כאבי גב בגלל הטיפול בתינוק מהווה תופעה שכיחה ביותר. נכון, כולנו מודעים לקרש שבין הריון לבין התפתחות כאב בחלק זה או אחר בגב. לרוב הכאב הזה שמתפתח במהלך ההריון נעלם תוך מספר שבועות לאחר הלידה. אבל בחלק ניכר מהמקרים הכאבים הללו בגב חוזרים בגלל הטיפול היום יומי בתינוק. כמובן שככל שהתינוק גדל ומשקלו עולה כך גם גדלים העומסים על הגב שלכם והסיכוי לפציעות בגב והתפתחות כאבים גדל גם כן. תינוקות חדשים הם כיף גדול והרבה עבודה. טיפול בתינוק בלי לגרום לעצמכם כאבי גב היא משאת נפשם של הורים צעירים רבים. גברים ונשים רבים שהפכו לאחרונה להיות הורים סובלים מכאבי גב בגלל טיפול לקוי בתינוק.
שגיאות שכיחות באופן הטיפול בתינוק כוללות הרמה והנחה לא נכונים של התינוק, אי הקפדה על יציבה נכונה בעת רחצת התינוק, אי הקפדה על ארגונומיה נכונה בעת החלפת חיתולים לתינוק, אי הקפדה על הכנסתו והוצאתו של התינוק ממושב ברכב או מהעריסה באופן נכון, אי הקפדה על יציבה נכונה בזמן משחק עם התינוק ועוד. כאשר הטיפול נעשה באופן לקוי התוצאות עלולות להיות פציעות קשות ופגיעה בחוויה של להיות הורה. כאן המקום לציין הרמת משאות מכול סוג אינה בהכרח מזיקה. אדרבה, הרמת משאות נכונה מחזקת את הגב ומשפרת את יכולתו להתמודד עם עומסים. הקפדה על מספר כללים פשוטים כבר בהתחלה כאשר התינוק הוא קל משקל עשויה למנוע או לכול הפחות לצמצם באופן חד פציעות גב וכאבי גב.
כאבי גב בגלל הטיפול בתינוק – רקע
לימדו אותנו שילדים זו שמחה וזה אכן המצב א זו שמחה שכרוכה בעבודה ומאמצים גדולים. ישנם מספר צעדים שיש להתחיל לנקוט בהקדם האפשרי. ראשית יש לחזור לכושר גופני מינימלי לאחר הלידה. אימוני כושר גופני צריכים לכלול גם אימוני כוח. חוסר או מיעוט בפעילות גופנית לפני ההריון, במהלכו ולאחריו גורמים להידרדרות ביכולות של שרירי הליבה. חוזקם ואופן תפקודם של קבוצת שרירי הליבה קריטיים לתמיכה בעמוד השדרה בעת נשיאת משאות ובעיקר כאשר נשיאת המשקל נעשית עם ידיים מושטות לפנים (מנוף ארוך). על כן יש לחזור למעגל האימונים באופן הזריז ביותר האפשרי.
עם קבלת האישור מהרופא שלכן תתחילו לבצע באופן הדרגתי פעילות גופנית שמטרתה הראשונית שיקום שרירי הליבה. אכילה נכונה תעזור לכן גם לחזור למשקל טרם ההיריון ולעזור בהתנהלות עם התינוק. לגברים אין תירוצים של היריון ולידה ועל כן אין סיבה אמתית להתדרדרות בכושר הגופני ובכול זאת רצוי שגם אתם הגברים תכינו את עצמכם לבואו של התינוק עם פעילות גופנית. הטיפול בתינוק מהווה אתגר גופני לא פשוט. ביום ממוצע אנו מרימים את התינוק מספר רב של פעמים. משקלו הגדל של התינוק מעלה את העומסים וגורם לכך שהרמתו מספר רב של פעמים ביום ובלילה מעלה את הסבירות לנזקים בגב.
התנהלות נכונה עם תינוקכם
- כאבי גב? הקפידו להרים את התינוק עם מרפקים קרובים לגוף (מנוף קצר) ולא עם ידיים מושטות לפנים (מנוף ארוך). קרבו את התינוק לחזה בעודכם מולו ובלי לסובב את הידיים או את הגוף, תרימו אותו.
- כאשר אתם מרימים את תינוקכם מהרצפה עשו זאת עם ברכיים כפופות (לא לכופף את הגב).
- כמו כן הקפידו בעת הרמת התינוק לכווץ את שרירי הבטן והגב. שרירים אלו יתמכו במאמץ שלכם וישמרו על עמוד השדרה מפני ביצוע "תנועה לא רצויה".
- נסו להסיר את המכשול שאינו מאפשר לכם "למשוך" את התינוק ישר אליכם אלא להניפו כמו למשל מכיסא גבוה על מגש או מחסום אחר. במידה ואין ברירה אלא להניפו יש לחזור לעקרונות שצוינו כולל עמידה מול התינוק, מנוף קצר (התינוק קרוב אליכם), גב לא כפוף, הידוק שרירי הבטן והגב ועבודת ברכיים.
- הגב כואב? הקפידו לשאת את תינוקכם במנשא קדמי בחודשים הראשונים, כאשר פניו אליכם וכאשר הוא מתחיל לאותת לכם שהעולם החיצוני מעניין אותו, עם הפנים החוצה. אל תישאו את תינוקכם על הצד מעל הירך שכן נשיאה כזאת יוצרת עומסים חריגים על הגב. במידה ואין לכם ברירה אלא לשאת כך את תינוקכם הקפידו להחליף צדדים.
- נשים מניקות ימנעו כאבי גב גם על ידי הקפדה על מנח נכון ונוח בעת הנקה (במידת הצורך היעזרו בכריות) וכן הבאת התינוק אליהן במקום התכופפות אל התינוק.
- הקפידו לא לעמוד ממושכות כאשר אתם נושאים את התינוק על הידיים. העדיפו לנוע.
American Academy of Orthopedic Surgeons, Aug. 17, 2015