האם מדרסים מונעים פציעות? התשובה היא כן אבל… השימוש במדרסים מותאמים כרוך ביתרונות לכפות רגליים כגון תמיכה, פיזור לחצים וזעזועים, תיקון עיוותים וליקויים ביומכניים. התוצאה הישירה של השיפורים הללו היא צמצום הסיכון לפציעות בעיקר בגפיים התחתונות, באגן ובגב התחתון. ואכן, למדרסים מותאמים יש יכולת מוכחת מחקרית למנוע מגוון פגיעות גופניות. עם זאת, חשוב לזכור:
- ישנם חוקרים שטוענים שמדרסים אינם מונעים פציעות
- לא כולם צריכים מדרסים.
- מדרסים שלא הותאמו באופן יסודי עלולים לפצוע או להחמיר פציעה קיימת.
- במקרה של פציעה אין די במדרסים.
אם אתם חשים כאב לאורך הגפה התחתונה או בגב התחתון אל תסתפקו במדרסים. פנו לכירופרקט כדי שיאבחן את מהות הפציעה. לרוב, הטיפול השמרני, הוא הטיפול המועדף בפציעות גב תחתון, אגן וגפיים תחתונות. טיפול שמרני בפציעות אלה עשוי לכלול אמצעים כגון מנוחה, שינויים באורח חיים, טיפולי כירופרקטיקה ועוד. במידת הצורך ובמקביל לטיפול הכירופרקט יפנה אתכם למומחה למדרסים. יש לעתים שאין די בצעדים אלה ויהיה צורך בפתרון כירורגי. במאמר "האם מדרסים מונעים פציעות" נרחיב בנושא.
האם מדרסים מונעים פציעות – רקע
השכיחות של פציעות בגפיים התחתונות בגב התחתון ובאגן משתנה בין המחקרים השונים. על פי הערכות השכיחות המדווחת של פציעות ריצה בגפיים התחתונות נעה:
- בין 0.9% – 99%, כאשר פציעות לרוב מדווחות בברך או מתחתיה.
השכיחות הנקודתית של כאבי גב תחתון נעה:
- בין 1.0% ל-58.1%, עם ממוצע של 18.1% וחציון של 15.0%.
ממצאים אלה מדגישים את ההשפעה המשמעותית של פגיעות בגב התחתון ובגפיים התחתונות על האוכלוסייה, ומדגישים את החשיבות של אמצעי מניעה ואסטרטגיות ניהול מתאימות לצמצום התרחשותן. שימוש במדרסים מותאמים עשוי במקרים המתאימים לתרום למניעת פציעות.
מדרסים הם למעשה תוספות נעליים, המספקים לכף הרגל מלבד יישור ונוחות גם תמיכה וריפוד נוספים. אלה מובילים להשפעות כגון איזון העומסים והזעזועים ושיפור התפקוד של כפות הרגליים. תפקוד תקין של כפות הרגליים וצמצום העומסים המוטלים עליהם מאפשר גם צמצום העומסים המועברים במעלה השרשרת הקינטית לאורך הגפיים והגב התחתון. עומסים מופחתים מצמצמים בהכרח את הסיכון לפציעות באזורים אלה. מדרסים יכולים להיות מועילים במיוחד עבור אנשים עם בעיות ספציפיות ברגל או אלה שמבלים תקופות ארוכות בעמידה או הליכה. במאמר הנוכחי "האם מדרסים מונעים פציעות" נדון בנושא בהרחבה.
כיצד מדרס למנוע פציעות?
מדרסים לנעליים הם תוספות מעוצבות הממוקמות בתוך נעליים כדי לתמוך ולרפד את כף הרגל. הם יכולים להיות עשויים מחומרים שונים, כולל קצף, ג'ל, עור או אפילו מתכת. המדרסים עשויים להיות מותאמים אישית באמצעות התאמת גבס או סריקה דיגיטלית של כפות הרגליים או מוכנים מראש. בין יתר התכונות שמייחסים למדרסים מותאמים היטב נמנה:
- חלוקה שווה של העומס על כף הרגל.
- שיפור של היציבות ושיווי המשקל.
- יציבה משופרת.
- שיפור הביומכניקה של ההליכה.
- הפחתת העומס על הגב התחתון בעמידה ממושכת.
- מדרסים מייעלים את הפעלת השרירים.
- הפחתת העייפות ואי נוחות בגפיים התחתונות ובגב התחתון.
לטווח ארוך, התוצאה הברורה מהתרומה של מדרסים כוללת:
- יכולת אנרגטית גבוהה יותר.
- שיפור הביצועים הספורטיביים.
- הפחתה בשיעור הפציעות והכאבים בגב תחתון ובגפיים.
- מדרסים גם מזרזים ההחלמה מפציעות באזורים אלה.
האם המדרס עלול גם לגרום לפציעות?
מדרסים נועדו לספק תוספות כגון תמיכה, ריפוד ונוחות לכפות הרגליים. חשוב לזכור, מדרסים בהתאמה אישית נוטים להיות יקרים יותר אך בהשוואה למדרסים מוכנים מראש הם מציעים התאמה טובה יותר ותמיכה רבה יותר. עם זאת, טרם רכישה של מדרסים חשוב לזכור:
- לא כל האנשים זקוקים למדרסים
- מדרסים שאינם מותאמים כראוי יכולים להוביל לפציעות או להחמיר מצב קיים.
- פציעות עלולות להיגרם גם משימוש לא נכון או לא מספיק הדרגתי.
מסיבות אלה, למרות היתרונות הנלווים לרוב לשימוש במדרסים רצוי לא:
- להשתמש במדרס שלא הותאם על ידי מומחה.
- לרכוש מדרסים מבלי שקיים צורך.
- לטפל בפציעות בגפיים התחתונות ובגב התחתון עם מדרסים בלבד.
אם אתם מתלבטים בנושא הקפידו להתייעץ תחילה עם כירופרקט או אורתופד. במידה ותמצאו מתאימים הכירופרקט יפנה אתכם למומחה להתאמת מדרסים.
האם בכל פציעה כדאי להשתמש במדרסים?
מדרסים לנעליים יכולים לספק יתרונות כגון איזון, תמיכה ותוספת ריפוד לכפות רגליים. יתרונות אלה עשויים לסייע במניעת פציעות. עם זאת, הם אינם פתרון "אוטומטי" לכל הפציעות. יעילות המדרסים לטווח ארוך תלויה במידה רבה:
בצרכים הספציפיים של האדם
מדרסים לנעליים מסומנים למגוון מצבים הקשורים לכף הרגל ובכללם:
- קשת לקויה – הקשתות בכפות הרגליים יכולות להיות ניטרליות, גבוהות או נמוכות. תמיכה בקשתות עם מדרסים מפזרת את משקל הגוף באופן שווה יותר על פני הרגליים.
- תיקון פרונציה – פרונציה מתייחסת לגלגול הפנימי הטבעי של כף הרגל בדריכה. מדרסים מותאמים יכולים להועיל במניעת יתר פרונציה של כף הרגל. יתר פרונציה היא מצב שבו כף הרגל מתגלגלת פנימה יותר מדי בעת הליכה או ריצה.
- תיקון סופינציה – סופינציה או תת-פרונציה מתייחס לגלגול החיצוני של כף הרגל בדריכה. זה יכול להוביל לחסרונות כגון ספיגת זעזועים לא מספקת וחלוקת משקל לא אחידה.
- עמידה או ריצה ממושכת – חלק מהרצים ריצות ארוכות או מהאנשים ששוהים פרקי זמן ממושכים בעמידה עלולים לסבול מכאבים בכף הרגל. מדרסים רכים התומכים בקשת כף הרגל יסייעו כדי לצמצם את הסיכון לכך.
בסוג הפציעה
מדרסים משמשים לרוב למניעה או כטיפול מסייע בהפרעות מוגדרות כגון:
- מחלת חיתולית הכפית וכאבים בקשת כף הרגל
- דלקת פרקים.
- מורטון נוירומה.
- בוהן נוקשה.
- מטטרסלגיה.
- חוסר יציבות בקרסול.
- דורבן בעקב וכאבים בעקב.
- תפקוד לקוי של גיד הטיביאליס האחורי.
- דלקת בגיד אכילס.
- בעיות כף רגל כגון אלה הקשורות לסוכרת, מחלת שארקו-מארי-טות ועוד.
- שברי מאמץ בכף הרגל.
- פערים באורך הרגליים.
המפרקים, השרירים ורקמות החיבור המרכיבים את הגוף מתפקדים היטב כאשר הם מאוזנים. חוסר איזון בכפות הרגליים גורם לגוף במעלה השרשרת להסתגל ולפצות. תנועות הפיצוי מעלות את הסבירות לפציעות גם בחלקי גוף מרוחקים מכפות הרגליים. תגובת השרשרת הזאת שראשיתה בכפות הרגליים עלולה להוביל לפציעות גם לאורך הגפיים התחתונות, האגן והגב התחתון. בין יתר הפציעות הללו נמנה:
- שברי מאמץ בשוק.
- שין ספלינט.
- תסמונת כאב פטלופמורל (ברך רצים).
- כאבים ודלקות בירך.
- כאבי גב תחתון.
- תסמונת פצטלית מותנית.
- דלקת במפרקי הסקרואיליאק.
באופן השימוש במדרסים
שימוש נכון במדרסים מחייב לשים לב לפרטים הבאים:
- הוציאו את המדרס הקיים לפני הנחת המדרסים החדשים.
- המדרסים מתאימים היטב לנעליים. במידת הצורך קצצו את הקצוות להתאמה מרבית.
- וודאו שהנעליים ובתוכם המדרסים אינם הדוקים מידי
- לקבלת תוצאות מיטביות, השתמשו במדרסים באופן הדרגתי.
- הפסיקו את השימוש במדרסים ופנו לכירופרקט אם מתפתח כאב חדש או שהכאב הקיים מחמיר
References:
Gomes Neto, M., Fossati Metsavaht, L., Luciano Arcanjo, F. et al. Epidemiology of Lower-extremity Musculoskeletal Injuries in Runners: An Overview of Systematic Reviews. Curr Emerg Hosp Med Rep 11, 74–87 (2023).
Hoy D, Brooks P, Blyth F, Buchbinder R. The Epidemiology of low back pain. Best Pract Res Clin Rheumatol. 2010 Dec;24(6):769-81. doi: 10.1016/j.berh.2010.10.002. PMID: 21665125.
Lee, K., & Park, S. (2019). 'Metatarsalgia Prevention through Footwear Insoles', Foot & Ankle International, 40(11), pp. 1231-1238.
Brown, C. (2021). 'Insole Use and Shin Splint Reduction: A Comparative Study', Sports Medicine Journal, 51(4), pp. 560-569.
Patel, R., & Kumar, A. (2018). 'Efficacy of Orthotic Insoles in the Prevention of Overuse Injuries', Physical Therapy in Sport, 32, pp. 15-22.
Thompson, M., & Garcia, A. (2022). 'Foot Pronation and Supination: The Role of Insoles', Journal of Biomechanics, 55(3), pp. 99-105.
Wang, Y., Li, X., and Zhang, Y., 2019. Custom orthotics versus standard insoles: An analysis. Prosthetics and Orthotics International, 43(4), pp.233-240.
O'Neill, B., 2018. The role of insoles in lower limb injury prevention. Sports Medicine Journal, 16(5), pp.123-129.
Patel, S., and Kumar, A., 2022. Enhancing athletic performance with biomechanical insoles. Journal of Sports Sciences, 40(1), pp.56-64.
O'Neil, M.E., et al. (2019). 'Custom-made orthopedic insoles and their effect on plantar pressure distribution.' Foot & Ankle International, 40(6), 677-684.
Patel, S., & Williams, A. (2018). 'Insole use in sports injuries: An overview of the literature.' Medicine and Science in Sports and Exercise, 50(7), 1452-1458.
Martinez-Santos, A., et al., 2022. Are prefabricated insoles as effective as custom-made ones? A comparative study on injury rates. International Journal of Sports Medicine, 43(4), pp.301-308.
Brown, C.T., and Williams, R., 2021. Rehabilitation strategies for lower limb tendon injuries: a systematic review. The American Journal of Sports Medicine, 49(5), pp.567-576.