חולשה ברגליים היא תלונה שכיחה הנגרמת מסיבות שונות, חלקן קלות וחלקן משמעותיות. שרירים חלשים בגפיים התחתונות יכולים להשפיע באופן משמעותי על איכות החיים והפעילות היומיומית. אבחון וניהול מוקדם של חולשת השרירים חשובים למניעת סיבוכים ולשיפור התוצאות. הטיפול בהפרעה זאת מותאם לסוג ולחומרת המחלה.
בחלק מההפרעות הגורמות להיחלשות של הרגליים ניתן לטפל באופן שמרני כגון, מנוחה, שיניים באורח חיים כירופרקטיקה ועוד. חלק אחר דורש טיפול רפואי הכולל אמצעים כגון תרופות, ניתוח או מכשירים תומכים. במאמר "חולשה ברגליים" נדון בהרחבה בגורמים להפרעה זאת ומה ניתן לעשות לגביה.
חולשה ברגליים – רקע
תלונות על חולשה ברגליים הן עיניין שבשגרה לקלינאים שמצויים בתחום. בעיה קלינית נפוצה זאת משפיע על אנשים רבים בגילאים ורקעים שונים. חולשה יכולה להיות מוגדרת כירידה בכוח של שריר או של קבוצת שרירים. כתוצאה מהחולשה קיים קושי או חוסר יכולת לבצע תנועות או משימות מסוימות. לרגליים חלשות יכולות להיות סיבות שונות כגון הפרעות נוירולוגיות, מחלות שרירים, פציעות, זיהומים, הפרעות מטבוליות או הזדקנות.
האבחון והטיפול בחולשה תלויים בגורם הבסיסי, בחומרת הסימפטומים, במשכם ובהשפעה התפקודית על איכות חיי המטופל. כמה בדיקות שיכולות לסייע בזיהוי הגורם לחולשה כוללות אלקטרומיוגרפיה (EMG), מחקרי הולכה עצבית (NCS), ביופסיית שרירים, בדיקות דם ומחקרי הדמיה. הטיפול בחולשת השרירים עשוי לכלול כירופרקטיקה, התערבויות תרופתיות, טיפול פליאטיבי, ניתוח ועוד.
גורמים להתפתחות חולשה ברגליים
התחושה של חולשה בגפיים התחתונות היא סימפטום נפוץ. חולשה זאת עלולה להתפתח בגלל הפרעות בריאותיות שונות, חלקן קלות וחלקן חמורות. כמה סיבות אפשריות הן:
ניוון עמוד השדרה
שחיקה וניוון של מבני עמוד השדרה מתרחשים עם ההזדקנות. ניוון יכול לגרום להיצרות של תעלת עמוד השדרה, בלט או פריצת דיסק, או ספונדילוליסטזיס. תנאים אלה יכולים לצבוט את חוט השדרה או שורשי העצבים, ולגרום לכאב, נוקשות וחולשה בגב וברגליים. תסמינים אחרים עשויים לכלול חוסר תחושה, עקצוץ או התכווצויות ברגליים.
סיאטיקה
סיאטיקה היא מצב שבו העצב הסיאטי, העובר מהגב התחתון לרגליים, נצבט באמצעות פריצת דיסק, היצרות בעמוד השדרה או סיבות אחרות. זה יכול לגרום לכאב, חוסר תחושה, עקצוץ וחולשה בגב התחתון, בישבן וברגליים.
ספונדילוזיס צווארי
שינויים ניווניים בעמוד השדרה הצווארי יכולים לדחוס את שורשי העצבים המעצבבים את שרירי הגפיים התחתונות, ולגרום לכאב, חוסר תחושה, עקצוץ וחולשה. סריקת MRI או CT יכולה לאשר את האבחנה ולשלול גורמים אחרים ללחץ על חוט השדרה.
תופעות לוואי של תרופות
תרופות מסוימות עלולות לגרום נזק לשרירים או חולשת שרירים כתופעת לוואי, בין אם על ידי השפעה על העצבים, השרירים או אלקטרוליטים. דוגמאות לתרופות כאלה הן תרופות להפחתת כולסטרול (סטטינים), תרופות כימותרפיות מסוימות, תרופות אנטי דלקתיות (סטרואידים), נוגדי פרכוסים ומשתנים.
שבץ או התקף איסכמי חולף (TIA)
שבץ מתרחש כאשר אספקת הדם לחלק במוח נקטעת, וגורמת נזק לרקמת המוח. TIA היא חסימה זמנית של זרימת הדם למוח שנמשכת פחות מ-24 שעות. שני המצבים יכולים לגרום לחולשה פתאומית או לשיתוק באחת הרגליים או בשתיהן, בהתאם למיקום ולהיקף הנזק המוחי. תסמינים אחרים עשויים לכלול דיבור משובש, פנים נפולות, בעיות ראייה וכאבי ראש.
הפרעות בבלוטת התריס
מדובר בהפרעות המשפיעות על בלוטת התריס, איבר קטן בצוואר המייצר הורמונים המווסתים את חילוף החומרים, הגדילה וההתפתחות. מחלות בלוטת התריס יכולות להיגרם על-ידי:
- פעילות יתר של בלוטת התריס (פעילות יתר של בלוטת התריס).
- או תת-פעילות של בלוטת התריס (תת-פעילות של בלוטת התריס).
שתיהן עלולות להשפיע על תפקוד השרירים. פעילות יתר של בלוטת התריס עלולה לגרום לחולשת שרירים, רעידות, עייפות וירידה במשקל. היפותירואידיזם עלול לגרום לחולשת שרירים, נוקשות, התכווצויות, כאב ונפיחות.
מיוזיטיס
זוהי קבוצה של הפרעות דלקתיות נדירות הגורמות לדלקת שרירים ונזקים. הסוגים הנפוצים ביותר הם פולימיוזיטיס ודרמטומיוזיטיס, המשפיעים על שרירי השלד, במיוחד אלה הקרובים לגוף, כגון הירכיים, הכתפיים, הזרועות העליונות והצוואר. מחלות אלה עלולות לגרום לחולשת שרירים, כאב, רגישות, נוקשות ועייפות. בדיקות דם לאנזימי שריר (קריאטין קינאז), סמנים דלקתיים (קצב שקיעת דם של כדורית הדם) ונוגדנים עצמיים (נוגדנים אנטי-גרעיניים) יכולות לעזור באבחון. ביופסיית שריר יכולה לגלות שינויים דלקתיים ברקמת השריר.
בריברי
זהו מצב הנגרם על ידי מחסור בתיאמין (ויטמין B1), החיוני לתפקוד תקין של מערכת העצבים והשרירים. בריברי יכול לגרום לחולשה וחוסר תחושה ברגליים, כמו גם נפיחות, כאב וקושי בהליכה.
תסמונת זנב הסוס
זהו מצב נדיר אך חמור המתרחש כאשר צרור העצבים בקצה התחתון של חוט השדרה (cauda equina) נלחץ על ידי גידול, זיהום, שבר או פריצת דיסק. תסמונת זנב הסוס עלולה לגרום לחולשה חמורה וחוסר תחושה בשתי הרגליים, כמו גם לאובדן שליטה בשלפוחית השתן ובמעיים, הפרעות בתפקוד המיני, והרדמה באוכף (חוסר תחושה בירכיים הפנימיות ובישבן).
תסמונת ורניקה-קורסקוף
זהו מצב נוסף הנגרם על ידי מחסור בתיאמין (ויטמין B1), בדרך כלל עקב שימוש כרוני באלכוהול או תת תזונה. תסמונת ורניקה-קורסקוף עלולה לגרום לחולשה ואובדן קואורדינציה ברגליים, כמו גם בלבול, אובדן זיכרון ובעיות עיניים.
מיאסטניה גראביס
זוהי הפרעה אוטואימונית הגורמת לנוגדנים לחסום או להרוס את הקולטנים למוליך עצבי הנקרא אצטילכולין בצומת העצבית-שרירית. הרס הקולטנים מונע את התכווצות השרירים. מחלה זו יכולה להשפיע על כל שריר רצוני, אבל לרוב מתחילה עם שרירי העין וגורמת לנפילת העפעפיים ולראייה כפולה. מיאסטניה גראביס משפיעה גם על שרירי הפנים והגרון, וגורמת קשיים בדיבור, בליעה, לעיסה והבעות פנים. שרירי הצוואר והגפיים יכולים גם להיפגע ולגרום קשיים בהליכה, בהחזקת הראש ובשימוש בזרועות או בידיים.
תסמונת גיליאן ברה
הפרעה אוטואימונית הגורמת לאובדן הדרגתי של תפקוד העצבים, החל מכפות הרגליים ועד לגפיים העליונות ולפנים. החולשה יכולה להיות מלווה באובדן חושי, ארפלקסיה, תפקוד אוטונומי וכשל נשימתי. מחקרי הולכה עצבית וניתוח נוזל מוחי שדרתי יכולים לתמוך באבחנה של גיליאן ברה (Guillain-Barré).
הפרעות נוירומוסקולריות
שהן קבוצה של מחלות המשפיעות על העצבים השולטים על השרירים הרצוניים או על השרירים עצמם. כמה דוגמאות הן:
- ניוון שרירים, שהן מחלות גנטיות הגורמות לבזבוז שרירים מתקדם וחולשה.
- טרשת נפוצה (MS), שהיא מחלה אוטואימונית הפוגעת בציפוי המגן של סיבי עצב במוח ובחוט השדרה.
- וטרשת אמיוטרופית צידית (ALS), שהיא מחלה ניוונית המשפיעה על הנוירונים המוטוריים השולטים בתנועת השרירים.
הפרעות אלה יכולות לגרום לתסמינים שונים בהתאם לשרירים המושפעים, אך לעתים קרובות כוללות חולשת שרירים, עוויתות, התכווצויות, עוויתות, ניוון ושיתוק.
מחסור בוויטמין D
ויטמין D חיוני לשמירה על כוח השרירים ותפקודם. אנשים מבוגרים עשויים לסבול מרמות נמוכות של ויטמין D עקב ירידה בצריכה התזונתית, חשיפה מופחתת לאור השמש או ספיגה לקויה. מחסור בוויטמין D עלול להוביל לחולשת שרירים, כאבים וסיכון מוגבר לנפילות ושברים.
סרקופניה
סרקופניה היא אובדן מסת שריר וכוח המתרחשת עם ההזדקנות. הוא מושפע מגורמים כגון חוסר פעילות גופנית, שינויים הורמונליים, דלקת, עקה חמצונית וחסרים תזונתיים. סרקופניה עלולה לפגוע בניידות, בשיווי המשקל ובאיכות החיים אצל אנשים מבוגרים.
מחלת עורקים היקפית (PAD)
במחלת עורקים היקפית העורקים המספקים דם לרגליים מצטמצמים או נחסמים על ידי פלאק. זה מפחית את זרימת הדם ואת אספקת החמצן לשרירים, גורם לכאב, התכווצויות, עייפות וחולשה ברגליים. הפרעה זאת יכולה גם להגדיל את הסיכון לאירועים קרדיווסקולריים וקטיעה.
פקקת ורידים עמוקים (DVT)
בהפרעה זאת נוצר קריש דם בווריד עמוק, בדרך כלל ברגל. קרשי הדם יכול לגרום לנפיחות, כאב, חום ואדמומיות ברגל הפגועה. פקקת ורידים עמוקים יכולה גם להתנתק, לנוע לריאות, ולגרום לתסחיף ריאתי מסכן חיים.
פרקינסון ואלצהיימר
פרקינסון ואלצהיימר משפיעות על המוח ומערכת העצבים. הם יכולים לגרום לפגיעה קוגניטיבית, שינויים במצב הרוח, רעידות, נוקשות והפרעות הליכה. הפרעות נוירודגנרטיביות אלה יכולות גם להשפיע על שרירי הרגליים, גרימת חולשה, התכווצויות, עוויתות, או דיסטוניה.
נוירופתיה היקפית
נוירופתיה היקפית היא מצב המשפיע על העצבים מחוץ למוח ולחוט השדרה. תסמינים אפשריים כוללים כאב, חוסר תחושה, עקצוץ או תחושת צריבה באזורים הפגועים. אחד הסיבוכים האפשריים של נוירופתיה היקפית הוא חולשה בשרירי הגפה התחתונה, אשר יכול לפגוע בניידות ובאיזון.
אבחון של שרירים חלשים ברגליים
אבחון חולשה בשרירי הגפה התחתונה יכול להיות מאתגר, שכן הוא יכול לנבוע מאטיולוגיות שונות, כגון מחלות נוירולוגיות, נוירומוסקולריות, אנדוקריניות או זיהומיות. גישה שיטתית המבוססת על היסטוריה, בדיקה גופנית, בדיקות מעבדה, מחקרי הדמיה ובדיקות אלקטרודיאגנוסטיות יכולה לסייע בצמצום האבחנה המבדלת ובזיהוי הגורם הבסיסי.
טיפול בחולשת גפיים תחתונות
הטיפול בחולשת שרירי הגפיים התחתונות תלוי בסיבה הבסיסית ובחומרת המצב. חלק מהטיפולים האפשריים הם:
מנוחה
מנוחה של הרגליים הפגועות והימנעות מפעילויות המחמירות את הסימפטומים.
תרגילים
ביצוע תרגילי מתיחה עדינים לשיפור הגמישות וזרימת הדם.
גרביים אלסטיות
לבישת גרבי לחץ לתמיכה ברגליים ולהפחתת נפיחות.
השלמת חוסר תזונתי
במידת הצורך נטילת תוספי תיאמין (ויטמין B1) ואו/ ויטמין D. אלה יכולים לשפר את הכוח והתפקוד של אנשים מבוגרים עם מחסור. הצריכה היומית המומלצת של ויטמין D למבוגרים בני 65 ומעלה היא 800 IU.
פעילות גופנית
פעילות גופנית יכולה לעזור למנוע או לעכב סרקופניה ולשפר את מסת השריר ואת הכוח אצל אנשים מבוגרים. אימוני התנגדות, פעילות אירובית ואימוני שיווי משקל מועילים לשיפור הביצועים הגופניים ולהפחתת הסיכון לנפילה.
כירופרקטיקה
טיפולי כירופרקטיקה הכוללים טכניקות טיפול ידניות ואמצעים כגון לייזר רך מקצועי עשויים לשפר את תפקוד עמוד השדרה והשרירים
תרופות
תרופות יכולות לסייע בטיפול בחלק מהמצבים הגורמים לחולשת שרירי הגפיים התחתונות:
- תרופות נוגדות טסיות או נוגדות קרישה יכולות למנוע או לטפל ב- PAD וב- DVT.
- משככי כאבים, סטרואידים ותרופות אנטי דלקתיות שאינם סטרואידים יכולים להפחית כאב ודלקת מסיאטיקה או ניוון בעמוד השדרה.
- תרופות דופמינרגיות יכולות לשפר תסמינים מוטוריים במחלת פרקינסון.
- מעכבי כולין אסטראז או ממנטין יכולים להאט את הירידה הקוגניטיבית במחלת אלצהיימר.
ניתוח
ניתוח עשוי להיות אופציה במקרים מסוימים של חולשת גפיים תחתונות אצל אנשים שאינם מגיבים לטיפולים שמרניים:
- אנגיופלסטיקה או ניתוח מעקפים יכול לשחזר את זרימת הדם לרגליים ב- PAD.
- כריתת פקיק או המסת פקיק יכולים להסיר או להמיס קריש דם DVT.
- כריתת דיסקטומיה או למינקטומיה לטפל בלחץ על שורש העצב בסיאטיקה או בהיצרות עמוד השדרה.
- גירוי מוחי עמוק או פלידוטומיה יכול לווסת את פעילות המוח במחלת פרקינסון.
References:
Yavuz F., Duzgun I., Baltaci G. The effect of lower limb muscle fatigue on balance control. J Phys Ther Sci. 2016;28(9):2590–2593.
Skelton D.A., Kennedy J., Rutherford O.M. Explosive power and asymmetry in leg muscle function in frequent fallers and non-fallers aged over 65. Age Ageing. 2002;31(2):119–125.
Engardt M., Knutsson E., Jonsson M., Sternhag M. Dynamic muscle strength training in stroke patients: effects on knee extension torque, electromyographic activity, and motor function. Arch Phys Med Rehabil. 1995;76(5):419–425.
Visser M., et al. Muscle mass, muscle strength, and muscle fat infiltration as predictors of incident mobility limitations in well-functioning older persons. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2005;60(3):324–333.
Rantanen T., Era P., Heikkinen E. Physical activity and the changes in maximal isometric strength in men and women from the age of 75 to 80 years. J Am Geriatr Soc. 1997;45(12):1439–1445.
Peripheral Artery Disease – Symptoms And Causes – Mayo Clinic https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/peripheral-artery-disease/symptoms-causes/syc-20350557
Deep Vein Thrombosis – Symptoms And Causes – Mayo Clinic https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/deep-vein-thrombosis/symptoms-causes/syc-20352557
Sciatica – Symptoms And Causes – Mayo Clinic https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sciatica/symptoms-causes/syc-20377435
Spinal Stenosis – Symptoms And Causes – Mayo Clinic https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/spinal-stenosis/symptoms-causes/syc-20352961
Leg Weakness in Parkinson's Disease and Alzheimer's Disease: A Review of the Literature https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7484940/
Exercise for preventing and treating sarcopenia in older people | Cochrane https://www.cochrane.org/CD004504/MUSKINJ_exercise-preventing-and-treating-sarcopenia-older-people
Larson ST, Wilbur J. Muscle Weakness in Adults: Evaluation and Differential Diagnosis. Am Fam Physician. 2020;101(2):95-108.
Willison HJ, Jacobs BC, van Doorn PA. Guillain-Barré syndrome. Lancet. 2016;388(10045):717-727.
Gilhus NE. Myasthenia Gravis. N Engl J Med. 2016;375(26):2570-2581.
Dalakas MC. Polymyositis, dermatomyositis and inclusion-body myositis. N Engl J Med. 1991;325(21):1487-1498.
Chaker L, Bianco AC, Jonklaas J, Peeters RP. Hypothyroidism. Lancet. 2017;390(10101):1550-1562.