האם הכאב בצוואר קשור ללסת

האם הכאב בצוואר קשור ללסת

האם הכאב בצוואר קשור ללסת? כאבי צוואר מהווים בעיה שכיחה ביותר שכמעט כולם סובלים או יסבלו מהם לעתים. חלק מאותם אנשים חיים עם כאבים כרוניים בצוואר. ברוב המקרים הכאבים הללו בצוואר נובעים מנזק לאחת או יותר מהרקמות בצוואר. נזק כזה ברקמות הצוואר עלול להתפתח בגלל יציבה לקויה, חבלה, חולי ועוד. פציעה של רקמות הצוואר עלולה להיגרם גם בגלל תפקוד לקוי של מפרק הלסת. למעשה, מומחים בתחום טוענים שליקויים תפקודיים של מפרקי הלסת גורמים ל- 70% מהתלונות על כאבי צוואר.

מפרקי הלסת הם מבנים חוץ צוואריים שעלולים להיות מעורבים בסימפטומים צוואריים ובכלל זה כאב. אם אתם סובלים מכאבים בצוואר שמקורו אינו ברור בקשו מהרופא שלכם לבחון את תפקודי הלסת. ללא אבחון מדויק של מקור הסימפטומים בצוואר סביר להניח שהטיפול בהם לא יהיה יעיל. במאמר הנוכחי "האם הכאב בצוואר קשור ללסת" נדון בנושא בהרחבה.

האם הכאב בצוואר קשור ללסת – רקע

תלונות על צוואר תפוס, כאבים בצוואר ועוד מהוות ענין שגרתי. עמוד השדרה הצווארי על שבע החוליות שלו מתחיל בגב העליון ומסתיים בבסיס הגולגולת. מגוון רחב של רקמות תומכות מייצבות ומניעות את הצוואר. פגיעה ברקמות ובכללן בשרירים, בגידים, בדיסקים בין חולייתיים ועוד עלולה לגרום כאב וסימפטומים נוספים בצוואר. סימפטומים נוספים אפשריים כוללים כאבי ראש, נימול בידיים, חולשת שרירים ועוד. ברוב המקרים הסימפטומים הללו בצוואר נובעים ממתיחה קלה של שרירים מקומיים. במקרים אלה מספר ימים של מנוחה עשויים להועיל.

לעתים הסימפטומים הללו נובעים מהפרעה בריאותית משמעותית כגון פריצת דיסק, דלקת זיהומית, גידול סרטני ועוד. עוד חשוב לזכור שכאב בצוואר עלול להיות מושלך מאיבר אחר (התקף לב, דלקת בקרום המוח ועוד). כאב בצוואר יכול להיות קל ולחלוף תוך שעות עד ימים או להיות חריף ולהעיד על הפרעה חמורה. נזקים לרקמות בצוואר מתפתחים לרוב בגלל:

  • עומסים חוזרניים (יציבה?)
  • נזקי חבלה (צליפת שוט?)
  • חולי (דלקת פרקים?) ועוד

במאמר הנוכחי אנו מתייחסים לגורם פציעה נוסף של הצוואר – ליקוי תפקודי של מפרק הלסת. מומחים בתחום טוענים ש- 70% מכאבי הצוואר נובעים מליקויים תפקודיים של הלסתות. גם אם המספר הזה מוגזם הוא בוודאי מצביע על בעיה בהיקף שאין להתעלם ממנו. חשוב לאבחן את מקור הכאב בצוואר כדי שאפשר יהיה לטפל בו ביעילות. במהלך הטיפול חשוב להסדיר או לשפר את תפקודו של מפרק הלסת כאשר הוא מהווה את המקור לכאב בצוואר.

מבנה ותפקוד של מפרק הלסת

מפרקי הלסת הממוקמים משני צדי הגולגולת בסמיכות לאוזניים הם מהמפרקים המורכבים ביותר בגוף האדם. המבנה הייחודי והיכולת הביומכנית של מפרק הלסת מאפשרים לו לבצע את מגוון מטלותיו ובכלל זה לעיסה, דיבור, פיהוק ועוד. מפרק הלסת נוצר בין עצם הלסת (mandible) לעצמות הרקה (temporal). מגוון רחב של רקמות מניעות תומכות ומייצבות את המפרק הזה המוגדר כסינוביאלי. בין יתר הרקמות נציין:

  • שרירים
  • קפסולה של המפרק
  • רצועות
  • דיסק תוך מפרקי

ארבעת השרירים שאחראים על תנועת הלסת כוללים את:

  • שריר המלעס (Masseter Muscle)
  • את שריר הכנפה הצידי (Lateral Pterygoid Muscle)
  • שריר הכנפה התיכון (Medial Pterygoid Muscle)
  • ושריר הצדע (Temporalis Muscle)

מפרק לסת תקין יכול לבצע שתי תנועות:

  • פתיחה וסגירה של הפה
  • תנועת החלקה סימטרית לפנים, לאחור ולצדדים

באופן נורמלי השרירים שמפעילים את הפה צריכים לפעול בסדר מסוים כדי לפתוח את הפה:

  • תחילה פעולת סיבוב של ראש המפרק (condyle) בתוך שקע המפרק
  • הלסת יוצאת לפנים (jaw protraction)

ליקוי מבני או תפקודי של המפרק על רקמותיו עלול לגרום להתפתחות תסמינים שונים. למכלול התסמינים הללו ניתן הכינוי – "תסמונת מפרק הלסת". מתברר, שליקוי תפקודי של מפרק הלסת עלול גם לשבש את תפקוד עמוד השדרה הצווארי. תפקוד לקוי של עמוד השדרה הצווארי יגרום על ציר הזמן בין היתר לכאבי צוואר.

גורמים שכיחים לתפקוד לקוי במפרק הלסת

פגיעה בכל אחת מהרקמות המרכיבות את מפרק הלסת עלולה לגרום לשיבוש תפקודי של המפרק. בין הרקמות שעלולות להיפגע נציין את שרירי הלעיסה, סחוסים, דיסק תוך מפרקי, עצמות המפרק ועוד. הפגיעה באחת או יותר מהרקמות במפרק:

  • משבשת את האופן שבו המפרק פועל ופוגעת בסימטריה ההכרחית לתפקוד תקין

מגוון רחב של גורמים עלול להוביל לפגיעה באחת או יותר מהרקמות הללו. בין יתר הגורמים האפשריים לפגיעה ברקמות מפרק הלסת נציין:

  • נזקי חבלה
  • טיפולי שיניים לא ראויים
  • הפרעות בריאותיות בשיניים
  • עומסים חוזרניים הנובעים מיציבה לקויה, תנועות לא רצוניות עם מפרק הלסת (טיק) ועוד
  • מחלות במפרק הלסת ובעיקר דלקת פרקים ניוונית אך לא רק
  • ליקויים תפקודיים ומבניים בעמוד השדרה הצווארי
  • מתחים נפשיים והפרעות פסיכיאטריות הגורמים לחריקת שיניים והידוק לסתות

 תסמינים הנובעים מתפקוד לקוי של הלסתות

האופן שבו אנו פותחים וסוגרים את הפה שלנו עלול להשתבש באופנים שונים. תפקוד מפרק לסת שאינו אופטימלי גורם לבלאי, פציעות, מגבלות תנועה, כאבים במגוון אזורים ותסמינים נוספים. השם הכולל שניתן למכלול התסמינים הללו שחלקם מופיעים רחוק מהמפרק עצמו הוא תסמונת מפרק הלסת. רוב האוכלוסייה הבוגרת סובלת מאחד או יותר מהסימנים והתסמינים הנובעים מהפרעות תפקודיות במערכת הלעיסה. ככול שאנו מתבגרים התסמינים הללו מחמירים. בין יתר הסימנים והתסמינים נציין:

  • כאב. החולה יכול להתלונן על כאב ראש, פנים, שיניים, חניכיים ועוד. הכאב מחמיר עם הפעלת המפרק בלעיסה, דיבור, פיהוק ועוד
  • רעשים, חריקות וקליקים הבוקעים מהמפרקים
  • סחרחורת ותחושת ראש קל
  • טנטון
  • וכפי שאנו מציינים במאמר הנוכחי גם כאבים בצוואר. האם הכאב בצוואר קשור ללסת?

מה הקשר בין תפקוד הלסת לכאבי צוואר

ברוב המקרים כאבים בצוואר נובעים מנזקים מקומיים באחת או יותר מהרקמות בצוואר. בין הרקמות שמניעות ומייצבות את עמוד השדרה הצווארי ועלולות להיפגע נציין דיסקים, שרירים, סחוסים, גידים ועוד. הפרעות בריאותיות שכיחות שעלולות לגרום כאבים בצוואר כוללות בין היתר:

  • מתיחה או קרע של רקמות כגון שרירים, רצועות, גידים
  • שחיקת סחוסים
  • בלט או בקע דיסק
  • דלקת פרקים בעמוד השדרה הצווארי ועוד

לרוב הנזקים הללו בצוואר נגרמים בשל יציבה לקויה, מחלה (דלקת פרקים?) או חבלה (צליפת שוט?). אך כפי שאנו מציינים כאן גם תפקוד לקוי של מפרק הלסת עלול לחבל ברקמות הצוואר.

מה הקשר בין מפרק הלסת לצוואר?

חשוב לזכור שבמערכת שריר ושלד הכול קשור בהכול. לא ניתן לנטרל לחלוטין את ההשפעות של תנועה או מנח של מפרק או שריר מסוים על מפרקים ושרירים אחרים בגוף. כך למשל נקע בקרסול המשנה את צורת ההליכה עלול לגרום לעומסים ונזקים בברכיים, ירכיים, גב התחתון ועוד. במצב שבו הכול קשור בהכול גם מערכת הלעיסה משפיעה על תפקוד הצוואר ולכן גם על בריאותו.

מה הקשר בין מפרק הלסת לצוואר
מה הקשר בין מפרק הלסת לצוואר

חלק ניכר מהשרירים בפנים, בלסת ובצוואר קשורים ביניהם בקשר ביומכני מורכב. תפקוד לקוי של אחד מהשרירים בלסת בגלל פציעה, יציבה לקויה או מסיבה אחרת יכול להוביל לתפקוד לקוי של הצוואר וגם להיפך. המשמעות היא שלאופן פתיחת וסגירת הפה ישנה השפעה על אופן נשיאת הראש, הצוואר, הגב העליון ואפילו הגב התחתון.

נשיאת ראש, צוואר ויתר חלקי הגב שאינה אופטימאלית מגבירה את העומסים על הרקמות השונות. על ציר הזמן עומסי היתר הללו צפויים לגרום לנזקים בשרירים, סחוסים ובשאר הרקמות. במצב הזה התוצאה הבלתי נמנעת היא כאב בצוואר, מגבלות תנועה ושאר סימנים ותסמינים בצוואר.

סיכום ומסקנות

כדי לטפל ביעילות בכאבי צוואר ובחלקי גוף אחרים חשוב להבין מה מקורם. לא תמיד כאבים בצוואר נובעים מהתנהלות לא נכונה עם הצוואר או בגלל נזק טראומטי לצוואר. יש לעיתים שגם תפקוד לקוי של מערכת הלעיסה עלולה לגרום לנזקים הללו בצוואר. במהלך הפגישה עם החולה חשוב שהקלינאי יבחן בין היתר גם את התפקוד של מערכת הלעיסה.

חשוב לזכור שתיתכן גם השפעה הפוכה שבה תפקוד צוואר לקוי יגרום לכאבים במערכת הלעיסה. דוגמא לכך היא, ליקוי יציבה שכיח שנקרא "ראש מושט לפנים". במנח ראש זה נדחפת מערכת הלעיסה לתפקד בזווית תפקודית שאינה ניטרלית. זווית זאת גורמת לעומסי יתר על מפרק הלסת ומובילה על ציר הזמן לבלאי, כאב לסת ושאר תסמינים.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

ידיים נרדמות אבחון

ידיים נרדמות אבחון

ידיים נרדמות? אבחון מהיר עשוי למנוע נזק בלתי הפיך. נימול או הירדמות ידיים הן תחושות שכיחות. שינויים תחושתיים אלה עלולים להיגרם ממגוון סיבות החל מסיבות מינוריות כמו לחץ קל על כלי דם או על עצב פריפרי במהלך שנת הלילה וכלה במחלות מסכנות חיים. 

פעילות גופנית מחזקת גם את המוח

פעילות גופנית מפתחת את המוח

פעילות גופנית וכוח המוח מזינים אחד את השני. מתברר שילדים העוסקים בפעילות גופנית ובעיקר בפעילות אירובית משפיעים על מבנה מוחם ומשפרים יכולות קוגניטיביות והישגים בלימודים. ילדים פעילים גופנית לומדים שפות חדשות ומתמטיקה באופן יעיל יותר.

מכורים לאנדורפינים

מכורים לספורט זה האנדורפינים

מכורים לאנדורפינים? מודעות להתמכרות מסוג זה תאפשר לכם לעצור לפני התפתחות הנזקים האופייניים. כולם יודעים שניתן להתמכר לאכילה, לעישון, לשתייה חריפה, לסמים, לקניות, להימורים לסקס ועוד, אך לא רבים יודעים שניתן להתמכר גם לאנדורפינים המופרשים בספורט. 

האם החולה המודרני הוא חכמולוג

האם החולה המודרני הוא חכמולוג

חולה חכם אינו טרדן! קשה להיות חולה ובעידן המודרני קשה גם להיות רופא. לדברי פרופ' אידלמן, הרופאים בארץ פועלים לפי מודל פטרנליסטי, לפיו "הרופא יודע הכול והמטופל אמור לקבל את דבריו". החולים, בעידן האינטרנט ובעזרת גוגל, חושבים אחרת.