נזק בלתי הפיך בחוט השדרה

נזק בלתי הפיך בחוט השדרה

נזק בלתי הפיך בחוט השדרה בעקבות פציעה עלול להתפתח באופן מהיר. פציעה של חוט השדרה עלולה לגרום לפגיעה קבועה בתפקודי הגוף מתחת לנקודת הנזק ולשינויים בכוח ותחושות. גורמים אפשריים לנזק כזה כוללים טראומה (תאונת דרכים, נפילה בבית, פציעת ספורט) ניוון או מחלות. מתברר שנזק עצבי בלתי הפיך בחוט השדרה מתרחש מהר יותר ממה שסברו המומחים.

לפי המחקר הנוכחי פציעה של חוט השדרה תגרום לנזק בלתי הפיך תוך 40 יום בלבד. במקרה של פציעת חוט שדרה יש לקחת את הנתון הזה בחשבון. נזק בלתי הפיך בחוט השדרה הוא מצב רפואי קיצוני המחייב התנהלות מהירה. צריך להחליט מהר מה נכון לעשות ומתי נכון לעשות. איחור בזיהוי הנזק ופוטנציאל ההתדרדרות במצב חוט השדרה עלול לשאת מחיר בריאותי כבד. חשוב לציין היכולת לרפא חוט שדרה שניזוק מוגבלת. מחקרים רבים הנעשים ברחבי העולם נותנים תקווה שהדבר התאפשר ביום מן הימים.

נזק בלתי הפיך בחוט השדרה – רקע

פגיעה בחוט השדרה (SCI) היא מצב רפואי חמור שעלול לגרום לנזק בלתי הפיך לחוט השדרה ולתפקודיו. SCI עלול לגרום לאובדן חלקי או מלא של:

  • תחושה, תנועה ותפקודים אוטונומיים מתחת לרמת הפציעה
  • כמו גם כאב כרוני וסיבוכים משניים

על פי ארגון הבריאות העולמי (1), בין 250,000 ל -500,000 אנשים סובלים SCI מדי שנה ברחבי העולם. הגורמים לפגיעה בחוט השדרה כוללים, בעיקר מסיבות הניתנות למניעה כגון:

  • תאונות דרכים, נפילות או אלימות (2)

השכיחות ושנות החיים עם נכות (YLDs) של SCI משתנות לפי מיקום, מין, גיל, מקום פציעה ומדד סוציו-דמוגרפי (SDI). שיעורי שכיחות הפגיעה בחוט השדרה גבוהים יותר במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית. פגיעה בחוט השדרה קשורה:

  • לשיעורים נמוכים יותר בהרשמה לבית הספר, בהשתתפות כלכלית ובאיכות חיים (3)
  • בסיכון גבוה יותר לתמותה מוקדמת

ניתן לסווג את הפגיעה בחוט השדרה לפי:

  • המיקום (צוואר, חזה, מותני או העצה)
  • חומרת הפגיעה (מלאה או חלקית)

אבחון וניהול SCI דורשים הערכה מקיפה של המצב הנוירולוגי של המטופל. עוד נדרשים מחקרי הדמיה של עמוד השדרה והתערבויות מתאימות למניעת נזק נוסף ולמיטוב ההחלמה. הטיפול ב- SCI עשוי לכלול:

  • הפחתת לחץ כירורגית
  • ייצוב או שחזור של עמוד השדרה
  • תרופות להפחתת דלקת ופגיעה משנית
  • טיפולים שיקומיים לשיפור התפקוד והעצמאות
  • תמיכה פסיכו-סוציאלית להתמודדות עם ההשפעה הרגשית של SCI

סימנים ותסמינים בגין פגיעה בחוט השדרה

יכולת השליטה שלכם ברגליים ובתפקודים נוספים תלויה במיקום הנזק בחוט השדרה ובחומרת הנזק. אזורי פגיעה שכיחים בחוט השדרה כוללים בעיקר את חוט השדרה הצווארי ואת חוט השדרה המותני. הנזק בחוט השדרה עלול לגרום לאובדן מלא של תחושות ושליטה מוטורית או אובדן חלקי. בין הסימנים והתסמינים האפשריים בגין פגיעה בחוט השדרה נמנה:

  • כאבים קשים
  • איבוד תנועה חלקי או מלא
  • אובדן חלקי או מלא של תחושות כולל נימול, הירדמות
  • איבוד מלא או חלקי של שליטה על הסוגרים
  • שינויים בתפקוד מיני ובפוריות
  • קושי תפקודי של הריאות ודרכי הנשימה
  • אובדן שיווי משקל
  • שיתוק של הגוף וארבעת הגפיים (quadriplegia) או של האגן ושתי הגפיים (Paraplegia) ועוד

המהירות שבה מתפתחים התסמינים הללו

חומרת הנזקים בחוט השדרה בעקבות פציעה של חוט השדרה אינם מזוהים מיד או מובנים לחלוטין. המחקר המסוקר תרם מעט להבנה הזאת. לטענת החוקרים תוך מעט יותר מחודש ימים שלאחר פציעת חוט השדרה ישנם כבר נזקים בלתי הפיכים ואובדן נפח של החומר הלבן והחומר האפור במוח ועקב כך פגיעה במסלולים עצביים שונים. לצורך המחקר עשו החוקרים שימוש בציוד מדידה חדיש שמאפשר לזהות את הנזקים הללו לחוט השדרה ולמוח וכן להבחין בשינויים הנוצרים באזורים אלו לאחר טיפולים ושיקום של חוט השדרה לאחר פציעה.

נזק בלתי הפיך בחוט השדרה
נזק בלתי הפיך בחוט השדרה

לטענת החוקרים פציעה של חוט השדרה עלולה לשנות את המבנה ואת התפקוד של חוט השדרה ושל המוח. כך למשל היכולת של חולה ללכת או להזיז את ידיו יכולה להיות מוגבלת לאחר נזק כזה בחוט השדרה. באיזו מהירות יכולים להתפתח הנזקים והשינויים הללו והמגבלות הנלוות להם? כמה זמן לוקח לחוט השדרה להשתקם מהנזקים הללו אם בכלל? הידע הזה היה חסר. ההנחה המקובלת הייתה שלוקח שנים עד שחולה שסובל מפציעה של חוט השדרה מראה גם שינויים אנטומיים בחוט השדרה ובמוח. המחקר הנוכחי הדגים כיצד שינויים אלה מגיעים באופן מהיר הרב יותר, כבר תוך 40 יום.

הגורמים לפגיעה בחוט השדרה

רמת וחומרת הפגיעה בחוט השדרה תלויה במיקום ובהיקף הנזק לחוט השדרה ולסיבי העצבים שלו. פגיעות בעמוד השדרה יכולות לגרום לאובדן חלקי או מלא של תפקודים חושיים, מוטוריים או אוטונומיים מתחת לרמת הפציעה, כמו גם לכאב כרוני ולסיכון מוגבר לסיבוכים משניים [1]. ניתן לסווג את הגורמים לפגיעות בחוט עמוד השדרה לשתי קטגוריות:

  • טראומטית
  • ולא טראומטית

פגיעות טראומטיות בחוט השדרה נובעות מכוחות חיצוניים הפוגעים בחוט השדרה או במבנים סביבו. הגורמים השכיחים ביותר לפגיעות טראומטיות בעמוד השדרה הם:

  • תאונות דרכים, נפילות ואלימות, אשר מהוות עד 90% מהמקרים ברחבי העולם (1)

פגיעות לא טראומטיות בעמוד השדרה מתרחשות עקב גורמים פנימיים שמשפיעים על חוט השדרה או על אספקת הדם שלו, כמו:

המחקר

החוקרים (The Lancet Neurology, July 2013) עקבו ולמדו את הממצאים של 13 חולים עם פציעה חריפה של חוט השדרה. המחקר נערך בין 2010 – 2012. המעקב והבדיקה התבצעו שוב לאחר חודשיים, לאחר 6 חודשים ולאחר 12 חודשים באמצעות בדיקות קליניות וסריקת MRI. החוקרים חיפשו סימנים לאטרופיה בחומר הלבן ובחומר האפור עקב פגיעה במסלולים העצביים המוטוריים והחישתיים.

ממצאי המחקר

הקוטר של חוט השדרה ירד במהירות מפתיעה. 0.46 מילימטר כל חודש בהשוואה לקבוצת הביקורת. אובדן של חומר לבן וחומר אפור בחלקים שונים בנוח כולל במסלולים עצביים תחושתיים ומסלולים עצביים מוטורים לאחר 12 חודשים חוט השדרה איבד 7% מקוטרו. שיפור במצב החולה הראה גם שחפורים מבניים בחוט השדה ובמוח.

מסקנות החוקרים

נזק בלתי הפיך בחוט השדרה מתרחש באופן מהיר ביותר. שינויים ניווניים נרחבים במסלולים העצביים בין המוח לחוט השדרה מתרחשים בחודשים הראשונים לאחר הפציעה. ככול שהשינויים הללו מהירים יותר כך השיקום האפשרי מהם נפגם. הנפח של חוט השדרה כפי שהוא נמדד באמצעות MRI עשוי לשמש כסמן במצבים של פציעה חריפה של חוט השדרה.

References:

1) Spinal cord injury – World Health Organization (WHO). https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/spinal-cord-injury

2) Spinal Cord Injuries – StatPearls – NCBI Bookshelf. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560721

3) Spinal Cord Injury: The Global Incidence, Prevalence, and: Spine. https://journals.lww.com/spinejournal/Abstract/9900/Spinal cord Injury the Global Incidence.25.aspx

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

לשיפור הקוגניציה שפרו כושר גופני

כושר גופני טוב משפר קוגניציה

כושר גופני לשיפור הקוגניציה היא אסטרטגיה נכונה! פעילות גופנית קבועה מעניקה יתרונות בריאותיים רבים. על פי המחקר מבוגרים שמצויים בכושר גופני טוב שומרים על יכולות חשיבה וזיכרון טוב יותר ממבוגרים שאינם עוסקים בפעילות גופנית ואינם בכושר גופני טוב. 

לחץ נפשי תסמינים

לחץ נפשי והשפעותיו על הבריאות

לחץ נפשי? תסמינים בגין לחץ נפשי מהווים בעיה שכיחה. רוב הביקורים אצל רופאי משפחה נגרמים בגלל בעיות הקשורות בזה. במינון נכון לחץ נפשי מכונה גם "תבלין החיים", בלי מעט לחץ אנו נוטים לעשות וליזום הרבה פחות. האם חיינו מתובלים מספיק?

כאבי ברכיים אחרי ריצה

כאבי ברכיים אחרי ריצה

כאבי ברכיים אחרי ריצה? מה יכול לגרום לזה? אבחון לפי מאפיינים שונים של הכאב היא דרך יעילה לאבחן את מקור הבעיה בברך. התסמונות הרבות שעלולות לגרום למיחושים במפרק עלולות לבלבל גם את המקצוענים שבינינו. טיפול יעיל במקור הבעיה חייב להתבסס על אבחון מדויק.