צפצופים באוזניים

צפצופים באוזניים

צפצופים באוזניים (טינטון) הם בעיה בריאותית עולמית המשפיעה על מיליוני אנשים בעולם. הפרעה זאת פוגעת קשות באיכות החיים של החולים ומהווה נטל על הפרט והחברה. חשוב לפנות לטיפול מקצועי אם הצפצופים הללו החלו באופן פתאומי, במידה והם חמורים, פועמים או מלווים באובדן שמיעה, סחרחורת או תסמינים אחרים. צפצופים באוזניים יכולים להיות רגעיים או זמניים אבל עלולים להיות גם כרוניים.

גם במקרים שבהם לא ניתן לרפא את הבעיה יש דרכים לנהל אותה ולשפר את איכות החיים של החולים. חשוב לאבחן ולטפל בהקדם בהפרעה זאת טרם הפכה להיות כרונית. במאמר הנוכחי "צפצופים באוזניים" נדון בגורמים ובגורמי הסיכון של הפרעה זאת.

צפצופים באוזניים – רקע

צפצופים באוזניים (טינטון) הם סימפטום שמיעתי נפוץ. הצפצופים הללו באוזניים מאופיינים בשמיעת צלילים באוזניים או בראש שאינם מגיעים ממקור חיצוני, כגון:

  • צלצולים, זמזומים, שריקות, קליקים ועוד.

על פי מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת JAMA Neurology ציפצופים באוזניים משפיעים על:

  • כ-14% מהמבוגרים בעולם, או 740 מיליון אנשים.

צפצופים באוזניים יכולים להיות זמניים או כרוניים, קלים או חמורים. הצפצופים יכולים גם להשתנות בגובה ובעוצמה. לטינטון יכולה להיות השפעה משמעותית על איכות החיים. אנשים שסובלים מצפצופים באוזניים מתלוננים לעיתים קרובות גם על מצוקה, עצבנות, חרדה, דיכאון, נדודי שינה, בעיות ריכוז ובידוד חברתי.

מה גורם להתפתחות צפצופים באוזניים?

הגורמים להתפתחות צפצופים באוזניים אינם מובנים במלואם. בחלק מהמקרים צפצופים באוזניים יכולים להתרחש גם ללא סיבה נראית לעין. המנגנונים העומדים בבסיס הציפצופים הללו מורכבים וכוללים שינויים בפעילות ובקישוריות של מערכת השמיעה ואזורים אחרים במוח. חלק מהגורמים השכיחים לטינטון הם:

  • אובדן שמיעה עקב הזדקנות, חשיפה לרעש או דלקות אוזניים.
  • הצטברות או חסימה של שעוות אוזניים.
  • תרופות שעלולות לפגוע באוזן הפנימית, כגון אספירין, אנטיביוטיקה או תרופות כימותרפיות.
  • סוכרת, לחץ דם גבוה או הפרעות כלי דם אחרות.
  • פגיעות ראש או גידולים המשפיעים על האוזן או המוח וגורמים צפצופים באוזניים.
  • מחלת מנייר, הפרעה באוזן הפנימית הגורמת לסחרחורת ואובדן שמיעה.
  • הפרעות בעמוד השדרה הצווארי ו/או הפרעות במפרק הלסת (TMJ) ובשרירים.
  • ליקוי תפקודי של תעלת השמע (eustachian tube) הצינור המחבר בין האוזן התיכונה לגרון.
  • אוטוסקלרוזיס (Otosclerosis), מחלה הגורמת לצמיחת עצם חריגה באוזן התיכונה.
  • סטרס או גורמים פסיכולוגיים.

צפצופים באוזניים על רקע שרירי (טינטון שרירי)

צפצופים באוזניים מהסוג השרירי הם סוג נדיר של טינטון שבו אתה שומע קולות הנגרמים על ידי התכווצויות שרירים באוזן התיכונה. זה משפיע רק על 1% מהאנשים עם טינטון. טינטון שרירי קשור לעוויתות לא רצוניות או לעוויתות של השרירים באוזן התיכונה. שרירים אלה ובכללם הסטפדיוס והטנסור טימפאני שולטים בתנועת העצמות הנושאות קול מהאוויר לאוזן הפנימית.

רעשים באוזניים
רעשים באוזניים

חלק מהגורמים האפשריים לטינטון שרירי הם:

תסמינים

צפצופים באוזניים הוא מצב שבו אדם מתלונן על רעש באוזניים שאין להם מקור חיצוני. הצפצופים הללו באוזניים יכולים ללבוש צורות שונות והכללן:

  • שאגה, זמזום, שריקה או קליקים
  • הרעש עשוי להיות לסירוגין או רציף
  • עשוי להשתנות בגובה ובעוצמת הקול
  • יכול להשפיע על אוזן אחת או על שתי האוזניים
  • הצפצופים יכולים להיות סובייקטיביים (רק האדם יכול לשמוע אותם) או אובייקטיביים (יכול להישמע על ידי אחרים).

צפצופים באוזניים יכולים להשפיע לרעה על איכות החיים של האדם המושפע ולגרום: זה יכול לגרום ללחץ, חרדה, דיכאון, נדודי שינה, בעיות ריכוז, ואובדן זיכרון. אנשים מסוימים עשויים גם לחוות רגישות מוגברת לצלילים נורמליים. ניתן לטפל בטינטון על ידי טיפול בגורם הבסיסי או על ידי שימוש בשיטות אחרות המפחיתות או מסוות את הרעש.

אבחון

האבחון של צפצופים באוזניים מתבסס על היסטוריה רפואית ובדיקה גופנית. הערכה אודיולוגית מקיפה מומלצת לחולים עם טינטון חד צדדי, פועם או מתמשך, או אלה עם קשיי שמיעה. בדיקות הדמיה ומחקרי מעבדה עשויים להיות מסומנים במקרים מסוימים כדי לשלול סיבות מסוכנות או ניתנות לטיפול.

טיפול

אין תרופה להתפתחות צפצופים באוזניים שנמשכים זמן ממושך. עם זאת, ישנם טיפולים שונים שיכולים לסייע בהפחתת חומרתו או לשפר את ניהולו. חלק מאפשרויות הטיפול הן:

  • מכשירי שמיעה או שתלי שבלול המגבירים צלילים חיצוניים ומשפרים את השמיעה
  • טיפולים עם צלילים או עם מכשירי מיסוך המפיקים רעש לבן או צלילים מרגיעים כדי להסיח את הדעת מטינטון
  • טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) או הפחתת מתח מבוססת מיינדפולנס (MBSR) המסייעים להתמודד עם רגשות ומחשבות שליליות הקשורות לטינטון
  • נוירומודולציה או טיפול הסבה לטינטון (TRT). משתמשים בגירוי קולי וחשמלי כדי לחווט מחדש את המוח ולהפחית את תפיסת הטינטון
  • תרופות כגון תרופות נוגדות דיכאון, נוגדות פרכוסים או סטרואידים שעשויות לסייע בהפחתת חומרת הטינטון או תדירותו
  • טיפולים אלטרנטיביים כגון היפנוזה, ביופידבק או תרופות צמחיות שעשויות לספק הקלה מסוימת עבור אנשים מסוימים
  • טיפול כירופרקטיקה לשיפור התפקוד של הצוואר ו/או של הלסתות.

References:

Langguth B., Kreuzer P.M., Landgrebe M., et al. Global Prevalence of Chronic Tinnitus: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA Neurol. 2022;79(8):1000-1007. doi:10.1001/jamaneurol.2022.1628

McCormack A., Edmondson-Jones M., Somerset S., Hall D. A systematic review of the reporting of tinnitus prevalence and severity. Hear Res. 2016;337:70-79. doi:10.1016/j.heares.2016.05.009

Mayo Clinic Staff. Tinnitus: Symptoms & causes. Mayo Clinic Press. 2022 Sep 27. Available from: https://mcpress.mayoclinic.org/living-well/what-causes-ringing-in-the-ears/

National Institute on Deafness and Other Communication Disorders (NIDCD). Tinnitus: Overview. NIDCD Press. 2020 Mar 6. Available from: https://www.nidcd.nih.gov/health/tinnitus

Rauschecker J.P., Leaver A.M., Mühlau M. Tuning out the noise: limbic-auditory interactions in tinnitus. Neuron. 2010;66(6):819-826. doi:10.1016/j.neuron.2010.04.032

Cima R.F.F., Hoare D.J., St Claire L., et al. Specialised treatments versus guideline-based care for adults with tinnitus in secondary care: the TRIAL study protocol for a randomised controlled trial (RCT). Trials. 2020;21(1):1019. doi:10.1186/s13063-020-04916-8

Langguth B., Elgoyhen A.B., Cederroth C.R., et al. Tinnitus: perspectives from human neuroscience and animal research. Trends Neurosci. 2019;42(11):854-869. doi:10.1016/j.tins.2019.08.004

Dalrymple SN, Lewis SH, Philman S. Tinnitus: Diagnosis and Management. Am Fam Physician. 2021 Jun 1;103(11):663-671.

Tunkel DE, Bauer CA, Sun GH, et al. Clinical practice guideline: tinnitus. Otolaryngol Head Neck Surg. 2014 Oct;151(2 Suppl):S1-S40.

Langguth B, Kreuzer PM, Kleinjung T, De Ridder D. Tinnitus: causes and clinical management. Lancet Neurol. 2013 Sep;12(9):920-30.

Baguley D, McFerran D, Hall D. Tinnitus. Lancet. 2013 Nov 9;382(9904):1600-7.

Nondahl DM, Cruickshanks KJ, Huang GH, et al. Tinnitus and its risk factors in the Beaver Dam Offspring Study. Int J Audiol. 2011 May;50(5):313-20.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

כאבים בכף הרגל אבחון

כאבים בכף הרגל אבחון

כאבים בכף הרגל? אבחון נדרש כדי לטפל בבעיה ולמנוע נזקים בלתי הפיכים. סימנים ותסמינים יכולים לנבוע מפגיעה בכול אחת מהרקמות המרכיבות את כף הרגל: עצמות, רצועות, שרירים, רקמות חיבור, ציפורניים, עצבים, כלי דם ועור. עומסים חוזרניים הוא מנגנון הפציעה השכיח.

הרצאות

הרצאות בתחומי ההתמחות שלנו

במסגרת השירותים הניתנים על ידי המרכז לכירופרקטיקה, פציעות ספורט ושיקום, ניתנות גם הרצאות אינטראקטיביות לחברות ולארגונים במגוון נושאים העוסקים בתחום התמחותנו. ההרצאות מיועדות ומותאמות לכל קהלי היעד ובסופן נערך דיון.

הידוק לסתות למה זה עלול לגרום

הידוק לסתות מה זה עלול לגרום

הידוק לסתות? אבחון וטיפול מהירים עשויים למנוע נזקים בלתי הפיכים וכאבים כרוניים. בין הנזקים האפשריים בגלל תופעה זאת נמנה שחיקת שיניים, שחיקת סחוסים, הרסס של המיניסקוס ועוד. סימנים ותסמינים אפשריים הנובעים מכך כוללים מיחושים בפנים, מגבלות תנועה ועוד.

מבנה הצוואר אנטומיה וביומכניקה

מבנה הצוואר אנטומיה וביומכניקה

צוואר? אנטומיה וביומכניקה מהווים אמצעי הכרחי לאבחון מקור הבעיה. סימנים ותסמינים בחלק הזה של עמוד השדרה או ברקמות סביבו הם אחת התלונות השכיחות. הכרת האנטומיה והביומכניקה של אזור זה יועיל בהליך האבחוני ועל כן יאפשר טיפול יעיל ומדויק יותר.