כאב בלסת? עזרה ראשונה עשויה להקל על הכאב שלכם ולמנוע החמרת הנזקים במפרק. כאבים ושאר סימנים ותסמינים הנובעים ממפרקי הלסת מהווים בעיה שכיחה. על פי מחקרים שונים 5% – 12% מכלל האוכלוסייה סובלים מהם. בקרב צעירים ובקרב נשים השכיחות הגבוהה בולטת. לרוב הכאבים הללו בלסת נובעים מנזק זמני וצפויים לחלוף תוך מספר ימים עד מספר שבועות.
לעתים הנזק לאחת או יותר מהרקמות המרכיבים ומפעילים את המפרק הזה הוא משמעותי. נזק משמעותי עלול להיות בעל משמעות ארוכת טווח על איכות החיים של החולים. בכול מקרה של כאב בלסת עזרה ראשונה ומהירה עשויה לשנות את אופן התפתחות ההפרעה. הנזקים במקרה הזה צפויים להיעצר ולאפשר תחילת ריפוי של הרקמות שניזוקו. עם זאת, חשוב לזכור תמיד עדיף למנוע פציעות לסת מאשר להיכנס להליך כואב וארוך של טיפולים ושיקום.
כאב בלסת עזרה ראשונה – רקע
מפרק הלסת (temporomandibular joint) הוא מפרק ציר המחבר את הלסת התחתונה אל הגולגולת. המפרק הזה מאפשר לנו לבצע את הפעולות הבסיסיות ביותר הנדרשות לאדם ובכלל זה:
- לאכול, לדבר, לפהק ועוד
בדומה למפרקים אחרים בגוף האדם גם מפרק הלסת נתון לעומסי יתר וחשוף לנזקי חבלה. פגיעה ברקמה זו או אחרת במפרק הלסת תוביל להתפתחות הפרעות תפקודיות במפרק הלסת. בין הרקמות שעלולות להיפגע נציין:
- שרירי הלעיסה, מיניסקוס תוך מפרקי, סחוסים ועוד
הגורם העיקרי להתפתחות נזקים לרקמות מפרק הלסת ובעקבות כך כאב בלסת הוא שימוש יתר. גורמי סיכון להתפתחות פציעה מסוג שימוש יתר לרקמות כוללים בין היתר:
- מנשך לקוי, הידוק לסתות, חריקת שיניים, ליקויים מבניים מולדים או נרכשים ועוד
נזק לרקמות מפרק הלסת עלול להתרחש גם בגלל טראומה. מכה ישירה או עקיפה במפרק הלסת במהלך תאונת דרכים, נפילה או פציעת ספורט עלולה גם היא לגרום הפרעות תפקודיות במפרק הלסת. גורמי סיכון לנזק טראומטי במפרק הלסת כוללים:
- סוגי ספורט מסוימים הכוללים מגע אגרסיבי כמו קרטה, אגרוף, רוגבי ועוד
הפרעות תפקודיות במפרק הלסת עלולות להתפתח גם בגלל דלקת פרקים ניוונית או דלקת פרקים מסוג אחר.
מגוון הסימנים והתסמינים הנובעים מפגיעה במפרק הלסת הוא גדול. בין היתר נמנה את הסימפטומים השכיחים הכוללים:
- כאב בלסת, מגבלות תנועה ותפקוד של מפרק הלסת, נעילה של המפרק וחריקות ורעשים הבוקעים מהמפרק
עם זאת לעתים קרובות החולה הסובל מליקוי במפרק הלסת יכול גם להתלונן על:
- כאבי ראש, כאבי פנים, כאבי אוזניים, טנטון, סחרחורת ועוד ועוד.
כאבים בלסת עזרה ראשונה – צעדים מעשיים
כרית חימום
עיסוי של שרירי הלעיסה
מזון רך
תרגילים לכאב בלסת
- במידת האפשר מומלץ להתחיל עם תרגילי מתיחה מול התנגדות (Resisted Opening Exercise)ץ מטרת התרגיל להאריך בעדינות ובאטיות את הרקמות האוחזות ומניעות את המפרק. התחילו עם פה סגור כאשר האגודל שלכם נמצא מתחת לסנטר. הפעילו התנגדות מתונה עם האגודל ותוך כדי כך פתחו את הפה באטיות. שמרו את הפה פתחו ל- 3- 5 שניות וסגרו את הפה באטיות. חזרו על התרגיל מספר פעמים.
- התרגיל הבא מבצע את הפעולה ההפוכה של סגירת הפה מול התנגדות (Resisted Closed Exercise). התחילו עם פה פתוח באופן נוח כאשר אתם אוחזים בסנטר עם אצבע האינדקס והאגודל. הפעילו התנגדות מתונה עם האגודל האצבע האינדקס האוחזים בסנטר ותוך כדי כך סגרו את הפה באטיות. חזרו על התרגיל מספר פעמים.
טכניקות רגיעה להרפיית שרירי הלעיסה
חלק ניכר מההפרעות התפקודיות במפרק הלסת מתפתחים על רקע מתחים נפשיים כרוניים. כך למשל הידוק לסתות וחריקת שיניים שני מנגנוני הרס שכיחים של מפרק הלסת נובעים לרוב ממצב נפשי לקוי. טכניקות רגיעה כאלה ואחרות עשויות:
- להרפות את שרירי הלעיסה, את שרירי הפנים ובכלל זה את השפתיים ולמנוע מפגש בין השיניים העליונות לשיניים התחתונות
רפיון זה יועיל בהתמודדות עם כאב בלסת והימנע את ההחמרה הצפויה לנזקים שנגרמו למפרק הלסת. טכניקות רגיעה אפשריות עשויות לכלול תרגול יוגה, מדיטציות, תרגילי נשימות ועוד.