים.

אימוני כוח משפרים את הזיכרון

אימוני כוח משפרים את הזיכרון

שרירים חזקים זיכרון חזק? האם יש קשר בין שני אלה? על פי המחקר הנוכחי אימוני הכוח שיפרו בין היתר גם את היכולת המנטלית של המבוגרים. על היתרונות של פעילות גופנית נשפכו הררי מילים ולמרות זאת רוב האנשים אינם עוסקים בפעילות גופנית סדירה. 

ליקוי ביומכני גורם דלקת פרקים ניוונית

דלקת פרקים ניוונית בגלל ליקוי ביומכני

דלקת פרקים ניוונית? ביומכניקה כגורם הוא עניין שכיח. ליקוי מבני במקום אחד בשלד עלול לגרום לשיבוש תפקודי ביומכני שיוביל לליקוי מבני אחר במקום אחר בשלד. מחקר הנוכחי שמצא שקרע במיניסקוס גורם לחולי מפרקי ניווני הוכיח שוב את הקשר שקיים בין חלקי הגוף.

מבנה הרגל אנטומיה וביומכניקה

מבנה הרגל אנטומיה וביומכניקה

מבנה הרגל? אנטומיה וביומכניקה של הרגל באים לעזרת הקלינאי לצורך אבחון מקור הסימנים והתסמינים. אחת הבעיות השכיחות בקרב בני אדם היא מיחושים בגפה התחתונה. קלינאי איכותי יערוך אבחנה מבדלת שמתבססת בין היתר על האנטומיה והביומכניקה.