ישיבה ממושכת פוגעת בלב

ישיבה ממושכת פוגעת לכם בלב

ישיבה ממושכת פוגעת בלב! ישיבה ממושכת ו/או חוסר פעילות גופנית מעלים הסיכון למחלות לב. למעשה, הכלל שצריך להנחות אתכם הוא שבו פחות ותחיו יותר שנים. פעילות גופנית מחד וצמצום זמן הישיבה מאידך עשויים להועיל בשמירה על בריאות הלב.

היתרונות של פעילות גופנית בכול הנוגע לבריאות שלנו ידועים וברורים. פעילות גופנית משפרת דרמטית את בריאות הלב וכלי הדם. השפעות שיש לאורח החיים היושבני על בריאות הלב וכלי הדם פחות ידועה. ובכן, האם ישיבה ממושכת פוגעת בלב? המחקר הנוכחי יצא לבדוק בדיוק את הנושא הזה.

ישיבה ממושכת פוגעת בלב – רקע

כולנו שמענו כבר שישיבה ממושכת אינה טובה לבריאות. ההשפעה השלילית של הישיבה הממושכת על הבריאות שלנו אינה משתנה גם עם אנחנו עושים פעילות גופנית קלה לעתים. אדם היושב ישיבה שנמשכת 9 – 10 שעות ביום (ומי לא?) עלול לחלות:

  • בסוכרת סוג 2
  • מחלות לב וכלי דם
  • סוגים מסוימים של סרטן ובעיות נוספות

ישיבה ממושכת משמעותה הסיכון מוגבר להתפתחות המחלות הללו על כול המשתמע ובכלל זה מוות מוקדם. הסיכון נותר גבוה גם עם אנו עוסקים בפעילות גופנית קלה. אחת הבעיות שנגרמות בגין ישיבה ממושכת היא אי ספיקת הלב (heart failure).

מדובר במצב שבו הלב נחלש בהדרגה עד שאינו מסוגל לספק דם לאיברים השונים בגוף. בארצות הברית חולים במחלה זאת 5 מיליון אמריקאים ובנוסף חצי מיליון חולים חדשים כול שנה. באירופה נאמדת התופעה בכ-4% מכלל האוכלוסייה.

טרופונין וישיבה

החוקרים לא הבינו למה מצב של ישיבה שבה לכאורה יש עומס מינימלי על הלב מהווה גורם סיכון להיווצרות אי ספיקת הלב. המפתח להבנה מצוי במולקולה הקרויה טרופונין (Troponin). מולקולות אלה המיוצרת על ידי תאי שריר הלב במצב של נזק או מוות מהווים סמן ביולוגי לכמה מחלות לב כולל אוטם שריר הלב. כך למשל במצב של אוטם שריר הלב משחררים תאי השריר של הלב כמות גדולה של טרופונין המשוחררים לזרם הדם. אבל גם כמות קטנה של טרופונין בדם מהווה אות אזהרה שנזק מתרחש עם שריר הלב. עם הנזק לא נבלם בשלבים המוקדמים צפויה התדרדרות של הלב עד הגעה למצב של אי ספיקת הלב.

המחקרים מצאו שאנשים שנוהגים לשבת שעות ארוכות מידי יום סבלו מרמה מטרידה של טרופונין בדם. מדובר ברמה שאינה גבוהה מספיק כדי להעיד על פתולוגיה כמו אי ספיקת הלב אך ברמה מספקת כדי להעיד על  פציעה של שריר הלב ברמה תת קלינית (subclinical cardiac injury). אנשים שנהגו לשבת רבות בלי לעסוק בפעילות גופנית סבלו מרמה גבוהה יחסית של טרופונין בדם. אלה שישבו אך עסקו במקביל בפעילות גופנית הראו מצב טוב יותר של טרופונין בדם. בעיקרון:

  • ככול שאנשים מצמצמים את זמן הישיבה
  • עוסקים בפעילות גופנית באופן משמעותי
  • רמת הטרופונין בדמם הייתה נמוכה יותר עד נורמלית

היחס הזה בין ישיבה, פעילות גופנית ורמת טרופונין נותר משמעותי גם לאחר התחשבות בגורמים אחרים כגון:

  • גיל
  • מגדר
  • מסת גוף ועוד

המחקר

ישיבה ממושכת פוגעת ישר בלב
ישיבה ממושכת פוגעת ישר בלב

החוקרים עקבו במשך 10 שנים אחר:

  • 82,695 גברים בגיל 45 ומעלה ללא נטייה לאי ספיקת הלב (Heart Failure)

נלמדו הנתונים הפיזיים של גברים אלו וכן נתונים על פעילותם הגופנית ועל זמן הישיבה שלהם.

ממצאי המחקר

בהשוואה לאנשים שעוסקים בפעילות גופנית אינטנסיבית:

  • אנשים ללא או עם מעט פעילות גופנית מעלים את הסיכון לכישלון לב ב- 52%

בהשוואה לאנשים שיושבים רק שעתיים ביום:

  • אנשים שיושבים מעל 5 שעות ביום מעלים את הסיכון לאי ספיקת הלב ב- 34%

מסקנות החוקרים

חוסר בפעילות גופנית ואורח חיים יושבני מהווים גורמי סיכון לאי ספיקת הלב. יש על כן להתייחס לשני הגורמים הללו בנפרד וגם ביחד על מנת למנוע בין היתר תחלואה של הלב וכלי הדם.

January 2014, Circulation: Heart Failure

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

נמק העצם אבחון וטיפול

נמק העצם אבחון וטיפול

נמק העצם? אבחון וטיפול מהירים עשויים להציל את העצם מפני קריסה ונזק מפרקי קשה. מדובר בהפרעה בריאותית הנוצרת כאשר הפחתה או עצירת אספקת הדם גורמת למוות של תאי עצם. התופעה שכיחה יחסית במפרקי הברכיים ובמפרקי הירך. 

אימוני כוח ושיווי משקל למניעת פציעות

אימוני כוח ושיווי משקל מונעים פציעות

כוח ושיווי משקל מונעים פציעות! עיסוק בספורט נושא עמו גם צד מכוער – פציעות ספורט. לא כול הפציעות מדווחות ולכן קשה לאמוד במדויק את כמות הפציעות אך מדובר בתופעה אדירת מימדים. במחקר הנוכחי נמצא שאימוני כוח ושיווי משקל יעילים למניעת פציעות ספורט. 

למבוגרים עדיף לרוץ

מבוגרים רוצו כול עוד אתם יכולים

למבוגרים עדיף לרוץ! האופן שבו אתם צועדים מהווה אינדיקציה טובה לניבוי חולי בקרב מבוגרים. מבוגרים העוסקים בפעילות גופנית המתבססת על ריצה שומרים על היעילות אנרגטית של ההליכה שלהם יותר ממבוגרים העוסקים בספורט הכולל צעידה בלבד.