כושר גופני טוב משפר קוגניציה! שיפור של הכושר הגופני משמעותו שיפור הקוגניציה. פעילות גופנית קבועה מעניקה יתרונות בריאותיים רבים. העוסקים בפעילות גופנית ובכלל זה ריצה, הליכה, רכיבה על אופניים, שחייה, אימוני כוח ועוד נהנים מחיים ארוכים יותר עם פחות מחלות. בין המחלות שאורבות לאנשים שאורח חייהם הוא יושבני ונטול פעילות גופנית נציין:
- מחלות לב וכלי דם
- סוכרת
- סרטן
- למעשה אנשים אלו צפויים לחיות פחות שנים
לפי המחקר המסוקר כאן ביחס למבוגרים שאינם פעילים גופנית ובעלי כושר גופני לקוי:
- מבוגרים שכושרם הגופני טוב שומרים על חדות חשיבה וזיכרון
מדידת הכושר הגופני האירובי נעשתה באמצעות מדד של מקסימום VO2. מדד מקסימום VO2 מייצג את הכמות המקסימלית של חמצן שנצרכת על ידי הריאות במשך דקה. המדידה נערכת במהלך פעילות גופנית קשה ומהווה מדד אמין לכושר גופני. אז זכרו: כושר גופני טוב שווה קוגניציה טובה!
כושר גופני טוב משפר קוגניציה – רקע
פעילות גופנית היא קריטית בכול הנוגע לשיפור הבריאות ולשמירה עליה. פעילות גופנית סדירה מפחיתה את הסיכון להתפתחות מחלות לב, שבץ, סוכרת וסוגים מסוימים של סרטן ובכך מפחיתה את הסיכון למות ממחלות קטלניות אלה. עוד נמצא שפעילות גופנית מחזקת שרירים ורקמות אחרות בגוף, מגדילה את צפיפות העצמות ומשפרת את שיווי המשקל ובכך מצמצמת את הסיכון לנפילות ושברים. פעילות גופנית משפרת את היכולות האירוביות של הגוף, מונעת כאבי גב, משפרת את מצב הרוח, מונעת דיכאון, משפרת את המערכת החיסונית, עוזרת למנוע השמנת יתר ועוד.
מחקרים עדכניים מצביעים גם על השפעה משמעותית שיש לפעילות גופנית סדירה על מבנה המוח ועל יכולות קוגניטיביות ועל תפקודים ניהוליים. לטענת החוקרים כושר גופני טוב שווה קוגניציה טובה. בין השיפורים הקוגניטיבים שנצפו בקרב אנשים העוסקים בפעילות גופנית נציין יכולת ריכוז, זיכרון, ארגון ותכנון. כך למשל נמצא במחקר שפורסם בארצות הברית (J Gerontol B Psychol Sci Soc Sci. 2018 Feb 8) שפעילות גופנית נמרצת העלתה את הנפח של החומר האפור במוח. על פניו נראה שפעילות גופנית היא אמצעי נגיש שבאמצעותו ניתן לשנות את רוע הגזרה בכול הנוגע לניוון מוחי שמגיע עם הגיל.
המחקר
עדויות רבות מתפרסמות חדשות לבקרים על התרומה האדירה של הפעילות הגופנית לתפקוד הקוגניטיבי של אנשים מבוגרים. בעיקר טוענים המחקרים הכושר האירובי נשוא בעיקר ההשפעה המטיבה על התפקודים המוחיים. למרות ההסכמות בנושא עדיין אין הבנה לגבי היחס בין רמת הכושר הלב ריאה של המבוגר והתפקודים הקוגניטיביים שלו לאורך החיים.
המחקר הנוכחי בודק את היחס שבין VO2 MAX לבין היכולת הביצועית של המוח. VO2 MAX מהווה אינדיקטור טוב לכושר גופני וסיבולת אירובית של הלב והריאות. צריכת חמצן מרבית גבוהה משמעותה כייצור גדול יותר של ATP וביצועים טובים יותר. לצורך המחקר נבדקו 1,400 משתתפים בגילים 19 – 94 שנים. הם עברו בדיקת VO2max ובמקביל עברו מבחני זיכרון, תשומת לב, ריכוז, מחני שפה, תפקודים ניהוליים ועוד. הבדיקות נערכו ב6 הזדמנויות שונות. נלקחו בחשבון משתנים שונים.
ממצאים
נמצא קשר משמעותי בין כושר גופני אירובי כפי שיוצג על ידי VO2max וביצועים קוגניטיביים כולל זיכרון, יכולת ורבלית ועוד. צריכת חמצן מרבית גבוהה משמעותה ביצועים קוגניטיביים טובים יותר. אנשים עם צריכת חמצן מרבית נמוכה הידרדרות קוגניטיבית אטית.
מסקנות החוקרים
לשיפור הקוגניציה שפרו כושר גופני! ישנו יחס ברור בין כושר גופני אירובי לבין יכולת קוגניטיבית. הזיכרון נראה רגיש במיוחד לעניין הזה. הנתון זה צריך לעודד אנשים בכול שכבות הגיל לשפר את היכולות האירוביות שלהם ובכך למנוע או להאט את ההתדרדרות הקוגניטיבית הצפויה להרבה מאתנו בגיל מאוחר.
The Journals of Gerontology: Series A, Volume 69, Issue 4, 1 April 2014