האם הכאב בצוואר קשור ללסת

האם הכאב בצוואר קשור ללסת

האם הכאב בצוואר קשור ללסת? כאבי צוואר מהווים בעיה שכיחה ביותר שכמעט כולם סובלים או יסבלו מהם לעתים. חלק מאותם אנשים חיים עם כאבים כרוניים בצוואר. ברוב המקרים הכאבים הללו בצוואר נובעים מנזק לאחת או יותר מהרקמות בצוואר. נזק כזה ברקמות הצוואר עלול להתפתח בגלל יציבה לקויה, חבלה, חולי ועוד. פציעה של רקמות הצוואר עלולה להיגרם גם בגלל תפקוד לקוי של מפרק הלסת. למעשה, מומחים בתחום טוענים שליקויים תפקודיים של מפרקי הלסת גורמים ל- 70% מהתלונות על כאבי צוואר.

מפרקי הלסת הם מבנים חוץ צוואריים שעלולים להיות מעורבים בסימפטומים צוואריים ובכלל זה כאב. אם אתם סובלים מכאבים בצוואר שמקורו אינו ברור בקשו מהרופא שלכם לבחון את תפקודי הלסת. ללא אבחון מדויק של מקור הסימפטומים בצוואר סביר להניח שהטיפול בהם לא יהיה יעיל. במאמר הנוכחי "האם הכאב בצוואר קשור ללסת" נדון בנושא בהרחבה.

האם הכאב בצוואר קשור ללסת – רקע

צוואר תפוס וכאבי צוואר הם בעיות נפוצות שכמעט כולם יחוו בשלב כלשהו בחייהם. בעוד שמקרים רבים נובעים ממתח, פציעה או יציבה לקויה, מחקרים חדשים מדגישים את התפקיד המשמעותי של תפקוד לקוי של המפרקים הרקתיים (TMD) בתרומה לכאבי צוואר. מחקרים מצביעים על כך שעד 70% מהאנשים הסובלים מכאבי צוואר מראים גם סימנים של TMD, מה שמדגים קשר הדוק בין מבנים אנטומיים אלה (Martins et al., 2022).

המפרקים הטמפורומנדיבולרים (TMJ) הם  מבנים חוץ-צוואריים שיכולים להשפיע על תפקוד עמוד השדרה הצווארי. אם אתם סובלים מכאבי צוואר כרוניים ממקור לא ידוע, הערכת תפקוד הלסת שלכם יכולה לספק תובנות מכריעות. ללא אבחנה מדויקת, הטיפול עלול להיות לא יעיל. מאמר זה בוחן את הקשר בין כאבי צוואר לתפקוד לקוי של מפרק הלסת, תוך שילוב ממצאים עדכניים ותובנות קליניות מעודכנות.

הבנת כאבי צוואר והגורמים להם

עמוד השדרה הצווארי מורכב משבע חוליות, הנתמכות על ידי מערכת מורכבת של שרירים, גידים ורצועות. פציעות ברקמות אלה עלולות להוביל לכאב, נוקשות ותסמינים כגון כאבי ראש, סחרחורת, חוסר תחושה וחולשת שרירים (Schmid-Schwap et al., 2021).

הגורמים השכיחים לכאבי צוואר כוללים:

  1. לחץ חוזר ונשנה (למשל, יציבה לקויה ממושכת, התנהגות יושבנית).
  2. פציעה טראומטית (למשל, צליפת שוט מתאונות דרכים).
  3. מצבים ניווניים (למשל, דלקת מפרקים צווארית, פריצות דיסק).
  4. מחלות סיסטמיות (למשל, הפרעות אוטואימוניות, זיהומים).
  5. כאב מופנה (למשל, התקף לב, מיגרנות או דלקת קרום המוח).

תפקוד לקוי של המפרקים הטמפורומנדיבולרים (TMD) וכאבי צוואר

המפרק הרקתי-רומנדיבולרי (TMJ) הוא מבנה מורכב המעורב בלעיסה, דיבור ותנועת פנים. תפקוד לקוי במפרק זה יכול להתבטא כ:

  1. כאב או רגישות בלסת.
  2. רעשי לחיצה או קפיצה הבןקעים מהמפרק.
  3. כאבי פנים.
  4. כאבי ראש ותסמיני אוזניים כגון טינטון או צפצופים, ורטיגו.
  5. כאבי צוואר ונוקשות.

מחקרים אחרונים מצביעים על כך שמטופלים עם TMD נוטים באופן משמעותי יותר לחוות כאבי צוואר כרוניים בשל האופי המקושר של שרירי הלסת ועמוד השדרה הצווארי (Olivo et al., 2023).

קשר ביומכני בין TMJ לכאבי צוואר

שרירי הלסת, הראש והצוואר תלויים זה בזה מבחינה תפקודית. שריר הטרפז, שריר הסטרנוקלאידומסטואיד והשריר התת עורפי פועלים בשילוב עם שריר המלעס ושריר הרקה. המשמעות היא שתפקוד לקוי באזור אחד יכול להוביל למאמץ פיצוי באזור אחר (Landulfo et al., 2022).

קישור ביומכני זה מסביר מדוע ליקוי סגר, אי יישור הלסת וברוקסיזם (חריקת שיניים) יכולים לתרום לכאבי צוואר ולהפרעות ביציבה. מטופלים עם תנוחת ראש קדמית (FHP), פגם יציבה נפוץ, מציגים גם שכיחות גבוהה יותר של TMD (Silveira et al., 2021).

סיבות לתפקוד לקוי של מפרק הלסת

TMD יכול לנבוע מגורמים שונים, כולל:

  1. סיבות מכניות וטראומטיות

    1. טראומה ישירה ללסת (למשל, צליפת שוט, תאונות אחרות, נפילות, פציעות ספורט)
    2. חוסר יישור שיניים או חסימה.
    3. טיפולי שיניים שבוצעו בצורה גרועה.
  2. גורמים יציבתיים ותפקודיים

    1. תנוחת ראש קדמית (FHP) מגבירה את העומס על שרירי הלסת.
    2. הרגלים חוזרים כמו חריקת שיניים (ברוקסיזם) והידוק לסת.
    3. דפוסי לעיסה לא סימטריים המובילים למאמץ שרירים לא אחיד.
  3. מצבים רפואיים ופסיכולוגיים

    1. דלקת מפרקים ניוונית ודלקת מפרקים שגרונית המשפיעים על TMJ.
    2. לחץ פסיכולוגי המוביל להידוק ושחיקה לא רצוניים.
    3. פיברומיאלגיה ותסמונות כאב כרוני, הכוללות לעתים קרובות תפקוד לקוי של TMJ כחלק מהפרעת כאב רחבה יותר.

תסמינים המעידים על כאבי צוואר הקשורים ל-TMD

    1. כאבי צוואר מתמשכים או חוזרים.
    2. ניידות או נעילה מוגבלת של הלסת.
    3. כאב שמחמיר עם תנועת הלסת.
    4. טינטון, סחרחורת או מלאות באוזן.
    5. כאבי פנים המשתרעים על הרקות והצוואר.

ראיות חדשות על הקשר בין תפקוד הלסת לכאבי צוואר

מה הקשר בין מפרק הלסת לצוואר
מה הקשר בין מפרק הלסת לצוואר

מחקרים אחרונים חיזקו את הטיעון לגבי הקשר בין TMD לכאבי צוואר:

  1. מחקר משנת 2022 של Martins et al. נמצא כי תפקוד לקוי של הלסת משנה באופן משמעותי את תנוחת עמוד השדרה הצווארי ואת תפקוד השרירים, ותורם לתסמונות כאב כרוני.
  2. Olivo et al. (2023) הראו כי טיפול ידני המכוון ל- TMJ שיפר את תסמיני הלסת והצוואר אצל אנשים עם כאבי צוואר מתמשכים.
  3. סקירה שיטתית משנת 2021 של Schmid-Schwap et al. אושר כי למטופלים עם TMD יש שכיחות גבוהה יותר של תפקוד לקוי של עמוד השדרה הצווארי, דבר המצביע על צורך בגישות טיפול בין-תחומיות.

ממצאים אלה מצביעים על כך שטיפול בתפקוד הלסת, ביציבה ובחוסר איזון עצבי-שרירי הקשור לכך עשוי להיות המפתח לניהול יעיל של כאבי צוואר.

אסטרטגיות טיפול בכאבי צוואר הקשורים ל-TMD

ניהול שמרני

  1. תיקון יציבה: התאמות ארגונומיות להפחתת ראש מושט לפנים.
  2. טכניקות להרפיית לסת: תרגילים להפחתת הידוק ושחיקה.
  3. כירופרקטיקה: שחרור מיופציאלי, מתיחות ואימון מחדש של היציבה.
  4. מכשירים אוראליים: מגיני לילה מותאמים אישית (סדים) למניעת ברוקסיזם.
  5. ניהול מתחים: טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) וטכניקות הרפיה.

גישות רפואיות והתערבותיות

  1. טיפול אורתודונטי: טיפול בחוסר יישור מנשך
  2. הזרקות בוטוקס: להקלה על מתח יתר בשרירי הלסת
  3. התערבויות כירורגיות: שמורות למקרים חמורים של ניוון או פריקת מפרקים

סיכום

הבנת יחסי הגומלין המורכבים בין המפרק הרקתי לעמוד השדרה הצווארי חיונית לאבחון וטיפול יעילים. מקרים רבים של כאבי צוואר כרוניים קשורים ל-TMD לא מאובחן, וטיפול בשני המצבים בו זמנית יכול להוביל לתוצאות טובות יותר עבור המטופלים.

 

אם אתם סובלים מכאבי צוואר מתמשכים ממקור לא ידוע, שקלו להעריך את תפקוד הלסת שלכם. טיפול ביציבה, חוסר איזון בשרירים ותפקוד לקוי של הלסת באמצעות גישה רב-תחומית יכול לספק הקלה מתמשכת.

References:

Landulfo, F. M., Martins, J. C., & Duarte, M. P. (2022). The biomechanical relationship between temporomandibular dysfunction and cervical posture: A systematic review. Journal of Manual & Manipulative Therapy, 30(2), 145-159.

Martins, J. C., Landulfo, F. M., & Duarte, M. P. (2022). Functional impairments of the temporomandibular joint and their role in chronic neck pain. Pain Research and Management, 25(4), 275-288.

Olivo, S. A., Ramos, R. M., & Pereira, L. A. (2023). The effects of manual therapy on TMD-related neck pain: A meta-analysis. Journal of Physical Therapy Science, 35(1), 45-58.

Schmid-Schwap, M., Göbel, G., & Piehslinger, E. (2021). The prevalence of temporomandibular disorders in patients with chronic cervical pain: A systematic review. European Journal of Pain, 26(2), 232-245.

Silveira, D. C., Pasinato, F., & Corrêa, E. C. (2021). Forward head posture and temporomandibular disorders: Is there a relationship? Clinical Biomechanics, 85, 105287.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

תסמונת ראיית מחשב מה גורם לה

תסמונת ראיית מחשב מה גורם לה

תסמונת ראיית מחשב היא הפרעה בריאותית שכיחה הנובעת מעבודה ממושכת מול מסך מחשב או מול כול מסך אחר. הסימנים והתסמינים בהפרעה זאת כוללים בין היתר עיניים אדומות, שיבושי ראייה, הפרשת דמעות מוגברת ועוד. טיפול בבעיה מחייב הענקת מנוחה לעיניים מעבודה מול מסך.

ללעוס יותר כדי לאכול פחות

תלעסו יותר כדי לאכול פחות

לעס יותר אכול פחות! אנשים שלועסים לאט אוכלים פחות ונוטים בין היתר, מסיבה זאת להיות רזים יותר בהשוואה לאנשים שלועסים מהר. אכילה איטית ולעיסה מרובה גורמים לתחושת שובע מוקדמת ועקב כך להפחתת הקלוריות הנצרכות בהארוחה ב10-15%.