שרירים תפוסים אבחון וטיפול

שרירים תפוסים אבחון וטיפול

שרירים תפוסים – אבחון וטיפול מהירים במקור הבעיה עשויים למנוע החמרה. התחושה של שריר תפוס מהווה עניין שכיח ביותר. ברוב המקרים הגורם לתחושה הזאת היא פעילות גופנית מאומצת שביצעתם יום או יומיים קודם לכן. במקרים הללו תחושת הנוקשות והתכווצות של השריר תפוג במהרה.

כאשר קיים קושי להניע שריר מסוים בגוף בגלל תחושה של נוקשות נתאר זאת כשריר תפוס. אנו יכולים גם להתלונן על שריר כואב, מכווץ, קשה (Rigidity), ספסטי ועוד. חשוב לזכור שבמצב של קישיון או ספסטיות השרירים נותרים נוקשים גם במצב של מנוחה מלאה. כלומר גם כאשר אנו לא מכווצים אותם. בדומה להפרעות בריאותיות אחרות גם במקרה הזה חשוב לאבחן את מקור התלונה. אבחון כזה יאפשר טיפול נכון ויעיל או הפנייה לגורם מקצועי מתאים להמשך בירור.

שרירים תפוסים אבחון וטיפול – רקע

שרירים תפוסים הם תסמין שכיח המבטא תחושה שהרקמה הזאת אינה פועלת באופן חלק. אנו עלולים להיתקל בתחושה הזאת לאחר שלא השתמשנו בשרירים לפרק זמן מסוים. דוגמאות לכך נציין:

  • לאחר שנת לילה
  • בקימה מכיסא לאחר ישיבה ממושכת

במצבים הללו ביצוע מהיר של תנועות עלול לגרום לתחושות לא נעימות בשרירים ואפילו כאבים. ברוב המקרים השרירים המעורבים הם שרירי הצוואר, הגב, הכתפיים והירך. אלה הם גם השרירים שעובדים הכי קשה בגוף.

טווחי התנועה מהווים מדד לגמישות השרירים והמפרקים. טווחי התנועה ניתנים למדידה ולהשוואה. כול אדם אוגר בזיכרונו את יכולת התנועה והגמישות הנורמליים של כול שריר והמפרק בגופו. רק אותו אדם יכול להרגיש מתי שריר מסוים תפוס כלומר לא נע כפי שהוא אמור לנוע. אין מכשיר ניטרלי שיודע למדוד תחושה של תפיסות. ישנם מכשירים שיודעים למדוד טווחי תנועה אין כאלה שיודעים למדוד האם השריר שלכם תפוס וכמה הוא תפוס. עוד חשוב לזכור שגם:

  • אנשים גמישים יכולים להרגיש שהשרירים אצלם תפוסים
  • בעוד שאנשים שאינם גמישים יכולים לחוש שאצלם הכול תקין

נתון נוסף שיש לקחת בחשבון הוא שתחושת התפיסות בשריר מופיעה לרוב הרבה לפני שהגענו לקצה טווח תנועה. ברוב המקרים כאשר התסמינים אינם חמורים ניתן לטפל בבעיה בעצמכם כדי להעלים את תחושת הנוקשות:

  • הליכה קצרה
  • עיסוי קל
  • חימום מקומי

כאשר התסמינים חמורים חשוב לנסות ולאבחן את מקורם ובמידת הצורך לטפל בהם.

גורמים

מה הם הגורמים האפשריים לשרירים תפוסים? חשוב לציין שברוב המקרים אנו לא יודעים את התשובה לכך. עם זאת ישנם מספר גורמים ידועים שעלולים להוביל לתחושה הזאת כולל בין היתר:

  • עומסי יתר על השריר בשל פעולות חוזרניות בעבודה או בספורט. פעילות גופנית מאומצת עלולה לגרום לנזקים מיקרוסקופיים בשריר ולגרום לתחושת התפיסות הזאת.
  • וכך גם תאונות דרכים, פציעות ספורט וסתם נפילות עלולים להוביל להתפתחות נזקים ולתסמינים דומים.
  • השריר שלנו זקוק למגנזיום כדי להרפות וסידן כדי להתכווץ. חוסר במגנזיום או עודף בסידן עלול לפגוע בעבודה השריר ולהוביל לתחושה הזאת. חשוב לזכור זאת לנוכח העובדה שאנו שותים עכשיו מים מותפלים שמכילים פחות מגנזיום.
  • תופעות לוואי של מחלות מסוימות עלולות להוביל לתחושה של נוקשות בשרירים. בין היתר נמנה מחלת פרקינסון שמתאפיינת בטונוס שרירים גבוה.

גורמים נוספים כוללים:

  • עקיצה או נשיכה של חרק כזה או אחר
  • דלקת זיהומית
  • וגורם מרכזי נוסף הוא המוח או נכון יותר לומר המחשבות, הדאגות והחרדות שרצים במוח. גורמים נפשיים אלה גורמים לטונוס שרירים גבוה ולתחושה של תפיסות.

גורמי סיכון

גורמי סיכון להתפתחות שרירים תפוסים כוללים:

  • גיל – ככול שאנו מתבגרים אנו מעלים את הסיכוי לתחושות הללו
  • ארגונומיה לקויה
  • יציבה לקויה
  • מחלות רקע
  • סוג ספורט מועדף
  • מקצוע

פעילות גופנית מאומצת על מגרשי הספורט ועומסים גופניים בעבודה. כולל למשל אימוני כוח אינטנסיביים, הקלדה, הרמת משאות, עבודה על פס הייצור ועוד. מאמצים אלו עלולים לגרום לתחושת כאב מאוחרת (Delayed onset muscle soreness-DOMS).

אבחון שרירים תפוסים

התהליך האבחוני של שרירים תפוסים יכלול למידת ההיסטוריה הרפואית של הופעת התחושה הזאת, בדיקה גופנית שתנסה לאתר פתולוגיה אפשרית ובמידת הצורך בדיקות מעבדה ודימות.

היסטוריה רפואית

בשלב הזה נלמד:

  • מה הן התלונות
  • מתי החלו
  • כיצד החלו
  • מה גרם להן
  • גורמים המחמירים או מקלים את התסמינים ועוד
  • נלמד על הנטיות הגנטיות שלכם למחלות
  • על המקצוע שלכם
  • הספורט המועדף עליכם
  • ועל התחביבים שלכם
  • נלמד על טיפולים תרופתיים
  • פציעות ספורט או פציעות קודמות אחרות ומחלות קודמות ועוד

בדיקה גופנית

נתחיל את הבדיקה הגופנית:

  • בהתבוננות באופן שבו אתם מניעים את גופכם ובעיקר את השריר שעליו אתם מתלוננים
  • נמשש את השריר הבעיתי ואת השרירים והמפרקים של כול השרשרת הקינטית של הגפה המעורבת. נחפש נקודות הדק בשרירים, אזור מכווץ, נפיחות, שטף דם ועוד. כאשר מדובר בשריר הממוקם בגפה העליונה נמשש גם את עמוד השדרה הצווארי. כאשר מדובר בשריר הממוקם בגפה התחתונה נמשש את חלקי עמוד השדרה המותני.
  • נניע את השרירים המעורבים ואת המפרקים המחוברים אליהם
  • נבצע בדיקות מיוחדות ונירולוגיות

מעבדה ודימות

ברוב המקרים לא יהיה צורך בבדיקות מעבדה או דימות כדי לאבחן את הגורם לשרירים התפוסים. כאשר יש ספק בנוגע לאבחון או כאשר יש צורך לשלול גורם אחרת לשרירים תפוסים ניעזר בהדמיה של רנטגן, CT או MRI.

דגלים אדומים

לעתים שרירים תפוסים עלולים להצביע על בעיה חמורה יותר. במקרים שבהם אתם מזהים את הסימנים והתסמינים הללו פנו לחדר מיון להמשך בירור: כאשר מלבד השרירים התפוסים סובלים גם מחום, חולשה, חשים כאב ומזהים נפיחות ואדומיות, אובדן משקל בלתי מוסבר, תחושת השרירים התפוסים מופיעה בעקבות טיפול תרופתי ועוד.

אבחנה מבדלת

נבצע תהליך של אבחנה מבדלת שבו ניקח בחשבון את כלל הגורמים האפשריים לשרירים תפוסים ולאחר שנסנן את הגורמים הלא רלוונטיים נותיר את האבחון של הבעיה. לשם כך ניעזר בסימנים והתסמינים שמתאר החולה, ממצאים שהופקו מהבדיקה הגופנית ואלה שהופקו מבדיקות המעבדה והדמיה. מיד לאחר שהגענו לאבחון נמליץ על טיפול בבעיה או נפנה את החולה לטיפול מתאים. בין היתר נשקול את ההפרעות הבאות:

מתיחת שריר בגלל פעילות גופנית מאומצת

כאשר הנזק מסתכם במתיחת שריר החולה התלונן גם על כאב (למשל: גב תפוס וכואב), אדמומיות, נפיחות, שטף דם ומגבלות תנועה

דלקת זיהומית כמו טטנוס

החולה התלונן גם על קושי בבליעה, כאבי בטן והתכווצויות, עלייה בלחץ דם ובקצב הלב

דלקת זיהומית

במחלות זיהומיות כגון מחלת הליגיונרים או פוליו החולה התלונן גם על חום, שיעול, כאבי ראש, כאבים בחזה, צמרמורות וכאבי גרון.

מחלת הנשיקה או דלקת זיהומית נגיפית

במחלה זיהומים נגיפית מסוג מונונוקלאוזיס (Infectious mononucleosis) הנגרמת באמצעות נגיפי אפשטיין בר (EBV). החולה התלונן גם על עייפות, בלוטות לימפה נפוחות כולל השקדים בגרון

דלקת קרום המוח

החולה התלונן גם על צוואר נוקשה, חום גבוה פתאומי, כאבי ראש, בחילות והקאות

מחלה אוטואימונית כמו זאבת

החולה התלונן גם על נוקשות שרירית וגם פגיעה בעיניים ובעור

מחלה אוטואימונית הקרויה כאבי שרירים רב-שיגרוניים

במחלה אוטואימונית שנקראת כאבי שרירי רב שגרוניים (Polymyalgia rheumatica). החולה התלונן גם על עייפות, דיכאון, ואובדן משקל

שרירים תפוסים – טיפול

שרירים תפוסים, אבחון וטיפול
שרירים תפוסים אבחון וטיפול

התחושה של שרירים תפוסים מהסוג הנגרם בגלל פעילות גופנית מאומצת נעלמת לרוב מעצמה ללא כול טיפול. יתכן שאמבטיה חמה, מעט מתיחות ומעט פעילות גופנית יסייעו לכך. הטיפול בבעיה התמקד ראשית בנטרול גורמי הסיכון.

מומלץ לחולה להימנע מעומסים גופניים קיצוניים בספורט ובעבודה אך מומלץ לבצע פעילות גופנית מאוזנת, חשוב שהחולה ישפר את היציבה ואת הארגונומיה שלו. ליקויים בשני תחומים אלה עלולים להיות אחראיים לתחושת השרירים התפוסים בגב ובצוואר. מומלץ לחולה לשמור על איזון תזונתי בכול הנוגע לסידן ומגנזיום.

טיפול כירופרקטי

שריר תפוס שאינו מגיב לטיפול עצמי ואף מוסיף להציק מחייב פנייה לגורם מקצועי. כירופרקט מאומן לאתר ולטפל בהפרעות בריאותיות ובכללן טיפול בנקודות הדק שמתפתחות בשרירים. הטיפול הכירופרקטי מתמקד בהפרעות המתפתחות בשל שיבוש בתפקוד הביו-מכאני או בגלל עומסי יתר. בשלבים הראשונים, הטיפול במרפאה נעשה באמצעות מכשור רפואי לטיפול בדלקות כולל לייזר רך וטיפול בגלי הלם.

עם שוך הכאב הראשוני נתחיל להפעיל בעדינות את השריר התפוס ולהניע את מפרקי השרשרת הקינטית. נבצע תרגילי חיזוק וגמישות הדרגתיים במטרה לשמר ואף לשפר את טווחי התנועה ואת היכולות של השרירים בגפה הרלוונטית. בשלב הסופי של הטיפול והשיקום נכשיר את השריר הפצוע לעמוד שוב בעומס פעילות מלא.

טיפול רפואי

במידת הצורך יופנה החולה לטיפול בתרופות אנטי דלקתיות הכוללות אפשרות של הזרקת סטרואידים ו/או טיפולים תרופתיים לבעיות הבסיס אשר גורמות לתחושת התפיסות של השרירים ובכלל זה דלקות פרקים, מחלות אוטואימוניות, מחלות גנטיות ועוד. ברוב המקרים אין צורך לטפל כירורגית בשרירים תפוסים.

References:

Howell JN, Chleboun G, Conatser R. Muscle stiffness, strength loss, swelling and soreness following exercise-induced injury in humans. J Physiol. 1993 May;464:183-96.

Do Y, Lall PS, Lee H. Assessing the Effects of Aging on Muscle Stiffness Using Shear Wave Elastography and Myotonometer. Healthcare (Basel). 2021 Dec 14;9(12):1733.

Dankel SJ, Razzano BM. The impact of acute and chronic resistance exercise on muscle stiffness: a systematic review and meta-analysis. J Ultrasound. 2020 Dec;23(4):473-480.

Xu, J., Fu, S.N. & Hug, F. Age-related increase in muscle stiffness is muscle length dependent and associated with muscle force in senior females. BMC Musculoskelet Disord 22, 829 (2021).

Nichols, T.R., Huyghues-Despointes, C.M.J.I. (2009). Muscular Stiffness. In: Binder, M.D., Hirokawa, N., Windhorst, U. (eds) Encyclopedia of Neuroscience. Springer, Berlin, Heidelberg.

Haueise, Andreas & Le Sant, Guillaume & Eisele, Angelika & Dieterich, Angela. (2024). Is musculoskeletal pain associated with increased muscle stiffness? ‐ Evidence map and critical appraisal of muscle measurements using Shear Wave Elastography. Clinical Physiology and Functional Imaging. 10.1111/cpf.12870.

Alexander Robert Kett, Freddy Sichting. Sedentary behaviour at work increases muscle stiffness of the back: Why roller massage has potential as an active break intervention, Applied Ergonomics, Volume 82, 2020, 102947.

Schoenrock, B., Muckelt, P.E., Hastermann, M. et al. Muscle stiffness indicating mission crew health in space. Sci Rep 14, 4196 (2024).

Vatovec, R., Voglar, M. Changes of trunk muscle stiffness in individuals with low back pain: a systematic review with meta-analysis. BMC Musculoskelet Disord 25, 155 (2024).

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

ריצה על הליכון האם זה בריא

ריצה על הליכון האם זה בריא

ריצה על הליכון היא פתרון נהדר לימים גשומים ובשימוש נכון ומפוקח גם לצורך שיקום פציעות במערכת שריר ושלד. אבל לא הכול וורוד. חוסר הגיוון במשטח הריצה אינו מאפשר לשמר תכונות ויכולות גופניות חשובות. ריצה על הליכון לעומת ריצה בחוץ? היכן ש סיכוי גבוה יותר לפציעות?

פציעות סקי וסנובורד

פציעות סקי וסנובורד מה גורם להן

פציעות סקי וסנובורד הם עניין שכיח. מדובר בספורט עם סיכון גבוה לפגיעות ואף למוות. בשנת 2010 נפצעו בארצות הברית מספורט זה מאות אלפי בני אדם. לא ברור כמה ישראלים נפצעים בגלל ספורט זה אך סביר להניח שהשכיחות דומה.

להרזות בלי לפגוע במסת השריר

הרזיה ללא פגיעה במסת השריר

רדו במשקל, לא במסת השריר! לאנשים הסובלים מהשמנה הירידה במשקל היא תוצאה ברוכה ולעתים אף מצילת חיים. השאלה שצריך לשאול עצמו כול מי שחפץ לרדת במשקל היא: מאיזו רקמה בגוף אני מאבד את המשקל? מרקמת שומן, מרקמת עצם או ממסת השריר?

כאבים בגפה העליונה

כאבים בגפה העליונה גורמים

כאבים ביד? גורמים אפשריים לכך עשויים להועיל לתהליך האבחון. הסימנים והתסמינים הנובעים מהפגיעה תלויים בסוג הנזק, חומרת הנזק ומיקומו. מיחושים אלו יכולים להיות חריפים או קלים ולהופיע בכל אזור בגפה העליונה תלוי בסוג הרקמה ובאופי הפגיעה.