תסמונת ראיית מחשב מה גורם לה? תסמונת ראיית מחשב (Computer Vision Syndrome) היא הפרעה בריאותית שכיחה הנובעת מעבודה ממושכת מול מסך מחשב או מול כול מסך אלקטרוני אחר. הסימנים והתסמינים בהפרעה זאת כוללים בין היתר עיניים אדומות, שיבושי ראייה, הפרשת דמעות מוגברת ועוד. טיפול בבעיה מחייב הענקת מנוחה לעיניים מעבודה מול מסך.
מסך המחשב ושאר המסכים שמולם אנו חיים בעידן הזה נמצאים בכול מקום. כמעט אין אדם בלי טלפון חכם ואין בית ללא מחשב ובוודאי אין מקום עבודה שהמחשב אינו מהווה בו כלי עבודה מרכזי. לנוכח השימוש המוגבר במכשירים הללו יש לקחת בחשבון את מגוון הבעיות הבריאותיות שהוא עלול לגרום. בין הבעיות נמנה תסמונת ראיית מחשב הנובעים מהתבוננות ממושכת במסכים אך גם דלקת וכאבי צוואר, כאבי גב עליון, כאבי גב תחתון, דלקות בגפה התחתונה ועוד. הקפדה על ארגונומיה בסיסית של אופן השימוש במחשב עשוי להועיל. במקרה של התפתחות תסמונת ראיית מחשב – מה גורם לה צריכה להיות השאלה שאתם שואלים.
תסמונת ראיית מחשב מה גורם לה – רקע
שילוב של השימוש האינטנסיבי במחשב גורם למגוון הפרעות בריאותיות ובכללן הפרעות בעיניים ובראייה. תסמונת ראיית מחשב (CVS) היא מונח המתאר קבוצה של בעיות הקשורות לעין ולראייה. בעיות אלה נגרמות כתוצאה משימוש ממושך במכשירים דיגיטליים כגון מחשבים, טאבלטים וסמארטפונים. CVS יכול להשפיע על כל מי שמשתמש במכשירים אלה במשך יותר משעתיים ביום. תסמינים של תסמונת ראיית מחשב כוללים בין היתר:
- מאמץ עיניים, עיניים יבשות, ראייה מטושטשת, כאבי ראש, כאבי צוואר וכתפיים ועוד
השכיחות של CVS מוערכת ב-50% או יותר בקרב משתמשי מחשב, מה שהופך אותה לאחת מבעיות הבריאות התעסוקתית הנפוצות ביותר בעולם המודרני. על פי ארגון האופטומטריסטים האמריקאי השכיחות חמורה יותר ועומדת על:
- עד 90% ממשתמשי המחשב
הגורמים העיקריים התורמים ל- CVS הם הדרישות החזותיות של המשימה, איכות התצוגה, התנאים הסביבתיים והמאפיינים האישיים של המשתמש. CVS הוא דאגה רצינית עבור אנשים וארגונים כאחד. הפרעה זאת יכולה להשפיע על פרודוקטיביות, ביצועים, איכות חיים, ורווחה. חשוב להעלות את המודעות ל-CVS ולמניעתו בקרב משתמשי מכשירים דיגיטליים. במיוחד נכונים הדברים לגבי אלה העובדים במסגרות אקדמיות שבהן השימוש במחשב הוא אינטנסיבי וממושך.
תסמינים של תסמונת ראיית מחשב
הסימפטומים כוללים: עיניים יבשות, עיניים שורפות, עיניים עייפות, אדמומיות, ראייה מטושטשת, ראייה כפולה, קושי בחידוד הראייה, הפרשת דמעות מוגברת, עפעוף יתר, כאבי ראש, כאבי צוואר וכאבי כתפיים. על פי נתונים סטטיסטים כ90% מהמשתמשים במחשבים סובלים או יסבלו מחלק או מכול הסימפטומים הללו.
גורמים להפרעה זאת
הראייה האנושית נועדה גם ואולי אף בעיקר לצורך ראייה למרחק. סביבת החיים והעבודה המודרנית אינם מספקים לנו מספיק הזדמנויות להביט למרחקים. הקושי על מערכת הראייה הנובע מהעובדה שאנו מתמקדים רוב הזמן על עצמים קרובים, המיקוד על תמונת מסך מרצדת יוצר קושי נוסף. הקושי העצום של העיניים להתמקד בפיקסלים מרצדים מאמצים את העיניים ומתישות אותן. עיניים אמורות להיות רטובות. כאשר העיניים יבשות הן מאדימות ולעתים אף מפרישות ונגרם כאב. חשוב לציין שיובש בעיניים עלול בסופו של דבר לגרום נזק למשטח הקדמי של העין ולפגיעה באיכות הראייה. יש מספר סיבות לתופעה כאשר סיבה מרכזית היא השילוב של במיקוד עיניים ממושך שבו אנו לא ממצמצים די הצורך ומיזוג האוויר שגורם לאוויר יבש בחלל החדר.
טיפול בתסמונת ראיית מחשב
לרוב עצירת העבודה עם המחשב יעלימו את הנזקים האופייניים להתפתחות תסמונת ראיית מחשב. אם אין באפשרותכם או ברצונכם להפסיק את העבודה מול המחשב אזי ערכו הפסקות תכופות ובהן הביטו למרחק. עפעפו לעיתים תכופות, טפטפו טיפות עיניים שנועדו לכך, שתו הרבה מים ותרגלו תרגילי עיניים. לצורך תרגילי העיניים יש לערוך הפסקות בעבודה מול המסך. כול 10 דקות יש למקד את המבט למרחק של 10 מטרים למשך 10 שניות. (חוק: 10-10-10) לאחר מכן יש למקד את המבט לסירוגין 10 מטרים קדימה למשך 2-3 שניות ואל האצבע שלך למשך 2-3 שניות. יש לחזור על התרגיל הזה 10 פעמים.
מניעת תסמונת ראיית מחשב
מספר שינויים שתבצעו בשגרת יומכם עשויים להפחית את הסיכון שלכם ללקות בתסמונת ראיית מחשב:
עמדת מחשב ארגונומית
חלק מהאסטרטגיות למניעה או הפחתה של CVS כוללות:
- הקפידו על עמדת עבודה ארגונומית שבה השולחן והכיסא מאפשרים עבודה נכונה ולא מאמצת.
- חשוב להקפיד על הפסקות תכופות בעבודה לצורך מצמוץ.
- הקפידו על מסך LCD טוב בעל יכולת הפרדה וניגודיות גבוהים. מסך LCD טוב יותר ממסך רגיל. התמונה יותר חדה ופחות מרצדת. יש לכוון כיוון אופטימלי את הבהירות, הניגודיות והתאורה האחורית. השתמש במידת הצורך באנטי הבהק. אל תשכחו למקם את המסך במרחק נכון (40- 60 ס"מ) ובגובה הנכון (קצה העליון של המסך צריך להיות מעט מתחת לקו הראייה). חזור ושנה את מיקום וגובה המסך במידה ומישהו אחר עבד על המחשב וכיוון מחדש את עמדת העבודה.
- ממצמצו לעתים קרובות יותר
- שמנו את העיניים באמצעות דמעות מלאכותיות או מכשירי אדים
- הרכיבו משקפיים או עדשות מגע מתאימות
- בהתאם לחוק 20-20-20 (כל 20 דקות, הסתכלו על משהו במרחק של 20 מטרים למשך 20 שניות) הקפידו על הפסקות קצרות בעבודה שבמהלכן תתבוננו רחוק.
שינויים בחדר
- וודאו תאורת חדר מתאימה. רוב המשרדים נוטים לתאורת יתר ביחס לצורך בעבודת מחשב.
- השתמשו בווילונות לשליטה על האור הנכנס מהחלונות.
- השתמש בתאורה נמוכה שאינה מייצרת רפלקשן על המסך ומפחיתה את המאמץ של העיניים
- השתמשו במנורה לצורך הארה של המסמכים.
- ודאו שהאור לא מאיר על המסך או על העיניים שלכם
- נקו את המסך לעיתים קרובות
- כתבו עם פונט כהה על רקע בהיר (שחור על לבן)
- היעזרו במשקפיים במידת הצורך.
סיכום
תסמונת ראיית מחשב (CVS) היא מונח המתאר קבוצה של בעיות הקשורות לעין ולראייה הנובעות משימוש ממושך במכשירים דיגיטליים. מכשירים אלה כוללים מחשבים שולחניים, מחשבים ניידים, טאבלטים או טלפונים חכמים. CVS יכול לגרום לתסמינים כגון עיניים יבשות, מאמץ עיניים, ראייה מטושטשת, כאבי ראש וכאבי צוואר או גב. תסמונת ראיית מחשב משפיעה על אנשים רבים שעובדים עם מחשבים, במיוחד אנשים פרסביופיים הזקוקים לתיקון אופטי לראייה מקרוב.
לפי כמה מחקרים, השכיחות של תסמינים הקשורים ל-CVS עשויה להיות 50% או יותר בקרב משתמשי מחשב. הגורמים העיקריים שתורמים ל-CVS הם האיכות ומשך החשיפה למסך, התנאים הארגונומיים של סביבת העבודה, והמאפיינים האישיים של המשתמשים, כמו למשל גיל, הפרעות ראייה מוקדמות ועוד. כדי למנוע או להפחית CVS, מומלץ לפעול לפי כמה הנחיות לארגונומיה חזותית, כמו למשל:
כוונון בהירות המסך והניגודיות, הפסקות תכופות, מצמוץ קבוע ושימוש בתיקון אופטי מתאים. נוסף על כך, מכשירים או תוכנות מסוימים יכולים לסייע בזיהוי וניטור CVS באמצעות שיטות ראייה ממוחשבת, כגון מדידת קצב מצמוץ, גודל אישון או כיוון מבט.
References:
Sheppard AL, Wolffsohn JS. Digital eye strain: prevalence, measurement and amelioration. BMJ Open Ophthalmol. 2018;3(1):e000146.
Blehm C, Vishnu S, Khattak A, Mitra S, Yee RW. Computer vision syndrome: a review. Surv Ophthalmol. 2005;50(3):253-262.
Zenbaba D, Sahiledengle B, Bonsa M, et al. Prevalence of Computer Vision Syndrome and Associated Factors among Instructors in Ethiopian Universities: A Web-Based Cross-Sectional Study. ScientificWorldJournal. 2021;2021:3384332.
Rosenfield M. Computer vision syndrome: a review of ocular causes and potential treatments. Ophthalmic Physiol Opt. 2011;31(5):502-515.
Coles-Brennan C, Sulley A, Young G. Management of digital eye strain. Clin Exp Optom. 2019;102(1):18-29.
Galindo-Romero C, Rodríguez-Zamora C, García-Ayuso D, Di Pierdomenico J, Valiente-Soriano FJ. Computer vision syndrome-related symptoms in presbyopic computer workers. Int Ophthalmol. 2023;43:3237–3245.
iSVC – Digital Platform for Detection and Prevention of Computer Vision Syndrome. IEEE Latin America Transactions 2019;17(10):1610-1618.