למינקטומיה מותנית, סיבוכים אפשריים אינם רבים אך חשוב להיות מודע להם. בעולם המודרני כאבי גב תחתון מוגדרים כמגפה. רוב בני האדם סובלים או יסבלו מהם במהלך חייהם. כאבים אלו בגב התחתון כרוכים בנזקים אישיים ולאומיים כבדים בשל העלויות האדירות שנקשרות בהן. כאבים אלו נובעים לרוב מנזק לאחת מהרקמות בעמוד השדרה המותני. טיפולים שכיחים בכאבי הגב התחתון כוללים טיפולים כירופרקטיים וטיפולים שמרניים אחרים. כאבי גב תחתון מטופלים גם באמצעות תרופות כאלה ואחרות וגם ניתוחי עמוד השדרה.
כל ניתוח ובמיוחד ניתוח עמוד שדרה כרוך בסיכונים. אחד מניתוחי עמוד שדרה השכיחים ביותר הוא ניתוח למינקטומיה. בניתוח זה מסיר הכירורג באופן מלא או חלקי את הקשת של אחת או יותר מהחוליות המותניות. מטרת הניתוח היא לרוב הפחתת הכאב הנובע מלחץ על שורשי העצבים ו/או על חוט השדרה. סיבוכים אפשריים של ניתוח למינקטומיה עלול לכלול החמרת כאב, נזקים עצביים ועוד. במאמר "למינקטומיה מותנית סיבוכים אפשריים" נדון בתופעות הלוואי השליליות שעלולות להתלוות לניתוח הזה.
למינקטומיה מותנית סיבוכים אפשריים – רקע
כאבי גב תחתון מהווים תופעה שכיחה. רוב בני האדם סובלים או יסבלו מכאבים אלו בשלב זה או אחר בחייהם. אצל חלק ניכר מהאנשים הכאבים אינם חולפים ונעשים כרוניים. כאב גב תחתון מהווה את הגורם מספר אחד בעולם לנכות ומגבלות תפקודיות. הנכות והמגבלות התפקודיות פוגעים באיכות חיי החולה וגורמים למעמסה כלכלית אישית ולאומית נרחבת. הנזקים הכלכליים נובעים מאובדן ימי עבודה בשל מגבלות תפקודיות ונכויות, מאשפוזים, הדמיות יקרות, טיפולים, תשלומי פיצויים ועוד. למרות המאמצים האדירים להשתלט על המגפה הזאת מספר האנשים שמדווחים על כאב בגב התחתון עולה ללא הרף.
הגורמים העיקריים לכאבי גב תחתון כוללים:
- עומסי יתר חוזרניים (ישיבה, כפיפה לא נכונה ועוד)
- נזקי חבלה (תאונות, נפילות ועוד)
- מחלות (דלקת פרקים ניוונית ועוד)
גורמי סיכון להתפתחות כאבי גב תחתון ובכללם נציין:
- גיל – ככול שאנו מתבגרים כף גם עולה הסיכון
- מצב בריאותי כללי
- חוסר או עודף פעילות גופנית
- ארגונומיה לקויה
- גורמים גנטיים
- מתחים נפשיים ועוד
לא בכל המקרים ניתן לאתר באופן חד משמעית את הגורם לכאבים הללו. למעשה רוב רובם של החולים המתלוננים על כאבי גב תחתון אינם מקבלים אבחון ראוי או טיפול מתאים. לרוב הטיפול השמרני ובעיקר הטיפול הכירופרקטי משפר את מצב החולה. הטיפול הכירופרקטי גם מצמצם את סיכויי החולה לסבול מאפיזודת כאב נוספת או מנכות. בחלק קטן מהמקרים אין די בטיפול השמרני ויש צורך בהליך כירורגי. בחלק ניכר מהמקרים שבהם נאלץ החולה לעבור ניתוח יהיה זה למינקטומיה. מדובר בהליך מורכב ובעל סיכונים ולכן יש לוודא שאכן אין בררה אלא לבצעו. במאמר "למינקטומיה מותנית סיבוכים אפשריים" נדון בכך.
מהו למינקטומיה מותנית
ניתוח למינקטומיה מותנית מבוצעת לרוב כדי להפחית לחץ מעל חוט השדרה ו/או שורשי עצבים מותניים. הלחץ על חוט השדרה ו/או שורשי העצבים נוצרים לרוב בגלל שינויים ניווניים ו/או פריצת דיסק המצרים את תעלת השדרה ו/או את מוצא שורשי העצבים. תסמינים שבגינם פונה החולה לניתוח מסוג זה כוללים:
- כאבי גב תחתון
- השלכות כאב לגפיים התחתונות
- שינויים תחושתיים בגפיים התחתונות
- חולשה בגפיים התחתונות
- ולעתים גם אובדן שליטה על הסוגרים ועוד
בהליך זה כורתים באופן חלקי או מלא את קשת החולייה הנמצאת בחלק האחורי של עמוד השדרה. במידת הצורך יסיר המנתח רקמות נוספות הגורמות ללחץ על חוט השדרה ו/או שורשי העצבים המותניים ובכלל זה דיסקים בין חולייתיים, רצועות שהתעבו ועוד. יש לעתים שהמנתח יזדקק לייצב את עמוד השדרה באמצעות ניתוח איחוי (קיבוע) חוליות המותן. ברוב המקרים ניתוח למינקטומיה מוביל להפחתת הכאב ושאר התסמינים המופיעים בגב ובגפיים התחתונות. בחלק מהמקרים בעקבות הניתוח מתפתחים סיבוכים ותופעות לוואי שליליים.
סיבוכים אפשריים של למינקטומיה מותנית
כאמור ברוב המקרים ניתוח למינקטומיה יסירו את הלחץ מעל חוט השדרה ו/או שורשי העצבים ויאפשר להם להחלים. החלמה של חוט השדרה ושורשי העצבים כרוכים בהיעלמות או לכול הפחות בהפחתת התסמינים של החולה. עם זאת, לא בכל המקרים הניתוח הזה מצליח. בחלק מהמקרים התוצאות אינן מוצלחות וחשוב להיות מודע להן. על פי המחקר (Bydon ועמיתיו) המסוקר כאן הסיכוי לסבול מתופעת לוואי אחת לפחות לאחר ניתוח למינקטומיה עומדת על 5.6%. אלו הממצאים של מחקר שעקב במשך כ- 4 שנים אחר הסימנים והתסמינים של 500 חולים שעברו ניתוח למינקטומיה מותנית:
תופעות לוואי וסיבוכים אפשריים במהלך ניתוח למינקטומיה
- בדומה לכול ניתוח אחר גם ניתוח למינקטומיה מותנית כרוך בסיכון מסוים לדימום יתר
- היווצרות של קריש דם בוורידים העמוקים של הגפיים התחתונות ובאגן עלולה לגרום לפקקת ורידים. קריש הדם הזה יכול לחסום או לשבש את זרימת הדם ויכול גם להפוך לתסחיף שעושה את דרכו לריאות. תסחיף ריאתי מהווה גורם סיכון למוות.
- בקרב 10% מהחולים התרחשה פגיעה בדורה אך "רק" אצל 1.6% התרחשה גם נזילה של נוזל המוח.
- בקרב 1 מכול 1,000 ניתוחי למינקטומיה מותנית מתרחש נזק עצבי. הנזק הזה מתרחש כאשר שבב גרמי ממשיך ללחוץ על שורש עצב או שהעצב נכרת בטעות. נזק עצבי עלול לגרום שיתוק של השרירים והמפרקים המעורבים ואף פרפלגיה, איבוד יכולת התנועה או חישה – בשתי הרגליים. בניתוח אחד מכול 10,000 נפגע העצב שאחראי על השליטה בסוגרים. במקרים אלו עלול החולה לאבד את יכולת השליטה על מערכת העיכול והשתן. נזק עצבי במהלך הניתוח עלול לפגוע גם בתפקוד המיני.
- ניתוח למינקטומיה מותנית נעשה בהרדמה מלאה. חלק קטן מהחולים עלול לפתח סיבוכים כגון דלקת זיהומית ואף מוות בשל הרדמה.
- מוות
סיבוכים אפשריים שלושה חודשים לאחר ניתוח למינקטומיה
- דלקת זיהומית. בקרב פחות מ- 1% של החולים שעוברים ניתוח עמוד שדרה עלולה להתפתח דלקת זיהומית
- כאבים כרוניים. רוב החולים שעוברים ניתוח למינקטומיה בגלל כאב המושלך לרגלם נהנים מהקלה מיידית. אצל עד 20% מהמנותחים הכאב ממשיך להיות נוכח ואף עלול להחמיר גם לאחר הניתוח. נציין שלאחר כשלושה חודשים עם ההחלמה של הרקמה העצבית רוב חברי הקבוצה הזאת ייהנו גם הם מההפחתה בכאב. השיפור של החסרים הנוירולוגיים ובכלל זה נימול, הירדמות וחולשת גפיים עלול לקחת עד שנה. בקרב מיעוט קטן הכאבים בגב ו/או ברגל נותרים כרוניים. תופעה זאת קרויה תסמונת לאחר למינקטומיה (Post-laminectomy syndrome) או כשל ניתוח הגב (Failed Back Surgery Syndrome).
- החמרת הכאב. לאחר ניתוח למינקטומיה רוב החולים ייהנו מהקלה מהירה בכאב. חלק נוסף מקרב החולים ייהנו מהקלה רק לאחר שלושה חודשים וזאת בעקבות ההחלמה של העצב. עם זאת, עד 10% מהמנותחים התלוננו על התפתחות כאב במהלך שלושת החודשים שלאחר הניתוח בגלל פריצת דיסק חוזרת.
סיבוכים אפשריים בטווח הארוך יותר
- השינויים הביומכניים הנוצרים בשל ניתוח למינקטומיה עלולים להוביל לבלאי מואץ בין החוליות מעל ומתחת לחוליה או חוליות המנותחות.
- בקרב עד 10% מהחולים תתפתח בעקבות למינקטומיה מותנית חוסר יציבות של האזור המנותח. כדי להחזיר את היציבות ולהפחית את הכאב אנשים אלה עלולים להזדקק לניתוח קיבוע חוליות.
- ניתוח חוזר – על פי המחקר (1) הסיכון לעבור ניתוח למינקטומיה חוזר בשל כאבי גב היה גבוה פי 6.14 מחולים שלא סבלו מכאבי גב לאחר ניתוח למינקטומיה. 72 חולים (14.40%) הצטרכו ניתוח חוזר בשל שינויים ניווניים מואצים שהתרחשו בממוצע לאחר 3.4 שנים. הסיבות לכך ש- 72 חברי הקבוצה נאלצה לעבור ניתוח חוזר כללו:
- כאבי גב בקרב (54.17%)
- דלקת רדיקולארית (47.22%)
- חולשה (18.06%)
- שינויים תחושתיים (15.28%)
- קלאודיקציה נוירוגנית (19.44%)
55.56% מקרב 72 הניתוחים החוזרים היו ניתוחי למינקטומיה מותנית שמטרתם הסרת לחץ מרקמה עצבית בלבד. 44.44% מהחולים הללו עברו ניתוח למינקטומיה וקיבוע חוליות.
טיפול כירופרקטי בכאבי גב תחתון
לנוכח הסיבוכים ותופעות הלוואי האפשריות של ניתוח למינקטומיה מותנית יש לוודא שאכן אין בררה אלא לנתח. אם קיימת עדיין אפשרות לנסות לטפל בכאבי הגב שלכם באופן שמרני אל תמהרו עם הניתוח. הטיפול השמרני ובעיקר הטיפול הכירופרקטי בכאבי גב תחתון נמצאו יעילים במספר רב של מחקרים. כירופרקט מטפל בהצלחה משמעותית בכאבי גב המתפתחים בגלל:
- פגיעה באחת או יותר מהרקמות הרכות בעמוד השדרה
- נזק לדיסק בין חולייתי
- דלקת פרקים ניוונית
- היצרות תעלת השדרה ועוד
הטיפול הכירופרקטי בכאבי גב תחתון יחל רק לאחר הליך אבחוני יסודי ועשוי לכלול:
- אמצעי עזר חשמליים כגון לייזר רך
- טכניקות טיפול ידניות ובכללן הנעה פסיבית ואקטיבית של עמוד השדרה
- פעילות גופנית משקמת
- הנחיות בנושאים הבאים: מנוחה והתנהלות עם הכאב, ארגונומיה, פעילות גופנית ועוד
Referrences:
Bydon M, et al. Clinical and surgical outcomes after lumbar laminectomy: An analysis of 500 patients. Surg Neurol Int. 2015 May 7;6(Suppl 4):S190-3.
Karukonda TR, Mancini N, Katz A, Cote MP, Moss IL. Lumbar Laminectomy in the Outpatient Setting Is Associated With Lower 30-Day Complication Rates. Global Spine J. 2020 Jun;10(4):384-392.
Sajadi, Kiavash et al. (2022). Long-Term Outcomes of Laminectomy in Lumbar Spinal Stenosis: A Systematic Review and Meta-Analysis. Asian Journal of Neurosurgery. 17. 10.1055/s-0042-1756421.
Proietti L, Scaramuzzo L, Schiro' GR, Sessa S, Logroscino CA. Complications in lumbar spine surgery: A retrospective analysis. Indian J Orthop. 2013 Jul;47(4):340-5.
Karukonda TR, Mancini N, Katz A, Cote MP, Moss IL. Lumbar Laminectomy in the Outpatient Setting Is Associated With Lower 30-Day Complication Rates. Global Spine Journal. 2020;10(4):384-392.
CARROLL, SHEILA E. M.D.; WIESEL, SAM W. M.D.. Neurologic Complications and Lumbar Laminectomy: A Standardized Approach to the Multiply-Operated Lumbar Spine. Clinical Orthopaedics and Related Research 284():p 14-23, November 1992.
Ananth S. Eleswarapu, Complications from the surgical treatment of lumbar stenosis, Seminars in Spine Surgery, Volume 31, Issue 3, 2019, 100711.
Ohtomo, N., Nakamoto, H., Miyahara, J. et al. Comparison between microendoscopic laminectomy and open posterior decompression surgery for single-level lumbar spinal stenosis: a multicenter retrospective cohort study. BMC Musculoskelet Disord 22, 1053 (2021).
Deyo RA, Mirza SK, Martin BI, Kreuter W, Goodman DC, Jarvik JG. Trends, Major Medical Complications, and Charges Associated With Surgery for Lumbar Spinal Stenosis in Older Adults. JAMA. 2010;303(13):1259–1265.