כאב בעמוד שדרה טורקלי מה עושים? עמוד השדרה הגבי או הטורקלי (Thoracic) כולל 12 חוליות. חלק זה של עמוד השדרה מתחיל מתחת לחולית הצוואר השביעית ונמשך עד לחוליית המותן הראשונה. הרבה פעמים נוהגים להתייחס לעמוד השדרה הטורקלי כעמוד שדרה עליון או עמוד שדרה מרכזי. אנו נשתמש במושגים אלו לסירוגין.
למזלנו הרב עמוד השדרה הטורקלי אינו מהווה מקור שכיח לפגיעות וכאבים. היציבות היחסית המוקנית לעמוד השדרה הטורקלי באמצעות בית החזה מפחיתה את סיכויי הפציעה שלו. במאמר הנוכחי "כאב בעמוד שדרה טורקלי מה עושים" נרחיב מעט על הנושא.
כאב בעמוד שדרה טורקלי מה עושים – רקע
רובם המכריע של בני האדם בשלב כלשהו בחייהם התלוננו על כאבים בצוואר ו/או כאבי גב תחתון. לכן חלקים אלו בעמוד השדרה נחקרים ונלמדים הרבה יותר מעמוד השדרה הגבי או הטורקלי. על פי סקירה שיטתית משנת 2009 (BMC Musculoskeletal Disorders) מעל שליש מאוכלוסיית העולם סובלת כאב בעמוד שדרה הטורקלי במהלך השנה. ברוב המקרים הכאבים הללו נגרמים בשל מתיחת שריר או מסיבות שוליות אחרות.
רוב בני האדם סובלים או יסבלו מכאבי גב תחתון ו/או כאבי צוואר. כאב משמעותי שמקורו בעמוד השדרה הגבי או הטורקלי שכיח פחות. המפרקים בין עמוד השדרה הטורקלי לצלעות מייצבים את עמוד השדרה ומגנים מפני פציעות כאבים ומגבלות תנועה. עם זאת עומסי יתר על עמוד השדרה הטורקלי גורמים לפציעות וכאבים גם באזור המוגן זה.
ברוב המקרים הכאבים בחלק הטורקלי של עמוד השדרה נובעים מפגיעה שרירית. כאבים בחלק הזה של עמוד השדרה על רקע פריצות דיסק אינם שכיחים. למעשה, רק כ- 1% מכלל פריצות הדיסק בעמוד השדרה מתפתחות בעמוד השדרה הטורקלי. חשוב לציין שכאבים בעמוד השדרה הטורקלי עלולים להתפתח גם בגלל מחלות מסכנות חיים כגון סרטן. יש לאבחן מה גורם לכאב באזור הזה הנמשך יותר משבוע שבועיים ובמידת הצורך לטפל בו.
מה עלול לגרום כאבים בעמוד השדרה הטורקלי?
כאמור הגורם השכיח ביותר להתפתחות כאב בעמוד השדרה הטורקלי הוא עומס יתר. עומס יתר על האזור הזה של עמוד השדרה יכול להתפתח בגלל עבודה מאומצת ובמיוחד אם היא חוזרנית, ישיבה ממושכת, יציבה לקויה ועוד. כאב באזור הטורקלי של עמוד שדרה עלול להתפתח גם פציעת ספורט, הרמת חפץ כבד מידי, נפילה, תאונת דרכים (צליפת שוט) ועוד.
גורמי סיכון לכאבים אלה
מגוון רחב של גורמי סיכון עלול להוביל להתפתחות כאבים בחלק הטורקלי של עמוד השדרה. גורמי הסיכון הללו כוללים כאלה שאינם תלויים בנו וכאלה שנוכל לנטרל אותם. בין גורמי הסיכון להתפתחות כאב באזור הטורקלי של עמוד שדרה שאין לנו שליטה בהם נמנה:
- מגדר (נשים מצויות בסיכון גבוה יותר)
- ילדים ונערים ובעיקר ילדות ונערות
- ליקוי מבני מולד או נרכש (עקמת, קיפוזיס, יישור הלורדוזיס הצווארי) בעמוד השדרה
- מחלות בעמוד השדרה כגון דלקות פרקים, מחלת דלדול העצם, גידול סרטני ועוד
גורמי הסיכון להתפתחות כאב באזור הטורקלי של עמוד השדרה שיש לנו שליטה בהם כוללים:
- יציבה לקויה
- חוסר פעילות גופנית
- חולשת שרירי הגב
- מקצוע המחייב ישיבה ממושכת
- מקצוע המחייב עבודה עם כפיפה של הצוואר והגב העליון
- ילקוטי בית ספר כבדים
דגלים אדומים
דגלים אדומים מהווים פרטי היסטוריה רפואית מסוימים ו/או סימנים ותסמינים שמעלים את הסבירות שהגורם להתפתחות כאב בעמוד שדרה טורקלי הוא רציני. נוכחות של דגלים אדומים מחייבת את הקלינאי לבירור מעמיק או הפניית החולה. בין פרטי ההיסטוריה הרפואית שנחפש נמנה:
- תאונה או חבלה קשה
- רקע של תאונה או חבלה אפילו קלה בקרב אנשים הסובלים ממחלת דלדול העצם
- מחלות סרטן
- מחלה זיהומית
- שימוש מתמשך בקורטיקוסטרואידים או בתרופות מדכאות מערכת חיסונית
- מכור לסמים
בין פרטי הסימנים והתסמינים שנחפש נמנה:
- אובדן משקל בלתי מוסבר
- חום גבוה
- צמרמורות
- כאבים חריפים במיוחד
- כאב קבוע שלא ניתן להפחיתו באמצעות שינוי תנוחות
- כאבים חריפים שהולכים ומחמירים
- כאב שאינו מגיב לטיפול
- כאבים חריפים ונוקשות חריפה בבוקר
- שינוי מבני נראה לעין בעמוד השדרה
- חסרים נוירולוגיים חמורים
- חוסר נוירולוגי פרוגרסיבי
אבחון כאבים בעמוד השדרה הטורקלי
אבחון כאב בחלק הטורקלי של עמוד שדרה מתבסס על המידע המופק מהחולה ומבדיקתו. סך כל המידע המופק מההיסטוריה הרפואית, מהבדיקה הגופנית ובמידת הצורך מבדיקות מעבדה ודימות יהווה את התשתית לקביעת האבחון. במהלך ההיסטוריה הרפואית נלמד בין היתר:
- מה הן תלונות החולה
- מתי החלו
- כיצד הם באים לידי ביטוי
- מה גרם להם
- פעולות ומנחים שמשפיעים עליהם ועוד
- נלמד על הרקע הבריאותי האיש והמשפחתי של החולה כמו גם על הרגליו ותחביביו
הבדיקה הגופנית תכלול:
- התבוננות על החולה בהליכה, עמידה, ישיבה ושכיבה. נחפש ליקויים בהליכה, ליקויי יציבה, עקמת, קיפוזיס, היפר לורדוזיס, חוסר סימטריה באגן, נפיחות, צלקות, אדמומיות, עיוותים ועוד
- נמשש את חלקי הגב והצוואר השונים ונחפש אזורים כואבים
- נבדוק טווחי תנועה אקטיביים ופסיביים של כל עמוד השדרה והגפיים
- נבצע בדיקות מיוחדות
- נבצע בדיקה נוירולוגית כדי לשלול מעורבות עצבית בתלונתו של החולה
ריפוי כאב בעמוד שדרה טורקלי של חולה הסובל מבעיות נפשיות עלול להיות ממושך. ננסה על כן להתרשם ממצבו הנפשי של החולה. במידה הצורך נפנה את החולה לבדיקות מתקדמות ובכלל זה:
- בדיקות מעבדה (דלקת פרקים?)
- ובדיקות דימות כגון MRI (פריצת דיסק, גידול סרטני?), או CT או רנטגן (שבר דחיסה, גידול סרטני בחוליה?) ועוד.
אבחנה מבדלת
אבחון מקור הכאב בחלק הטורקלי של עמוד השדרה חייב לקחת בחשבון את כלל הגורמים האפשריים לכאב מסוג זה. מגוון רחב של פגיעות מחלות והפרעות בריאותיות עלולות לגרום לנו לחוש כאב בעמוד שדרה טורקלי. פגיעות בעמוד השדרה הטורקלי עצמו שעלולות לגרום לכאבים מסוג זה כוללות:
- מתיחה או קרע שריר
- שבר דחיסה בחוליה
- פריצת דיסק טורקלי ולחץ על שורש עצב או על חוט השדרה ועוד
מחלות בעמוד השדרה הטורקלי שעלולות לגרום לכאבים מסוג זה כוללות:
- דלקת פרקים ניוונית
- דלקת פרקים שגרונית
- אנקילוזיס ספונדילוזיס
- דלקת זיהומית באחת החוליות או הרקמות הסמוכות ועוד
הפרעות בחלקים אחרים בעמוד השדרה שעלולים להשליך כאב אל עמוד השדרה טורקלי כוללות:
- פגיעות ומחלות בעמוד השדרה הצווארי
- מגוון פגיעות ומחלות בעמוד השדרה המותני
מחלות הפוגעות באיברים פנימיים עלולות לבוא לידי ביטוי בין היתר באמצעות כאב בעמוד שדרה טורקלי. בין המחלות מהסוג הזה נמנה:
- מחלות ריאה (סרטן ריאות?)
- חולי של הושט
- הפרעות במערכת העיכול
- חולי של הכבד
- הפרעות של הלבלב
- מחלות של כיס המרה ועוד
ניהול וטיפול
הטיפול בכאב המתפתח בחלק הטורקלי של עמוד שדרה משתנה בהתאם לגורם לו. ברוב המקרים הטיפול היעיל והמועדף בכאב מסוג זה הוא טיפול שמרני. טיפול שמרני הניתן על ידי כירופרקט יכלול:
- שימוש בטכניקות טיפול ידניות יחד עם אמצעי עזר מודרניים וחדשניים כגון לייזר רך מקצועי.
ברוב המקרים כאב שאינו נגרם ממחלה רצינית צפוי לחלוף תוך ימים עד שבועות אחדים. עם השיפור הצפוי יחל השלב השיקומי שהתמקד:
- בשיפור היציבה, ובשיפור היכולות של הרקמות התומכות.
לשם כך ניעזר בין היתר באימוני כוח. רוב המקרים של כאב בעמוד שדרה טורקלי נובעים מאורח חיים יושבני וחוסר פעילות גופנית. במטרה להאיץ את קצב הריפוי ולמנוע הישנות הבעיה נעניק לחולה:
- ייעוץ ארגונומי (עמדת עבודה נכונה, הרגלי עבודה נכונים ועוד).
- וייעוץ בנושא יציבה והכוונה בנושא פעילות גופנית מתאימה.
במידה והטיפול הכירופרקטי כושל לספק הקלה בכאב נפנה את החולה לניהול רפואי. הטיפול הרפואי בכאב מסוג עשוי לכלול:
- טיפולים תרופתיים כגון תרופות נוגדות דלקת שאינם סטרואידים, משככי כאב, זריקות סטרואידים ועוד.
- מגוון התערבויות כירורגיות.
References:
Briggs AM, Smith AJ, Straker LM, Bragge P. Thoracic spine pain in the general population: prevalence, incidence and associated factors in children, adolescents and adults. A systematic review. BMC Musculoskelet Disord. 2009;10:77. https://bmcmusculoskeletdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2474-10-77
Risetti M, Gambugini R, Testa M, Battista S. Management of non-specific thoracic spine pain: a cross-sectional study among physiotherapists. BMC Musculoskelet Disord. 2023;24:398. https://bmcmusculoskeletdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12891-023-06505-8
Thoracic Back Pain: Symptoms, Causes, and Treatment | Patient. Accessed October 25th 2023. https://patient.info/bones-joints-muscles/back-and-spine-pain/thoracic-back-pain
Thoracic Back Pain: Causes, Diagnosis, and Treatment – Healthline. Accessed April 21st 2023. https://www.healthline.com/health/thoracic-back-pain
Hoy D, March L, Brooks P et al. The global burden of low back pain: estimates from the Global Burden of Disease 2010 study. Ann Rheum Dis 2014;73:968–74.
Koes BW et al., Diagnosis and treatment of low back pain. BMJ 2006;332:1430–4.
Haldeman S et al., The bone and joint decade 2000–2010 task force on neck pain and its associated disorders: executive summary. Spine 2008;33:S5–S7.
Childs JD et al., Neck pain: clinical practice guidelines linked to the International Classification of Functioning Disability and Health from the Orthopaedic Section of the American Physical Therapy Association. J Orthop Sports Phys Ther 2008;38:A1–A34