אימוני כוח לחיזוק העצמות היא שיטה שעובדת. כוח גופני הוא היכולת להפעיל כוח בלימה או כוח דחיפה על עצמים. הדרך לשפר את הכוח הגופני המהווה את אחד מרכיבי הכושר הגופני היא באמצעות אימוני כוח. יכולות גופניות טובות תאפשרנה:
- שיפור הביצועים הגופניים
- צמצום הסיכון לפציעות ובכלל זה כאבי גב ותסמונות כאב נוספות
- וכפי שהמחקר הנוכחי מדגים אימוני כוח לחיזוק העצמות זו שיטה יעילה לחיזוק מסת העצם
אימוני כוח הכוללים הרמת משקלות עשויים לעבות את מסת ההעצמות בכול הגוף. עם זאת ההשפעה המירבית על צפיפות העצם תהייה על העצמות נושאי המשקל. בין העצמות נושאות המשקל נציין את עמוד השדרה המותני, ברכיים ומפרקי הירך.
אימוני כוח חשובים מאוד גם בקרב גברים בגיל העמידה הסובלים ממחלת דלדול העצם. עם הגיעו לגיל העמידה מאבד האדם באופן טבעי את מסת העצם שלו. אובדן מסת העצם כרוכה בסיכון גבוה לסבול משברים וסיבוכים קשים ואף מוות. המשמעות של הגדלת צפיפות העצם בקרב מבוגרים היא:
- הפחתת הסיכון להתפתחות מחלת דלדול העצם (Osteoporosis) ולסיכונים הכרוכים במחלה הזאת
אימוני כוח מחזקים גם את העצמות – רקע
לכוח גופני ולאימוני כוח בעיקר בקרב מבוגרים ישנה השפעה רבה על הבריאות ועל איכות החיים. כך למשל נמצא שאמוני כוח משפעים גם על הצד המנטלי של האדם. אנשים שנוהגים לערוך אימוני כוח באופן עקבי מצמצמים את הסיכוי שלהם לחלות בדיכאון. יתרונות בריאותיים נוספים של אימוני כוח כוללים:
- צמצום אובדן מסת השריר
- הפחתת הירידה בקצב חילוף החומרים
- צמצום הליכי הניוון של הרקמות השונות בגוף ובכלל זה עצמות, רקמת שריר, גידים, רצועות, לב, כלי דם ועוד
- שיפור המדדים של לחץ הדם ורמת השומנים בדם
- יכולת מטבולית טובה של הגוף
- הפחתת כאבים ובכלל זה כאבי גב תחתון וכאבי מפרקים
- וכפי שמחקר זה מצא גם שומר ואף מחזק את מסת העצם
כ10% מהאוכלוסייה סובלת מאובדן צפיפות העצם. אובדן זה כרוך בעלייה בשבריריות של העצם ושכיחות גבוהה יותר של שברים. הפרעה בריאותית זאת מתרחשת כאשר תהליך ספיגת העצם מאבד את איזונו מול תהליך בניית העצם. קבוצות הסיכון ללקות בהפרעה זאת כוללים את הנשים לאחר גיל חידלון הווסת ובמידה פחותה גם גברים מבוגרים.
ישנם גם מקרים שאוסטאופורוזיס מתפתח באופן משני לחולי אחר או לטיפול תרופתי מסוים. יש לכולנו את האפשרות לנטרל חלק מגורמי הסיכון להתפתחות מחלת דלדול העצם בכך למנוע או לצמצם את הסיכון לשברים. אחת השיטות לכך היא הקפדה על אימוני כוח ואימונים אירוביים נושאי משקל שישמרו ואף יוסיפו מסת עצם.
המחקר
המחקר עקב אחר 38 גברים בריאים בגיל העמידה העוסקים בספורט. מחצית מהקבוצה התבקשה להתאמן במשך שנה על פי תכנית בהרמת משקולות ואילו המחצית השנייה של הקבוצה התאמנה במשך שנה בקפיצות. בשני ענפי הספורט התאמנו הגברים במשך 60 -120 ממוקדות כול שבוע. בנוסף לאימונים התבקשו הגברים לצרוך סידן וויטמין D. מצב העצמות שלהם נבחן טרם תחילת האימונים לאחר 6 חודשי אימון ובסוף תכנית האימונים לאחר שנה.
ממצאי המחקר
כבר לאחר 6 חודשי אימון שתי הקבוצות שפרו את צפיפות העצם הכללית ואת צפיפות העצמות בעמוד השדרה המותני. רק הקבוצה שהתאמנה בהרמת משקולות שיפרה את צפיפות העצם גם בעצמות הירך.
מסקנות החוקרים
אימוני משקולות נעשים כדי לחזק שרירים למרות זאת מעט חוקרים בדקו את השפעת האימונים האלו על העצמות. יש לדעת החוקרים טעם בהפניית הגברים בגיל העמידה לאימוני כוח על מנת למנוע אובדן צפיפות העצם שמתרחש עם הגיל ואולי כמו שהודגם במחקר זה אף לשפר את מצב העצם. החוקרים מסבירים שרק עצמות שנחשפות לעומס במהלך אימוני המשקולות תתחזקנה. להשגת תוצאות מרביות החוקרים ממליצים להגביר עם הזמן את העומס ואת האינטנסיביות של האימונים ולא לשכוח לנוח בין האימונים ולהקפיד על פגרות קצרות.
BONE, October 2015