מחקר כירופרקטי הוא תחום חשוב שמטרתו לספק ראיות ליעילות, בטיחות ועלות-תועלת של התערבויות כירופרקטיות. המחקר הכירופרקטי בוחן גם את המנגנונים הבסיסיים, מאפייני המטופל והתוצאות של טיפול כירופרקטי. מחקר כירופרקטי תורם גם לבסיס הידע על הפרעות השלד והשרירים, והשפעתם על איכות החיים.
כירופרקטיקה מבוססת על העיקרון שלגוף יש יכולת מולדת לרפא את עצמו. עיקרון זה בא לידי ביטוי ביתר שאת כאשר הגוף מיושר ומאוזן כראוי. הכירופרקט מאבחן, מטפל ומונע הפרעות במערכת השלד והשרירים ואת השפעותיהן על מערכת העצבים והבריאות הכללית. כירופרקטורים משתמשים בטיפולים ידניים, כגון מניפולציה בעמוד השדרה, גיוס מפרקים וטכניקות רקמות רכות:
- כדי להחזיר תפקוד תקין ולהפחית כאב.
מחקר כירופרקטי – רקע
מחלות ופגיעות רבות עלולות לגרום להפרעות במערכות שריר ושלד. השכיחות הגבוהה של הפרעות אלה גרמה לארגון הבריאות העולמי להכריז בין השנים 2000 – 2010 על עשור שריר ומפרק. מטרת היוזמה הייתה לעלות:
- את המודעות לפגיעות במערכות שריר ושלד, לגורמים, לטיפול ולמניעתן.
מטרות נוספות של יוזמה זאת כללו לעלות את המודעות:
- לעוגמת הנפש הכרוכה בפציעות הללו.
- לעלויות האישיות והלאומיות הנגרמות בגין הפרעות אלה.
בסיס הידע האנושי בתחומי הבריאות אינו קופא על שמריו. המחקרים הרבים שנערכים ברחבי העולם משגרים את מסקנותיהם בקצב הולך וגדל. כול יום מביא עמו התפתחות חדשה וידע חדש ועדכני. בעלי מקצוע רפואיים נזקקים לעדכונים הללו כדי לשפר את יכולת האבחון והטיפול שלהם. בעבר הם נאלצו לשבת שעות ארוכות בספרייה כדי ללמוד ולהחכים, היום כל הידע נמצא באינטרנט.
המחקר הכירופרקטי מהווה אבן יסוד בביסוס הידע הכירופרקטי. מחקרים כירופרקטיים ורפואיים מעדכנים את בסיס עבודתו הקלינית של הכירופרקט. שיפור בבסיס הזה מאפשר לכירופרקט לטפל בכאבים של החולים הרבים. גם המטופלים נזקקים לידע. ידע רפואי מתקדם יאפשר להם:
- הבנת המחלה.
- והבנת הגורמים המשפיעים על המחלה.
כאמור, ניתן להפיק את המידע הזה ישירות מהאינטרנט. עם זאת, יש לקחת בחשבון שחלק מהמידע שם מגיע ממקורות שלא ברורה אמינותם. באתר שלנו אנו מפרסמים סיכומים של מחקרים ומוסיפים את המקורות כדי שתוכלו להמשיך לקרוא על הנושא בהרחבה.
מטרותיו של קלינאי טוב
בין המטרות שצריך להציב לעצמו כל קלינאי נמנה:
- שיפור איכות הטיפול והפחתה של מספר השגיאות המתבצעות באבחון ובטיפול.
- הפחתת העלויות של הטיפול הנובעים מחוסר יעילות ושגיאות אבחון וטיפול, טיפולים לקויים, טיפולים כפולים ומידע לא עדכני.
- העברת מידע עדכני לקולגות ואספקת לחולה לגבי מצבו הבריאותי כדי לקבל החלטות טובות יותר וליעל את הטיפול.
- שילוב של רפואה מונעת בצורת הדרכה והנחיות לחולה בנושאים כגון ארגונומיה, יציבה, פעילות גופנית, תזונה ועוד על מנת לתרום לאיכות חייו של החולה.
כול אחת מהמטרות הללו נזקקת למחקרים קליניים ברמה גבוהה כדי לבחון את דרכי הטיפול השונות ולקבוע סטנדרטים של איכות.
מחקר כירופרקטי ומחקרים קליניים
מחקרים קליניים בין אם הם נערכים על ידי כירופרקט או על ידי קלינאי אחר, הם ענף מדעי העוסק בחקר הטיפול הבריאותי על חלקיו השונים. בין היתר בודק ענף זה את הבטיחות והיעילות של הטיפולים המוצעים לבעיות רפואיות שונות. בין הטיפולים הנבדקים נמנה תרופות, עזרים ואביזרים ייעודיים, עזרים לאבחון, דרכי אבחון ודרכי טיפול ועוד. המידע הנשאב מענף מחקרי זה מאפשר:
- להחליט מה הם הסטנדרטים לרפואה טובה.
- כיצד נכון לגשת לחולה.
- לאבחן את בעיותיו.
- ולטפל בהן.
ענף זה והידע המושג באמצעותו משמש גם לצורך:
- הדרכת החולים והרופאים לגבי הדרכים היעילות למנוע את המחלות והפגיעות למיניהן מלכתחילה.
בקרה והליכים
אישור למחקר כירופרקטי או מחקר קליני מתקבל לאחר בדיקה שעורכת ועדת אתיקה הקרויה "וועדת הלסינקי". גופים מפקחים נוספים כוללים:
- את משרדי הבריאות.
- מנהלי התרופות כמו FDA בארה"ב או EMEA באירופה.
הגופים הללו קבעו שכול המעורבים במחקר הקליני מחויבים לפעול על פי עקרונות "הליכים קליניים נאותים" (Good Clinical Practice). שלבי המחקר הראשוניים כוללים:
- זיהוי בעיה ויצירת שאלת מחקר.
- סקירת ספרות קיימת לאיסוף מידע בנושא להערכת איכותו.
- ניסוח מטרת המחקר הכירופרקטי ואת השערת המחקר.
- בחירת שיטת המחקר המתאימה ביותר.
המחקר הכירופרקטי יצא לדרך רק לאחר שהגדיר את שיטת המחקר ובכלל זה את:
- סוג המחקר.
- אוכלוסיית המחקר.
- דרכי הגיוס של הנבדקים ועוד.
- וחתם על תעודת הליכים קליניים נאותים.
- וקיבל את האישורים של הוועדות והגופים המפקחים.
מחקרים איכותיים עושים שימוש:
- בקבוצת ביקורת שמקבלת את הטיפול הסטנדרטי.
- וקבוצת ניסוי שמקבלת את הטיפול שרוצים לבדוק.
המטופלים מחולקים באופן אקראי בין שתי הקבוצות והרופאים או הכירופרקטים שעורכים את המחקר אינם יודעים לאיזו קבוצה שייך כל מטופל.
שיטות מחקר
ישנם שתי שיטות מחקר כירופרקטי ומחקר רפואי חשובות בתחום הבריאותי הראשונה מוגדרת:
כמחקר חד סמיות (Single blinding)
בשיטה זאת לאחד הצדדים החוקרים או המשתתפים אין את המידע לגבי המחקר. כך למשל המטופל לא יודע אם הוא שייך לקבוצת הניסוי או לקבוצת הביקורת בעוד שלקלינאי שעורך את המחקר יש את כל המידע. לחילופין למטופל יש את כל הפרטים בעוד שלקלינאי שעורך את המחקר אין את המידע לגבי המטופלים.
מחקר כפול סמיות (Double blinding)
במחקר ההזה גם לקלינאי וגם למטופל אין מושג במהלך תקופת המחקר לאיזו קבוצה משתייך המטופל. השיטה כפולת הסמיות נחשבת לשיטה מחמירה שמנטרלת במידה רבה את ההשפעות המודעות והבלתי מודעות של החוקרים והנחקרים ובכך מאפשרת הגעה לתוצאת מחקר מדויקת יותר.
מחקר כירופרקטי – ריכוז של מחקרים בולטים
תפוצת הכירופרקטיקה
Stochkendahl et al. (2023) סיפקו מבט גלובלי על כוח העבודה הכירופרקטי והגיעו למסקנה כי כירופרקטורים נמצאים ב -90 מתוך 193 מדינות החברות באו"ם עם השכיחות הגבוהה ביותר במדינות בעלות הכנסה גבוהה.
Stochkendahl MJ, Busse JW, Thiel HW, et al. The global spine care initiative: mapping the global distribution and density of chiropractors. Eur Spine J. 2023;28(Suppl 4):530-543. https://doi.org/10.1007/s00586-023-0589-8
בטיחות הטיפול
מחקר כירופרקטי העלה: 19,722 חולים מעל 50,000 מניפולציות צוואר ללא כול תופעות לוואי.
Thiel H W, Bolton J E, Docherty S, et al. Safety of chiropractic manipulation of the cervical spine. Spine 2007; 32:2375-8. [Spine (Phila Pa 1976). 2008].
9 שנות מחקר כירופרקטי ללא הוכחות לסיכון מוגבר לשבץ מוחי עקב טיפול כירופרקטי.
Maigne JY. Cassidy JD, Boyle E, Côté P, et al. Risk of vertebrobasilar stroke and chiropractic care: results of a population-based case-control and case-crossover study. Spine 2008; 33(suppl 4):S176-S83. Spine (Phila Pa 1976). 2008 Dec 1;33(25):2838; author reply 2838-9.
מחקר כירופרקטי בנושא טיפול בכאבי צוואר
חולים שטופלו באמצעות מניפולציה בעמוד השדרה החזי חוו שיפור משמעותי בכאבי הצוואר שלהם שבוע לאחר הטיפול.
Salom-Moreno J, Ortega-Santiago R, Cleland JA, Palacios-Ceña M, Truyols-Domínguez S, Fernández-de-las-Peñas C. Immediate changes in neck pain intensity and widespread pressure pain sensitivity in patients with bilateral chronic mechanical neck pain: a randomized controlled trial of thoracic thrust manipulation vs non-thrust mobilization. J Manipulative Physiol Ther. 2014 Jun;37(5):312-9.
מחקר כירופרקטי בנושא טיפול בגב התחתון
הושג שיפור משמעותי יותר במצבם של חולים שסבלו מפריצת דיסק מותני וטופלו באמצעות מניפולציה בעמוד השדרה המותני לעומת חולים שטופלו באמצעות זריקה לאזור שורש העצב הדלוק.
Lisi AJ, Holmes EJ, Ammendolia C. High-velocity low-amplitude spinal manipulation for symptomatic lumbar disk disease: a systematic review of the literature. 2005. In: Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE): Quality-assessed Reviews [Internet]. York (UK): Centre for Reviews and Dissemination (UK); 1995-.
Meade TW, Dyer S, Browne W, Frank AO. Low back pain of mechanical origin: randomized comparison of chiropractic and hospital outpatient treatment. BMJ. 1990;300:1431-1437.
שיפור גדול יותר במצב החולים עם כאבי גב שטופלו באמצעות טכניקה של כפיפה ופשיטה (flexion-distraction) לעומת חולים שטופלו באמצעות תרגילי ספורט.
Gudavalli MR, Cambron JA, McGregor M, Jedlicka J, Keenum M, Ghanayem AJ, Patwardhan AG. A randomized clinical trial and subgroup analysis to compare flexion-distraction with active exercise for chronic low back pain. Eur Spine J. 2006 Jul;15(7):1070-82.
מחקר כירופרקטי בנושא טיפול משולב עם רופא בכאבי גב תחתון
קבוצת החולים עם כאבי גב תחתון שטופלה על ידי רופא וכירופרקט במשולב הראתה שיפור דרמטי במצבה לעומת חולים עם כאבי גב תחתון שטופלו רק על ידי רופא.
Goertz CM, Long CR, Hondras MA, Petri R, Delgado R, Lawrence DJ, Owens EF, Meeker WC. Adding chiropractic manipulative therapy to standard medical care for patients with acute low back pain: results of a pragmatic randomized comparative effectiveness study. Spine (Phila Pa 1976). 2013 Apr 15;38(8):627-34.
מחקר כירופרקטי השוואתי: טיפול כירופרקטי יעיל יותר מטיפול רפואי
מחקר כירופרקטי השוואתי זה נערך בבית חולים. גם כאן התוצאות היו חד משמעיות. שיפור חד בקרב קבוצת החולים עם כאבי גב תחתון שטופלה על ידי כירופרקט לעומת קבוצת החולים שטופלה על ידי רופא משפחה.
Bishop PB, Quon JA, Fisher CG, Dvorak MF. The Chiropractic Hospital-based Interventions Research Outcomes (CHIRO) study: a randomized controlled trial on the effectiveness of clinical practice guidelines in the medical and chiropractic management of patients with acute mechanical low back pain. Spine J. 2010 Dec;10(12):1055-64.
טיפול כירופרקטי יעיל יותר מטיפול באמצעות תרופות נוגדות דלקת
במחקר הנוכחי בעל הסמיות הכפולה הוכחה העליונות של הטיפול בכאבי גב באמצעות מניפולציה של עמוד השדרה לעומת פלצבו ולעומת תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידים.
Von Heymann WJ, Schloemer P, Timm J, Muehlbauer B. Spinal high-velocity low amplitude manipulation in acute nonspecific low back pain: a double-blinded randomized controlled trial in comparison with diclofenac and placebo. Spine (Phila Pa 1976). 2013 Apr 1;38(7):540-8.
טיפולי תחזוקה כירופרקטיים לכאבי גב תחתון יעילים
מסקנות המחקר מאשרות את היעילות של טיפולי תחזוקה של עמוד השדרה למניעה או צמצום הסיכון לאפיזודות כאב נוספות.
Senna MK, Machaly SA. Does maintained spinal manipulation therapy for chronic nonspecific low back pain result in better long-term outcome? Spine (Phila Pa 1976). 2011 Aug 15;36(18):1427-37.
Eklund A, et al. The Nordic maintenance care program: maintenance care reduces the number of days with pain in acute episodes and increases the length of pain-free periods for dysfunctional patients with recurrent and persistent low back pain – a secondary analysis of a pragmatic randomized controlled trial. Chiropr Man Therap. 2020 Apr 21;28(1):19.