סיאטיקה ללא זריקות סטרואידים! סיאטיקה היא דלקת של העצב הסיאטי שנגרמת לרוב בגלל לחץ על אחד משורשי העצבים המותניים. הלחץ על שורש העצב או על חוט השדרה נגרם לרוב בגלל בלט, או פריצת דיסק. סיאטיקה (Sciatica) גורמת בין היתר להתפתחות:
- כאבי גב תחתון.
- הקרנות כאב לגפה התחתונה.
- תסמינים נוירולוגיים בגפה התחתונה הכוללים נימול והירדמות של חלקים מהגפה התחתונה ועוד
לעיתים קרובות כדי לטפל בסימפטומים של סיאטיקה מוזרק למרווח הבין חולייתי זריקה אפידורלית עם קורטיקוסטרואידים. זריקות אלה לחולים הסובלים מסיאטיקה אינן מועילות משמעותית. ניתוח תוצאותיהם של מעל 20 מחקרים בנושא זה הובילו את החוקרים למסקנה:
- זריקות אלה מניבות הקלה זמנית בלבד ועל כן אינן מומלצות.
מחקרים רבים ממליצים על טיפול באמצעות כיוונון (מניפולציה) של חוליות עמוד השדרה. מומלץ לנסות טיפול כזה טרם ההחלטה לקבל זריקת קורטיקוסטרואידים לטיפול בסיאטיקה. עוד נציין שישנם מחקרים אחרים שמצאו שגם אין מה למהר עם ההחלטה לנתח את הגב התחתון. נסו תחילה טיפול כירופרקטי. במאמר "סיאטיקה ללא זריקות סטרואידים" נדון בנושא.
סיאטיקה ללא זריקות סטרואידים – רקע
סיאטיקה היא תסמונת כאב עצבית הנגרמת בגלל גירוי של העצב הסיאטי. העצב הסיאטי שהוא העצב הגדול ביותר בגוף מתחיל משורשי עצבים בחלק התחתון של חוט השדרה. עצב האישיאס (סיאטי) יורד דרך מטה אל הגפה התחתונה דרך אזור הישבן ועד לכף הרגל. כאבי סיאטיקה מופיעים בגב התחתון, באזור הישבן ובמורד הרגל מאחור עקב דלקת או לחץ על שורשי העצבים היוצרים את העצב הסיאטי.
סיאטיקה היא בעיה נפוצה המשפיעה על כ -5% מהמבוגרים בשלב כלשהו בחייהם. השכיחות של סכיאטיקה משתנה בהתאם להגדרה ולאוכלוסייה הנחקרת. מחקרים מסוימים דיווחו כי 1-3% מהאנשים סובלים מסיאטיקה בכל זמן נתון, בעוד שאחרים מצאו כי 13%- 40% מהאנשים חווים סיאטיקה במהלך חייהם. שכיחות הסיאטיקה עולה עם הגיל, ומגיעה לשיא בין הגילאים 45 – 64 שנים.
הסימנים והתסמינים של סיאטיקה כוללים בין היתר:
- כאבים בגב התחתון
- כאב מקרין מהגב התחתון ברגל אחת
- עלול לגרום גם לגרום לחוסר תחושה, עקצוץ או חולשה ברגל הפגועה
במאמר הנוכחי "סיאטיקה ללא זריקות סטרואידים" נדון בנושא בהרחבה.
הטיפול בסיאטיקה
הטיפול הטוב ביותר בסיאטיקה תלוי בסיבה, בחומרה ובמשך התסמינים. ברוב המקרים, סכיאטיקה משתפרת עם:
- טיפול שמרני הכולל כירופרקטיקה, פעילות גופנית
- בעת הצורך טיפולים תרופתיים שונים כולל תרופות נגד כאב ותרופות אנטי דלקתיות.
טיפולים אלה יכולים לעזור להפחית דלקת, לשפר את הניידות ולחזק את השרירים התומכים בעמוד השדרה. אופציות טיפוליות נוספות כוללות בין היתר:
הזרקת סטרואידים
הזרקת סטרואידים לסכיאטיקה או סיאטיקה היא אפשרות טיפול נפוצה. עם זאת, שיטה זו אינה יעילה ועלולה לגרום נזק לרקמות ולעצבים הסובבים אותה. סיאטיקה נובעת מלחץ עצבי על אחד משורשי העצבים בחוליות המותן. אנשים הסובלים מסיאטיקה חשים כאבים עצביים בגב התחתון, בישבן ובירך.
על פי סקירה שיטתית של Cochrane Collaboration, הזרקת סטרואידים לסיאטיקה לא הראתה תועלת ברורה להקלה בכאב. זריקות סטרואידים גם לא הראו שיפור תפקודי בהשוואה לזריקת פלצבו. סקירה שיטתית נוספת של אותה קבוצה מצאה:
- הזרקת סטרואידים לסיאטיקה עשויה להיות בעלת יתרונות קטנים על כאב ותפקוד זמן קצר לאחר הטיפול, אך השפעות אלה לא נמשכו במעקב ארוך טווח
הטיפול בסיאטיקה באמצעות הזרקת סטרואידיםעלול לגרום להתפתחות תופעות לוואי חמורות כגון:
זיהום, דימום, נזק עצבי, אובדן עצם. לכן, הזרקת סטרואידים לסיאטיקה אינה טיפול מומלץ ויש להימנע ממנה במידת האפשר. טיפולים אלטרנטיביים כגון סטרואידים דרך הפה, פיזיותרפיה או ניתוח עשויים להיות יעילים ובטוחים יותר עבור חולי סיאטיקה.
אופציה כירורגית
ניתוח עשוי להיות אופציה עבור אנשים שיש להם סכיאטיקה חמורה או מתמשכת שאינה מגיבה לטיפול שמרני. סיבה נוספת לניתוח הם חסרים נוירולוגיים מתקדמים כגון חולשת שרירים או אובדן שלפוחית השתן או שליטה במעיים. ניתוח כרוך בהסרת חלק מהדיסק או העצם הדוחס את שורש העצב. ניתוח יכול להאיץ את ההחלמה, אך לאחר שנה יש לו תוצאות ארוכות טווח דומות לטיפול שמרני.
פרוגנוזה
הפרוגנוזה של סכיאטיקה היא בדרך כלל טובה. רוב האנשים מתאוששים בתוך שישה שבועות עד שלושה חודשים. עם זאת, אנשים מסוימים עלולים לסבול מסיאטיקה שחוזרת שוב ושוב או מכאב כרוני המשפיע על איכות חייהם.
גורמי הסיכון להחלמה לקויה כוללים:
גיל מבוגר, השמנת יתר, עישון, דיכאון, כאבים עזים בבדיקה הראשונה ולחץ על שורש עצב בהדמיה. כדי למנוע סיאטיקה או להפחית את הישנותה, חשוב לשמור על יציבה טובה, להימנע מישיבה ממושכת או כיפוף, להתעמל באופן קבוע ולהשתמש בטכניקות הרמה נכונות.
גורמים אפשריים להתפתחות סיאטיקה כוללים:
הגורם העיקרי לסיאטיקה הוא נזק לדיסק הבין חולייתי מותני המוביל לבלט דיסק או פריצת דיסק. הדיסק הבין חולייתי שניזוק ומיקומו השתנה צובט את אחד משורשי העצבים המרכיבים את העצב הסיאטי. התוצאה היא גירוי דלקתי בעצב והתפתחות סיאטיקה.
גורמים אפשריים לבלט או פריצת דיסק מותני כוללים:
- עומסי יתר חוזרניים על הגב התחתון בגלל הרמות חוזרות ונשנות או בגלל ישיבה ממושכת
- גורם אפשרי נוסף הוא כמובן טראומטי. נפילה, תאונת דרכים פציעת ספורט ועוד עלולים לגרום לנזקים טראומטיים לעמוד השדרה והתפתחות לחץ על שורשי העצבים המותניים וסיאטיקה.
- גורם מרכזי נוסף לסיאטיקה הוא מחלות למיניהן כולל דלקת פרקים ניוונית, דלקת זיהומית, גידול סרטני בעמוד השדרה המותני ועוד.
הפרעות בריאותיות שעלולות לגרום לדלקת בעצב הסיאטי כוללות:
- אוסטאופיט שהוא תוצר של דלקת פרקים ניוונית לוחץ על העצב הסיאטי
- פציעה של השריר האגסי (תסמונת פיריפורמיס) גורמת לצביטה של העצב הסיאטי
- גידול סרטני הלוחץ על העצב הסיאטי
- דלקת זיהומית בעמוד השדרה הגורמת לשינויים מבניים ובעקבותיהם ללחץ על העצב הסיאטי
- שבר בחוליות עמוד השדרה המותני הגורם ללחץ על העצב הסיאטי
אבחון סיאטיקה מתבסס על:
- למידה של ההיסטוריה הרפואית
- בדיקה גופנית
- ובמידת הצורך דימות רנטגן, CT או MRI
מגוון רחב של טיפולים עומדים לרשות החולה. רובם אינם יעילים. המחקר הנוכחי מייחס חוסר יעילות גם לזריקות הקורטיקוסטרואידים.
המחקר
Pinto ועמיתיו, קבוצת חוקרים אוסטרלית, בחנה 23 סקירות שיטתיות (Systematic reviews) שכללו 3,100 חולים. החוקרים האוסטרלים לא כללו במחקר סקירות שיטתיות שבחנו חולים שהסימפטומים שלהם נבעו מהיצרות תעלה השדרה או כאלה שעברו ניתוח גב.
המחקרים עסקו בהשוואה בין תוצאות הטיפול בסיאטיקה:
- באמצעות זריקות סטרואידים
- לבין טיפול דמה (פלסבו)
החוקרים במחקרים אלו עקבו אחר החולים למשך שנה והשוו את מצבם הרפואי בכול הנוגע לרמת הכאב בנקודות זמן שונות.
ממצאי המחקר
זריקות אפידורליות עם סטרואידים שהוזרקו לחלל אפידורלי העניקו הקלה זמנית בלבד מכאבי סיאטיקה וממגבלות התנועה שנלוו לסיאטיקה. לא נמצאה שום השפעה מתמשכת עקב זריקות אלה בהשוואה לחולים שטופלו בתרופות דמה (פלסבו).
מסקנות החוקרים
לאור העובדה שזריקות סטרואידים מעניקות רק הקלה זמנית לסימנים והתסמינים של סיאטיקה החולים בסיאטיקה צריכים לדון עם הרופאים המציעים להם זריקות אלו את הסיכונים הפוטנציאליים הקיימים בהליך הזה.
סיכום המחקרים בנושא?
הזרקת סטרואידים אפידורלית, היא טיפול נפוץ לכאבי גב תחתון, במיוחד כאשר הם נגרמים על ידי דלקת עצבית או דחיסה (רדיקולופתיה). סטרואידים הם תרופות אנטי דלקתיות שיכולות להפחית את הנפיחות והגירוי של עצבי עמוד השדרה, ובכך להקל על הכאב ולשפר את התפקוד. עם זאת, הזרקת סטרואידים אינה תרופה לכאבי גב כרוניים ואינה משנה את המצב הבסיסי הגורם להם.
יעילות הזרקת סטרואידים לכאבי גב תחתון שנויה במחלוקת ומשתנה בהתאם למטופל, הגורם לכאב, סוג ומינון הסטרואידים, טכניקה ועיתוי הזריקה. מחקרים מסוימים מצאו כי הזרקת סטרואידים יכולה לספק הקלה בכאב לטווח קצר לחולים עם כאבי גב תחתון רדיקולריים, אך לא לאלה הסובלים מכאבי גב תחתון לא רדיקולריים או היצרות בעמוד השדרה. מחקרים אחרים לא מצאו הבדל משמעותי בין הזרקת סטרואידים לבין פלצבו או טיפולים אחרים. היתרון של הזרקת סטרואידים, אם בכלל, הוא בדרך כלל קטן עד אפסי בממוצע ולא יכול להימשך זמן רב.
להזרקת סטרואידים יש גם תופעות לוואי וסיכונים פוטנציאליים, כגון זיהום, דימום, נזק עצבי, כאבי ראש בעמוד השדרה, עלייה ברמת הסוכר בדם, אובדן עצם ודיכוי המערכת החיסונית. לכן, יש להשתמש בהזרקת סטרואידים בזהירות ורק לאחר שיקול דעת מעמיק של היתרונות והנזקים. הזרקת סטרואידים לא צריכה לשמש כטיפול קו ראשון לכאבי גב תחתון, אלא כמוצא אחרון כאשר טיפולים שמרניים אחרים נכשלו או הם התווית.
מכתב תודה על טיפול בכאבי גב תחתון הנובעים מפריצת דיסק מותני
References:
Pinto, Rafael Zambelli & Maher, Chris & Ferreira, Manuela & Hancock, Mark & Oliveira, Vinícius & Mclachlan, Andrew & Koes, Bart & Ferreira, Paulo. (2012). Epidural corticosteroid injections in the management of sciatica: A systematic review and meta-analysis. Annals of internal medicine. 157. 865-77.
Cohen SP, Hooten WM. Advances in the diagnosis and management of neck and low back pain. BMJ. 2021;372:n291.
Iversen T, Solberg TK, Romner B, et al. Effect of caudal epidural steroid or saline injection in chronic lumbar radiculopathy: multicentre, blinded, randomised controlled trial. BMJ. 2021;343:d5278.
Chou R, Hashimoto R, Friedly J, et al. Epidural corticosteroid injections for radiculopathy and spinal stenosis: a systematic review and meta-analysis. Ann Intern Med. 2015;163(5):373-381.
Manchikanti L, Kaye AD, Boswell MV, et al. A systematic review and best evidence synthesis of the effectiveness of therapeutic facet joint interventions in managing chronic spinal pain. Pain Physician. 2015;18(4):E535-E582.
Staal JB, de Bie RA, de Vet HCW, et al. Injection therapy for subacute and chronic low back pain: an updated Cochrane review. Spine (Phila Pa 1976). 2009;34(1):49-59.
Arden NK, Price C, Reading I, et al. A multicentre randomized controlled trial of epidural corticosteroid injections for sciatica: the WEST study. Rheumatology (Oxford). 2005;44(11):1399-1406.
Carette S, Leclaire R, Marcoux S, et al. Epidural corticosteroid injections for sciatica due to herniated nucleus pulposus. N Engl J Med. 1997;336(23):1634-1640.
Murape T, Ainslie TR, Basson CA, Schmid AB. Does the efficacy of neurodynamic treatments depend on the presence and type of criteria used to define neural mechanosensitivity in spinally-referred leg pain? A systematic review and meta-analysis. The South African Journal of Physiotherapy. 2022;78(1).