סוכרת בקרב ילדים היא מגפה. בישראל סובלים מסוכרת סוג אחד שהיא מחלה אוטואימונית כ-400,000 חולים. כל שנה מצטרפים למעגל החולים עוד כ- 300 חולים חדשים. העומס שמטיל הטיפול בסוכרת (Diabetes mellitus) על הילדים ועל ההורים הוא עצום וכולל בין היתר בדיקות והזרקות תכופות ודיאטה מיוחדת.
יש לבצע בדיקות תכופות של רמת הסוכר בדם (7 פעמים ביממה), הזרקה תכופה של ההורמון אינסולין (12 פעמים ביממה) ולהקפיד על דיאטה מיוחדת. המשמעות של לא לטפל או לטפל באופן לקוי במחלה עלולה להיות מוות. מאז 2002 עלתה ב- 60% השכיחות של מחלת הסוכרת מסוג אחד בקרב ילדים בארצות הברית ובחלקים נרחבים של העולם והמומחים אינם יודעים למה. מה שמוסיף לקשיים של הילדים הללו היא הפגיעה בכליות הנלוות למחלת הסוכרת.
סוכרת בקרב ילדים היא מגפה – רקע
סוכרת היא מחלה מטבולית שנגרמת בגין קשיים בייצור של ההורמון אינסולין בתאי הבטא בלבלב או קשיים בקליטה שלו בתאים. קשיים גורמים לכך שהגלוקוז נותר בריכוז גבוה בדם ולפעמים גם בשתן. נהוג לחלק את הסוכרת לשלושה סוגים:
- סוכרת מסוג 1
- סוג 2
- וסוכרת היריון
סוכרת בקרב ילדים – סוג אחד
סוכרת מסוג 1 או כפי שהיא קרויה סוכרת נעורים היא מחלה אוטואימונית המקיפה כ10% מחולי הסוכרת. במהלך התפתחות המחלה מותקפים ונהרסים על ידי המערכת החיסונית, תאי הבטא שאחראים על הייצור של האינסולין. עקב ההרס של תאי הבטא בלבלב והפסקה מוחלטת בייצור של אינסולין ילדים עם סוכרת מסוג 1 נזקקים לזריקות
גורמים
כאמור, הגורם העיקרי להתפתחות סוכרת מסוג 1 הוא מחלה אוטואימונית. גם גורמים גנטיים עלולים להשפיע אך חשוב לציין שבניגוד לסוכרת מסוג 2 השכיחה בקרב ילדים סוכרת סוג 1 אינה קשורה להשמנה. חוקרים העלו סברות רבות לגבי גורמים אפשריים להרס של תאי הבטא בלבלב על ידי התגובה ההרסנית המערכת החיסונית כולל בין היתר מחלה ויראלית, מתח נפשי וחשיפה לחומרים רעלים כולל תרופות.
סימנים ותסמינים
למחלה זאת תופעות לוואי שכיחות כולל נזקים לעיניים, לעצבים, לכליות ללב וכלי הדם. התאוריות לגבי מה גורם למחלה כוללות בין היתר קשר גנטי, שיבוש באוכלוסיית החיידקים במערכת העיכול ומחלות וירליות הגורמות לתגובה חריגה של המערכת החיסונית. יש חשיבות לבדוק את הכליות של הילדים החולים בסוכרת מסוג 1. סימני אזהרה כוללים ירידה בלתי מוסברת במשקל הילד, צמא מוגזמת, מתן שתן מוגבר, ועייפות קיצונית.
סוכרת סוג 2 – לא רק בקרב מבוגרים
גם השכיחות של סוכרת מסוג 2 ברחבי העולם עולה ולמעשה 90% מחולי הסוכרת בעולם חולים בסוג זה של סוכרת ומספרם בעולם נאמד בכ-160 מיליון חולים. בעבר סוכרת סוג שתיים הייתה נחלתם של מבוגרים בלבד בשנים האחרונות אנו עדים גם לחולי של בני נוער. בין השנים 2006 – 2013 נרשמה בארצות הברית ירידה קלה בשכיחות שגרמה לאופטימיות. המומחים מסבירים את הירידה הנקודתית הזאת במספר המקרים של סוכרת מסוג 2 בבלימת מגפת ההשמנה בקרב הילדים האמריקאים. מלבד הירידה הזאת נימצא שבכול העולם גם במקומות שבהם מחלת הסוכרת סוג 2 הייתה נדירה מספר החולים נמצא בעלייה מתמדת.
לטענת מומחים עלייה עקבית במספר החולים היא תוצאה של מגפת ההשמנה בקרב ילדי העולם המתועש. מחלה זאת מתאפיינת בהתנגדות לאינסולין של תאי הגוף. בהמשך צפויים גם תאי הבטא בלבלב להינזק. יש לזכור שסוכרת סוג 2 אינה מחלה השוקדת על שמריה. אי הקפדה על טיפול מיטבי עלול לגרום להתדרדרות פרוגרסיבית במצב.
הגורמים
מחלת הסוכרת מסוג 2 נושאת השפעה גנטית חזקה במיוחד. מלבד גנטיקה גם אורח החיים מהווה גורם רב השפעה על התפתחות המחלה. אכילה מרובה וחוסר בפעילות גופנית הגורמים להשמנה מהווים גורם משמעותי בהתפתחות המחלה. גם גיל מהווה גורם למחלה זאת, ככול שאנו מתבגרים כך עולה הסיכון. כך למשל אחרי 20% מהמבוגרים לאחר גיל 70 חולים במחלה ורק 2% מהמבוגרים בגיל 40.
סימנים ותסמינים
בין יתר הסימנים והתסמינים לסוכרת סוג 2 נמנה תכיפות מתן שתן ולחץ דם גבוה. אין לשכוח את העלייה בתחלואה עתידית הנלוות לסוכרת. הטיפול כולל ירידה במשקל, פעילות גופנית ותזונה נכונה. טיפול תרופתי כולל מטפורמין ובמצבים קשים יותר גם אינסולין.
February 2016, Diabetes Care