אטופן או ארקוקסיה לפני מרתון

אטופן או ארקוקסיה לפני מרתון

אטופן או ארקוקסיה לפני מרתון, מה עדיף? התשובה בקצרה: אף אחד מהם. כאבים ופציעות מהווים חלק בלתי נפרד מספורט וכל ספורטאי, מקצוען או חובב יודע זאת. ברוב המקרים לא מדובר בכאבים מתמשכים או בפציעות רציניות. הכאבים שמופיעים לאחר מאמץ פגים שעות או ימים בודדים לאחריו. גם פציעות ספורט הן לרוב קלות וצפויות להחלים תוך ימים אחדים וזאת, אם טופלו כראוי. פציעות קלות ובכלל זה נקיעת קרסול או מתיחת שריר זקוקות לרוב רק למנוחה קצרה. בחלק קטן מהמקרים פציעות הספורט עלולות להיות קשות ומורכבות. במקרים הללו מלבד טיפול מתאים, הספורטאי יזדקק למנוחה ארוכה שעלולה להימשך גם מספר שבועות.

הסידור הזה שכולל מנוחה מספורט למספר לזמן קצוב לריפוי הפציעה לא נראה לחלק מהספורטאים. אותם ספורטאים מעדיפים ליטול תרופות נוגדות דלקת כולל אטופן או ארקוקסיה לפני מרתון ולהמשיך לרוץ. האם ההתנהלות הזאת נכונה? תרופות נוגדות דלקת למיניהן מעכבות את ההחלמה, כרוכות בתופעות לוואי פוטנציאליות חמורות ואינן משפרות ביצועים.

אטופן או ארקוקסיה לפני מרתון – רקע

כדי להתמודד עם הסימנים והתסמינים של דלקת רופאים רבים ממליצים ליטול תרופות נוגדות דלקת. בין יתר התרופות ממשפחה זאת נציין שתיים שהן פופולריות במיוחד ארקוקסיה (אטוריקוקסיב) ואטופן (אטודולק). הסימפטומים הקלסיים של דלקת כוללים:

  • כאב
  • נפיחות
  • חום
  • נוקשות מפרקים ועוד

התרופות נוגדות הדלקת הללו נחלקות לשתי קבוצות על פי הרכבן העיקרי:

תרופות נוגדות דלקת שאינן מכילות סטרואידים

נוגדי דלקת שאינן סטרואידים (Nonsteroidal anti-inflammatory drug, NSAID) מעכבים יצירת פרוסטגלנדינים שהם שלב הכרחי בתגובה הדלקתית. תרופות המשתייכות לקבוצה הזאת כוללות אספירין, נפרוקסן (נרוסין ונפרוקסי), איבופרופן (נורופן ואדוויל), ארקוקסיה או אטופן ועוד. נטילת תרופות נוגדות דלקת מקבוצה זאת עלולה לגרום לתופעות לוואי שחלקן חמורות. בין תופעות הלוואי הללו נמנה:

  • כיבים במערכת העיכול
  • אוטם שריר הלב
  • שבץ מוחי
  • פגיעה בכליות ועוד

תרופות נוגדות דלקת שמתבססות על סטרואידים

המבנה הכימי של תרופות נוגדות דלקת שהן סטרואידים (Steroids) דומות למבנה הכימי של קורטיזול. גם התרופות הללו ניתנות כדי לטפל במצבי דלקת. תרופות המשתייכות לקבוצה זאת כוללות פרדניזון, הידרוקורטיזון, בטמתזון ועוד. נטילת תרופות נוגדות דלקת מקבוצה זאת עלולה לגרום לתופעות לוואי שחלקן חמורות. תופעות לוואי אפשריות כוללות:

  • עלייה בלחץ דם
  • רמת סוכר גבוהה
  • פגיעה בצפיפות העצם
  • ליקויים במערכת החיסונית
  • הפרעות שינה ועוד.

שכיחות נטילת תרופות נוגדות דלקת בקרב ספורטאים

לעיסוק שגרתי בספורט יש יתרונות בריאותיים גופניים ונפשיים רבים. חלק מהיתרונות הללו פורטו במספר רב של מאמרים גם אצלנו באתר. המודעות הבריאותית שהולכת וגדלה גורמת לרבים ורבות לנהור לעולם המופלא של הספורט. חלק באותם אנשים נוהרים גם לעולם הספורט האתגרי. התוצאה היא שפע של ספורטאים העוסקים בספורט, מתיש ובעל פוטנציאל לפציעות. בין ענפי הספורט שהפכו בעידן המודרני להיות פופולאריים נמנה:

  • אימוני הכנה ליחידות קרביות
  • מרתון ואולטרה מרתון
  • טריאתלון
  • רוכבי אופניים
  • אימוני כוח ועוד

האימונים והתחרויות הללו מאפשרים לספורטאים הללו בריאים יותר, מאוזנים יותר אבל גם פצועים יותר. ספורטאים פצועים בעלי מודעות גבוהה לבריאותם משהים את האימונים ובמידת הצורך מטפלים בפציעתם. מיד לאחר ההחלמה הספורטאים הללו חוזרים באופן הדרגתי לפעילות גופנית מלאה. עם זאת מודעות גבוהה לבריאות אינה נחלם כולם. חלק מהספורטאים הפצועים מסרב לעצור את האימונים והתחרויות. כדי להתמודד עם הכאב חלק מספורטאים נוטל תרופות נוגדות דלקת שאינם סטרואידים וממשיכים לרוץ. לרוב הספורטאים נוטלים תרופות נוגדות דלקת שאינן זקוקות למרשם רופא כגון איבופרופן. בחלק מהמקרים הם נוטלים ארקוקסיה או אטופן או תרופה נוגדת דלקת אחרת מקרב קבוצה זאת.

נטילת תרופות נוגד דלקות בקרב ספורטאים – נתונים:

מנתונים המתבססים על מקורות שונים מתברר שצריכת התרופות נוגדות הדלקת בקרב ספורטאים היא תופעה שכיחה. להלן פירוט הנתונים ממקורות שונים:

  • מחצית מהרצים נוטלים תרופות נוגדות דלקת בהקשר של אימונים ותחרויות.
  • 46% מרצי המרתון המקצועיים מתכוונים ליטול תרופות נוגדות דלקת במהלך ריצת מרתון לונדון (מחקר בריטי).
  • סקר שנערך בקרב ספורטאים חובבים: 90% מהם נוטלים תרופות נוגדות דלקת. 10% נוטל את התרופות במהלך הריצה ו66% נוטלים את התרופות לאחר הריצה.
  • ריצה ארוכה יותר מעלה את הסיכוי שהרצים ייטלו תרופות נוגדות דלקת.
  • 50% מרצי המרתון ו- 33% מרצי האולטרה מרתון צורכים תרופות נוגדות דלקת.
  • 70% מהספורטאים האתגריים נוטלים תרופות נוגדות דלקת לפני כל אימון וכל תחרות (ניו יורק טיימס).
  • צריכת תרופות נוגדות דלקת שכיחה גם בקרב מתאמנים באימוני כוח (ניו יורק טיימס).

למה לא כדאי לספורטאים ליטול תרופות נגד דלקות?

ישנם מספר סיבות למה לא כדאי לאף אחד ובוודאי לספורטאים לצרוך תרופות נוגדות דלקת. ראשית, צריכה ממושכת של תרופות נוגדות דלקת שאינם סטרואידים עלולה להיות כרוכה בתופעות לוואי. תופעות הלוואי עלולות להיות קשות ואף מסכנות חיים. בין יתר תופעות הלוואי מסכנות החיים נמנה:

  • כיבים במערכת העיכול.
  • פגיעה חריפה בכליות.
  • מחלות לב וכלי דם ועוד.

אנו לא טוענים שכל מי שנוטל תרופות נוגדות דלקת יסבול בהכרח מתופעות הלוואי הקשות הללו. תרופות נוגדות דלקת גורמות ל- 30% מכלל תופעות הלוואי לתרופות הניתנות בבתי חולים. הסיכויים לסבול מתופעות הלוואי הקשות עולה במצבים הבאים:

  • מינונים גבוהים של התרופה.
  • טיפולים ממושכים.

כיצד תופעות הלוואי הללו משפיעות על ספורטאים?

ספורטאים הנוטלים תרופות נוגדות דלקת באופן חוזרני לפני או אחרי ספורט מסכנים את בריאותם במיוחד. מאמצים גופניים קיצוניים גורמים לעומסים כבדים על מערכות הגוף השונות והופכים אותן לפגיעות יותר. רצי מרתון ואולטרה מרתון שצורכים תרופות אלה יסבלו מתופעות לוואי קשות בהשוואה לרצים למרחקים קצרים. כך למשל נמצא ששליש מהרצים שנבדקו סבלו מתופעות לוואי בשל צריכת תרופות נוגדות דלקת. אכן, רוב תופעות הלוואי הללו היו צרבת. אך היו רצים שסבלו גם מתופעות לוואי קשות ובכלל זה דימום במערכת העיכול ועוד.

להלן הנתונים:

  • צריכת תרופות נוגדות דלקת חוזרנית לפני או אחרי ספורט עלולה לגרום לכיבים חמורים יותר. ספורט מאומץ מאט את זרימת דם ואת התנועתיות של מערכת העיכול. בכך מועצמת ההשפעה השלילית של התרופות הללו.
  • נטילת תרופות נוגדות דלקת חוזרנית לפני או אחרי ספורט עלולה לגרום לפגיעה חמורה יותר בכליות. ספורט מאומץ מעלה את רמת החלבונים בדם הנגרמת מהנזקים לשרירים. חלבונים אלו יוצרים עומס גבוה על הכליות.
  • צריכת תרופות נוגדות דלקת חוזרנית לפני או אחרי ספורט עלולה להאיץ התפתחות היפונתרמיה. מדובר במצב מסוכן שבו רמת הנתרן בדם יורדת מתחת לסף מסוים. בגלל שתיית מים מרובה ספורטאים אתגריים חשופים לדילול כמות הנתרן בדם.

האם נטילת תרופה אנטי דלקתית משפרת יכולות אתלטיות?

נוגדי דלקת לפני מרתון
נוגדי דלקת לפני מרתון

במאמר "אטופן או ארקוקסיה לפני מרתון" הובהר: נטילת תרופות נוגדות דלקת כדי לרוץ מסוכנת לבריאות.  ומה לגבי הביצועים של הספורטאים הללו, האם יתכן שהם משתפרים. האם כדאי לקחת את הסיכון הכרוך בנטילת תרופות נוגדות דלקת? ובכן, גם במקרה הזה אני נאלץ לאכזב אתכם. על פי מחקרים שונים (J Athl Train. 2015 Mar; 50(3): 295–302) ספורטאים הנוטלים תרופות נוגדות דלקת לפני או אחרי הפעילות:

  • אינם משפרים את ההישגים שלהם בספורט.
  • נטילה מוקדמת של תרופות נוגדות דלקת לפני ריצה לא מפחיתה את כאבי השרירים שלאחר הריצה.
  • נטילת תרופות נוגדות דלקת לפני או אחרי הריצה עלולה למסך כאבים ולעלות את הסיכון לפציעות חמורות יותר.

מה הדרך הנכונה לשפר את ההישגים שלכם בספורט?

הקפדה על העקרונות המפורטים מטה יאפשרו לכם לשפר את ההישגים בספורט. נציין ששיפור בהישגים בספורט מחייב מניעת פציעות ספורט. פציעות הנגרמות מספורט הם מהגורמים העיקריים לאובדן כושר גופני ומנטלי וירידה באיכות הביצועים שלכם. האופן שבו ראוי לשפר הישגים בספורט כוללים את העקרונות הבאים:

  • הקפדה על כללי האימון הגופני הנכון תאפשר לכם להימנע מפציעות ספורט. בין הכללים נציין חימום ראוי, זמני התאוששות, הימנעות מאימון יתר ועוד.
  • הקפידו על תזונת ספורט מאוזנת הכוללת את כל רכיבי המזון.
  • שתו מים אך לא הגזים בכך ועוד.

במרפאה לכירופרקטיקה, פציעות ספורט ושיקום אנו מעניקים ייעוץ בתחומי הבריאות והספורט.

References:

Pannone E, Abbott R. What is known about the health effects of non-steroidal anti-inflammatory drug (NSAID) use in marathon and ultraendurance running: a scoping review. BMJ Open Sport Exerc Med. 2024 Feb 2;10(1):e001846.

Küster M, Renner B, Oppel P, et al. Consumption of analgesics before a marathon and the incidence of cardiovascular, gastrointestinal and renal problems: a cohort study. BMJ Open 2013;3:e002090.

Martínez S, Aguiló A, Moreno C, Lozano L, Tauler P. Use of Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs among Participants in a Mountain Ultramarathon Event. Sports (Basel). 2017 Jan 29;5(1):11.

Rosenbloom, C.J., Morley, F.L., Ahmed, I. and Cox, A.R. (2020), Oral non-steroidal anti-inflammatory drug use in recreational runners participating in Parkrun UK: Prevalence of use and awareness of risk. Int. J. Pharm. Pract., 28: 561-568.

Roberts a, Cara E. Sczuroski a, Aaron R. Caldwell c, David J. Zeppetelli a, Nathaniel I. Smith a, Vincent P. Pecorelli a, Jess A. Gwin b, Julie M. Hughes a, Jeffery S. Staab. NSAIDs do not prevent exercise-induced performance deficits or alleviate muscle soreness: A placebo-controlled randomized, double-blinded, cross-over study. Journal of Science and Medicine in Sport, online 13 February 2024.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

ציסטה בברך אבחון וטיפול

ציסטה בברך אבחון וטיפול

ציסטה בברך? אבחון וטיפול נדרשים למניעת נזקים ותסמינים כרוניים במפרק הזה. ציסטה בברך ע"ש בייקר היא נפיחות בצקתית בחלק האחורי של המפרק המתפתחת באופן משני לפתולוגיה אחרת וגורמת למגוון סימנים ותסמינים. טיפול בבעיה זו מחייב זיהוי מדויק של מקור הבעיה.

לחץ נפשי גורם למחלות לב

לחץ נפשי גורם גם למחלות לב

לחץ נפשי ומחלות לב אינם זרים זה לזה. אין חולק על ההשפעה השלילית שיש למתחים נפשיים על הבריאות שלנו. מחקרים מצאו שמתח נפשי ובעיקר מתח נפשי כרוני מעלה את הסיכון לחלות במגוון מחלות שבחלקן נחשבות למחלות קטלניות ובכללן מחלות לב ושבץ מוחי. 

כאבי גדילה אבחון וטיפול

כאבי גדילה אבחון וטיפול

כאבי גדילה יופיעו בערב או בלילה אצל בנים ובנות בגילאים 3 – 12 ויכללו לרוב את שרירי הרגליים. מיחושי רגליים אלו עלולים להיות חריפים ואף להעיר את הילד משנתו. אם זאת, הם אינם פוגעים במפרקים ועל כן לא יוצרים מגבלות תנועה תנועה או הפרעות אחרות.

אימוני כושר מונעים כאבי גב

אימוני כוח למניעת כאבי גב תחתון

אימון של הגב מונע כאבי גב! אימונים הגב התחתון היא אחת הדרכים היעילות למנוע התפתחות כאבים בגב התחתון. יש להקפיד להתאמן באופן נכון ובהדרגה ובכך תמנעו גם פציעות ספורט מיותרות. נותר רק לברר מה סוג האימון היעיל ביותר להשגת מטרה זאת.