יבלת בכף הרגל מה עושים? יבלת בכף הרגל יכולה לגרום לפגיעה באיכות החיים. מלבד הפגיעה האסתטית הנגרמת בגין קיומן, יבלות עלולות להוות טרדה, לגרום לצליעה ואפילו להימנעות מהליכה. בגלל הקשר הביומכני בין חלקיו הגוף השונים צליעה ממושכת תוביל להתפתחות דלקת אחרת במערכת שריר ושלד. דלקת זאת יכולה להתפתח בכף הרגל או באזור מרוחק. בין יתר הדלקות שעלולות להתפתח במצב הזה נמנה:
- כאבי ברכיים.
- כאב בעמוד השדרה המותני.
- דורבן בעקב ועוד.
הסיבה השכיחה ביותר להתפתחות יבלות בכפות הרגליים הם:
- לחץ וחיכוך מתמשכים על כף הרגל.
גורמי סיכון שכיחים להתפתחות יבלות בכפות הרגליים כוללים:
- ליקויים מבניים כמו הלוקס ולגוס, בוניון או אצבע פטיש.
- ביו מכניקה לקויה ועוד.
לאחר שאובחנו על ידי איש מקצוע בתחום ניתן יהיה להחליט האם טיפול ביתי יכול לפתור את הבעיה או שצריך גם טיפול מקצועי.
יבלת בכף הרגל מה עושים – רקע
יבלות מסוג קורן או תירס הן אזור של עור נוקשה שהתפתח כדי לגונן מפני חיכוך. יבלת מסוג זה מתפתחת כאשר נוצר חיכוך או לחץ (גרב, נעל) חוזרני על אותו אזור. יבלות בחלק העליון של כף הרגל על האצבעות קרויות יבלות קורן – תירס (Corns). שמן ניתן להן על שום צורתן המזכירה גרגרי תירס. היבלות המתפתחות בכרית כף הרגל קרויות קלוס (Calluses). אלה וגם אלה מהווים בעיה טורדנית. בקרב חולי סוכרת או חולים עם בעיות בזרימת דם יבלת עלולה להתפתח לבעיה רצינית.
ליבלת מסוג קאלוס מבנה שטוח ורחב ואילו ליבלת מסוג תירס מבנה גבוה ועבה יותר. חשוב לציין למרות שיבלות עלולות לגרום לכאבים ניכרים הן אינן מדבקות.
יבלות נוטות להתפתח יותר בקרב נשים. הגורם לנטייה זאת הם נעליי העקב המחודדות שנשים נוהגות לנעול. חשוב לזכור שיבלות לא נעלמות מעצמן. כף רגל עם יבלות חייבת טיפול ולא פחות חשוב הסרה של הגורם להן. בלי שמסירים את הגורם ליבלות הללו הן תמשכנה להתפתח.
יבלת בכף הרגל – סימנים ותסמינים
יבלת ברגל בין אם היא מתפתחת בכרית כף הרגל או באזור האצבעות מהווה מטרד. בין הסימנים והתסמינים של יבלות נמנה:
- אזור עור מעובה וקשיח.
- בליטה על העור.
- עור יבש וקשקשי.
- כאבים ורגישות באזור היבלות.
- כאב בדריכה.
- מגבלות תנועה ותפקוד.
עוד נוסיף שבקרב חולי סוכרת או חולים אם הפרעות באספקת הדם היבלות הללו עלולות להוביל להתפתחות בעיות משמעותיות יותר ובכלל זה כיבים.
יבלת בכף הרגל גורמים
הגורמים להתפתחות יבלות כוללים בעיקר חיכוך יתר של העור בנקודות מסוימות. גורמי סיכון המעלים את הסבירות להתפתחות יבלות בכף הרגל כוללים:
- ליקויים מבניים או ביומכניים בכף הרגל כגון הלוקס ולגוס, אצבע פטיש, קשת כף רגל נמוכה או גבוהה ועוד
- נעליים לא מותאמות, נעליים צרות מידי, נעליים קטנו מידי
- גרביים לא תקינות ועוד.
אבחון יבלות בכף רגל
ההליך האבחוני של יבלת כולל למידה של האופן שבו החלו הסימנים והתסמינים ולאחר מכן בדיקה גופנית של כף הרגל. במהלך לקיחת ההיסטוריה הרפואית נלמד בין היתר:
כיצד החלו התסמינים (נעליים צרות, נעליים חדשות?)
במהלך ביצוע הבדיקה הגופנית נבצע בין היתר:
- התבוננות בכפות הרגליים במגוון מצבים, התבוננות בנעליים ובאופן ההליכה.
טיפול ביבלות
יבלות קלות שאינן גורמות לכאב אינן צריכות טיפול מיוחד. יבלות מטרידות וכואבות הגורמות לכם ללכת פחות או לא ללכת בכלל מחייבות טיפול. גם חולים בסוכרת ובמחלות הפוגעות בזרימת הדם הסובלים מיבלות צריכים להיבדק כדי למנוע סיבוכים כולל התפתחות פצעים שקשה לרפאם. חשוב לזכור: עור מיובל לא ישוב להיות תקין אלא אם טופל והגורם לחיכוך וללחץ הוסר. בלי צעדים אלו ימשיך העור להיות מגורה, מעובה ונוקשה. במקרים קשים נפנה את החולה לפודיאטר שיגלח בזהירות את היבלות. הפרוצדורה הזאת אינה כואב שכן העור מת וחסר תחושת כאב. במצבים של כאב קשה הפודיאטר יכול להמליץ על הזרקה מקומית של קורטיקוסטרואידים. במקרים קשים יותר נדרש חיתוך של היבלות (לא כואב כי העור מת) על ידי בעל מקצוע בלבד. במצבים קיצוניים יותר נדרשת הזרקה של חומרים נוגדי דלקת וניתוחים מורכבים יותר.
מניעת יבלות
כמובן שגם במקרה הזה רצוי למנוע את התופעות הללו מאשר לטפל בהן לאחר שנגרמו. הדרך לעשות זאת היא זיהו מוקדם של אזורים בכף הרגל הנתונים ללחץ ועומס חריג ולנקוט בצעדים הדרושים להפחתת העומסים הללו. בין יתר הצעדים שיש לנקוט כדי למנוע יבלות נמנה:
- נעילת נעליים מתאימות ללא עקבים ועם תא אצבעות רחב
- הוספת שכבת מגן במקומות הנדרשים ובכלל זה פלסטר
- לגרוב גרביים ללא תפרים בולטים
American Podiatric Medical Association, 2016