פציעות שחייה מה גורם להן

פציעות שחייה מה גורם להן

פציעות שחייה מה גורם להן? אנשים נוטים לחשוב שפציעות הנובעות משחייה הן נדירות. יותר מכך הדעה הרווחת היא ששחייה היא תרופת פלא שמרפאה כל פציעה. אכן, שחייה מאפשרת לגופנו לפעול ברוגע תוך שיפור הכושר, טיפוח שרירי היציבה, חיזוק שרירים ועוד. אבל אם אתם חושבים ששחיינים אינם נפצעים לעולם, אתם טועים ובגדול.

אכן, פציעות שחייה אינן שכיחות. בהשוואה לכמות הנפגעים מענפי ספורט אחרים מספר הנפגעים משחייה הוא אפילו שולי. ובכול זאת חשוב לזכור שגם שחיינים נפצעים ולא מעט. פציעות ספורט הנובעות משחייה נגרמות לרוב בגלל עומס מצטבר והתנועות החוזרניות המאפיינות את השחייה. עומסים חוזרניים אלה מובילים בהדרגת להתפתחות הדרגתית של נזקים ברקמות, דלקות וכאבים. במאמר הנוכחי "פציעות שחייה מה גורם להן, נפרט מעט יותר אודות הגורמים האפשריים לפציעות שחייה.

פציעות שחייה מה גורם להן – רקע

שחייה היא ספורט פופולרי ותחרותי הכולל התאמות פיזיולוגיות וביומכניות שונות. פציעות ודלקות הנגרמות משחייה אינן שכיחות. אחת הסיבות לכך היא העובדה ששחיינים לא באים במגע גופני זה עם זה. ובכל זאת אין להתעלם מהמספר הלא מבוטל פציעות בקרב שחיינים. שחייה חושפת ספורטאים לסיכון לפציעות שרירים ושלד, במיוחד באזורי הכתף, עמוד השדרה, הירך והברכיים. פציעות אלה יכולות לנבוע מטכניקה לקויה, עצימות אימון גבוהה ומרחק, גורמים סביבתיים או גורמים אישיים.

הרוב המכריע של פציעות בקרב שחיינים נגרמות בגלל העומסים והתנועות החוזרניים שמאפיינים שחייה. אין להתעלם גם מפציעות הראש החריפות שהתפתחות בקרב שחיינים בגלל קפיצות ראש לתוך בריכות עם מים רדודים. על פי מקורות אמריקאים בשנת 2007 טופלו בחדרי חירום, בארצות הברית, 172.000 שחיינים עם פציעות חריפות.

פציעות שחייה – גורמים אפשריים

פציעות שחייה נגרמת בעיקר בגלל:

  • עומס יתר (Overload) הנובע מביצוע תנועות חוזרות (Repetitive motion). האופי המכני של תנועות השחייה המחייב תנועות חוזרות מול התנגדות מתמשכת הוא שעומד בבסיס הבעיה.

בין פציעות השחייה הנגרמות מסיבה זאת נמנה:

  • "כתף שחיינים" (Swimmer's shoulder)
  • "ברך שחייני חזה" (Breast-stroke knee)
  • תסמונת פצטלית בעמוד השדרה (Facet syndrome)

עם זאת חשוב לציין ששחיינים נמצאים בסיכון לנזקים גופניים גם בגלל הכלור במי הבריכה.

פציעות שחייה – גורמי סיכון

להלן פירוט גורמי סיכון להתפתחות פציעות שחייה:

פעילות חוזרנית

השילוב של עומס גדול מידי ללא מנוחה וזמני התאוששות מסתיימת בנזקים, דלקות ופציעות. ניתן להעריך את כמות התנועות שמבצע שחיין כאשר חושבים על מספר הבריכות שהם שוחים מידי יום. שחיינים מקצועיים גומעים 200 – 300 בריכות באימון מידי יום לאורך כשמונה חודשים. המפרקים בידיים שלהם עובדים קשה ועל כן יש לוודא שהאימונים מתנהלים נכון וטכניקת ההתקדמות במים שלהם מצוינת. השילוב של שחייה ארוכה וטכניקה לקויה יגרום לפציעות גם בקרב מי ששוחה הרבה פחות.

אימון יתר

שוחה מותש הוא שוחה שיפצע! הנטייה של שוחים תחרותיים והמאמנים שלהם לדחוף את היכולות הפיזיות ולשפר את הביצועים עלולה לגלוש לעבר מצב של אימוני יתר (Overtraining). במקביל להקפדה על נפח אימונים חייב המאמן גם להכיר בחשיבות של מנוחה והתאוששות מספיקים, דיאטה מאוזנת, כושר גופני, מצב נפשי, סגנון חיים, מתחים נפשיים ומחלות. סימנים קלסיים של אימון יתר יהיו: עייפות, כאבי שרירים, שינה מופרעת ובלתי מספקת ודיכאון. מאמן שמזהה מצב של אימון יתר חייב להתייחס לכך באופן מידי על ידי שינוי בתוכנית האימונים.

טכניקת שחייה לקויה

מלבד אימון יתר ופעילות חוזרנית גם טכניקת שחייה לקויה עלולה להוביל להתפתחות פציעות שחייה ובעיקר עם מדובר בשחייה למרחקים גדולים. טכניקת שחייה לקויה בשחיית חתירה גורמת לעתים קרובות לפציעות כתפיים.  שימוש לקוי בידיים בשחיית פרפר ובשחיית חזה עלול לגרום להתפתחות פציעות במרפק וביצוע תנועות לקויות עם הברכיים ומפרקי הירך בשחיית חזה עלולה לגרום פציעות גם לאזורים הללו.

פציעות שחייה שכיחות

כתף שחיינים

כתף שחיינים היא הפציעה השכיחה ביותר אצל שחיינים ומהווה כ60% מכלל הפציעות שלהם. תסמונת זאת נובעת מהתפתחות דלקת בגיד של השרירים המסובבים (Rotator cuff tendinitis). תופעה דלקתית זאת בכתף עלולה לגרום גם להתפתחות תסמונת הצביטה בכתף (Shoulder Impingement). בפציעה זו כאבים מתרחשים בעת הרמת הכתף בגובה של 80 -120 מעלות.

כאבי כתף בהרמה מול התנגדות עלולים להצביע על נזק לאחד מגידי הכתף. עומס יתר של אחד מארבעת גידי הכתף המסובבים או עומס יתר הנובע מטכניקה לקויה עומדים לרוב אחר הפציעה הזאת. פציעות כתף משפיעות על עד 70% מהשחיינים והן קשורות לסיבוב פנימי מוגזם, סיבוב חיצוני מופחת, וליקוי תנועתי של עצם השכם.

דלקת פרקים ניוונית של המפרק האקרומיוקלביקולרי

מקור נוסף לכאבי כתפיים האופייני לשוחים הוא מפרק האקרומיוקלביקולרי (Acromioclavicular) – מפרק שיא הכתף ועצם הבריח. מפרק זה יכול לפתח שינויים ניווניים (Osteoarthritis) בגלל עומס יתר הנגרם מהתנועות החוזרות של השחייה. התנועות החוזרות שוחקות את הסחוס בתוך המפרק וגורמות לכאב ומגבלת תנועה. גם בסוג זה של פגיעה יש לבחון את מכלול האימונים של השוחה. אין לשכוח שגם אימוני משקולות יכולים לגרום לאותה בעיה.

נזק לרצועה הפנימית בברך – ברך שחיינים

ברך שחיינים (Breast-stroke knee) היא הפרעה בריאותית בברך הנגרמת בגין תנועת הברכיים בשחיית חזה. סגנון שחייה זה חושף את רצועת הברך הפנימית (Medial collateral ligament) לעומס ולפציעה. ברך שחיינים היא הפציעה השנייה בשכיחותה בקרב שחיינים, אחרי כתף שחיינים. העומס הנגזר על הברך בשחיית חזה הוא גדול ונובע מכך שתנועת הפישוק, הצלפה והרוטציה (whip-kick) של הברכיים אינה טבעית ואינה עושה שימוש נכון בציר הברך.

יש לזכור שהעומס על החלק הפנימי של הברך האופייני לשחיית חזה גבוה לאין שיעור בקרב שוחים תחרותיים או לחלופין בקרב שוחים בעלי טכניקה לקויה. הסימפטומים בגין ברך שחיינים הם בעיקר כאבים בברך ובעיקר בחלק הפנימי של הברך ונוקשות בתנועת הברך. תיתכן גם נפיחות.

חוסר יציבות של פיקת הברך

פציעת ברך נוספת היא התפתחות חוסר יציבות של פיקת הברך הגורמת לנטייתה לגלוש החוצה. פתולוגיה זו הנגרמת בגין שחיית חזה מובילה לשחיקת הסחוס מתחת לפיקת הברך, לדלקת וכאבים. ברוב המקרים הסטייה של הפיקה או פריקתה תהיה החוצה כלומר לצד החיצוני של הברך. בהעדר פריקה טראומטית הסיבות לסטיית הפיקה הן בעיקר ניוון וחולשה של השריר הארבע ראשי ובעיקר של הראש הפנימי (vastus medialis), חוסר פעילות גופנית או ביו-מכניקה לקויה של הפרקים ברגליים כמו שבאה לידי ביטוי בשחיית חזה. הסחוס תחת הפיקה חשוף גם לתופעה של ריכוך הסחוס בגיל עשרה (Chondromalacia patella) שחיית חזה אינטנסיבית בגיל הצעיר עלולה על כן להיות בעייתית.

פציעות ברכיים נוספות כוללות:

תסמונת פטלופמורל, דלקת בגיד הפיקה, קרע מיניסקוס, תסמונת פליקה ועוד

כאבי גב

כאבי גב אינם נדירים בקרב שוחים. למעשה פציעות גב מהוות כ- 10% מכלל הפציעות בקרב השוחים. שחיית חזה ופרפר יוצרים עומסים גדולים בגין הקעור החוזר ונשנה של הגב וסיבוב עמוד השדרה. פעולה זאת יוצרת עומס על הפרקים האחוריים של חוליות עמוד השדרה ועל השרירים ועלולה לגרום לנזקים דלקות וכאבים.

פגיעות בעמוד השדרה המותני כוללות פריצת דיסק, תסמונת מפרק הפאצט, ספונדילוליזיס וספונדילוליסטזיס לעיתים עלולים גם להתפתח שברי מאמץ בחוליות עמוד השדרה. לאור הנתונים הללו יש השואלים האם שחייה טובה לגב? התשובה היא כן אך עם סייגים.

פציעות בירך

שחייה עלולה לגרום להפרעות ירך ובכלל זה תסמונת הצביטה, קרע לברום, תסמונת הירך הקופץ (קפיצה של גיד האיליופסואס), איליופסואס בורסיטיס ועוד.  פציעות אלה נובעות מכיפוף יתר של הירך, חטיפה וסיבוב פנימי במהלך תנועות שחייה, במיוחד בחזה. תסמינים אפשאריים כוללים כאבים במפשעה, תחושות לחץ במפשעה או טווח תנועה מופחת.

מניעת כתף שחיינים

הכוח המניע של הגוף במהלך שחיית חתירה ופרפר וברמה פחותה גם בשחיית חזה מקורו בחלק העליון של הגוף ובכתפיים. הרגליים משמשות בעיקר כמייצבים. הכתפיים שחייבים לעמוד במעמס גדול הנוצר עקב תנועות חוזרות ונשנות חשופות לפציעות וכאבים. אלא שלא כול השוחים באותם תנאים מפתחים פתולוגיות ופציעות בכתפיים. למה חלקם הגדול של השוחים אינו נפצע שוב ושוב בעוד שחלק אחר לא נפצע אף פעם למרות העומסים הזהים וטכניקות שחייה טובות? הסוד טמון ביציבות של מפרק הכתף. יציבות אשר מוקנית לו באמצעות איכותן ומצבן של הרקמות והשרירים העוטפות אותו.

חוסר יציבות מפרק הכתף? שלוש סיבות שכיחות:

  • חוסר יציבות בגלל פגיעה ברקמות הפסיביות.

רקמות אלו כוללות את עצמות המפרק ואת הרצועות שתומכות במפרק. תפקידן של הרקמות הפסיביות הוא לייצב את המפרק או את בסופו של טווח התנועה בלבד ובכך למנוע תנועה לא תקינה ונזקים.

  • חוסר יציבות בגין פגיעה ברקמות הדינמיות.

רקמות אלו כוללות את השרירים ואת הגידים. תפקידן של הרקמות הדינמיות הוא לייצב את המפרקים או החוליות כאשר אנו מצויים במצבים דינמיים או במצבים נייחים ובכך למנוע תנועות לא תקינות ונזקים.

  • חוסר יציבות בגין פגיעה במערכת השליטה והפיקוח.

מערכת השליטה והפיקוח כוללים את מערכת העצבים המרכזית ומערכת העצבים הפריפרית. תפקידן של מערכות אלו הוא לפקח על הייצוב של המפרק ובכך למנוע ביצוע תנועות לקויות ונזקים לרקמות השונות.

שיפור יציבות המפרק

על מנת למנוע פציעות כתפיים בקרב שוחים על מפרק הכתף להיות חזק, גמיש ומאוזן. התנהגות תקינה משמעותה יכולת המפרק לשמור על שלמות המבנה והמיקום התקין של חלקי המפרק השונים במצבים סטטיים ו/או דינמיים ובכך למנוע מצב של עומס יתר נקודתי ונזקים.

הרוב הנזקים והכאבים במפרק הכתף שאינם טראומטיים, נובעים מעומס יתר ונזק מצטבר. גורמי סיכון להתפתחות נזקים מצטברים במפרק כוללים:

  • חוסר יציבות של המפרק
  • חולשה במפרק
  • חוסר איזון שרירי
  • שינויים ניווניים מוקדמים של המפרק

ליקויים אלה גורמים לפגיעה ביכולת המפרק הכתף לשמר על התנהגות ביו – מכנית אופטימלית. התוצאה הצפויה היא תנועה לא אופטימלית תחת מעמס פיזי, נזקים, דלקות וכאבים.

חיזוק שרירי השרוול המסובב

פציעות שחייה מה גורם להן
פציעות שחייה מה גורם להן

השרירים שעוצמתם נדרשת לשחייה הנם השרירים המקרבים והשרירים המסובבים פנימה של הכתף (subscapularis, supraspinatus and teres major). כאשר השרירים הללו אינם חזקים מספיק, נדרש פיצוי של שרירים אחרים (השרירים המסובבים החוצה של הכתף) והתנועה שנוצרת אינה נכונה, מעייפת ושוחקת. חיזוק של מכלול השרירים המסובבים של הכתף מספק את היציבות הנדרשת לעבודה חלקה ונכונה של הכתפיים ולמניעת פציעות בקרב שוחים.

מחקרים העוסקים בפציעות ספורט אשרו שאכן חולשה של השרירים המסובבים את מפרק הכתף מנבאים באופן מדויק למדי פציעות כתף במהלך שחייה תחרותית. בנוסף נמצא במחקרים אלו שתרגילים איזו קינטיים להגברת החוזק של שרירים הללו הורידו את תכיפות הפציעות בקרב שחיינים תחרותיים (158-American Journal of Sports Medicine,(1980), vol. 8, pp. 151)

טיפול בפציעות הנובעות משחייה

כירופרקטיקה יכולה לתת מענה הולם לפציעות שוחים. כירופרקט מודרני מצויד בידע ובציוד המתאים לאבחן, לטפל ולשקם פציעות שחייה. בעיקרון הטיפול בפציעות שחייה דומה לטיפול בכל פציעת ספורט אחרת. הטיפול צריך לכלול:

  • מנוחה מפעולות המחמירות את הכאב
  • שימוש באמצעים כגון לייזר רך וגלי הלם להפחתת דלקת
  • טכניקות טיפול ידניות שמטרתן בין היתר שמירה על טווחי התנועה
  • שיקום שיאפשר חזרה הדרגתית למים
  • חשוב גם לבחון את הטכניקה של השחייה על מנת לאתר לקויות ולשפר אותן.
  • איתור נקודות חולשה וחוסר איזון במערכת עצב שריר ושלד ולשפר אותן

הפנייה לטיפולים תרופתיים וניתוחים תעשה רק אם כשלו האמצעים השמרניים. חשוב לבדוק גם את מכלול האימונים (חדר כושר, טניס…) או המטלות (מטלות מקצועיות, מטלות בית…) של השחיין על מנת לוודא שמקור פציעתו הוא אכן שחייה.

מניעת פציעות בקרב שחיינים

להלן מספר כללים בסיסיים למניעת פציעות שחייה:

  • לפני השחייה התחמם היטב. כאשר גופך קר סיכוייך להיפצע גבוהים יותר. לצורך החימום עשה מספר דקות של פעילות אירובית (הליכה, אופניים). מתח בעדינות את הפרקים והשרירים
  • את הבריכות הראשונות שחו בקצב איטי ורגוע.
  • הפציעה השכיחה ביותר בקרב שוחים היא פציעת כתף. לצורך מניעת פציעות כתף השקיעו באימוני כוח וייצוב של מפרק הכתף.
  • פציעות רבות בקרב שוחים נובעות מטכניקה לקויה. טכניקת שחייה לקויה תגרום לשימוש לקוי בפרקים ובשרירים. שימוש לקוי כזה חושף אתכם לעומס יתר ופציעות.
  • שמירה על עומס אימונים הדרגתי

References:

Gaunt T., Maffulli N. Soothing suffering swimmers: a systematic review of the epidemiology, diagnosis, treatment, and rehabilitation of musculoskeletal injuries in competitive swimmers. British Medical Bulletin 2012; 103(1): 45–88.

Khodaee M., Edelman G.T., Spittler J., et al. Medical Care for Swimmers. Sports Medicine – Open 2016; 2: 27.

Baggish A.L., Asplund C.A., Matzkin E.G., et al. Non-shoulder Injuries in Swimming: A Systematic Review. Clinical Journal of Sport Medicine 2022; 32(3): 215–224.

McMaster W.C., Troup J. A survey of interfering shoulder pain in United States competitive swimmers. American Journal of Sports Medicine 1993; 21(1): 67–70.

McMaster W.C., Roberts A., Stoddard T. A correlation between shoulder laxity and interfering pain in competitive swimmers. American Journal of Sports Medicine 1998; 26(1): 83–86.

McMaster W.C., Liddle S., Waugh T.R. Laboratory evaluation of various cold therapy modalities. American Journal of Sports Medicine 1978; 6(4): 200–203.

McMaster W.C., Walter M. Musculoskeletal injuries in swimmers: a review with emphasis on shoulder problems. Sports Medicine Digest 1990; 12(4): 1–4.

McMaster W.C., Walter M., Maffulli N., et al. Shoulder pain in elite swimmers: primarily due to swimmer’s shoulder or rotator cuff tendinopathy? British Journal of Sports Medicine 2009; 43(4): 289–291.

McMaster W.C., Stoddard T., Duncan S. A comparison of manual therapy techniques for swimmer’s shoulder impingement syndrome: a case report series. Journal of Manual & Manipulative Therapy 2005; 13(3): 143–151.

McMaster W.C., Stoddard T., Duncan S.W. Manual therapy for swimmer’s shoulder impingement syndrome: a case report series with one-year follow-up. Journal of Manual & Manipulative Therapy 2007; 15(4): E72–E80.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

יבלת בכף הרגל מה עושים

יבלת בכף הרגל מה עושים

להתמודד עם יבלות זה לא תמיד פשוט. מלבד הפגיעה האסתטית הנגרמת בגין קיומן, יבלות עלולות להוות טרדה, לגרום לצליעה ואפילו להימנעות מהליכה. לחץ וחיכוך מתמשכים על כף הרגל, עיוות, ביו מכניקה לקויה ועוד עלולים להוביל להתפתחות יבלות. 

כפות רגליים פונות פנימה מה עושים

כפות רגליים פונות פנימה

כפות רגליים פונות פנימה עלולות לגרום על פי העיקרון הקינטי שלפיו פועל הגוף לעומסים חריגים במעלה השרשרת הקינטית ולהתפתחות פגיעות, דלקות ומיחושים בכפות הרגליים, בברכיים ובחלקי גוף נוספים עוד. ליקוי שכיח זה בכפות הרגליים מכונה "רגלי יונה".