קומפרסים קרים אינם יעילים

קומפרסים קרים אינם יעילים

קומפרסים קרים אינם יעילים. מנגנוני הריפוי הטבעיים של הגוף מרפאים את הפציעות והנזקים הנגרמים לנו באמצעות תגובה דלקתית. שלבי התגובה כוללים ייצור של כימיקלים שמפעילים תהליכים שונים עד השגת הריפוי. התהליך האבולוציוני הגאוני הזה עושה עבודה נפלאה. האם נכון לעצור אותו? האם הנחת קומפרסים קרים על פציעה מזרזת את ההחלמה?

פעילויות גופניות שונות מעלות את הסבירות לגרימת פציעות ספורט ושאר חבלות ונזקים לשרירי הגוף. ההחלמה מנזקי גוף אלה עלולה להיות ממושכת, מפרכת ובעיקר כואבת. הסיבות לפציעות וכאבי שריר ולפציעות גוף אחרות הנן לרוב עומס יתר. גופנו מתחיל בריפוי השריר או הרקמה הפצועה באמצעות תהליך דלקתי. האם עצירת הדלקת ואת הכאב מקדם את ריפוי הרקמה הפצועה? האם קרח על פציעה מזרז החלמה? התשובה היא: קומפרסים קרים אינם יעילים.

קומפרסים קרים אינם יעילים – רקע

בשנת 1978 ד"ר ג. מירקין הציג את המושג RICE ראשי תיבות של:

  • מנוחה (R) קומפרסים של קרח (I) חבישה (C) והרמה (E)

המושג הזה מפרט את הטיפול הראשוני שיש להעניק במקרה של פציעות במערכת השלד והשרירים. מאז ועד היום RICE מהווה מפת דרכים לרופאים ומאמנים (Am J Sports Med 2004. 32(1):251–61). מאז, הנחת קומפרסים קרים על פציעות הפכה להיות משהו הכרחי. כולם הבינו שקומפרסים קרים מפחיתים בצקת ומזרזים החלמה (Am J Sports Med 2005. 33(5):745–64).

מלבד קומפרסים של קרח רוב הרופאים ממליצים גם על טיפול באמצעות תרופות נוגדות דלקת. גם מטרתה של המלצה זאת היא הפחתת הדלקת והכאבים הנלווים לה.

בשנים האחרונות פורסמו מחקרים שהעמידו בסימן שאלה את היעילות של הצעדים הללו (Br J Sports Med 2012. 46(4):220–1). חוקרים שונים החלו לשאול:

  • האם הנחת קומפרסים של קרח על פציעה אכן מזרזת החלמה?

על פי המחקרים הללו:

  •  קומפרסים של קרח אכן עוצרים או מאטים את התהליך הדלקתי. עם זאת האטה זאת של התהליך הדלקתי מאטה את תהליך החלמת הפציעה
  • קומפרסים קרים משבשים את השיווי המשקל העדין שבין החלמה באמצעות רקמת צלקת לבין ייצור של רקמת שריר פונקציונלית ( Journal of Strength Cond Res. 2013 May. 27(5):1354-61).

עקב הממצאים הללו הודה ד"ר מירקין הוגה המונח RICE:

  • שהמלצותיו להימנע מתנועה ולהניח קומפרסים של קרח היו מוטעות!! (Mirkin G. (2014) Why Ice Delays Recovery)

ובכן, האם קומפרסים קרים אינם יעילים? לפני שנענה על השאלה הזאת נסביר מעט על דלקת.

מהי דלקת ולמה היא חשובה לריפוי?

כאשר אנו נפצעים ותאים מסוגים שונים וכלי דם נפגעים מתחילה שרשרת תגובות ותהליכים הקרויים בשם כולל "תגובה דלקתית" או "תהליך דלקתי". במהלכה של התגובה הדלקתית הגוף מנקה את השיירים של הרקמות הפצועות, מרפא את הפציעה על ידי החלפתה של הרקמה הפצועה ברקמה חדשה או ברקמת צלקת. להלן התהליך הדלקתי שלב אחר שלב:

שלב ראשוני – התארגנות, ניקוי וריפוי. שעות עד ימים.

חומרים מתווכי דלקת הכוללים:

  • היסטמין
  • סרוטונין
  • ברדיקינין ועוד

מופרשים וגורמים להתרחבות של כלי הדם והגעה של תאי דם שונים אל נקודת הפציעה. אזור הפציעה הופך להיות "זירת לחימה". הכימיקלים הללו יוצרים מחד גירוי של חיישני הכאב ובמקביל גורמים להתרחבות כלי דם באזור הרקמה שנפגעה. כלי הדם מורחבים מאפשרים:

  • אספקת דם מוגברת לאזור הפגיעה
  • הגדלה באספקת החמצן וחומרי ההזנה
  • פינוי יעיל יותר של חומרי הפסולת הדלקתיים שנוצרו בגלל הפציעה

תוך זמן קצר מגיעים לרקמה הפצועה מגוון תאי דם לבנים המהווים מרכיב במערכת החיסונית. חלק מהתאים הללו משחררים גורמי גדילה ותאי דם לבנים אחרים מפרישים ציטוקינים (Cytokines). ציטוקינים הם חלבונים זעירים המאפשרים תקשורת בין תאי מערכת החיסון לבין תאי הגוף האחרים ובכך מעצימים את התגובה הדלקתית. תוך שעה עד שעתיים מרגע הפציעה מגיעים תאי הדם הלבנים הקרויים נויטרופילים (Neutrophils). נויטרופילים מהווים את קבוצת התאים הגדולה ביותר במערכת החיסונית.

תפקידם של נויטרופילים במקרה של פציעה הוא לפרק את שיירי הרקמות ולמעשה "לנקות את השטח". ניקוי זה נעזר כמובן בכמות הדם המוגברת שזורמת אל הפציעה ומהפציעה. תפקיד נוסף שיש לתאים הללו הוא הפרשה של חומרים רעילים אשר בשלב ראשוני מעמיקים את הנזק לרקמה הפצועה. תאים מקרופאגים מגיעים לאתר מנקים את השאריות ומפרישים גורמי גדילה וציטוקינים. תאים אחרים מתחילים בבניית רקמת צלקת חדשה במקום הרקמה הפגועה.

שלב שני – איחוי ובניית הצלקת. ימים עד חודשים.

תאי לוויין (תאי גזע) מתמיינים ומתפתחים במספר שלבים לתאי שריר (Myofibers) או לחלופין לרקמת חיבור צלקתית. אחד הגורמים המשפיעים על התהליך הוא רמתם של גורמי הגדילה. רמה גבוהה של גורמי גדילה משפיעים על תאי הגזע להתמיין לתאי שריר. רמה נמוכה של גורמי גדילה מעודדת היווצרות צלקת. בעיקר נכון הדבר לגבי פקטור גדילה דמוי אינסולין 1 אשר משחק תפקיד קריטי בבניה מחודשת של רקמת השריר.

תוך ימים מרגע הפציעה נוצרת רקמה צלקתית שהולכת ומתחזקת. ככול שהצלקת הראשונית קשיחה וצפופה יותר כך מוגבלת יכולת הבנייה המחודשת של סיבי השריר ושיקומו ותיתכן גם פגיעה בעיצבוב המחודש של הרקמה. התהליך יכול להמשך שבועות ואפילו שנים תלוי במידת הנזק. עובייה של הרקמה הצלקתית ואיכותה תלויים במידה רבה גם בגודל ההרס של הרקמה המקורים ובמיקום שלה.

שלב שלישי – שיפור ועיצוב מחדש של הרקמה הצלקתית. חודשים עד שנים.

תוך מספר שבועות הרקמה הצלקתית מתחילה לעבוד תהליכי עידון ושיפור ביכולת התפקוד. כיווני הסיבים של הרקמה הצלקתית מתאימים עצמם לכיוון התנועה והמאמצים הנדרשים. מכאן שתנועה ופעילות מבוקרת במהלך הסופי של התהליך הדלקתי הכרחיים לבניית רקמה צלקתית איכותית יותר. תנועה ומאמץ גופני עם כאב ו/או בשלב מוקדם מידי של "התיקון" עלול לפגוע באיכות של הריפוי ואפילו לפצוע את הרקמה החדשה.

למה קומפרסים קרים אינם יעילים?

מספר רב של מחקרים חדשים (מצוינים מטה) שבדקו את ההשפעות של קומפרסים קרים על פציעות מעלים ספקות לגבי יעילותו. המחקרים מעוררים את המחשבה שאולי אנחנו טועים גם בדברים נוספים שנכון להיום נחשבים לאמיתות ברזל. מחקר שהתפרסם בסוף שנת 2010 בירחון היוקרתי למחקרים ביולוגיים FASEB הגיע למסקנות:

  • קירור הרקמה הפצועה בולמת את התהליך הדלקתי ומעכבת את החלמת השריר הפגוע
  • הנחת קומפרסים קרים משבשת את איכות ההחלמה של השריר. לטענת החוקרים עצירת התגובה הדלקתית תגרום ליותר מידי רקמה צלקתית ופחות רקמת שריר פונקציונלית מחודשת.

שינוי בתהליך הדלקתי

על מנת להגיע למסקנה הזאת בדקו החוקרים שתי קבוצות של עכברים. מקבוצת עכברים אחת נמנעה האפשרות לתגובה דלקתית על ידי מניפולציה גנטית בעוד הקבוצה השנייה נותרה נורמלית. שתי הקבוצות עברו תהליך של פציעת שריר באמצעים כימיים. בקרב קבוצת העכברים ללא היכולת לתגובה דלקתית נצפתה הפחתה במספר התאים מונוציטים (monocytes) והתאים מקרופאגים (macrophages) של המערכת החיסונית אשר מגיעים ממוח העצמות אל הדם ומהדם את אזור הפציעה. במקביל נצפתה הפחתה בכמות המופרשת של פקטור גדילה דמוי אינסולין 1 (IGF-1).

השריר בקרב בקבוצה הראשונה של העכברים (ללא יכולת לפתח תגובה דלקתית) נותר פצוע. השריר בקרב קבוצת העכברים הנורמלית החלים. בדיקה מעמיקה מצאה שהתאים המקרופאג'ים בקרב הקבוצה הנורמלית היו אחראים להבדל בין הקבוצות. התאים הללו הגבירו את הייצור של פקטור גדילה דמוי אינסולין 1. אינסולין 1 הוא הורמון טבעי בעל מבנה דומה לאינסולין ובעל חשיבות בריפוי ובהתאוששות שרירים שניזוקו. צוות המדענים שערך את המחקר מצא:

  • ככול שיש יותר תאים מקרופאגים (macrophages) באזור הפציעה
  • כך גם עולה רמתו של פקטור גדילה דמוי אינסולין 1
  • רמה גבוהה של אינסולין 1 מאיצה ומשביחה את הריפוי של השריר

גם תרופות גורמות לשינוי בהליך הדלקתי

מחקר נוסף מצא שתרופות אנטי דלקתיות שאינם סטרואידים משבשות את התחדשות רקמת החיבור לאחר אימוני כושר. על פי המחקר צריכה של תרופות אלו עצר את הייצור המוגבר של קולגן בגיד של פיקת הברך שמתרחש באופן נורמלי לאחר פעילות גופנית. המשמעות היא ששימוש בתרופות אנטי דלקתיות מחלישות את רקמות החיבור וחושפות אותו לפציעות. ד"ר גרלד וויסמן העורך האחראי של הירחון FASEB ורופא בהשכלתו ציין בהערותיו את הצורך להיות זהיר בכל הנוגע לניסיון שלנו למנוע או להאט את התגובה הדלקתית. השפעה כזאת עלולה למנוע או לפגוע בהחלמה הרצויה. אין לשכוח כמובן, את תופעות הלוואי החמורות שעלולות להתלוות לטיפול באמצעות ארקוקסיה ותרופות נוגדות דלקת אחרות.

האם יש יתרון כלשהו בהנחת קרח על פציעה?

על פי מחקר ענק שפרסם הירחון האמריקאי לרפואת ספורט יתכן שהשימוש בקרח לפציעות של רקמות רכות יכול להפחית במעט את הכאב. זהו. במחשבה שנייה היות שחלק מהתגובה הדלקתית כוללת גם את התפתחות תחושת הכאב במקום הרי שהפחתת הדלקת על ידי קרח משמעותה גם הפחתה בכאב. האם זו תוצאה רצויה? התשובה היא לא. הפחתה מועטה בכאב אינה מצדיקה ריפוי איטי ולוקה של הרקמה הפצועה.

עם השנים החלו לעשות שימוש בקומפרסים של קרח גם במטרה לקצר את זמן ההתאוששות של אתלטים ולשפר את הביצועים שלהם. גם כאן התוצאות הן חד משמעיות קומפרסים של קרח אינם מזרזים התאוששות לאחר פעילות גופנית ולא משפרים את הביצועים. אתלטים שהניחו קומפרסים של קרח פגעו בכוחם, בסיבולת שלהם ובקואורדינציה שלהם. ומאידך הם עלולים לגרום לנזקים לרקמות השריר והעצבים.

גם תרופות נוגדות דלקת מעכבות החלמה

קומפרסים קרים אינם יעילים
קומפרסים קרים אינם יעילים

על פי ד"ר מירקין הוגה המונח RICE כל מה שפוגע בתגובה הדלקתית פוגע גם בתהליך ההחלמה. תרופות נוגדות דלקת למיניהן שאינן על בסיס סטרואידים (NSAIDS) עושות בדיוק את זה, הן מפריעות ומשבשות את ההליך הדלקתי. רופאי משפחה, אורתופדים ורופאי כאב ממליצים על תרופות נוגדות דלקת ובכלל זה אטופן וארקוקסיה לריפוי דלקות במערכות עצב שריר ושלד. בין הדלקות השכיחות שלשמן מומלצות התרופות הללו נמנה:

  • כאבי גב
  • כאב צוואר
  • כאבי שרירים
  • פריצת דיסק
  • קרע מיניסקוס
  • כל פגיעה משמעותית אחרת במערכת שריר ושלד

סיכום: האם נכון לעצור את הדלקת?

האם בעצם לקיחת תרופות אנטי דלקתיות או הנחת קומפרסים של קרח על הרקמה הפצועה אנו מונעים החלמה איכותית ומהירה מהפציעות שלנו. האם אנו גורמים לפציעות שלנו להפוך לכרוניות בכך שאנו לא נותנים לגוף את האפשרות לרפאן באופן יסודי. מחקרים רבים מגיעים לאותה מסקנה: כל מה שיכול להאט לשנות או לפגוע באופן כלשהו בהליך הדלקתי פוגע גם בקצב ההחלמה ובאיכות ההחלמה!

השימוש בקרח ל"ריפוי פציעות" שכיח כבר שנים ארוכות. לא ברור למה אבל האמצעי – קומפרסים של קרח – התקבע כמשהו שנכון לעשות. מחקרים עדכניים טוענים שלא נכון להמשיך עם זה. לטענת החוקרים קומפרסים של קרח אינם משרתים את הרקמה הפצועה אלא פוגעים בהחלמתה. מופתעים? לא ברור למה. מזה שנים רבות אנו יודעים שתרופות סטרואידים שהן תרופות אנטי דלקתיות מעכבות החלמה של פציעות מדוע אם כך מדובר בהפתעה. ההפתעה הגדולה היא עצם ההפתעה שמעוררת הידיעה שהתגובה הדלקתית של הגוף היא חיונית. התגובה הדלקתית עוזרת לריפוי הפציעה ועל כן צריך לצמצם את הפגיעה בה באמצעות קומפרסים קרים ו/או תרופות אנטי דלקתיות.

References:

Icing muscle injuries may delay recovery — ScienceDaily. https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210518114214.htm)

Tseng CY, Lee JP, Tsai YS, et al. Topical cooling (icing) delays recovery from eccentric exercise-induced muscle damage. J Strength Cond Res. 2013 May;27(5):1354-61.

Effects of Topical Icing on Inflammation, Angiogenesis, Revascularization, and Myofiber Regeneration in Skeletal Muscle Following Contusion Injury (https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2017.00093/full)

Is it time to put traditional cold therapy in the rehabilitation of soft tissue injuries on ice? (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8173427/)

Why Ice Delays Recovery. https://www.drmirkin.com/fitness/why-ice-delays-recovery.html

Wang ZR, Ni GX. Is it time to put traditional cold therapy in rehabilitation of soft-tissue injuries out to pasture? World J Clin Cases. 2021 Jun 16;9(17):4116-4122.

The R.I.C.E Protocol is a MYTH: A Review and Recommendations. https://thesportjournal.org/article/the-r-i-c-e-protocol-is-a-myth-a-review-and-recommendations/

Kwiecien SY. Is it the End of the Ice Age? IJSPT. 2023;18(3):547-550.

Masato Kawashima, Noriaki Kawanishi, Takaki Tominaga, et al. Icing after eccentric contraction-induced muscle damage perturbs the disappearance of necrotic muscle fibers and phenotypic dynamics of macrophages in mice. Journal of Applied Physiology, 2021; 130 (5): 1410

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

השמנה גורמת למגבלות תפקודיות

השמנה גורמת לנכות

השמנה גורמת למגבלות תפקודיות! השמנה משפיעה על הבריאות שלנו באופנים רבים כולל מעלה הסיכון למוגבלות גופנית ללחולי כרוני כולל דלקת פרקים ניוונית, סוכרת, אוטם שריר הלב או שבץ מוחי ולמות מוות מוקדם. 

בקע ספורטאים

בקע ספורטאים

בקע ספורטאים, היא תסמונת כאב כרוני במפשעה ובבטן. תסמונת זאת

איך לבחור נעלי ריצה

איך לבחור נעלי ריצה

נעלי ריצה מומלצות תצמצמנה את הסיכון האדיר שקיים להיפצע מריצה. ריצה הוא ספורט בריא אך בעל סיכויי פגיעה גבוהים במיוחד. במהלך הריצה הגפיים התחתונות נושאות בעיקר העומס ובהן מתרחשים גם רוב הנזקים. נעלי ריצה לא מתאימות מעלות את הסיכון.

ספונדילוליזיס אבחון וטיפול

ספונדילוליזיס אבחון וטיפול

ספונדילוליזיס? אבחון וטיפול נדרשים לצמצם את הסבל ולמנוע החמרה במצב. מדובר בשבר מאמץ המתפתח בקשת האחורית של החוליה, בעיקר בקרב ילדים ובני נוער,לרוב על רקע של פציעות מאמץ חוזרני. אחד מגורמי הסיכון לתופעה הוא מבנה מולד לקוי. 

צריכים עזרה?
Call Now Button דילוג לתוכן