כאב טוב או כאב רע

כאב טוב או כאב רע

כאב טוב או כאב רע? כאשר חשים כאב חשוב לשאול את השאלה הזאת. כאב רע הוא כאב המסמן נזק גופני. אם כאב מהסוג הזה מופיע יש לעצור כול פעילות שבגינה הוא התפתח. אך חשוב לדעת שיש גם "כאב טוב". כאב טוב יכול להופיע לאחר ריצה, משחק כדורגל, אימון בחדר הכושר, משחק כדורסל ועוד. קיומו של כאב טוב חשוב לשיפור היכולות הגופניות.

האם יש דרך להבדיל בין כאב טוב המופיע בשוקיים או בכתף למעשה טופח לך על השכם ואומר עשית עבודה טובה לבין כאב רע באזורים הללו. האם ניתן לזהות כאבים בשוקיים או בכתפיים הנובעים מקרע בשרירי השוק או קרע בשרירי הכתף שאומרים עצור! אתה גורם לנזק? התשובה היא כן. ניתן וחשוב להבדיל בין סוגי הכאב הללו על מנת שנוכל ליהנות מהיתרונות של הספורט בלי לשלם מחיר בריאותי יקר של פציעות ספורט ונזקים כרוניים אשר בהכרח יובילו לחוסר בפעילות גופנית ולהתפתחות מחלות הנובעות מכך.

כאב טוב או כאב רע – רקע

הגורם לכאב טוב או לכאב רע הוא עומס ומאמץ. רקמות הגוף השונות מגיבות לעומסים המוטלים עליהם במהלך הפעילות או חבלה. עומסים במידה נכונה בונים ומחזקים את הרקמות. עומסי יתר הנובעים לרוב ממאמצים חוזרניים פוצעים. נזקים לרקמות עלולים להיווצר בגלל:

  • חבלה
  • מאמץ חד פעמי גדול מידי כמו בעת הרמת משא כבד מידי באופן לא נכון
  • וגם מאמץ חוזרני. דוגמאות: ריצה מהירה מידי, ריצה ארוכה מידי ועוד

עומסי יתר עלולים לגרום לכישלון ביכולת הספיגה של הרקמות ולפציעתן. בין הרקמות שמרבות להיפצע נציין שריר, גיד, דיסק הבין חולייתי, סחוס ורקמות אחרות.

– כאב טוב בעקבות פעילות גופנית

כך למשל עומסים גופניים מאוזנים עשויים להוביל לכאב חיובי בשרירים. מדובר בכאב הנמשך שעות ועד יומיים שלושה לאחר סיום הפעילות. כאב זה הקרוי גם התפתחות כאב שרירים מאוחרת (Delayed onset muscle soreness) מייצג למעשה נזק חיובי לשרירים. נזק זה גורם לשרירים להתחזק כדי להכין את עצמם למאמץ הבא. שיפור בכוח מחייב הגעה למצב של כישלון ותחושת שריפה בשריר. שיפור בסיבולת לב ריאה יושג עם הגעה למצב של עייפות קיצונית ותחושת שריפה בשרירים ובריאות. כך גם לגבי שיפור חוזק יתר הרקמות בגוף (עצמות, גידים, סחוסים, רצועות ועוד). עומס מאוזן על רקמות אלו יוביל להתחזקותן ולשיפור היכולת של הרקמות לעמוד בעומסים גבוהים יותר באימונים הבאים. 

– כאב רע

כמובן שחשוב לא להגזים גם בסוג זה של "כאבים טובים" שכן אלה יכולים במהירות להפוך לכאבים רעים המייצגים למעשה נזקים ופציעות. כך למשל עייפות קיצונית שנדרשים ימים ארוכים כדי להתאושש ממנה עלולה להעיד על ליקויים ונזקים. עומסי יתר ומאמצים קיצוניים מידי יגרמו לכאבי שרירים חריפים, קושי קיצוני להפעיל את השרירים ואפילו נפיחות בשרירים. במצבים קיצוניים כאלה השריר עלול להיפגע באופן בלתי הפיך, להתפרק ולשחרור חלבונים לזרם הדם. במצב קיצוני זה הכליות עלולות להיפגע ומוות עלול להיגרם.

כך גם לגבי הרקמות האחרות. עומס המוטל על העצמות יגרום להם להתחזק בניסיון להתמודד טוב יותר עם העומסים בפעם הבאה. מאידך עומסי יתר על עצמות השוקיים או כף הרגל עלולים לגרום לכישלון העצם, שברי מאמץ וכאבים. עומסים סבירים על הסחוסים בתוך המפרקים יעודדו חילוף חומרים תקין וישמרו אותם בריאים. עומסי יתר יגרמו להתפרקות ושחיקת הסחוסים ולכאבים שאינם טובים. באופן דומה עומסים מתונים על הגידים יחזק אותם ויכשיר אותם לעמוד במטלות הולכות וגדלות. עומסי יתר על הגידים עלולים לגרום לדלקות בגידים ולכאבים רעים.

איך אני מבדיל בין סוגי הכאב?

כאב טוב או כאב רע
כאב טוב או כאב רע

כאב רע יכול להתפתח בגלל:

  • עומס חד פעמי הנובע ממאמץ חד פעמי. עומס כזה נוצר בעת הרמת משא כבד
  • חבלה חריפה כמו בעת פציעת ספורט, נפילה במדרגות או תאונת דרכים
  • בגלל נזק מצטבר ברקמות בשל ישיבה, ריצה, חיתוך ירקות לסלט ועוד

– מיחושים המופיעים בגלל פעילות גופנית

ראשית יש לשים לב למיקום של הכאב. כאב בשרירים שהיו מעורבים במאמץ הגופני הוא סביר כול עוד אינו נמשך יותר מיומיים שלושה לאחר תום הפעילות. כאב במפרק או בעמוד השדרה אינו תקין וסביר להניח שמדובר בכאב רע המעיד על נזק.

  • כאבי שרירים לאחר מאמץ אמורים לכסות שטח רחב. כאבים חדים וממוקדים בגפה עלול להעיד על נזק משמעותי. נזקים אפשריים במקרה כזה כוללים מתיחה או קרע של שריר, גיד או רצועה.
  • כאב חד בגב במהלך או לאחר הפעילות עלול להעיד על נזק לשרירי הגב או לדיסק בין חולייתי. כאשר הכאב הוא חד שמתפתח בבת אחת יש לחשוד בנזק משמעותי.
  • כאבי שרירים בגלל מאמץ אמורים להתפתח בהדרגה. כאב שמתעצם במהירות במהלך הפעילות עלול להעיד על הפרעה.
  • כאבים שמופיעים לאחר פעילות מאומצת וממשיכים גם במנוחה הם כאבים רעים הנובעים מנזק משמעותי.
  • כאב המעיר אתכם משנתכם הוא כאב רע.
  • כאבים שנמשכים מספר ימים לאחר פעילות וגורמים לכם לצלוע הם כאבים רעים הנובעים מנזק משמעותי.
  • כאב שאינו פוסק גם לאחר מספר ימי מנוחה כאב רע שצריך לברר מה מקורו
  • כאבים שממשיכים להחמיר גם לאחר מספר ימי מנוחה הם כאבים רעים המחייבים אבחון
  • כאב שאינו מגיב לטיפולים הוא כאב רע שיש לאבחן את מקורו
  • כאבים שנלווים לו חולשה ו/או נימול בגפיים הוא כאב רע שעלול להעיד על נזק עצבי
  • כאב שנלווים לו חום צמרמורות והזעות הוא כאב רע שחשוב לזהות את מקורו

– מיחושים בעקבות טראומה

כאבים לאחר חבלה טראומטית עשויים להיות מבלבלים. לעיתים קרובות אתם נחבלים באגרסיביות או יוצאים ממכונית שהייתה מעורבת בתאונת דרכים קשה, קמים על הרגליים ומופתעים מכך שאינכם חשים כלל בכאב או חשים בכאב קל בלבד. לאחר זמן קצר דקות, שעות ואפילו ימים מופיע הכאב בכל עוצמתו. חשוב לזכור שמדובר בתופעה ידועה ומובנת מבחינה פיזיולוגית.

ישנם מספר הסברים לתופעה אך ההסבר המקובל הוא שמדובר במנגנון עיכוב כאב אבולוציוני. על פי הסבר זה במצבים של דחק קיצוני הגוף שלנו מפריש אנדורפינים – חומרים משככי כאב- ובכך בולם את אותות הכאב. כאשר אנו לא מודעים לכך שנפגענו אנו יכולים להתרכז בהישרדות.

איך ניתן לעריך נזק טראומטי?

ישנם מספר דרכים לעריך את חומרת הפציעה שלכם בעקבות תאונה או חבלה:

  • ראשית מהירות הופעת הכאב מהווה אינדיקציה ראשונית לרמת הנזק. כלומר כאב שהופיע לראשונה שבוע לאחר התאונה יצביע על נזק שבסבירות גבוהה יהיה קטן יותר מהנזק שאותות הכאב בגינו מופעים מיד או דקות לאחר החבלה. כך גם לגבי מהירות הופעת סימנים ותסמינים נוספים כגון נפיחות ודפורמציה. התפתחות בצקת מידית במקום הפציעה מעידה על נזק משמעותי יותר. ככול שהבצקת גדולה יותר הנזק עלול להיות גדול יותר. דפורמציה בעקבות חבלה עלולה להצביע שבר, פריקה או על נזק משמעותי אחר.
  • דבר נוסף שיש להתייחס אליו הוא עוצמת הכאב. כאב חריף שגורם לחוסר נוחות קיצונית או לטשטוש ההכרה גם כאשר הוא מופיע לאחר שעות מעיד על נזק משמעותי יותר.
  • שטף דם קשה עשוי להעיד על קרעים של כלי דם וכמובן רקמות אחרות כגון רצועות, גידים ושרירים.
  • אובדן יכולת תפקודית של החלק הנפגע עלול להעיד על נזק משמעותי.
  • נימול של אחת הגפיים, אובדן תחושה באחת הגפיים או חולשה באחת הגפיים עלולים להעיד על נזקים עצביים משמעותיים.

References:

Good vs. Bad Pain | TAPS https://www.taps.org/articles/26-2/good-vs-bad-pain

What is good pain? What is bad pain? – Boston University https://www.bu.edu/enact/living-well/exercise-and-arthritis/exercises/good-pain-vs-bad-pain/

5 Differences between Good Pain and Bad Pain during Workout https://internationalpain.org/5-differences-between-good-pain-and-bad-pain-during-workout/

The Science of Pain: How It Works – WebMD https://www.webmd.com/pain-management/features/science-of-pain

The Difference Between Good Pain and Bad Pain – Verywell Health https://www.verywellhealth.com/the-difference-between-good-pain-and-bad-pain-3120318

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

סוכרת בקרב ילדים היא מגפה

שומנים וחלבונים למניעת סוכרת

ארוחת בוקר והסיכון לסוכרת העסיקו את החוקרים במחקר המסוקר כאן. מסקנת החוקרים הייתה שארוחת בוקר מפחיתה את הסיכון לחלות בסוכרת. ארוחת בוקר עשירה בחלבונים ושומן מצמצמת את תחושת הרעב ומאזנת את רמת הסוכרים בדם ובכך מרחיקה את הסוכרת.

ישיבה עלולה להרוג אתכם

ישיבה ממושכת הורגת אתכם לאט

ישיבה עלולה להרוג אתכם! אורח החיים המודרני מתאפיין בחוסר פעילות גופנית ובישיבה. הרבה מאוד ישיבה. אין סוף מחקרים, שחלקם מצוטט כאן, מוצאים קשר בין ישיבה לבעיות בריאות. אנשים שמרבים לשבת סובלים מבעיות בריאותיות ומקצרים לעצמם את החיים. 

דלקת באמה

דלקת באמה מה גורם לה

דלקת באמה עלולה להיגרם בגלל בין היתר פציעות גידים ולכידה פריפרית של סיבי עצב. הגורמים לפגיעה באזור אנטומי זה הם לרוב נזקי חבלה, עומס יתר חוזרני או השלכת תסמינים לאמה הנגרמת בגלל נזק לדיסק בין חולייתי (בלט דיסק, פריצת דיסק) בצוואר.