התכווצות שרירים בלילה? גורמים אפשריים לכך כוללים גיל, פעילות גופנית מאומצת, היריון, מחלות מסוימות, תרופות מסוימות ועוד. עווית השרירים המתוארת כאן מתרחשת לרוב בלילה במהלך שנת הלילה, אך יכולות להתרחש בכול זמן אחר. התסמין העיקרי הוא כאב חריף.
התכווצויות שרירים או עווית שרירים (Muscle cramps) הן תופעה שכיחה שבה מתכווצים באופן חד כול סיבי השריר. השריר נוטה להתכווץ בלילה תוך כדי מנוחה או שינה אך יכול להתכווץ גם בכול זמן אחר כולל במהלך פעילות גופנית או למשל בכף היד תוך כדי החזקת קלפים ביד. התכווצויות שרירים עלולות לגרום לכאבים חריפים לרוב בשוקיים שיכולים להמשך דקות ארוכות ולהותיר כאב מקומי עוד זמן ארוך ואפילו ימים לאחר מכן.
התכווצות שרירים בלילה גורמים - רקע
התכווצות שרירים אדיופטית שכיחה ביותר ומשפיעה על בין 33 - 95% מהמבוגרים ו 7% מהילדים. רוב מקרי התכווצות השרירים מתרחשים בלילה. אנשים מבוגרים מהווים קבוצת סיכון משמעותית. כשליש מהאנשים מעל גיל 60 וכמחצית מהאנשים מעל גיל 80 סובלים משרירים שמתכווצים באופן בלתי רצוני. נשים סובלות מהתופעה יותר מגברים ובעיקר נשים בהריון. מחקרים מעידים שהעווית השרירים הבלתי רצונית מקיפה כ 50% מהנשים, במהלך החלק השלישי של ההריון.
השרירים שנוטים הכי הרבה לפתח עווית הם שריר התאומים מאחור (Gastrocnemius), שרירי המיתר מאחור (Hamstrings) והשריר הארבע ראשי (Quadriceps) בקדמת הירך. גם השרירים בכף הרגל, ידיים, זרועות ובטן עשויים לסבול מהתופעה.
במרבית המקרים הסיבה להתכווצויות אלו אינה ידועה עם זאת מספר מחלות ותרופות עלולות לגרום בין היתר גם לתופעה הזאת. נשים עם הפרעות מטבוליות ואובדן האיזון של המלחים בגוף חשופים לסיכון מוגבר להתכווצויות שרירים. אובדן איזון מלחים עלול להתרחש גם בקרב אתלטים חיילים ועוד שנחשפים למאמצים קיצוניים. גם אנשים שעובדים בתנאים של חום סובלים מהתכווציות שרירים. צרכנים של תרופות מסוימות (ראה בהמשך) עלולים לסבול מהתכווצויות שרירים כתופעת לוואי.
סימנים ותסמינים
המונח עווית שרירית בא לתאר התכווצות חזקה ביותר, בלתי רצונית וכואבת מאוד של כול סיבי השריר. עווית זאת נמשכת לרוב פרק זמן קצר של שניות עד דקות ספורות. הכאב החד שנילווה לה הופך אפילו את השניות לזמן ממושך מידי קל וחומר כאשר העווית נמשכת דקות ארוכות. עווית השרירים יכולה להיות איזומטרית, כלומר מבלי לגרום לתנועה או לחילופין דינאמית ולגרום למשל לכפיפה חדה של כף הרגל המעורבת או של כף היד המעורבת. חומרת הכאב משתנה ועלולה להגיע לרמת כאב חריפה מאוד. הכאבים החדים יכולים אפילו להעיר אותנו משנתנו וישנם אנשים הסובלים מהפרעות שינה בגלל שעווית השרירים גורמת להם להתעורר שוב ושוב. רגישות מקומית בשריר יכולה להיוותר גם 24 שעות לאחר חלוף העווית. מתיחות עדינות של שרירי הרגליים עשויים לעזור.
גורמים
הסיבה להתכווצויות שרירים אינה ברורה כלל ועיקר. סברה אחת טוענת שעווית שרירים כואבת מתרחשת כאשר השריר שנימצא כבר במצב מכווץ (מקוצר) מקבל גירוי להתכווצות נוספת. כיווץ נוסף זה הוא שמכניס אותו למצב עוויתי. התופעה מתרחשת כאשר אנו במיטה וכף הרגל מוטה מעט לפנים. במצב זה שריר התאומים מצוי במצב התחלתי מקוצר ומכווץ והטיה נוספת של כף הרגל לפנים תגרום לשריר להיכנס לעווית. התיאוריה הזו מסבירה למה מתיחה של שריר התאומים מייצרת הקלה מידית.
- גיל
כאמור, עם הגיל עולה שכיחות התופעה. בין 30%-50% מהאנשים שחצו גיל 60 סובלים מהתופעה, לעיתים בתדירות יום יומית. כמובן שעקב ההתכווצויות המרובות והפרעות השינה הנובעות מהן גורמות לקבוצה זו פגיעה נפשית קשה ופגיעה באיכות חיים. הסיבות לכך הן כנראה מגוון המחלות אשר שכיחות יותר בגיל המבוגר שמעלות את הסיכון להתכווצויות שרירים ובכללן כאבי גב עם לחץ על שורשי עצבים המעצבבים את הרגל, מחלות כלי דם, תפקודי כליות, הפרעות הורמונאליות ועוד (ראה בהמשך).
- פעילות גופנית
מחקרים רבים מראים את הקשר בין פעילות גופנית מאומצת לבין התכווצויות שרירים. מחקרים השוואתיות מצאו למשל שספורטאים העוסקים בטריאתלון חשופים להתכווצויות שרירים יותר מרצי מרתון או רוכבי אופניים. מחקר אחר מצא שבקרב רצי מרתון אלו שרצו מהר יותר סבלו יותר מהתכווצויות שרירים. התכווצויות שרירים אלה יכולות להתרחש במהלך הפעילות או לאחריה. יתכן וסוג זה של התכווצות שרירים מתרחשת בגלל אובדן האיזון בין המים לבין האלקטרוליטים (נתרן, סידן, אשלגן) וגירוי אינטנסיבי של שריר מסוים והעצבים שמעצבבים אותו.
- היריון
התכווצות שרירים במהלך ההיריון, לרוב בשלבים המאוחרים היא תופעה נרחבת. הסיבה לכך אינה ברורה אך ישנן מספר סברות ובכללן לחצים על עצבים וכלי דם, שינויים בזרימת דם ושיבוש באיזון של האלקטרוליטים. ישנה גם סברה שהשינויים הפיזיים (משקל) והשינויים ביציבה הנגרמים במהלך ההיריון יוצרים עומסים פיזיים מוגברים על שרירי הרגליים ומעלים את הסיכון לכיווץ עוויתי בלתי רצוני של השרירים.
- אובדן איזון המלחים בגוף
אובדן האיזון של המלחים (נתרן, סידן, אשלגן ומגנזיום) בגוף מכול סיבה מעלה את הסיכון להתכווצויות שרירים. שיבוש באיזון מלחים עלול להתרחש בקרב אתלטים, אנשים שעובדים בתנאים של חום או התייבשות. גם תרופות ומחלות מסוימות עלולים לגרום לאובדן האיזון של המלחים ולהתפתחות עווית שרירים (ראה בהמשך).
- תופעת לוואי לתרופות
במקרים מסוימים אנו עלולים לסבול מהתכווצות שרירים בגלל שימוש בתרופות. בין התרופות שידוע שעלולות לגרום לעווית שרירים ניתן למנות תרופות משתנות, ניפדיפין, ונטולין, סטאטינים, טרבוטאלין, ליתיום, כלופיברט, פניסילאמין, פנוטיאזין , חומצת ניקוטין.
- תופעת לוואי למחלות
התכווצות שרירים בלתי רצונית עלולה להתרחש גם בגלל הפרעות ומחלות מערכתיות כולל מחלות הגורמות לשלשול כרוני, הקאות מרובות, שתן רב, מחלות הפוגמות בתפקוד הכליות, תת תפקוד לא מטופל של בלוטת התריס, מחלות כלי דם היקפיות, מחלות נוירולוגיות כולל לחץ על שורש עצב בגב התחתון, מחלות שרירים ועוד. כמובן שאם הגורם לעווית השרירים הוא אחד מהמחלות הללו הרי שהעווית הזאת בשרירים תהיה רק אחד מהסימנים והתסמינים של המחלה.
- אלכוהול
במהלך פעילות גופנית השרירים שלנו שורפים סוכר ומייצרים חומצת חלב. יותר מידי חומצת חלב תגרום לעייפות שרירים ולהתכווצויות שרירים. שתיית אלכוהול מרובה מעלה את רמת חומצת החלב באופן מהיר יותר ועל כן מעלה את הסיכון להתכווצויות שרירים. שתיית אלכוהול גורמת ל רמות שונות של התייבשות בגוף. התייבשות משנה את האיזון של האלקטרוליטים ומעלה את הסיכון להתכווצויות שרירים.