פציעות שכיחות בלסת וכיצד למנען מהווים מידע חשוב. מפרקי הלסת פועלים באופן מסונכרן תוך ביצוע תנועת גלישה וסיבוב. ליקוי מבני או תפקודי של המפרק והרקמות סביבו מהווים גורם סיכון להתפתחות הפרעה תפקודית. מיליוני בני אדם עם רוב נשי מובהק פוצעים כול שנה את מפרקי הלסתות. פציעות שכיחות כוללות החל מפגיעה קלה בשרירי הלעיסה ועד פריקת מפרק הלסת או שבר בלסת.
עומס חוזרני בשילוב מנשך לקוי או חריקת שיניים גורמים לרוב לפציעות קלות במפרק הלסת. פציעות לסת קשות יותר כמו פריקה או שבר נגרמות לרוב בגלל חבלה. פציעה ותפקוד לקוי של מפרק הלסת מאיצים תהליכים ניווניים וגורמים להתפתחות מוקדמת של דלקת פרקים ניוונית. אבחון וטיפול מהירים מונעים נזקים כרוניים ופגיעה באיכות חיי החולה. במאמר פציעות שכיחות בלסת וכיצד למנען נדון בנושא.
פציעות שכיחות בלסת וכיצד למנען – רקע
הפרעות במפרקי הלסת (TMJ) (TMD) מתארות באופן קולקטיבי מגוון מצבי כאב אקוטיים וכרוניים. הסימנים והתסמינים של הפרעות אלה נעים בין רגישות בשרירי הלעיסה לנכות TMJ חמורה. הפרעות אלה יכולות להשפיע על הרקמות הגרמיות והרכות של מפרק הלסת ולגרום:
- פגיעה בתפקוד ובתנועה, כאב, פתיחת פה מוגבלת וסטייה מנדיבולרית במהלך התפקוד
יש חוסר העקביות בהערכת הנטל הנוכחי של הפרעות במפרקי הלסת. סקרי אוכלוסייה שחקרו את הנושא דיווחו שהפרעות במפרק הלסת היו הגורם השני בשכיחותו לכאב ראש. עבור כל 100,000,000 מבוגרים עובדים במשרה מלאה בארה"ב, TMD אחראי לאובדן של 17,800,000 ימי עבודה. יתר על כן, הפרעות אלה גורמות לעלויות של כ-4 מיליארד דולר בשנה בארה"ב.
אומדנים של שכיחות TMD בקרב מבוגרים משתנים לפי גיאוגרפיה, סביבה וטווח גילאים:
- בערב הסעודית, השכיחות של TMD בקרב סטודנטים, בגילאים שבין 20 ל-25, הייתה 37%
- בלבנון ההערכות היו בין 19.7 ל-59.5% בהתבסס על הגדרות דגימה עירוניות לעומת קליניות
- בפולין, השכיחות של TMD בסביבה עירונית דווחה כ-55.9%
סקירה שיטתית ומטא-אנליזה שכללה 21 מחקרים שבדקו את שכיחות ה-TMD דיווחו על הערכות:
- בין 4.6% ל-31% בקרב מבוגרים
שיעורי השכיחות של הפרעות TMJ גבוהים יותר בקרב אנשים צעירים ופי שניים אצל נשים מאשר גברים. אבחון וטיפול מהירים יצמצמו הסיכון להתפתחות נזקים בלתי הפיכים בלסת. עם זאת בכול הנוגע לבריאות עדיף למנוע הפרעות מאשר לטפל בהן ממושכות. כאן במאמר "פציעות שכיחות בלסת וכיצד למנען" נפרט על כך.
סימנים ותסמינים של פציעות לסת
פציעות במפרק הלסת גורמות להתפתחות סימנים ותסמינים רבים ובכלל זה:
- כאבי לסת ופנים
- מגבלות תנועה ותפקוד של המפרק עד כדי נעילת לסתות
- רעשים הבוקעים מהמפרק
- כאבי ראש
- כאבי אוזניים
- סחרחורות או ורטיגו
- טנטון או צפצופים
- אוזן סתומה
- פגיעה בשמיעה ועוד
פציעות לסת שכיחות
פציעה של שרירי הלעיסה
שימוש חוזרני במפרק הלסת עלול לגרום לעומסי יתר על שרירי הלעיסה ולהתפתחות דלקות מקומיות בשרירים. גורמי סיכון הכוללים בין היתר מנשך לקוי, מצב נפשי הגורם להידוק לסתות ו/או חריקת שיניים עלולים אף להחמיר את הבעיה. סימנים ותסמינים של פציעת שרירי לעיסה כוללים:
- כאבים מקומיים
- רגישות במישוש השרירים
- נקודות הדק בשרירי הלעיסה
- מגבלות תנועה
- מגבלות תפקוד קלות
פציעות פנימיות במפרק הלסת
פציעות של רקמות פנימיות בתוך מפרק הלסת כגון מיניסקוס תוך מפרקי, סחוס תוך מפרקי, רצועות, מעטפת המפרק ועוד עלולים להתפתח בגלל שימוש חוזרני במפרק הלסת. גם במקרה הזה קיום של גורמי סיכון כגון מנשך לא תקין, הידוק לסתות או חריקת שיניים יחמירו את הבעיה. פציעות פנימיות של הרקמות הללו עלולות להתרחש גם בגלל חבלה כזאת או אחרת. סימנים ותסמינים אופייניים כוללים:
- כאב בלסת המעורבת
- כאבים באוזן
- כאבי שרירים
- התכווצות שרירים הגנתית
- מגבלות תנועה
- תפקוד לקוי ומוגבל של מפרק הלסת
פריקה של מפרק הלסת
חבלה בלסת עלולה לגרום בין היתר גם לפריקה של מפרק הלסת. עם זאת חשוב לזכור שכאשר ישנם נזקים מבניים מוקדמים הפריקה של מפרק הלסת מתרחשת בגלל פתיחה רחבה של הפה. פתיחה כזו עלולה להתקיים בעת טיפול שיניים, פיהוק, נגיסה גדולה מידי, הקאה ועוד. החזרת המפרק מתבצעת באמצעות טכניקה ידנית והחולה מונחה להימנע מפתיחה רחבה של הפה. סימנים ותסמינים כוללים:
- כאבים חדים במפרק הלסת
- קושי לסגור את הפה
- עיוות של הפה ועוד
שבר בלסת
חבלה בלסת כמו זו שעלולה להתרחש בגלל חבטת אגרוף בפנים עלולה לגרום לשבר בלסת. שבר בלסת הוא השבר השכיח ביותר בפנים לאחר שבר של האף. צילום רנטגן מהווה כלי אבחוני מרכזי במצבים מסוימים כמו חשד לשברים נוספים בפנים מומלץ לבצע גם CT. סוג הטיפול בשבר בלסת תלוי בחומרת השבר או השברים. בחלק מהמקרים יתכן שיהיה צורך בכירורגיה. לאחר טיפול בשבר יש צורך בשיקום. סימנים ותסמינים של פציעות לסת מסוג זה כוללים:
- כאב מקומי המושלך לאזורים אחרים בפנים
- נפיחות
- עיוות של הפה והפנים
- מגבלות תנועה ותפקוד קשים
- כאב ראש ועוד
החולה התלונן על סימנים ותסמינים נוספים אם החבלה גרמה לנזקים נלווים נוספים כמו:
- שבר של ארובת העין
- פגיעה בעין עצמה
- שבר בעצמות הגולגולת
- שבר של האף ועוד
דלקת פרקים ניוונית במפרק הלסת
פציעות לסת, אפילו קלות עלולות על ציר הזמן לגרום לדלקת פרקים ניוונית (Osteoarthritis) במפרק או במפרקי הלסת. לנוכח העומסים האדירים המוטלים על מפרקים אלו הדבר אינו מפתיע. דלקת פרקים ניוונית היא למעשה בלאי ושחיקה של רקמות המפרק השונות ובכלל זה הסחוס תוך מפרקי, החלקים הגרמיים של המפרק ועוד. על פי הערכות בין 8% – 16% מאוכלוסיית העולם סובלת ממחלה ניוונית זאת במפרק הלסת עם נטייה מובהקת של נשים. סימנים ותסמינים יכולים להיות קלים או חמורים ועלולים לכלול:
- כאבים במפרק המעורב
- קשיי תנועה ותפקוד
- נוקשות של המפרק בעיקר לאחר מנוחת לילה
- רעשים הבוקעים מהמפרק ועוד
מנשך לא תקין
חוסר התאמה במפגש בין הלסת העליונה לתחתונה מוגדר כמנשך לא תקין, מדובר בהפרעה שכיחה. מנשך תקין מאפשר לעיסה אופטימלית וסיכוי מופחת להתפתחות פציעות בלסת. נכון לציין שמדובר בשלבים ראשוניים של הפציעה ועל ציר הזמן מנשך לא תקין מהווה גורם סיכון להתפתחות פציעות לסת נוספות.
מנשך לא תקין עלול להתפתח בגלל טיפול שיניים לקוי, יישור שיניים לא מוצלח, הרגלי לעיסה בצד אחד של הפה, "מציצת אצבע", אובדן שיניים, לסת קטנה מידי לכמות השיניים, דחיפת לשון אל השיניים הקדמיות העליונות ועוד. מנשך לא תקין עלו גם להיות מולד וברשימה הזאת אנו לא מתייחסים לכך.
שילוב של מספר בעיות בלסת
ברוב המקרים פציעות לסת אינן ממוקדות ברקמה אחת בלבד. סביר להניח שאם אתם סובלים מקרע במיניסקוס התוך מפרקי הרי שגם השרירים שלכם פגועים וכך גם הסחוס התוך מפרקי ועוד. אין ספק שבגלל החשיבות העצומה שיש לתפקוד התקין והמסונכרן של שני מפרקי הלסת כול פגיעה במפרק אחד יוביל על ציר הזמן לפגיעות נוספות. מסיבה זאת כול כך חשוב לטפל בפציעה בלסת בשלב מוקדם ככול שאפשר.
אבחון וטיפול בפציעות שכיחות בלסת
הליך האבחון של פגיעות לסת שכיחות יכלול:
- למידה על תולדות המחלה
- בדיקה גופנית
- במידת הצורך שימוש באמצעי הדמיה ובדיקות מעבדה
אבחון של פציעות לסת אינו שלם בלי ביצוע הליך של אבחנה מבדלת הכולל בחינה של כלל ההפרעות הבריאותיות שעלולות לגרום לסימנים ותסמינים דומים. בין ההפרעות שנצטרך לשלול נמנה:
- סוגים של מיגרנות
- דלקת אוזניים
- בעיות שיניים
- בעיות צוואר
- דלקת עצביות בפנים ועוד
רובן המכריע של פגיעות שכיחות בלסת מטופלות אצלנו במרפאה ביעילות ובאופן שמרני. בין היתר אנו נעזרים בציוד מתקדם לריפוי דלקות ובטכניקות הנעה המשפרת את יכולת התנועה של המפרק.
מניעת פציעות שכיחות בלסת
כאמור למרות שרובם המכריע של הפציעות בלסת ניתנות לטיפול שמרני יעיל עדיין מניעת הפציעות היא הדרך הנכונה ללכת בה. חשוב לזכור שבחלק מהמקרים גם טיפול יעיל לא ינטרל לחלוטין את הנזקים שנגרמים בשל הפציעות הללו. כך למשל ניתן באמצעות טיפול לרפא את הדלקת ולשפר את טווחי התנועה אך לא ניתן:
- לגרום לאיחוי של הדיסק התוך מפרקי (אם הוא נקרע)
- ולא ניתן להחזיר סחוס שנשחק
הקפדה על מספר קטן של עקרונות יאפשרו לכם למנוע או לצמצם את הסיכוי להתפתחות פציעות שכיחות בלסת.
שמירה על בריאות הפה והשיניים
שמירה על ההיגיינה של השיניים עשויה למנוע פציעות לסת ובכך לתרום לבריאות של מפרק הלסת. ניקוי שיניים עקבי עשוי למנוע מחלות שיניים וחניכיים ועל ציר הזמן אובדן שיניים. בכול הנוגע לבריאות ישירה של מפרק הלסת חשוב לשמור מכול משמר על מנשך תקין. כדי למנוע מנשך לא תקין חשוב להקפיד על:
- לעיסת מזון עם שני צדי הפה
- הימנעות ממציצת אצבע או אכילת ציפורניים
- להימנע מלעיסת מסטיק
- הימנעות מלעיסת סוכריות
- לא לאכול מזון קשה
- להימנע מדחיפת לשון אל השיניים הקדמיות העליונות ועוד
עוד חשוב לפתח מודעות למנשך תקין ולפנות לקבלת עזרה מקצועית מרופא שיניים כאשר חשים שמשהו השתבש בה.
הימנעות ממתחים נפשיים
הידוק לסתות ו/או חריקת שיניים מהווים את אחד הגורמים המשמעותיים להתפתחות פגיעות לסת שכיחות. המקור לתופעות הללו של הידוק לסתות ושל חריקת שיניים הוא נפשי. כלומר מצבים נפשיים כמו דחק, חרדות, דיכאון ועוד עלולים להוביל לכך. מסיבה זאת חשוב לכול הסובלים מהתופעה הזאת להפנות זמן ומשאבים כדי לשפר את מצבם הנפשי.
הימנעות מחבלה בפנים
למניעת פציעות לסת במהלך נהיגה הקפידו להשתמש בחגורת בטיחות. בספורט ובעבודה הקפידו על חגורת בטיחות בנהיגה, הקפדה על ציוד מגן בספורט או בעבודה כמו קסדה, מסכת מגן, מגן שיניים ועוד. וודאו שאתם בכושר גופני טוב ובכלל זה עם מערכת שיווי משקל טובה וזאת כדי למנוע נפילות ופגיעות טראומטיות. כדי למנוע נפילות ופגיעות טראומטיות בלסת ובכלל חשוב גם לנעול נעליים טובות.
References:
Johansson A, et al: Gender difference in symptoms related to temporomandibular disorders in a population of 50-year-old subjects. J OROFAC PAIN 2003; 17:29-35.
Macfarlane TV, Blinkhorn AS, Davies RM, Kincey J, Worthington HV. Oro-facial pain in the community: prevalence and associated impact. Community Dent Oral Epidemiol 2002; 30: 52–60
Alrizqi A H, Aleissa B M (April 02, 2023) Prevalence of Temporomandibular Disorders Between 2015-2021: A Literature Review. Cureus 15(4): e37028. doi:10.7759/cureus.37028