מבנה המוח קובע איך תחושו כאב

הכאב מושפע גם ממבנה המוח

מבנה המוח קובע איך תחושו כאב! האופן שבו אנו חשים כאב מושפע גם הוא ממבנה המוח. כאבים גורמים לעגמת נפש ופגיעה קשה באיכות החיים אך יש להם תפקיד חשוב. הכאב מאפשר שמירה על שלמות הגוף ובריאותו:

  • הכאב מזהיר אותנו מפני נזקים
  • מכוון את התנהלותנו

תחושת הכאב היא סובייקטיבית. ישנם הבדלים מהותיים בין בני אדם בכול הנוגע לתחושת כאב. כול אדם חווה כאב אחרת עם אותו גירוי בדיוק. בעקבות פעולה כואבת זהה:

  • אנשים שונים חשים בכאבים שונים
  • בעלי אופי שונה
  • ובעוצמות שונות

הבדלים משמעותיים בתפיסת הכאב קיימת גם בין המגדרים. מחקרים רבים מצבעים על כך שנשים סובלות מרמת רגישות גבוהה יותר לכאבים לעומת גברים. מה גורם להבדלים הללו בתפיסת הכאב? האם מבנה המוח קובע איך תחושו כאב?

מבנה המוח קובע איך תחושו כאב – רקע

כאב היא תחושה לא נעימה המופיעה כאשר נגרם נזק ממשי או פוטנציאלי לרקמות הגוף. כאב נלווה לנזקים למחלות שונות, לפציעות חריפות (קרע מיניסקוס, קרע גיד…) וכרוניות (דלקת פרקים, פיברומיאלגיה…) בגוף. כאב הוא על כן קריטי לקיום שלנו. ללא תחושת הכאב לא היינו שורדים לאורך זמן. כך למשל תינוקות הנולדים ללא יכולת לחוש כאב (Congenital Insensitivity to Pain) סובלים:

  • מזיהומים חוזרניים
  • ומפגיעות מסכנות חיים

עם זאת לא תמיד ברור מה מקור הכאב ועל מה הוא מתריע. ישנם מקרים שהכאב מפסיק להתריע על נזקים והופך להיות המחלה עצמה. אנשים שסובלים מכאב כרוני מתדרדרים למצבים נפשיים קשים וחלקם אף מתאבדים בשל כך.

מדוע למרות חשיבותו של הכאב הוא מורגש אחרת בקרב אנשים שונים ובין המינים? סף הכאב אצל אישה נמוך יותר ועל כן נשים חשות יותר כאב אך הן גם אינן חוששות לדווח עליו. מדענים סבורים שההבדלים הללו בין גברים לנשים בכול הנוגע לתחושות הכאב ועצמתן נובעים בעיקר מההבדלים הפיזיולוגיים והאנטומיים ביניהם. בין היתר מצביעים החוקרים על הורמוני המין כאחראים להבדלים הללו בין נשים לגברים.

מלבד השוני המגדרי בכול הנוגע לרגישות לכאב חשוב לציין גורמים נוספים בעלי יכולת השפעה על תפיסת הכאב. בין היתר נציין:

  • מוצא אתני
  • הבדלים תרבותיים
  • והבדלים באישיות

למעשה הכאב הוא נקודת המפגש בין:

  • הביולוגיה שלך
  • הפסיכולוגיה שלך
  • והחברה שבה אתה גדל ומתפתח

אין ספק שאם גדלת בחברה ספרטנית שמקדשת יכולת עמידה בכאב אתם תחושו פחות כאב וכמובן תביעו פחות כאב. האם ישנם הסברים אפשריים נוספים. המחקר שלפנינו מצא שגם שינויים מבניים בתוך המוח עלולים לגרום לנו לחוש כאב באופן שונה. למעשה טוענים החוקרים ששינויים מבניים במוח עלולים להיות הסיבה לכך שחלק מהאנשים נרפאים מכאבים ואילו אחרים מפתחים כאבים כרוניים.

המחקר

מבנה המוח קובע איך תחושו כאב
מבנה המוח קובע איך תחושו כאב

המוח בנוי מחומר אפור וחומר לבן. החומר האפור מעבד נתונים כמו מחשב בעוד שהחומר הלבן אחראי על הקרש בין חלקי המוח השונים. החוקרים במחקר הנוכחי בדקו האם יש קשר בין כמות החומר האפור במוח לבין הרגישות לכאב בקרב 116 מתנדבים בריאים. המתנדבים הללו התבקשו לדרג את רמות הכאב שהם חשים בתגובה לחימום של העור. הדיווחים של הנבדקים נלמדו והושוו לממצאי MRI של מבנה מוחם.

ממצאי המחקר

החוקרים מצאו שמיעוט חומר אפור (Gray matter) באזורים מסוימים במוח גורם לאנשים לחוש כאבים באופן חריף יותר.

מסקנות החוקרים

לדעת החוקרים יתכן שהיכולות להתמודד עם כאבים קשורה למבנה המוח. מיעוט של חומר אפור גורם לאנשים לחוש כאבים באופן עצמתי יותר. יתכן שהבנה זאת תאפשר לפתח כלים חדשים לאבחון, סיווג וטיפול ואולי אף מניעה של כאבים כרוניים.

Wake Forest Baptist Medical Center, January 2014

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

כאבים מאחורי הברך

אבחון ברך לפי מיקום הכאב

כאבים מאחורי הברך? אבחון על פי מיקום הכאב בברך היא דרך טובה לזהות הרקמה הפצועה. חשוב לדעת שאבחון מדויק ומהיר הוא הבסיס לטיפול יעיל. אבחון לקוי משמעותו לעתים קרובות הוא טיפול לקוי או טיפול לא יעיל והתפתחות נזקים ותסמינים כרוניים ואולי אף צורך בניתוח. 

כאב פטלופמורלי מה גורם לזה

כאב פטלופמורלי מה גורם לזה

כאב פטלופמורלי? תסמינים אופייניים כוללים קושי בעלייה וירידה במדרגות. עומס היתר על הברכיים הנובע בין היתר מריצה או כפיפות חוזרניות של הברך עלול לגרום לנזקים כמו מתיחת שריר, קרע מיניסקוס, דלקת בגיד אך גם לשחיקת הסחוס מתחת לפיקה.

להרזות בלי לפגוע במסת השריר

הרזיה ללא פגיעה במסת השריר

רדו במשקל, לא במסת השריר! לאנשים הסובלים מהשמנה הירידה במשקל היא תוצאה ברוכה ולעתים אף מצילת חיים. השאלה שצריך לשאול עצמו כול מי שחפץ לרדת במשקל היא: מאיזו רקמה בגוף אני מאבד את המשקל? מרקמת שומן, מרקמת עצם או ממסת השריר?