ניתוח מהיר לשבר בירך מניב תוצאות משופרות ומצמצם את תופעות הלוואי. שברים בירך בגלל חבלה טראומטית היא תופעה שכיחה יחסית. בשנת 1998 התרחשו בארצות הברית 280,000 מקרים של שבר בירך. התחזית היא שבשנת 2040 מספר זה יטפס ויעמוד על 500,000 מקרים של שברי בירך. מנתונים אלה אנו למדים שגם טיפול כירורגי בפתולוגיה הזאת מהווה פרוצדורה שכיחה. נפילות מבוגרים הם הגורמים העיקריים לשכיחות הגבוהה של הניתוחים הללו. אחת התוצאות האפשריות של נפילה כזאת היא שבר בירך.
בהשוואה לניתוח אלקטיבי להחלפת מפרק הירך ניתוח החירום בעקבות שבר בירך נושא סיכונים גדולים יותר לסיבוכים ואפילו למוות. סיכונים אלה נובעים ממגוון שינויים המתרחשים במקום השבר ובכללם:
- דלקת מקומית
- תסחיפים בדם שגורמים לסיבוכים
עוד טוענים החוקרים שבעקבות השבר בירך החולים אינם נעים ואינם ניזונים טוב ובכך גורמים לניוון שרירים מהיר סביב אזור הפציעה ובכלל. מסיבות אלה המלצת החוקרים היא: ניתוח מהיר לשבר בירך. טיפול כירורגי לתיקון השבר המתבצע תוך 24 – 48 שעות עשוי למנוע סיבוכים לא רצויים.
ניתוח מהיר לשבר בירך – רקע
שבר בירך מהווה פציעה שכיחה. אריכות החיים ומחלת דלדול העצם הנלווית לה גורמת לכך שיותר מבוגרים שוברים את הירך. שבר בירך גורם:
- נכות
- אורח חיים יושבני
- לבידוד חברתי
- לעתים גם למוות מוקדם
22% מכלל החולים ששברו את הירך זקוקים לטיפול מוגבר גם שנה לאחר התרחשות השבר. בארצות הברית נמצא ששיעור מקרי המוות השנתי בעקבות שבר בירך הוא בין 12% – 36%. החולים הללו נזקקים לניתוח לתיקון השבר. ישנם שלושה סוגים של טיפולים כירורגיים במקרים הללו:
- תיקון של השבר. בניתוח זה הכירורג מיישר ומקבע את העצמות השבורות. לצורך זה משתמש הכירורג בברגים מיוחדים וחלקי מתכת נוספים.
- החלפה חלקית של מפרק הירך. בניתוח זה מחליפים רק את הראש של עצם הירך בעוד שהשקע נותר מקורי.
- החלפה מלאה של מפרק הירך. בניתוח זה מחליפים את כל המפרק ולאחריו עובר המטופל שיקום.
ניתוח מפרק הירך לאחר שבר טראומטי נושא סיכונים כבדים לסיבוכים ואפילו מוות. לעומת זאת ניתוח אלקטיבי להחלפת מפרק הירך שנעשה בגלל דלקת פרקים ניוונית נחשב לניתוח שכיח ובטוח יחסית. מדוע למרות הדמיון בין שתי הפרוצדורות עדיין קיימים הבדלים משמעותיים ביניהם בכל הנוגע לכמות הסיבוכים ומקרי המוות? הבדלים אלו כך סברו הרופאים, נובעים מגילם של החולים ו/או ממצבם הבריאותי. החוקרים במחקר זה סברו שאין די בגיל ובמצב הבריאותי כדי להסביר את ההבדלים הללו. המחקר נעשה כדי לחפש את הגורמים הנוספים שמסבירים אותם.
המחקר
החוקרים נתחו את הנתונים של 690,000 חולים בצרפת שעברו בין השנים 2010 – 2013 ניתוח להחלפת מפרק ירך או ניתוח לתיקון שבר במפרק הירך.
ממצאי המחקר
3.5% מהחולים שעברו ניתוח לתיקון השבר במפרק הירך מתו בבית החולים וזאת לעומת 0.2% מהחולים שהחליפו את מפרק הירך באופן מתוכנן בגלל דלקת פרקים ניוונית קשה. ההבדלים הללו נותרו גדולים גם לאחר ששקללו את גילם ומצבם הבריאותי של החולים.
לחולים עם השבר שנותחו היה סיכוי גבוה פי 6 למות בבית החולים וסיכון כפול לפתח סיבוכים כגון אוטם שריר הלב, סחיף דם או זיהום במהלך האשפוז מחולים שנותחו בגלל דלקת פרקים ניוונית.
מסקנות החוקרים
החוקרים מסיקים שהשבר בירך גורם בין היתר ללחץ נפשי, להליך דלקתי, לנטייה מוגברת ליצור תסחיפי דם ועוד. כמו כן טוענים החוקרים שבעקבות השבר החולים אינם נעים ואינם ניזונים היטב ובכך גורמים לניוון מהיר של השרירים. כול אלה ועוד עומדים אחרי הסטטיסטיקה הגרועה יחסית של הסיבוכים והמוות. החוקרים ממליצים לבצע ניתוח שבר בירך תוך 24 – 48 שעות וזאת כדי להקדים את התופעות השליליות המצוינות מעלה.
Sept. 15, 2015, Journal of the American Medical Association