כאבים בכף היד? אבחון הוא הצעד המתבקש. מיחושים בכף יד עלולים להתפתח מעומס יתר, חבלות ומחלות. העידן המודרני לא פסח על חלקי גוף אלה הנתונים לעומסים הנובעים משימוש בלתי פוסק בטכנולוגיות: מחשבים, קונסולות משחקים וטלפונים החכמים.
ברוב המקרים הכאבים בכף היד נובעים מבעיות מינוריות הניתנות לטיפול וריפוי מהירים בחלק קטן מהמקרים הכאבים בכפות ידיים עלולים להיות תוצאה של נזקים משמעותיים המחייבים אבחון מקצועי. כך למשל מומלץ לפנות לעזרה מקצועית בין היתר כאשר לכאבים בכפות הידיים מתלווה עיוות, נפיחות, חום ועוצמת כאב המעירה אתכם משנתם.
כאבים בכף היד אבחון - רקע
כאבים בכף היד יכולים להתפתח בגלל נזקי חבלה, שימוש יתר על רקע ביצוע תנועות חוזרניות, מחלות ודלקות. גורמי סיכון להתפתחות כאבים בכף היד כוללים בין היתר, עיסוק בספורט מגע כמו כדורגל, כדורסל, אגרוף, אומנויות לחימה אחרות ועוד. ברוב המקרים הכאבים בכף היד נובעים מהתפתחות נזק באחת הרקמות בכף היד עצמה או מהתפתחות נזק ברקמה מרוחקת שיש ביכולתה להשליך כאב לכף היד. הרקמות הפגיעות בכף היד כוללות סחוסים, רצועות, גידים, עצבים, שרירים, עצמות ועוד. רקמות מרוחקות בעלות יכולת להשליך כאב לכף היד כוללות את הצוואר, כתף ומרפק. דרך אחת לנסות להעריך מה ניזוק ביד ומהי חומרת הנזק היא לדעת את מהירות הופעת הסימנים והתסמינים.
תסמינים המתפתחים במהירות (Sudden Onset) מעידים לרוב על נזקים טראומטיים כמו למשל נקיעה של מפרק שורש כף היד, נקיעה של האגודל או אצבע אחרת, שבר באחת מעצמות כף היד (עצם הסירה, עצם החישור ועוד), פריקה של אחד מהמפרקים בכף היד, קרע של גידים ועוד.
תסמינים המתפתחים לאט (Gradual onset) מעידים על הצטברות הדרגתית של נזקים ובכלל זה דלקות גידים, שרירים, סחוסים ועצבים על רקע של עומסי יתר בגלל עבודה (הקלדה) הדורשת פעולות חוזרניות או עיסוק בספורט (טניס) המחייב שימוש אינטנסיבי במפרקים מסוימים או בקבוצת שרירים או גידים מסוימים. גם דלקות פרקים ניווניות ותסמונות לכידה של עצב פריפרי כמו למשל בתסמונת התעלה הקרפלית מתפתחים באופן איטי.
אבחון כאבים בכף היד
אבחון מדויק וטיפול מהיר בכאבי כף יד עשוי למנוע החמרת הבעיה ו/או הפיכתה לבעיה כרונית. התנהלות איטית, אבחון לקוי, וטיפול שאינו מתאים מעלים את הסיכוי לפגיעה משמעותית באיכות החיים. אבחון הכאבים בכף היד יכלול לקיחת היסטוריה הרפואית אישית ומשפחתית, בדיקה פיזית כללית ושל כפות הידיים ובמידת הצורך שימוש באמצעי הדמיה ובבדיקות מעבדה.
היסטוריה רפואית
נתחיל את תהליך אבחון הגורם לכאבים בכף היד באמצעות הקשבה להיסטוריה הרפואית האישית והמשפחתית של החולה. ההיסטוריה הרפואית תלמד אותנו מגוון פרטים חשובים כולל: האם הרקע של החולה ומשפחתו כוללים מחלות פרקים או מחלות רקמות חיבור כלשהן, האם החולה סובל מבעיות מולדות שפוגעות בתפקוד כף היד, האם העבודה של החולה כרוכה בביצוע מאמצים חוזרים שעלולים לגרום לכאבים בכפות הידיים (הקלדה?), האם הפעילות הגופנית שבה עוסק החולה כרוכה בסוג תנועות או מאמצים שעלולים לגרום לכאבים בכף היד? האם יש רקע טראומתי (נפילה או חבלה) לכאבים בכף היד?
נשאל על סוג הכאב בכף היד, על עוצמת הכאב, על מיקומו המדויק של הכאב בכף היד. ננסה ללמוד על תכונות ומאפיינים נוספים של הכאב: האם הכאב מקרין? נלמד מתי וכיצד החל הכאב?, כמה זמן נמשך הכאב?, באיזה תדירות מופיע הכאב?, מה הם הגורמים המשפיעים על חומרת הכאב, האם מלבד הכאבים בכף היד ישנם גם סימנים ותסמינים נוספים.
בדיקה גופנית
נמשיך עם הבדיקה הגופנית. במהלך הבדיקה הגופנית ננסה לשחזר את הכאבים עליהם אתם מתלוננים, ננסה לאתר את הרקמה הכואבת וכמובן לאמוד את חומרת הנזק. הכאבים בכפות הידיים יכולים להתפתח ממספר רב של רקמות החל מדלקת שהתפתחה בזקיק שערה וכלה בדלקת בכול אחת מהרקמות היוצרות המבנה האנטומי המוגדר ככף יד. כאבים בכפות ידיים יכולים להיות מוקרנים ולא מקומיים. לכן הבדיקה הגופנית צריכה לכלול גם חלקי גוף כמו עמוד השדרה הצווארי, כתף ומרפק שנזק בהם יכול להתבטא באמצעות כאבים בכף היד.
הבדיקה הגופנית תכלול התבוננות בכפות הידיים במטרה לאתר סימני פגיעה חיצוניים בכף היד כולל שריטות, צלקות, פצעים, פריחות ועוד. ננסה לזהות אם קיים חוסר סימטריה בין כפות הידיים, נאתגר את התפקוד ושלמות של כפות הידיים באמצעות מישוש, הנעה אקטיבית ופסיבית.נמשיך בביצוע בדיקות אורתופדיות, בדיקות נוירולוגיות ובדיקות כירופרקטיות. הנתונים שנאסוף מההיסטוריה הרפואית ומהבדיקה הפיזית יאפשרו לנו לזהות את הרקמה הפגועה ולאמוד עד כמה ניזוקה.
אמצעי הדמיה ו/או בדיקות מעבדה
כאמור, ברוב המכריע של המקרים, ההיסטוריה הרפואית והבדיקה הפיזית יעניקו לנו את כול הנתונים הדרושים על מנת לאבחן את הגורם לכאבים בכפות הידיים. את אותם מקרים מועטים יחסית שיש לנו ספק לגבי האבחנה שהגענו אליה נפנה לביצוע בדיקות הדמיה כגון צילומי רנטגן, CT או MRI (שברים, מחלות פרקים) ולבדיקות מעבדה (דלקות, מחלות פרקים). גם אותם מקרים שטופלו ללא הצלחה על פי אבחון ראשוני יופנו לביצוע בדיקות מתקדמות על מנת לאשר שאנו בכיוון הנכון.
דגלים אדומים ו/או דגלים צהובים
נוכחות של תסמינים מסוימים מעלים את הסבירות שהגורם לכאבים בכף היד אינו מכאני. תסמינים אלו מהווים דגל אדום וסיבה להפניית החולה לבירור מעמיק. דגלים אדומים נחשבים הסימפטומים הבאים: כאבים חריפים שאינם פוחתים במנוחה, עיוות של כף היד, חולשה, חום, אובדן משקל בלתי מוסבר, שימוש מתמשך בקורטיקוסטרואידים, מחלות וטיפולים המדכאים את המערכת החיסונית. מלבד תסמיני דגל אדום נחפש גם תסמינים המהווים דגל צהוב כגון דיכאון ולחצים נפשיים חריגים. החשיבות של תסמיני דגל צהוב נובעת מההשפעה העצומה שיש למצב נפשי לקוי על קצב ההחלמה של החולה.
אבחנה מבדלת
מגוון רחב של הפרעות ופגיעות עלול לגרום לכאבים בכף היד בהתבסס על המידע הנלמד מהיסטוריה הרפואית, מהבדיקה הגופנית ומבדיקות המעבדה צריך הקלינאי לאשר או לשלול את כול אחד מהגורמים הללו. בין הגורמים האפשריים לכאבים בכף היד נמנה פציעות חבלה ובכלל זה שבר קריעה מתיחה או פריקה של האצבעות, כף היד או שורש כף היד. פציעות ודלקות גידים כמו למשל תסמונת דה קרוון (De Quervain Syndrome) שהיא דלקת בשרוול הסינוביאלי של גידים באגודל שתפקידם הרחקת האגודל מכף היד. תסמונות לכידת עצב פריפרי כמו למשל תסמונת התעלה הקרפלית (Carpal tunnel syndrome). דלקות פרקים ניוונית (Osteoarthritis) או דלקת פרקים שגרונית (Rheumatoid arthritis), שיגדון (Gout) או דלקת מסוג אחר.
המשיכו לקרוא אודות כאבים בכפות ידיים הנגרמים מעבודה במשרד וכן אודות העקרונות שעליהם מושתת טיפול כירופרקטי בבעיות עצב שריר ושלד.