חוסר שינה והסיכון לתאונות דרכים

חוסר שינה מעלה את הסיכון לתאונות

חוסר שינה והסיכון לתאונות דרכים, מה הקשר? כל שנה נהרגים מתאונות דרכים ברחבי העולם מעל מיליון בני אדם (ארגון הבריאות העולמי). הנתונים השנתיים לגבי מספר הפצועים בעולם בגלל תאונות הדרכים מזעזעים לא פחות. אלה נאמדים ביותר מ- 30 מיליוני בני אדם. תאונות דרכים עולות כסף רב לנפגעים עצמם וגם למדינות. העלויות הכלכליות העולמיות השנתיות של תאונות הדרכים נאמדות ב- 600 מיליארדי דולרים. מה גורם לתאונות הדרכים? ישנם שלושה גורמים עיקריים לתאונות דרכים:

  • הראשון הוא הגורם המכני המתייחס למצב כלי הרכב ולתקלות שהתרחשו בו וגרמו לתאונה
  • השני הוא הגורם התשתיתי המתייחס לאיכות הכביש, מפגעים על הכביש ורמת התחזוקה של הכביש.
  • הגורם השלישי הוא הגורם האנושי

הגורם האנושי הוא קרוב לוודאי הגורם העיקרי לתאונות דרכים. תחת הסעיף הזה תמצאנה הסיבות לרוב תאונות הדרכים ובכלל זה גם עייפות מחוסר שינה. לא מפתיע לדעת שיש קשר בין שינה והסיכון לתאונות דרכים. עם זאת חוסר בשעות שינה כרוך בסיכונים נוספים ובכלל זה עלייה בסיכון גבוה לחלות גם במחלות קטלניות כמו מחלות לב, סרטן וסוכרת.

חוסר שינה והסיכון לתאונות דרכים – רקע

מדי שנה נהרגים מעל 1.3 מיליון בני אדם בגלל תאונות דרכים. תאונות דרכים גורמות לפציעות ונכות לעוד 20 עד 50 מיליון בני אדם. לתוצאות העגומות של תאונות הדרכים ישנן גם השלכות כלכליות ליחידים למשפחות המעורבות ולמדינות. הנזקים הכלכליים הללו נובעים מעלות הטיפולים, מהפיצויים, מאובדן הפריון ועוד. ארגון הבריאות העולמי סיכם את העלויות הללו והגיע למסקנה שתאונות דרכים גובות 3% מהתוצר המקומי הגולמי של המדינות.

עוד מפרסם מספר נתוני מפתח בנושא:

  • יותר מ -90% ממקרי המוות בדרכים מתרחשים במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית.
  • תאונות דרכים הן סיבת המוות המובילה בקרב ילדים וצעירים בגילאי 5-29 שנים.
  • 73% מכלל מקרי המוות בדרכים מתרחשים בקרב גברים צעירים מתחת לגיל 25 שנים
  • הסיכוי של גברים צעירים להיהרג בתאונת דרכים גבוה פי 3 מאשר נשים צעירות

גורמי סיכון לתאונות דרכים

בין גורמי הסיכון להתרחשות תאונות דרכים מציינים המומחים את:

מהירות

  • עלייה במהירות הממוצעת קשורה ישירות הן לסבירות להתרחשות התרסקות והן לחומרת תוצאות ההתרסקות. לדוגמה, כל עלייה של 1% במהירות הממוצעת מייצרת עלייה של 4% בסיכון לתאונה קטלנית ועלייה של 3% בסיכון לתאונה חמורה.
  • הסיכון למוות של הולכי רגל שנפגעו מחזיתות מכוניות עולה במהירות (פי 4.5 מ-50 קמ"ש ל-65 קמ"ש).
  • בפגיעות צד מרכב לרכב הסיכון לתמותה של יושבי הרכב הוא 85% במהירות של 65 קמ"ש.

נהיגה תחת השפעת אלכוהול וחומרים פסיכואקטיביים אחרים

  • נהיגה תחת השפעת אלכוהול וכל חומר פסיכואקטיבי או סם מגבירה את הסיכון לתאונה שתוצאתה מוות או פציעות חמורות.
  • במקרה של נהיגה בשכרות, הסיכון לתאונת דרכים מתחיל ברמות נמוכות של ריכוז אלכוהול בדם (BAC) ועולה באופן משמעותי כאשר BAC של הנהג הוא ≥ 0.04 גרם / ד"ל.
  • במקרה של נהיגה תחת השפעת סמים, הסיכון לתאונת דרכים גדל בדרגות שונות בהתאם לסם הפסיכואקטיבי בו משתמשים. לדוגמה, הסיכון לתאונה קטלנית המתרחשת בקרב אלה שהשתמשו באמפטמינים הוא בערך פי 5 מהסיכון של מישהו שלא.

אי שימוש בקסדות אופנוע, חגורות בטיחות ומעצורים לילדים

  1. שימוש נכון בקסדה יכול להוביל להפחתה של 42% בסיכון לפציעות קטלניות ולהפחתה של 69% בסיכון לפגיעות ראש.
  2. חגירת חגורת בטיחות מפחיתה את הסיכון למוות בקרב נהגים ויושבי המושב הקדמי ב-45%-50%, ואת הסיכון למוות ולפציעות חמורות בקרב יושבי המושב האחורי ב-25%.
  3. השימוש בריסון ילדים יכול להוביל לירידה של 60% בתמותה.

נהיגה בהיסח דעת

ישנם סוגים רבים של הסחות דעת שיכולים להוביל לנהיגה לקויה. הסחת הדעת הנגרמת על ידי טלפונים ניידים היא דאגה גוברת לבטיחות בדרכים.

  1. נהגים המשתמשים בטלפון נייד נמצאים בסיכון גבוה פי 4 להיות מעורבים בתאונה מאשר נהגים שאינם משתמשים בטלפון נייד. השימוש בטלפון בזמן נהיגה מאט את זמני התגובה (בעיקר זמן התגובה לבלימה, אך גם תגובה לרמזורים), ומקשה על שמירה על הנתיב הנכון, ועל שמירת המרחקים הבאים הנכונים.
  2. דיבורית אינה בטוחה בהרבה ממכשירי טלפון ידניים, והודעות טקסט מגדילות במידה ניכרת את הסיכון לתאונה.

תשתית כבישים לא בטוחה

לתכנון הכבישים יכולה להיות השפעה ניכרת על בטיחותם. באופן אידיאלי, כבישים צריכים להיות מתוכננים תוך התחשבות בבטיחותם של כל משתמשי הדרך. משמעות הדבר היא לוודא שיש מתקנים נאותים להולכי רגל, רוכבי אופניים ורוכבי אופנועים. אמצעים כגון שבילי הליכה, נתיבי אופניים, מעברי חצייה בטוחים ואמצעים אחרים להרגעת התנועה יכולים להיות קריטיים להפחתת הסיכון לפציעה בקרב משתמשי דרך אלה.

כלי רכב לא בטיחותיים

כלי רכב בטוחים ממלאים תפקיד קריטי במניעת תאונות ובהפחתת הסבירות לפציעה חמורה. ישנן מספר תקנות של האו"ם בנושא בטיחות כלי רכב, שאם ייושמו על תקני הייצור והייצור של מדינות, עשויות להציל חיים רבים. אלה כוללים דרישה מיצרני הרכב לעמוד בתקנות פגיעות קדמיות וצידיות, לכלול בקרת יציבות אלקטרונית (למניעת היגוי יתר) ולוודא שכריות אוויר וחגורות בטיחות מותקנות בכל כלי הרכב. ללא סטנדרטים בסיסיים אלה, הסיכון לפגיעות בתאונות דרכים – הן לנוסעים ברכב והן לאלה היוצאים ממנו – גדל במידה ניכרת.

טיפול לקוי לאחר התרסקות

עיכובים באיתור ובטיפול במעורבים בתאונת דרכים מגבירים את חומרת הפציעות. הטיפול בפציעות לאחר שהתרחשה תאונה הוא רגיש ביותר לזמן: עיכובים של דקות יכולים לעשות את ההבדל בין חיים למוות. שיפור הטיפול לאחר התאונה דורש הבטחת גישה לטיפול טרום אשפוזי בזמן, ושיפור איכות הטיפול הטרום-אשפוזי ובית החולים, כגון באמצעות תוכניות הכשרה למומחים.

אכיפת חוק לקויה של חוקי תעבורה

אם חוקי התעבורה על נהיגה בשכרות, חגירת חגורות בטיחות, הגבלת מהירות, קסדות וריסון ילדים אינם נאכפים, הם אינם יכולים להביא להפחתה הצפויה בהרוגים בכבישים ובפציעות הקשורות להתנהגויות ספציפיות. לכן, אם חוקי התנועה לא נאכפים או נתפסים כלא נאכפים, סביר להניח שהם לא ימולאו ולכן יהיה להם סיכוי קטן מאוד להשפיע על ההתנהגות. אכיפה יעילה כוללת הקמה, עדכון שוטף ואכיפה של חוקים ברמה הארצית, העירונית והמקומית המתייחסים לגורמי הסיכון שהוזכרו לעיל. הוא כולל גם את ההגדרה של עונשים מתאימים.

ומה לגבי חוסר שינה כגורם סיכון לתאונות דרכים?

מצבו האדם היושב אחרי ההגה והאופן שבו הוא נוהג קובעים את הסיכוי לתאונות דרכים. האם הנהג צבר מספיק שעות שינה הלילה? ההשפעה של חוסר שינה על איכות הנהיגה ומעורבות בתאונות דרכים ידועה מזה זמן רב. עם זאת, המחקר הנוכחי הנו הראשון שבודק ומכמת את ההשפעה הזאת. לטענת החוקרים:

  • לא כולם נוהגים תחת השפעה של אלכוהול או מסמסים תוך כדי נהיגה
  • אבל כולם מתעייפים מתישהו ולפעמים גם נוהגים במצב של עייפות

המלצות של הארגון האמריקאי לשינה כוללות:

  • 7 – 9 שעות שינה למבוגר בכל לילה
  • ילדים ובני נוער זקוקים לשעות שינה נוספות

חוסר שינה פוגע בנהג בדרכים הבאות:

  • מפחית את זמן התגובה
  • פוגע בדיוק התגובה
  • וגורם לאובדן תשומת לב
חוסר שינה מעלה את הסיכון לתאונות
חוסר שינה מעלה את הסיכון לתאונות

המחקר הנוכחי מאשר את הקשר שבין חוסר שינה לתאונות דרכים. כאשר אנו לא ישנים מספיק הערנות שלנו פוחתת והתוצאה סיכון גבוה יותר להיות מעורב בתאונת דרכים. החוקרים מצאו שחוסר של שעת שינה אחת או שתיים:

  • מכפיל את הסיכון למעורבות בתאונת דרכים ביום למחרת

כאשר אנו נוהגים לאחר שישנו רק 4 או 5 אנו מכפילים פי 4 את הסיכון הזה. אותם חוקרים מצאו גם שההשפעה על הנהיגה לאחר שאבדנו שעת שינה אחת בלילה דומה להשפעה על הנהיגה שיש לשתיית אלכוהול.

מה עלול להפריע לנו לישון

אורח החיים המודרני גרם למחסור בשעות שינה ולהפרעות במחזורי השינה. בין הגורמים הרבים שעלולים להפריע להשלמת מספיק שעות שינה ו/או מספיק מחזורי שינה נציין:

  • לחצים הנפשיים
  • זיהום אור ורעש
  • עבודה במשמרות
  • חשיפה לאור מסכי טלוויזיה, מחשב, טלפון לפני השינה
  • אכילה מרובה בסמיכות לשינה
  • אכילת ושתיית מזונות ומשקאות מעוררים הכוללים אלכוהול, קפאין ועוד
  • מזרן לא טוב
  • עישון
  • תנוחה שינה קבועה ובעיקר שינה על הבטן

המחקר

איגוד AAA לבטיחות בדרכים האמריקאית בחנה (Dec. 2016, AAA Foundation for Traffic Safety) נתונים שנאספו באמצעות שאלונים. את השאלונים ערכה האגודה הלאומית לנהיגה בטוחה (NHTSA). הנתונים מייצגים מדגם של 4,600 דוחות משטרה שעוסקות בתאונות דרכים משמעותיות עם פגיעות גוף בין חודש יולי 2005 לחודש דצמבר 2007. חוקרים מנוסים באתר התאונה בדקו את הגורמים לתאונה וגם את הרגלי השינה של הנהג, שינוי בהרגלי השינה, מספר השעות שישן ב-24 שעות האחרונות שלפני התאונה.

ממצאי המחקר

  • חוסר שינה ומעורבות בתאונות דרכים קשורים
  • נהיגה לאחר פחות מ- 4 שעות השינה מעלה פי 11.5 את הסיכון להיות מעורבים בתאונת דרכים.
  • נהגים צעירים ומבוגרים היו נתונים להשפעה הכי חזקה של חוסר שינה על נהיגתם

מסקנות החוקרים

השינה נמצאת לעיתים קרובות מידי נמוך מאוד ברשימת העדפות שלנו. החוקרים מבקשים להקפיד לישון את מספר שעות השינה הנדרשות ובכך:

  • תגנו על עצמכם ועל יקירכם
  • ולא תסכנו נהגים אחרים על הכביש.

References:

Gottlieb, D.J., Ellenbogen, J.M., Bianchi, M.T. et al. Sleep deficiency and motor vehicle crash risk in the general population: a prospective cohort study. BMC Med 16, 44 (2018).

Saleem S. Risk assessment of road traffic accidents related to sleepiness during driving: a systematic review. East Mediterr Health J.
2022;28(9):695–700.

de Mello MT, Narciso FV, Tufik S, Paiva T, Spence DW, Bahammam AS, Verster JC, Pandi-Perumal SR. Sleep disorders as a cause of motor vehicle collisions. Int J Prev Med. 2013 Mar;4(3):246-57.

Nipjyoti Bharadwaj, Praveen Edara, Carlos Sun. Sleep disorders and risk of traffic crashes: A naturalistic driving study analysis, Safety Science, Volume 140, 2021, 105295, ISSN 0925-7535,

Yoko Komada, Shoichi Asaoka, Takashi Abe, Yuichi Inoue. Short sleep duration, sleep disorders, and traffic accidents, IATSS Research, Volume 37, Issue 1,
2013, Pages 1-7, ISSN 0386-1112,

Vu, H.M., Tran, T.H., Dang, A.K. et al. Sleep disorders among patients suffering from road traffic injuries in an urban setting of Vietnam: an exploratory study. Sci Rep 13, 11496 (2023).

Philip P, Chaufton C, Orriols L, Lagarde E, Amoros E, Laumon B, et al. (2014) Complaints of Poor Sleep and Risk of Traffic Accidents: A Population-Based Case-Control Study. PLoS ONE 9(12): e114102.

Brian C Tefft, Acute sleep deprivation and culpable motor vehicle crash involvement, Sleep, Volume 41, Issue 10, October 2018, zsy144,

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

תסמונת פרונטור אבחון וטיפול

תסמונת פרונטור אבחון וטיפול

תסמונת פרונטור נגרמת כאשר עצב התווך (Median) נילכד במרפק בעוברו בין שני הראשים של שריר הכפן העגול(Pronator teres). התסמינים הנובעים מכך כוללים מיחושים מקומיים באזור המרפק עם יכולת השלכה, חולשת שרירים ואובדן תחושה ביד. 

צליפת שוט דברים שכדאי שתדעו

צליפת שוט דברים שכדאי שתדעו

עובדות על צליפת שוט שראוי שתדעו מסוקרות כאן. תסמונת צליפת שוט הנגרמת לרוב מתאונת דרכים וכוללת מגוון סימנים ותסמינים כולל בין היתר מיחושים, מגבלות תנועה. ברמה הלאומית מדובר בסעיף הוצאות כביר על אובדן ימי עבודה, פיצויים, חדרי מיון, אשפוזים ועוד. 

כלור מזיק לריאות של שחיינים

כלור מזיק לריאות של שחיינים

כלור מזיק לריאות של השחיינים! ידוע ששחיינים חשופים למגוון פציעות מתנועות חוזרניות וכאבים כולל בין היתר כאבים בכתפיים (כתף שחיינים), כאבי גב תחתון, כאבי צוואר ועוד. מתברר שגם הכלור בבריכות עלול לגרום לנזק ריאתי בקרב שחייני עלית.