שין ספלינט אבחון וטיפול

שין ספלינט אבחון וטיפול

שין ספלינט – אבחון וטיפול מהירים עשויים לקצר את סבלכם ולאפשר חזרה מהירה לריצה. הרופא קבע שאתם סובלים משין ספלינט ואין לכם מושג מה זה אומר. ובכן, לא מדובר באבחון ספציפי אלא ציון העובדה שישנם מיחושים בשוק. תסמונת כאב זאת בשוק נגרמת לרוב בגלל ריצה אך גם מסעות רגליים עלולים לגרום לכך. לרוב הכאבים בשוקיים יופיעו בגלל נזקים זניחים כגון מתיחה קלה של שריר בשוק.

כאב על רקע זה צפוי לחלוף תוך ימים ספורים. בחלק קטן מהמקרים הנזק בשוק עלול להיות משמעותי יותר. לטיפול יעיל יש צורך לאבחן בצורה מדויקת את מקור הכאב בשוק. אבחון שין ספלינט מתבסס על:

  • למידה של ההיסטוריה הרפואית
  • ממצאים שמופקים מהבדיקה הגופנית
  • ובמידת הצורך שימוש בבדיקות מתקדמות

התעלמות מהכאבים הללו בשוק עלולים לגרום לכאבים להיעשות כרוניים. קיים קושי רב לרפא שין ספלינט כרוני.

שין ספלינט אבחון וטיפול – רקע

שין ספלינט הוא מצב שכיח הגורם לכאבים ודלקות ברגל התחתונה, במיוחד לאורך הקצה הפנימי של עצם השוקה (עצם השוק). הפרעה זאת תוארה לראשונה בשנת 1958 וקשורה לפעילויות בעלות השפעה גבוהה. פעילויות שמעלות את הסבירות לפגיעה זאת כוללות בין היתר ריצה, ריקוד, התעמלות ואימונים צבאיים. הפעילויות הללו מפעילות לחץ חוזרני על העצמות, השרירים והגידים של הרגל התחתונה. הסיבה המדויקת לשין ספלינט אינה ברורה, אך כמה גורמים אפשריים כוללים:

  • שימוש יתר, נעליים לא נכונות, בעיות ביומכניות, חוסר איזון שרירים וחוסר גמישות

גורמי סיכון התורמים לשין ספלינט כוללים:

  • רגליים שטוחות או קשתות נוקשות, עודף משקל, שרירי שוק תפוסים ופעילות גופנית על משטחים קשים

אבחון ואבחנה מבדלת מדויקים חשובים לאיכות הטיפול. בין הבעיות שעלולות לגרום לכאבים לאורך השוק נמנה גם שברי מאמץ, תסמונת המדור ועוד. ניתן לטפל בסד שין על ידי שינוי בהתנהלות, טיפול כירופרקטי הכולל לייזר רך וגלי הלם ועוד. מדרסים עשויים לעזור לאנשים מסוימים. במקרים מסוימים, שין ספלינט עלול להוביל לשברי מאמץ של השוקה. שין ספלינט חולף בדרך כלל תוך מספר שבועות, אך אם הכאב נמשך או מחמיר, מומלץ להתייעץ עם קלינאי כדי לשלול מצבים חמורים יותר כגון שברי מאמץ או תסמונת המדור.

ניתן למנוע שין ספלינט בשוקיים על ידי חימום נכון, מתיחות באופן קבוע, הימנעות מעליות פתאומיות בעצימות או במשך האימון, בחירת נעליים ומשטחי ריצה מתאימים וחיזוק שרירי הרגליים התחתונות.

השכיחות של שין ספלינט

כאמור, שין ספלינט הוא מצב שכיח. השכיחות של שין ספלינט משתנה בהתאם לאוכלוסייה, לסוג הפעילות ולהגדרות המחקרים. על פי כמה מקורות, שין ספלינט מהווה:

  • 13% עד 17% מכלל הפציעות הקשורות לריצה
  • משפיעים על 4% עד 35% מקבוצות הסיכון
  • נשים נוטות יותר לפתח שין ספלינט מאשר גברים

אבחון

שין ספלינט אבחון וטיפול
שין ספלינט אבחון וטיפול

תהליך האבחון של כאבים בשוק דומה בשלביו לתהליך האבחון של בעיות אחרות במערכת שריר ושלד. ההליך מתחיל מלמידת ההיסטוריה הרפואית האישית והמשפחתית של החולה לאחריה בדיקה גופנית ובמידת הצורך ניעזר גם בבדיקות מתקדמות. את בדיקות המעבדה, כולל בדיקה למדידת לחצים בתוך המחיצות ברגל ואת בדיקות דימות נשאיר רק למקרים האבחון אינו ברור.

היסטוריה רפואית

אבחון כאבים בשוק מתבסס על לקיחת היסטוריה רפואית קפדנית. בהיסטוריה הרפואית נאסוף פרטים על נטיות גנטיות לפתח שברי מאמץ או לפתח כאבים ברגליים. נאתר את מיקום הכאב ונבין מתי וכיצד החל. נלמד מהו סוג הכאב ואלו מאמצים ופעולות מחמירות אותו ובאילו מצבים הכאב פוחת או אף נעלם. נברר גם האם מלבד הכאבים בשוק החולה סובל גם מסימנים ותסמינים נלווים נוספים ועוד.

בדיקה גופנית

לאחר מכן נמשיך בבדיקה פיזית. מטרת הבדיקה הפיזית היא לשחזר את הכאבים, לזהות את הרקמה שנפגעה ולעריך את חומרת הפגיעה. הבדיקות תכלולנה:

  • תצפית על אופי ההליכה ו/או העמידה שלכם
  • בדיקות טווח תנועה של הרגל על חלקיה השונים
  • בדיקה נוירולוגיות
  • בדיקות מיוחדות ועוד

בין היתר נכה בעדינות באמצעות פטיש רפלקסים לאורכה של עצם השוק. בחלק מההפרעות הבריאותיות בשוק פעולה זאת תגרום לכאב. במידת הצורך נשתמש בבדיקות מתקדמות כולל אמצעי הדמיה כגון מיפוי עצמות ובדיקות מעבדה. נוכחות של סימפטומים המעלים את הסבירות כי הגורם לכאב הרגל אינו מכני מהווים סיבה להפניה ובירור רפואי מעמיק נוסף.

בדיקות מתקדמות

ברוב המקרים בשלב הזה של המפגש עם החולה נוכל כבר לקבוע את האבחון. אם יש ספק לגבי האבחון או אם אנו חושדים בקיומה של פתולוגיה אחרת נפנה את המטופל לבדיקות הדמיה כולל MRI או מיפוי עצמות לזיהוי שברי מאמץ, גידולים סרטניים ועוד וכן לבדיקות מתקדמות אחרות כמו מדידת לחץ תוך מדורי במנוחה.

אבחנה מבדלת

כאבים בשוק יכולים לנבוע ממספר סיבות כאשר כל אחת מהן מהווה תסמונת בפני עצמה ומצריכה ניהול שונה. כך אנו עלולים לחשוב שזה בסך הכול כאבים בשוק בעוד שהגורם הוא בעיה ייחודית המחייבת אבחון וטיפול מיוחדים כמו "תסמונת המדור" (Compartment syndrome), שברי המאמץ בעצם השוק (Tibial stress fracture),

תסמונת עומס פנימי של עצם השוק (Medial tibial stress syndrome) או בעיה בגב תחתון הגורמת לכאבי גב ולהקרנה כאב לשוק. האבחנה המבדלת מתבססת על המידע המופק מההיסטוריה הרפואית, מהבדיקה הגופנית ומבדיקות דימות ומעבדה. בהתבסס על המידע הזה נאשר או נשלול את האבחנה שלנו.

תסמונת המדור

הסימנים והתסמינים של תסמונת המדור (Compartment syndrome) כוללים:

  • כאב חריף ואובדן תפקוד של הרגל בגלל חסימה של זרימת הדם לרגל
  • במצב של מנוחה הכאב הנובע מתסמונת המדור פוחת באופן מהיר אבל השרירים נותרים מכווצים
  • החולה בתסמונת המדור יפסיק לרוץ לאחר בערך 15 דקות
  • חוסר זרימה של הדם עלולה במקרים קשים לגרום למוות של רקמות או נמק (Necrosis)

שברי מאמץ בשוק

הכאבים בשברי מאמץ בעצם השוק יהיו מרוכזים בנקודה אחת על העצם ויופיעו במצב של פעילות ובמצב של מנוחה. לחיצה על נקודה זאת תייצר כאב חד. במצבים מתקדמים הכאבים עלולים להפריע גם למהלך שנת הלילה. מבחן ניתור (Hop test) על הרגל הפצועה יעצים את הכאב שנובע משבר המאמץ אך לא את הכאבים האחרים. גם שימוש במבחן המזלג עשוי להעצים כאב מקומי של שבר מאמץ ולא כאב שנובע מפתולוגיות אחרות.

עומס פנימי של עצם השוק

הכאבים והרגישות בתסמונת עומס פנימי של עצם השוק (מוגדר לעתים כשין ספלינט האמיתי) ממוקדים בשוק (ורק בשוק) ויתפרסו לאורך חלק נרחב מהחלק הפנימי התחתון של עצם השוק. הכאבים יופיעו לאחר הריצה ובשלבים מתקדמים גם במהלכה אבל ברוב המקרים לא יהיו מספיק חמורים למנוע את הריצה. מנוחה משמעותית תעלים את הכאבים. במצבים קיצוניים עלייה במדרגות תחמיר את הכאב.

מיקום הכאב כרמז לאבחון

גם המיקום של הכאב עשוי להעניק לנו רמז לגבי האבחון. כאבי תסמונת עומס פנימי של עצם השוק יופיעו בחלק הקדמי פנימי התחתון של עצם השוק, תסמונת המדור תגרום להופעת כאבים בחלק החיצוני של עצם השוק עם נפיחות מודגשת, עור מתוח וחיוור ואילו כאבים הנובעים משבר מאמץ יהיו ממוקדים ויכולים, תלוי במיקום הנזק, להופיע בכל מקום לאורך עצם השוק. בצילום רנטגן יופיעו סימנים לשבר מאמץ ולא של הפתולוגיות האחרות.

שין ספלינט טיפול

לכול המקרים של מיחושים בשוקיים יש רקע מכאני ועל כן יכולים להיות מטופלים באופן שמרני, ללא ניתוחים ובמידת האפשר ללא תרופות. זכרו התנהגות נכונה כאשר הרגל מתחילה לכאוב היא קריטית לריפוי עצמי. ככלל, מנוחה במיטה אינה מומלצת שכן די מהר היא גורמת לנזקים ואף מאטה את ההחלמה. הכלל שצריך להנחות אתכם הוא לא להמשיך ולבצע פעילות גופנית שכרוכה בכאב ברגל. מאידך כל פעילות שאינה גורמת לכאבים רצוי להמשיך ולבצע אותה.

עצרו את הריצה. שמרו על כושר אירובי באופן אחר (אופניים, שחייה, ריצה במים עם מצוף ללא מגע בקרקעית). נסו לבצע מתיחות של שרירי השוק האחוריים ולנעול נעליים, עם או בלי מדרסים, בעלי יכולת ספיגת זעזועים טובה. נסו לשמור על כושר לב ריאה באמצעות שחייה, אופניים או מכשירי כושר אחרים שאינם נושאי משקל. יתכן שכדאי לכם לנסות להשתמש בתומך לאזור הרגל לפני תחילת אימון.

הימנעו מתנועות, מנחים ומאמצים הגורמים לכאב, במידת הצורך עשו שימוש בקביים וחבישה כדי לאפשר מנוחה יסודית יותר לרגל. זכרו גם אם הכאב נעלם אתם עדין צריכים להיזהר לעוד פרק זמן של 4 – 8 שבועות וזאת כדי לאפשר לרקמה שנפגעה החלמה מלאה. כאשר אתם חוזרים לפעילות שגרתית של עבודה וספורט עשו זאת באופן הדרגתי. הקפידו להימנע מאותן שגיאות שהובילו להיווצרות הבעיה.

טיפול כירופרקטי

כאב בשוק על רקע שרירי שאינו מטופל עלול להתפתח למצב של שבר מאמץ (הסיכוי שזה יקרה אצל נשים גבוה פי 4). כאבים שמוסיפים להחמיר או אינם מגיבים לטיפול עצמי מחייבים עזרה מקצועית. כירופרקטיקה נותנת מענה מקיף לכאבים בשוק. הכירופרקט מאומן לאתר ולטפל בכאבי רגלים ובכללם כאבים בשוקיים שנוצרים בעקבות שיבושים בתפקוד הביו מכני או בגלל נזק לרקמות מעומס יתר. תיבדק ההתנהגות הביו מכנית של כל השרשרת הקינטית בעמידה, הליכה וריצה. הטיפול בכאבי שוקיים כולל הפחתה של הכאב והדלקת. זיהוי של הגורם הביו מכני לפציעה הזאת, הפסקתו או נטרולו. החזרת הכשירות והאיזון של השרירים הפועלים על שוק, בעיקר האיזון של שרירי השוק האחוריים לאלו הקדמיים. חזרה הדרגתית לפעילות שגרתית.

שין ספלינט אבחון וטיפול
שין ספלינט אבחון וטיפול

הטיפול הכירופרקטי במרפאה נעשה באמצעות מיטב המכשור הרפואי הקיים כולל לייזר רך, אולטרה סאונד וטיפול בגלי הלם. במידת הצורך יופנה המטופל לטיפול בתרופות אנטי דלקתיות הכוללות הזרקה של סטרואידים. האופציה הכירורגית קיימת גם היא עם זאת יש להשתמש בה רק כמוצא אחרון. במידת הצורך יופנה החולה לצורך התאמת נעליי ספורט איכותיות בעלי יכולת בלימת זעזועים טובה. על פי מידת הנחיצות יותאמו מדרסים להורדת העומס מהרגל ויעשה שימוש בחבישה תומכת.

שין ספלינט – מניעה

שמרו על אורח חיים מאוזן מבחינה תזונתית ופעילות גופנית. לא משנה כמה אתם נחים, נוטלים כדורים אנטי דלקתיים או כל פעולת מניעה אחרת, ללא נטרול הגורם להיווצרות הכאב בשוק הבעיה תחזור עם התגברות המאמצים. פעילות גופנית שמתוכננת נכון גם תשמר את החוזק של העצמות, השרירים והפרקים שלכם. כיצד מונעים שין ספלינט? נעלו נעליים טובות ויציבות המתאימות לסוג הפעילות שלכם. הקפידו להתאמן עם מדרסים אם יש לכם כף רגל שטוחה או גבוהה מידי.

שמרו על משקל גוף סביר לגובה שלכם. משקל עודף הוא מהגורמים לעומסי יתר על הרגל, לדלקות פרקים ניווניות ומיחושים לאורך השוקיים. למניעת עומס יתר בריצה, הימנעו מהגדלת המרחק והגברת המהירות באופן לא פרופורציונלי. הכלל אומר לא להגדיל את מרחק הריצה ביותר מ10% לשבוע.

כאשר אתם משנים משטח ריצה או טכניקת אימון יש להקפיד מחדש על הימנעות מעומס יתר ולהגביר מעמס באופן הדרגתי. על תרוצו רק על מדרכות וכבישים. נסו לגוון את משטחי הריצה שלכם ולרוץ על דשא, שבילי עפר ועוד. שימרו על האיזון והגמישות של השרירים הפועלים על רגליכם. חזקו את הטעון חיזוק והגמישו על ידי מתיחות את השרירים שיתקצרו.

References:

Shin Splints – OrthoInfo – AAOS. https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/shin-splints

Shin splints – Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Shin_splints

Bates P. Shin splints–a literature review. Br J Sports Med. 1985 Sep;19(3):132-7. doi: 10.1136/bjsm.19.3.132.

DeJong Lempke S, Hennrikus W, Kozin S, et al. Shin splints impact more muscles than previously thought, study finds. News-Medical.Net. 2027 Mar 27. https://www.news-medical.net/news/20230327/Shin-splints-impact-more-muscles-than-previously-thought-study-finds.aspx

Hreljac A. Etiology, prevention, and early intervention of overuse injuries in runners: a biomechanical perspective. Phys Med Rehabil Clin N Am. 2005 Aug;16(3):651-67. doi: 10.1016/j.pmr.2005.02.002.

Moen MH, Tol JL, Weir A, et al. Medial tibial stress syndrome: a critical review. Sports Med. 2009;39(7):523-46. doi: 10.2165/00007256-200939070-00002.

Winters M, Eskes M, Weir A, et al. Treatment and prevention of shin splints in athletes: a systematic review with meta-analysis of risk factors and interventions for medial tibial stress syndrome and tibial stress fractures (preprint). Br J Sports Med Epub ahead of print: [please add date]. doi:10.1136/bjsports-2018-100532.

Shin Splints – Causes and Epidemiology – LiquiSearch. https://www.liquisearch.com/shin_splints/causes_and_epidemiology

PREVALENCE OF SHIN SPLINT IN RECREATIONAL MARATHON RUNNER. https://doaj.org/article/16043b01bdf749a3a5081260f64680ab

Shin Splints: Background, Anatomy, Pathophysiology. https://emedicine.medscape.com/article/308471-overview

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

צוואר אייפד בקרב נשים

צוואר אייפד בקרב נשים

צוואר אייפד? יותר נשים סובלות מהתופעה הזאת!  מחקר אמריקאי שנערך מצא שכאבי צוואר וכתפיים על רקע שימוש במחשב לוח שכיח יותר בקרב נשים. לטענת החוקרים מקור הבעיה אינו בפרק הזמן שבו הן משתמשות במחשב הלוח אלא ביציבה הלקויה.

דורבן בעקב? חזקו את שרירי השוק

דורבן בעקב וחיזוק שרירי השוק

דורבן בעקב? חזקו גפה תחתונה! עד כמה שזה נשמע מוזר המחקר הנוכחי טוען שזה עובד. כאבים בכף הרגל בגלל דורבן או פגיעה בחיתולית הכפית מהווים הפרעה שכיחה וטורדנית. הכאבים יכולים להופיע בכול נקודה בכף הרגל אך לרוב יתפתחו באזור העקב. 

ישיבה מזיקה והורגת

ישיבה ממושכת מקצרת חיים

ישיבה מזיקה והורגת! מחקרים רבים מראים את הקשר בין הרגלי החיים וסוג העבודה לבעיות הבריאות. השכיחות של הפגיעות הגופניות, מחלות ואף מוות בגלל סוג הכיסא עליו אנו יושבים, אופן הישיבה ומשך הישיבה גדלים מדי שנה. ובכן, שבו זקוף ותתחילו להפנים.

מבנה הרגל אנטומיה וביומכניקה

מבנה הרגל אנטומיה וביומכניקה

מבנה הרגל? אנטומיה וביומכניקה של הרגל באים לעזרת הקלינאי לצורך אבחון מקור הסימנים והתסמינים. אחת הבעיות השכיחות בקרב בני אדם היא מיחושים בגפה התחתונה. קלינאי איכותי יערוך אבחנה מבדלת שמתבססת בין היתר על האנטומיה והביומכניקה.