משמעות בחיים שומרת על המוח

משמעות בחיים שומרת על המוח

משמעות בחיים שומרת על המוח בריא! דמנציה היא מהמחלות האכזריות ביותר בחיים. אורח חיים בריא יכול למנוע אלצהיימר. חכמי עבר כמו הרמב"ם (1138-1204) הצביעו על הקשר שבין נפש האדם לבריאותו. מחקרים שבוצעו בשנים האחרונות מצביעים על קשר בין מחלות ופגיעה במוח בגלל תחושות שליליות ודיכאון. אנו יודעים גם שפעילות גופנית, תזונה נכונה ולמידה מהווים גורם רב חשיבות למניעת דמנציה. ומה לגבי משמעות בחיים?

האדם מחפש משמעות. לבני האדם יש צורך נפשי לחוש משמעות בחייהם. התחושה שחיינו משמעותיים חשובים למידת הסיפוק שאדם חש. הריקנות המאפיינת את העידן המודרני שבו צריכה בלתי פוסקת היא העיקר מקשה על מציאת המשמעות. מציאת משמעות הפכה בעידן הנוכחי להיות חמקמקה. המחקר הנוכחי מצא: משמעות לחיים שומרת על המוח ומעניקה תחושת הסיפוק.

משמעות בחיים שומרת על המוח – רקע

אופטימיות ותחושת משמעות משפרים את הבריאות הגופנית והנפשי שלנו במגוון דרכים. בסופו של דבר תחושות אלה מאפשרים חיים ארוכים. משמעות, אושר, אופטימיות, סיפוק בחיים, וגישה חיובית לחיים מפחיתה את הסיכון:

  • ללקות בשבץ מוחי
  • ואת הסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם

מחקרים הראו כיצד אנשים מאושרים נהנו מיכולת התמודדות משופרת עם וירוסים ופחות ביטוי של גנים הקשורים בדלקות. תחום זה נכנס לקטגוריה של אפיגנטיקה:

  • להשפיע על האופן שבו הגנים מתפקדים באמצעות התנהלות שונה באופן עקבי
  • כולל התנהלות רגשית ומחשבתית חיוביים ועוד

ניתן באמצעות שיטות שונות לתרגל חשיבה חיובית ולהשיג את השיפורים הללו בבריאות ובחדות המוח. בין היתר מומלץ להקיף את עצמכם בתזכורות לרגעים יפים כמו תמונות מאירועים משמחים, פתקים שכתבו לכם ועוד. ניתן בכול הזדמנות להרבות בביטויי הודיה. להודות לאישה או לילד על התנהלות חיובית, להודות לשכן או לחבר על אירוע חיובי כזה או אחר. להחמיא לאנשים על דברים שאתם אוהבים אצלם. להתנדב ולעזור לאנשים במצוקה ועוד.

המחקר

החוקרים בחנו את בריאות רקמת המוח של 453 מבוגרים המצויים בשנות ה- 80 לחייהם. במקביל בחנו החוקרים את אורח החיים של אותם מבוגרים. בין היתר בחנו החוקרים את חייהם החברתיים, האם הם ממשיכים לאתגר את המוח ועוד. מטרת המחקר הייתה להבין האם לתחושות כולל תחושת משמעות יש השפעה על מידת הנזק במוח.

ממצאי המחקר

מבוגרים שחשו שלחייהם יש משמעות היה סיכון מופחת ב- 44% לפתח חסימות של כלי דם זעירים במוח ולסבול מנזקים ברקמת המוח הנובעים מכך. נזקים אלו ברקמת המוח מעלים את הסיכון להתפתחות:

  • דמנציה (שטיון או קיהיון)
  • בעיות תנועה
  • מגבלות תנועתיות
  • ואף מוות

כול אלה ועוד הם סימנים קלאסיים של זקנה.

מחקרים רבים מצביעים על הקשר שבין מצבנו הנפשי למצבנו הבריאותי. בין היתר תחושות כמו:

  • לחצים נפשיים
  • דיכאון
  • או בדידות

גורמים למגוון פגיעות גופניות, מחלות, מוות מוקדם ועכשיו אנו יודעים שגם לפגיעות מוחיות ולשיטיון. מאידך חשיבה חיובית מהווה גורם מחסן ומגן על הבריאות הפיזית והנפשית מפני מחלות ונזקים.

מסקנות החוקרים

משמעות בחיים שומרת על המוח
משמעות בחיים שומרת על המוח

לחשיבה חיובית בין היתר על ידי הענקת משמעות לחיינו, ישנה השפעה גדולה על הבריאות שלנו. השפעה חיובית זאת נמצאה גם בקרב אנשים מבוגרים. לנוכח הממצאים החוקרים מציעים למבוגרים למצוא משמעות לחייהם על ידי:

  • פעילות מרובה בהתנדבות
  • לימוד תמידי של חומרים חדשים
  • שיפור של החיים החברתיים ורכישה של חברים חדשים
  • פעילות מרובה בתחומים שמעניינים ומניעים אתכם ומניעים אתכם לחשוב חיובי
  • להיות מעורב בכול מה שמעניק לחייך משמעות

החוקרים ממליצים לרופאים לקחת בחשבון גם את הגורמים מנטליים לבריאותם של המבוגרים ולדרבנם להיות מעורבים.

Stroke, 03/2015

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

טעויות שכיחות בחדר כושר

אימון בחדר הכושר טעויות שכיחות

טעויות שכיחות בחדר הכושר כוללות התעלמות מכאב, תכנית אימונים זהה ועוד. כולנו עושים טעויות במהלך האימון בחדר הכושר, מי יותר ומי פחות. יעילות האימון והסיכון לנזקי גוף תלויים בין היתר גם ביכולת שלכם להפחית את מספר השגיאות שלכם ואת חומרתן למינימום.

פציעות ספורט טיפול עצמי ומקצועי

פציעות ספורט טיפול עצמי ומקצועי

פציעות ספורט? טיפול בפציעה מפעילות גופנית חייב להיות מהיר כדי למנוע נזקים ומגבלות כרוניים. מה הגישה הנכונה לטפל בפציעה מסוג זה? האם לנקוט בגישה שמרנית, ללא ניתוחים וללא תרופות וזריקות או הגישה "החותכת" ולגמור עם זה?

סוכרת בקרב ילדים היא מגפה

סוכרת בקרב ילדים היא מגפה

סוכרת בקרב ילדים היא תופעה הולכת וגדלה. בישראל סובלים ממחלה זאת כ-400,000 חולים.כול שנה מצטרפים כ300 חולים חדשים למעגל החולים בסוכרת סוג אחד שהיא מחלה אוטואימונית. הגורם לסוכרת סוג 2 הוא השמנה וחוסר פעילות גופנית.