ספורט בטוח לילדים

ספורט בטוח לילדים

ספורט בטוח לילדים מאפשר להיות פעילים גופנית ולהתפתח נכון ובריאים יותר. ילדים מרבים להיפצע מפעילות גופנית. השכיחות של פציעות הספורט בקרב ילדים הפכה לבעיה משמעותית כמעט כמו אצל המבוגרים. מומחים טוענים שמניעת הפגיעות מחייבת שמירה על כללי בטיחות וכללי אימון נכונים.

ממש כמו אצל המבוגרים יותר, פציעות ספורט בקרב ילדים הפכו למגיפה. הגרף העולה אינו מותיר מקום לאשליות, המגמה של התופעה הולכת וגוברת. על פי מחקרים שונים שעוסקים בתחום, ניתן למנוע סדר גודל של 80% מפציעות הספורט אצל ילדים. מטרתנו צריכה להיות להשאיר את הילדים והמבוגרים העוסקים בספורט פעילים ולמנוע פציעות העלולות להשפיע על עתידם כספורטאים או כבוגרים פעילים.

ספורט בטוח לילדים – רקע

ספורט חשוב לשמירה על בריאות הגוף והנפש, לפיתוח היכולות המוטוריות והחברתיות, ולהעצמת הביטחון העצמי. עם זאת ספורט אינו חסר סיכונים. הדברים נכונים במיוחד עבור ילדים ובני נוער שהגוף שלהם עדיין בתהליך של גדילה והתפתחות. לכן, חשוב לדעת איך להתאמן באופן בטוח, למנוע פציעות, ולהתמודד איתן במידת הצורך.

קרוב ל40% מכלל הפציעות בקרב ילדים נובעים מפעילות גופנית. באופן כללי ניתן לראות שהיחס בין שכיחות הפציעות בקרב בנות מתחילה להשתוות לזו של הבנים בגלל השוויון שנוצר בהשתתפותן של הבנות בפעילות גופנית. הגורמים לפציעות ספורט בקרב ילדים כוללים פצעי חבלה על רקע נפילות התנגשות עם שחקני יריב ועוד ופציעות הנובעות משימוש יתר על רקע ביצוע תנועות חוזרניות. פציעות ספורט שכיחות בקרב ילדים כולל בין היתר קרע של רצועות בברך, קרע מיניסקוס, שברי תלישה, אוסגוד שלטר, נקעים וחוסר יציבות של הקרסול, חוסר יציבות של מפרק פיקה-ירך, מרפק טניס ועוד.

אבחון מהיר של הפציעה וטיפול יעיל עשויים להועיל במניעת התפתחות נזקים כרוניים וקושי גדול יותר לרפא את הפציעה. ריפוי יעיל ומהיר עשויים גם להשאיר את הילד שלכם בתוך התחום של הפעילות הגופנית. עיכוב במתן טיפול ראוי טיפול והתפתחות בעיות כרוניות עלולות בקלות רבה לגרום לו לפרוש לטובת משחקי מחשב.

לבחור ספורט לילד

בחירת ספורט בטוח לילדים יכולה להיות מאתגרת, שכן לענפי ספורט שונים יש יתרונות וסיכונים שונים להתפתחות פיזית ונפשית. כמה גורמים שיש לקחת בחשבון בעת בחירת ספורט לילד הם גיל הילד, תחומי עניין, כישורים, אישיות ומצב בריאותי. לדברי מומחים, כמה הנחיות כלליות לבחירת ספורט מתאים לילדים הם:

גילאי 4 עד 5

ילדים בגיל זה יכולים ליהנות מפעילויות פשוטות המסייעות להם לפתח מיומנויות מוטוריות בסיסיות, כגון ריצה, קפיצה, זריקה ותפיסה. הם עשויים ליהנות לשחק עם כדורים, בלונים, חישוקים או פופים. הם עשויים גם לאהוב משחקים לא תחרותיים הכוללים מעקב אחר הוראות, כגון סיימון אומר או אור אדום, אור ירוק.

גילאי 6 עד 9

ילדים בגיל זה יכולים להתחיל ללמוד מיומנויות וחוקי ספורט מורכבים יותר, כגון בעיטה, כדרור, מסירה וקליעה. הם יכולים ליהנות מפעילויות מאורגנות כמו טי-בול, כדורגל, התעמלות, טניס או אומנויות לחימה.

גילאי 10 עד 12

ילדים בגיל זה מוכנים בדרך כלל לקחת על עצמם ענפי ספורט מורכבים כגון כדורגל, כדורסל, הוקי וכדורעף. עם זאת, יש לזכור כי קפיצות גדילה יכולות להשפיע באופן זמני על הקואורדינציה והאיזון של הילד.

פציעות ספורט אצל ילדים – השלכות אפשריות

לפציעות ספורט בקרב ילדים עלולות להיות בעלות השלכות ארוכות טווח על ההתפתחות הפיזית שלהם. מהבחינה הפיזית נציין את השוני הקיים בין ילדים למבוגרים. פציעות ספורט עלולות לפגוע אצל ילדים בלוחות הגדילה (Growth plate) הממוקמות בקצוות של העצמות. פגיעה כזאת בלוחות הגדילה יכולה לגרום לשיבוש בהליכי הגדילה של הילד ולגרום לליקויים מבניים בלתי הפיכים.

דוגמה לליקוי מבני בלתי הפיך המתפתח הוא הבדל באורך הרגליים. לוחות הגדילה ברגל הפצועה מאטים את קצב התפתחותה והתוצאה רגל קצרה יותר. חשוב לציין שהמשמעות של הבדל באורך הרגליים הוא שיבושים ביו מכניים ונטייה לפציעות בהמשך החיים. לפציעות ספורט בקרב ילדים עלולות להיות השלכות גם במובן המנטלי. ילד פצוע עלול לבחור לנהל אורח חיים יושבני ולהסתגר מבחינה חברתית. התוצאות עלולות להיות גם פגיעה בביטחון העצמי, בהערכה העצמית ועוד.

ספורט בטוח לילדים – טיפים להורים

אם ילדך אוהב להשתתף בפעילויות ספורט אתה כנראה מעודד אותו להמשיך. אבל אתה גם רוצה לוודא שהוא לא ייפגע במהלך האימונים או המשחקים. פציעות ספורט הן לא משהו שאפשר להתעלם ממנו, הן יכולות להשפיע לא רק על הבריאות הגופנית של הילד, אלא גם על הבריאות הנפשית, הביטחון העצמי והחברות שלו. לכן, חשוב שתדע איך לעשות מה שביכולתך כהורה כדי למנוע את הסיכוי שהילד שלך ייפגע בעת משחק או אימון. להלן טיפים שיעזרו להורים למנוע פציעות ספורט אצל הילדים שלהם:

  • על ההורים לעודד את הילד לעסוק בספורט שמתאים לרמת הכישרון, העניין, ומצבו הבריאותי. עם זאת ההורים צריכים לזכור שגיוון בספורט יתרום לבריאות ילדם יותר מאשר התמקדות בספורט יחיד.
  • אל תאלצו את הילד לעסוק בספורט שאינו אוהב או שאינו מרגיע את החיובי
  • אפשרו לילד שלכם להתאמן בקצב ובאינטנסיביות המתאימה לו
  • עודדו את הילד להתכונן חודשיים מראש מבחינה גופנית ומנטלית לעונת המשחקים
  • עודדו את הילד לאמן את שרירי הליבה והיציבה. שרירים אלו חשובים במניעת פציעות
  • וודאו שאיכות המגרש שעליו משחק הילד שלכם סבירה ואין בו מהמורות
  • וודאו שהילד לובש את ציוד המגן לפני עלותו לשחק

כללים למניעת פציעות ספורט בקרב ילדים

לא משנה איזה ספורט הילד בוחר לשחק, חשוב לעקוב אחר כמה עצות בטיחות כדי למנוע או להפחית את חומרת הפציעות. המומחים מבית החולים ומרכז המחקר לילדים של אוקלנד פרסמו (2.4.06) את כללי הזהב שיאפשרו ספורט בטוח לילדים. כמובן שהכללים הללו כוחם יפה גם למניעת פציעות ספורט בקרב מבוגרים:

1. הקפדה על חימום

לעולם להתחיל פעילות רק לאחר חימום מקיף. התחממו לפני האימון והמשחק. החימום מעניק לשרירים, העצמות, והמפרקים את ההכנה הנדרשת לתנועה. החימום מזרים את הדם לחלקי הגוף השונים, מעלה את טמפרטורה, מפריש נוזל סינוביאלי במפרקים ועוד. כל אלה משחררים מתח שרירים ומונעים נקעים או קרעים.

2. לא להגזים

מאמץ יתר הוא גורם עיקרי לפציעות ספורט אצל ילדים.

3. גוונו את ענפי הספורט

עודד את ילדך לפעילות ספורט מגוונת לחיזוק מקיף של גופו

4. שימוש במשקולות

על ילדים להימנע מאימון משקולות טרם הגיעו לבגרות מינית וגם אז להתאמן תחת פקוח.

5. ציוד מגן

ספורט בטוח לילדים
ספורט בטוח לילדים

יש ללבוש ציוד ספורט מתאים ומותאם כראוי, כגון קסדות, רפידות מגן, מגיני פה, גשר לקרסול, נעליים מתאימות וקרם הגנה.

5. אימוני כוח לילדות

בגלל מחסור בטסטוסטרון ילדות פגיעות יותר לפציעות משניות לאימוני כוח. דגש על אימוני כוח נכונים הוא על כן חיוני עבורן.

6. שיפור של הכושר הגופני

לכלול אימוני לב ריאה בכל ענפי הספורט. ילד עם כושר טוב סיכויו להיפצע פחותים.

7. לא להתעלם מכאב

כאב מסמן נזק. למד את ילדך לא להתעלם ממנו. אין לדחוף ילד להתאמן פצוע או עם כאב.

8. שתייה

הקפידו על שתייה מרובה של מים לפני, במהלך ואחרי המשחק.

9. זעזוע מוח

הכירו את הסימנים והתסמינים של זעזוע מוח ופנו לטיפול רפואי אם חושדים בכך.

10. מאמץ יתר

קחו הפסקות במהלך אימונים ומשחקים כדי להימנע מפציעות של שימוש יתר.

11. כללים

עקבו אחר כללי המשחק והיזהרו מאחרים.

References:

Caine D., Maffulli N., Caine C. Epidemiology of Injury in Child and Adolescent Sports: Injury Rates, Risk Factors, and Prevention. Clin Sports Med. 2008;27(1):19–50.

Emery C.A., Meeuwisse W.H., McAllister J.R. Survey of sport participation and sport injury in Calgary and area high schools. Clin J Sport Med. 2006;16(1):20–26.

Finch C.F., et al. Towards a national sports safety strategy: addressing facilitators and barriers towards safety guideline uptake. Inj Prev. 2011;17(3):e4.

Giza C.C., et al. Summary of evidence-based guideline update: evaluation and management of concussion in sports: report of the Guideline Development Subcommittee of the American Academy of Neurology. Neurology. 2013;80(24):2250–2257.

Hanson D.W., Finch C.F., Allegrante J.P., Sleet D. Closing the gap between injury prevention research and community safety promotion practice: revisiting the public health model. Public Health Rep. 2012;127(2):147–155.

Hyman M. The Most Dangerous Game: The Truth About Youth Sports Concussions. New York: Hachette Book Group; 2012.

LaBella C.R., Hennrikus W., Hewett T.E.; Council on Sports Medicine and Fitness; Section on Orthopaedics. Anterior cruciate ligament injuries: diagnosis, treatment, and prevention. Pediatrics. 2014;133(5):e1437–e1450.

Macpherson A.K., Rothman L., Howard A.W. Body-checking rules and childhood injuries in ice hockey. Pediatrics. 2006;117(2):e143–e147.

McGuine T.A., Hetzel S.J., McCrea M.C., Brooks M.A. Protective equipment and player characteristics associated with the incidence of sport-related concussion in high school football players: a multifactorial prospective study. Am J Sports Med. 2014;42(10):2470–2478.

Valovich McLeod T.C., et al. National Athletic Trainers' Association position statement: prevention of pediatric overuse injuries. J Athl Train. 2011;46(2):206–220.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

כאבי ברכיים שכיח יותר בקרב נשים

כאב ברכיים שכיח יותר בקרב נשים

כאבי ברכיים? נשים סובלות יותר! שיעור כאבי הברכיים בקרב נשים מעל גיל 50 עולה באופן משמעותי. בין הגורמים המנבאים התפתחות מיחושים אלה ניתן למנות: משקל עודף, פציעה קודמת בברכיים וסימנים של דלקת פרקים ניוונית הנראים בצילומי רנטגן.

רגישות גנטית לקרני רנטגן

רגישות גנטית לקרני רנטגן

רגישות גנטית לקרני רנטגן מעלה את הסיכון להיפגע מחשיפה לקרינה מייננת. מחקר כחול לבן שנערך בבית החולים תל השומר מגלה שיש הבדלים ברמת הרגישות בין האנשים לקרינה מייננת. אנשים עם רגישות תורשתית לקרינה מייננת (קרני X) חשופים יותר מאחרים להתפתחות סרטן.

בלי סטרואידים לתעלה הקרפלית

בלי סטרואידים לתעלה הקרפלית

בלי סטרואידים לתעלה הקרפלית? תסמונת התעלה הקרפלית היא פציעה הנגרמת בעידן המודרני עקב תנועות חוזרניות. אכן, זריקות סטרואידים יכולות להקל על התסמינים הנובעים מהתסמונת. אלא שמדובר בהשפעה זמנית בלבד ולכן עדיף להתחיל בטיפול שמרני.